Connect with us

Actualitate

Moşii de iarnă 2023. Pe ce dată cade Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană

Publicat

Publicitate

De Moşii de iarnă 2023, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Rudele celor adormiţi aduc în Sâmbăta Morţilor bucate spre a fi sfinţite. Aceste bucate sunt numite jertfe nevăzute, scrie antena3.ro.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.

 

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților, întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

Când este sărbătoare Moşii de iarnă 2023
În 2023, sărbătoarea de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor are loc la data de 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.

Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Publicitate

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.

Tocmai de aceea, în această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomenii.

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților. S-a ales această zi întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

 

Moşii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
De Moşii de iarnă 2023 este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci şi colivă şi să se roage pentru suflete celor trecuţi la Domnul.

Pe lângă preparatele specifice celor morţi, familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi.

Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de moşii de iarnă 2023 trebuie pregătite în casă, la care ar trebui să se pună şi câte o lumânare, dar şi un prosop.

Pe lângă toate acestea, rudele pregătesc şi un pomelnic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

Totodată, în ziua de moşii de iarnă, pe 18 februarie, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.

Tot pe 18 februarie, de Moşii de iarnă se dă de pomană şi piftie. Sâmbăta Morţilor de iarnă sau Moşii de iarnă se mai numesc şi Moşii de piftie sau Sâmbăta piftiilor.

Potrivit tradiţiei populare, piftiile respective trebuie consumate în ziua de Moşii de iarnă, pe 18 februarie. Dacă nu se mănâncă, a doua zi trebuie să le arunci, altfel vor veni friguri în timpul verii.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Moşii de iarnă 2023
De sărbătoarea Moşii de iarnă, pe 18 februarie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APEL LA SPRIJIN: Polițiștii caută un bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni grave

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani solicită sprijinul populației pentru identificarea unui bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni grave. Este vorba despre Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a transmis un apel public prin care roagă cetățenii să contribuie la găsirea acestuia prin distribuirea fotografiei oficiale puse la dispoziție de autorități.

„Dacă îl vedeți, vă rugăm insistent să nu intrați în contact cu el și să apelați imediat numărul de urgență 112”, au transmis polițiștii.

Reprezentanții IPJ Botoșani precizează că orice informație poate fi utilă anchetei și potențial decisivă în localizarea persoanei căutate. Totodată, aceștia mulțumesc tuturor pentru sprijin și pentru spiritul civic demonstrat în astfel de situații.

Poliția reamintește că vigilența și cooperarea cetățenilor sunt esențiale pentru siguranța comunității.

Din câte se pare bărbatul ar fi ucis-o pe fosta iubită, iar apoi i-a incendiat casa. Cadavrul carbonizat al tinerii în vârstă de 23 de ani a fost găsit în casa incendiată. Crima a fost descoperită în cursul zilei de marți, 8 iulie 2025.

Publicitate

La scurt timp, bărbatul a devenit suspectul principal, însă acesta nu este de găsit. Drept urmare, polițiștii au apelat la ajutorul cetățenilor pentru a-l identifica.

Bărbatul avea pe numele său un ordin de protecție, tot din cauza faptelor de violență comise asupra femeii.

Suspectul este cunoscut ca o persoană violentă, are dosare de violenţă în familie, presupusa victimă a avut şi ordin de protecţie. El a făcut închisoare pentru omor, fiind eliberat în urmă cu peste cinci ani, au notat reporterii de la digi24.ro.

Anul trecut, pe numele agresorului a fost emis, în luna februarie, mandat de arestare preventivă în lipsă, într-un dosar în care era acuzat de violenţă în familie. În aceeaşi lună, presupusa victimă a cerut în instanţă emiterea unui ordin de protecţie, care să îi interzică bărbatului să se apropie de ea, însă tot ea a renunţat, Tribunalul Mureş luând act de decizia femeii de a renunţa la ordinul care îi interzicea agresorului să se apropie de ea.

Citeste mai mult

Educație

Definitivat 2025: SUBIECTELE și BAREMELE, pe discipline, la proba scrisă. Ce au avut de rezolvat candidații

Publicat

Publicitate

Definitivat 2025: Subiectele și baremele, pe discipline, la proba scrisă din 8 iulie, au fost publicate de Ministerul Educației.

Primele rezultate vor fi afișate în 15 iulie.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru promovarea examenului, media trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Pentru promovarea examenului de definitivare în învăţământ, candidatul trebuie să obţină:

  • minimum 8 media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu
  • nu mai puțin de 7 la fiecare din probele respective
  • nota minimă de promovare a examenului este 8
  • calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”

SUBIECTE și BAREME DEFINITIVAT 2025 – publicate de Ministerul Educației, pe discipline:

ROMÂNĂ educatori/ cresă, grădiniță

Publicitate

Subiect educator puericultor Definitivat 2025: Def_032_Educator_puericultor_E_2025_var_02_LRO

Barem educator puericultor Definitivat 2025: Def_032_Educator_puericultor_E_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura ROMÂNĂ, MATEMATICĂ, metodică – învățământul primar

Subiect învățători – Definitivat 2025: Def_083_Limba_romana_I_2025_var_02_LRO

Barem învățători – Definitivat 2025: Def_083_Limba_romana_I_2025_bar_02_LRO

Limba şi literatura ROMÂNĂ – profesori

Subiect Română – Definitivat 2025: Def_074_Limba_literatura_romana_P_2025_var_02_LRO

Barem Română – Definitivat 2025: Def_074_Limba_literatura_romana_P_2025_bar_02_LRO

EDUCAȚIE FIZICĂ și SPORT – profesori

Subiect Educație fizică – Definitivat 2025: Def_027_Ed_fizica_si_sport_P_2025_var_02_LRO

Barem Educație fizică – Definitivat 2025: Def_027_Ed_fizica_si_sport_P_2025_bar_02_LRO

MATEMATICĂ – profesori

Subiect Matematică – Definitivat 2025: Def_109_Matematica_2025_var_02_LRO

Barem Matematică – Definitivat 2025: Def_109_Matematica_2025_bar_02_LRO

ISTORIE

Subiect Istorie – Definitivat 2025: Def_054_Istorie_P_2025_var_02_LRO

Barem Istorie – Definitivat 2025: Def_054_Istorie_P_2025_bar_02_LRO

BIOLOGIE

Subiect Biologie – Definitivat 2025: Def_009_Biologie_P_2025_var_02_LRO

Barem Biologie – Definitivat 2025: Def_009_Biologie_P_2025_bar_02_LRO

CHIMIE

Subiect Chimie – Definitivat 2025: Def_010_Chimie_P_2025_var_02_LRO

Barem Chimie – Definitivat 2025: Def_010_Chimie_P_2025_bar_02_LRO

FIZICĂ

Subiect Fizică – Definitivat 2025: Def_045_Fizica_P_2025_var_02_LRO

Barem Fizică – Definitivat 2025: Def_045_Fizica_P_2025_bar_02_LRO

INFORMATICĂ

Subiect Informatică Definitivat 2025: Def_050_Informatica_P_2025_var_02_LRO

Barem Informatică Definitivat 2025: Def_050_Informatica_P_2025_bar_02_LRO

GEOGRAFIE

Subiect Geografie – Definitivat 2025: Def_046_Geografie_P_2025_var_02_LRO

Barem Geografie – Definitivat 2025: Def_046_Geografie_P_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura ENGLEZĂ

Subiect Engleză – Definitivat 2025: Def_060_Limba_engleza_P_2025_var_02_LRO

Barem Engleză – Definitivat 2025: Def_060_Limba_engleza_P_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura FRANCEZĂ

Subiect Franceză – Definitivat 2025: Def_061_Limba_franceza_P_2025_var_02_LRO

Barem Franceză – Definitivat 2025: Def_061_Limba_franceza_P_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura GERMANĂ

Subiect Germană – Definitivat 2025: Def_062_Limba_germana_P_2025_var_02_LRO

Barem Germană – Definitivat 2025: Def_062_Limba_germana_P_2025_bar_02_LRO

RELIGIE ortodoxă

Subiect Religie ortodoxă Definitivat 2025: Def_126_Religie_ortodoxa_P_2025_var_02_LRO

Barem Religie ortodoxă Definitivat 2025: Def_126_Religie_ortodoxa_P_2025_bar_02_LRO

Kinetoterapie

Subiect Kinetoterapie – Definitivat 2025: Def_055_Kinetoterapie_P_2025_var_02_LRO

Barem Kinetoterapie – Definitivat 2025: Def_055_Kinetoterapie_P_2025_bar_02_LRO

Citeste mai mult

Economie

Garajele, serele, bucătăriile de vară sau alte anexe gospodărești mici ar putea fi construite fără autorizație. Proiect de lege

Publicat

Publicitate

Garajele, serele și bucătăriile de vară mici ar putea fi construite fără autorizație.
Un proiect de lege depus în Camera Deputaților propune ca anumite anexe gospodărești de dimensiuni reduse să nu mai necesite autorizație de construire, scrie alba24.ro.

În actul normativ sunt precizate însă câteva condiții.

Potrivit proiectului, în prezent, construcții simple ca magazii, garaje, solarii sau sere necesită obținerea certificatului de urbanism, elaborarea documentației tehnice, avize, acorduri și notificări către autoritățile de control. Acestea ”implică costuri și eforturi disproporționate pentru suprafețe de 30-50 mp, fără etaj și fără destinație locativă”.

Inițiatorii spun că situația a fost semnalată de cetățeni, în special de cei din mediul rural și periurban. Aceștia dau exemple din Polonia, Franța, Germania și Italia unde este ”tendința de a excepta astfel de construcții de la autorizare”, în anumite condiții.

Anexe gospodărești mici, construite fără autorizare. Condiții

Se propune ca astfel de construcții auxiliare, de cel mult 50 mp, cu un singur nivel, fără subsol și amplasare reglementată, ridicate pe terenuri în proprietate personală să fie exceptate de la autorizare.

Proprietarul va trebui însă să notifice primăria, înainte să înceapă construcția și să prezinte o schiță și o declarație pe proprie răspundere.

Publicitate

”Această reglementare va contribui la reducerea birocrației, stimularea gospodăriilor sustenabile și descărcarea autorităților locale de sarcini inutile”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Este vorba despre completarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții (republicată 2004, cu modificările și completările ulterioare).

Anexe gospodărești mici, construite fără autorizare. Cum se modifică legea

Prin proiectul de lege se propune exceptarea de la obligația de autorizare pentru lucrările de construire aferente anexelor gospodărești, solariilor, serelor, garajelor, magaziilor de unelte, bucătăriilor de vară și altor construcții auxiliare de uz personal cu funcțiune similară.

Condițiile sunt:

  • să fie amplasate exclusiv pe teren proprietate personală, în intravilan
  • să nu aibă destinație de locuire sau activitate economică
  • să aibă amprentă la sol de maximum 50 mp, individual sau cumulat, pentru fiecare categorie funcțională similară
  • să aibă un singur nivel, fără subsol și fără pod locuibil
  • să aibă cel mult înălțimea de 4 metri, măsurați de la coamă, la cota naturală a terenului
  • să fie amplasate la cel puțin 2 metri față de limitele de proprietate, cu excepția cazurilor în care regulamentele locale de urbanism prevăd expres altă distanță

Racordarea la rețelele publice de utilități, dacă este necesară, se realizează cu respectarea normelor tehnice în vigoare.

Pentru lucrările de construire a acestor anexe, proprietarul trebuie să notifice în scris autoritatea administrației publice locale (primăria) cu cel puțin 10 zile de la începerea lucrărilor.

Notificarea este însoțită de o declarație pe proprie răspundere privind respectarea condițiilor și de o schiță simplă a amplasamentului.

În cel mult 15 zile de la primirea notificării, autoritatea locală va trimite un reprezentant tehnic care să verifice conformitatea amplasării și va consemna verificarea într-un proces verbal.

În lipsa unui răspuns dn partea autorității locale în termenul menționat, notificarea se consideră aprobată tacit și se poate începe executarea lucrărilor, mai prevede proiectul de lege.

Citeste mai mult

Eveniment

O clipă de neatenție, un pas spre dezastru! Mașină arsă din cauza focului lăsat nesupravegheat la Nicșeni

Publicat

Publicitate

Arderea vegetației uscate reprezintă un pericol real!” – Intervenție a pompierilor în localitatea Nicșeni

Pompierii botoșăneni fac un nou apel la responsabilitate și atrag atenția asupra pericolului major pe care îl reprezintă arderea necontrolată a vegetației uscate și a deșeurilor menajere, în special în contextul codului portocaliu de canicula.

Salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani au intervenit în urmă cu puțin timp în localitatea Nicșeni, după ce un incendiu izbucnit în curtea unei gospodării a scăpat de sub control.

Un bărbat a dat foc resturilor menajere și vegetației uscate din curte, fără a respecta măsurile de siguranță. Pe fondul temperaturilor ridicate și al vântului, flăcările s-au propagat rapid și au cuprins un autoturism parcat pe marginea drumului, în imediata apropiere a gospodăriei.

Incendiul a amenințat să se extindă la alte două locuințe din vecinătate, însă intervenția promptă a echipajelor de pompieri a reușit să limiteze propagarea focului. În această perioadă caniculară, folosirea focului deschis în gospodării este extrem de periculoasă și trebuie evitată.

Reamintim cetățenilor:

Publicitate

Legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:

– respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
– nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
– nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
– pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
– nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
– supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending