Connect with us

Actualitate

Moşii de iarnă 2023. Pe ce dată cade Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană

Publicat

Publicitate

De Moşii de iarnă 2023, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Rudele celor adormiţi aduc în Sâmbăta Morţilor bucate spre a fi sfinţite. Aceste bucate sunt numite jertfe nevăzute, scrie antena3.ro.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.

 

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților, întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

Când este sărbătoare Moşii de iarnă 2023
În 2023, sărbătoarea de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor are loc la data de 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.

Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Publicitate

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.

Tocmai de aceea, în această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomenii.

Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților. S-a ales această zi întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

 

Moşii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
De Moşii de iarnă 2023 este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci şi colivă şi să se roage pentru suflete celor trecuţi la Domnul.

Pe lângă preparatele specifice celor morţi, familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi.

Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de moşii de iarnă 2023 trebuie pregătite în casă, la care ar trebui să se pună şi câte o lumânare, dar şi un prosop.

Pe lângă toate acestea, rudele pregătesc şi un pomelnic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

Totodată, în ziua de moşii de iarnă, pe 18 februarie, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.

Tot pe 18 februarie, de Moşii de iarnă se dă de pomană şi piftie. Sâmbăta Morţilor de iarnă sau Moşii de iarnă se mai numesc şi Moşii de piftie sau Sâmbăta piftiilor.

Potrivit tradiţiei populare, piftiile respective trebuie consumate în ziua de Moşii de iarnă, pe 18 februarie. Dacă nu se mănâncă, a doua zi trebuie să le arunci, altfel vor veni friguri în timpul verii.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Moşii de iarnă 2023
De sărbătoarea Moşii de iarnă, pe 18 februarie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când trecem la ORA de vară 2025 și cum poți să te adaptezi mai ușor la această schimbare

Publicat

Publicitate

România va trece la ora de vară în ultima parte a lunii martie 2025. În noaptea dintre sâmbătă și duminică, 29 spre 30 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Astfel, la ora 03:00, vom sări direct la 04:00. Schimbarea va scurta noaptea cu o oră, iar această ajustare bruscă poate afecta, chiar și temporar, ritmul natural al organismului și calitatea somnului.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an: în martie, când trecem la ora de vară și zilele devin mai luminoase și în octombrie, când revenim la ora de iarnă și nopțile se lungesc.

Ora de vară în România

România folosește ora de vară în acord cu statele Uniunii Europene. Această practică a fost introdusă pentru prima dată în 1932, când ceasurile erau ajustate sezonier pentru a profita mai bine de lumina naturală, potrivit agerpres.ro.

30 martie va avea doar 23 de ore.

Între 1932 și 1939, ora de vară era aplicată anual și începea din prima duminică a lunii aprilie până în prima duminică din octombrie. Însă, între 1941 și 1979, această regulă a fost suspendată.

În 1979, România a aderat la Convenția fusurilor orare, iar în 1997, printr-o ordonanță oficială, s-a stabilit că ora de vară începe în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine 04:00 și se încheie în ultima duminică din octombrie, când ora 04:00 revine la 03:00.

Publicitate

Ora de vară în Europa

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.

Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în Europa în timpul Primului Război Mondial, în 1916.

Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară, în perioada 30 aprilie – 1 octombrie. La scurt timp, Marea Britanie a urmat acest exemplu și a aplicat schimbarea între 21 mai și 16 octombrie.

Ulterior, mai multe țări europene, printre care Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Turcia, au introdus această măsură.

În prezent, aproape toate statele europene folosesc ora de vară, cu excepția Rusiei, Islandei și Belarusului, care au renunțat la această practică.

Cum a apărut ideea orei de vară

Prima propunere legată de schimbarea orei a venit în 1784 de la Benjamin Franklin, care sugera, într-un mod satiric, că acest sistem ar economisi lumânări prin folosirea luminii naturale de dimineață.

Ideea a fost dezvoltată mai târziu, în 1895, de entomologul neozeelandez George Vernon Hudson, care își dorea mai mult timp pentru a studia insectele.

Ora de vară a fost introdusă oficial în Statele Unite pe 31 martie 1918 și a fost aplicată pe scară largă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1966, a devenit obligatorie la nivel național, iar în anii ’80, președintele Ronald Reagan a prelungit perioada în care era folosită, pentru a conserva energia.

Cum să te adaptezi mai ușor la schimbarea orei de vară

Pentru a face tranziția mai ușoară atunci când se schimbă ora, specialiștii recomandă câteva măsuri simple, potrivit hotnews.ro:

  • Dormitul suficient cu cel puțin o săptămână înainte de trecerea la ora nouă poate ajuta corpul să se adapteze mai bine;
  • Culcatul mai devreme în primele zile după schimbare contribuie la reglarea ritmului biologic;
  • Reducerea expunerii la ecrane cu lumină albastră înainte de somn previne tulburările de adormire;
  • Evitarea activităților intense și a stimulării mentale puternice seara ajută organismul să intre mai ușor în ritmul nou.

Citeste mai mult

Eveniment

Scene de violență între persoane fără adăpost, surprinse de camerele de supraveghere. Bătaie oprită de Poliția Locală Botoșani

Publicat

Publicitate

O altercație între două persoane fără adăpost s-a transformat, sâmbătă seară, într-un incident violent, surprins în direct de o cameră de supraveghere amplasată lângă platforma de colectare a deșeurilor de pe Aleea Școlii nr. 4, în municipiul Botoșani.

Imaginile transmise în timp real către dispeceratul Poliției Locale au arătat cum conflictul verbal a escaladat rapid într-o confruntare fizică, desfășurată chiar lângă ghena de gunoi.

În doar câteva minute, o patrulă mobilă de ordine publică a fost trimisă la fața locului. Polițiștii au intervenit prompt, reușind să separe cele două persoane și să restabilească ordinea. Ambele au fost legitimate, iar în urma verificărilor s-a constatat că una dintre ele prezenta leziuni care necesitau asistență medicală.

Un echipaj de ambulanță a fost solicitat de urgență, iar persoana rănită a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații suplimentare. Cei doi bărbați, cunoscuți ca fiind persoane fără adăpost, au fost sancționați contravențional conform Legii nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 1.500 de lei.

Poliția Locală Botoșani atrage atenția asupra riscurilor generate de conflictele dintre persoane vulnerabile, care, în lipsa unui mediu stabil și a sprijinului social, pot degenera rapid în acte de violență. Reprezentanții instituției subliniază importanța rețelei de supraveghere video în monitorizarea zonelor publice, un instrument esențial în intervențiile rapide și eficiente.

Astfel de acțiuni contribuie nu doar la menținerea siguranței în comunitate, ci și la protejarea celor aflați în cele mai dificile situații de viață, a transmis Poliția Locală Botoșani, cea care este implicată în gestionarea problemelor sociale din spațiul urban.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Un nou lot al Autostrăzii Moldovei A7, adjudecat: Un constructor ROMÂN va realiza tronsonul Pașcani–Suceava

Publicat

Publicitate

Încă un pas important pentru realizarea Autostrăzii Moldovei A7. A fost desemnat câștigătorul contractului pentru proiectarea și execuția primului lot al sectorului Pașcani–Suceava.

Tronsonul, care va avea o lungime de 33 de kilometri, a fost atribuit unei companii românești, Spedition UMB, firma lui  Dorinel Umbrărescu, practic cel mai puternic contructor român, valoarea contractului fiind de 3,06 miliarde de lei, fără TVA.

Durata totală a contractului este de 30 de luni, din care 6 luni vor fi alocate fazei de proiectare, iar 24 de luni pentru execuția efectivă a lucrărilor. Pe traseul acestui nou segment al A7 vor fi construite mai multe elemente de infrastructură rutieră de complexitate ridicată, printre care două viaducte – unul de peste 1.049 metri peste DJ208 și CF517, și altul de peste 604 metri peste râul Ruja.

Totodată, constructorul va realiza un pasaj cu o lungime de 868 metri, peste pârâul Pulpa, DJ208S și CF500. Proiectul prevede și amenajarea a patru parcări de scurtă durată, un spațiu de servicii modern, precum și trei noduri rutiere, în zonele Tătăruși-Heci (intersecție cu DJ208F), Dolhasca (DJ208I) și Roșcani.

O noutate importantă a acestui contract este că toate parcările și spațiile de servicii vor fi dotate cu infrastructura necesară instalării a minimum 8 stații de încărcare pentru autoturisme electrice, o condiție aliniată la cerințele de mobilitate sustenabilă din cadrul Programului Transport 2021–2027.

Semnarea contractului este posibilă peste aproximativ 10 zile, termen legal în care părțile interesate pot depune eventuale contestații. Dacă nu vor exista obiecții, lucrările ar putea începe în scurt timp, consolidând avansul Autostrăzii Moldovei în direcția conectării regiunii de nord-est a țării la rețeaua națională de autostrăzi.

Publicitate

Construcția Lotului 1 al autostrăzii Pașcani – Suceava va începe de la Nodul Rutier Pașcani (care aparține tronsonului anterior al A7) și se va termina în nodul rutier Roșcani.

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai multe acțiuni ale Poliției Locale Botoșani în Piața Centrală: 16 amenzi și o mașină ridicată

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice au desfășurat, în weekendul 22-23 martie 2025, o acțiune intensă în zona Pieței Centrale din municipiul Botoșani, cu scopul de a preveni și combate faptele antisociale, dar și de a asigura fluidizarea traficului rutier și pietonal.

Operațiunea s-a desfășurat în special pe str. Armeana nr. 2, acolo unde se află amplasat indicatorul rutier „Oprirea interzisă”. De asemenea, o atenție sporită a fost acordată stației de taxi din zonă. Cu acest prilej, au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.110 lei, fiind acordate și 31 de puncte de penalizare.

Unul dintre cazurile flagrante a vizat staționarea voluntară neregulamentară în stația de taxi, semnalizată clar cu indicator rutier. Pentru această abatere, polițiștii locali au dispus nu doar amendarea contravenientului, ci și ridicarea tehnico-administrativă a autovehiculului, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Reprezentanții Poliției Locale Botoșani reamintesc șoferilor importanța respectării semnelor de circulație, mai ales în zonele aglomerate precum Piața Centrală, unde opririle neregulamentare pot crea disconfort major celorlalți participanți la trafic, pietoni sau conducători auto.

Astfel de acțiuni vor continua și în următoarea perioadă, fiind vizate în special zonele intens circulate din municipiu, anunță autoritățile locale.

Totodată, au fost aplicate mai multe amenzi și mașini blocate pentru lipsa tichetului de parcare în Botoșani.

Publicitate

Poliția Locală Botoșani a desfășurat, în colaborare cu S.C. Eltrans S.A., și o amplă acțiune de verificare în parcările municipale dotate cu parcometre, vizând respectarea obligației de afișare a tichetului de parcare valabil.

Controalele s-au derulat în weekendul 22-23 martie 2025 și au vizat autoturismele staționate fără tichet sau cu tichete expirate. Ca urmare, 7 vehicule au fost identificate în neregulă și au fost imobilizate prin blocarea roților. Proprietarii acestora au fost sancționați contravențional, conform prevederilor H.C.L. 292/2017, cu o amendă individuală de 400 de lei.

Acțiunea vine ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea botoșănenilor cu privire la utilizarea incorectă sau abuzivă a locurilor de parcare cu plată. Reprezentanții Poliției Locale subliniază faptul că plata parcării și afișarea tichetului sunt obligații legale, iar nerespectarea acestora atrage consecințe.

Cetățenii sunt încurajați să sesizeze autoritățile atunci când observă astfel de nereguli, pentru a contribui la o utilizare corectă și echitabilă a spațiilor publice de parcare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending