Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (98)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Dosarul „Dilema veche” nr. 960 din 2022 are ca titlu „RĂSFĂŢ”. Ioana Pârvulescu, găsind în fumat un răsfăţ,  scrie despre obiceiul de a fuma al scriitorilor. Reţinem referirile la Eminescu: „Eminescu e şi el fumător, uneori chiar pe drum de fier. În poemul vesel „Din Berlin la Potsdam”, apare versul „Îmi aprind şi eu luleaua”. Nu cred că înseamnă neapărat că Eminescu fuma pipă, chiar dacă se imortalizează poetic aşa, ci mai degrabă că luleaua intra în armonie cu imaginea boemului şi cu dragostea lui pentru blonda Milly: era amorezat lulea.  Avem câteva confirmări ale contemporanilor despre ţigările eminesciene. Amintirea lui Ştefanelli despre tinerii ani vienezi sună cel mai credibil: „Eminescu nu bea mult. La un sfert de litru de vin sau la o halbă de bere era în stare să petreacă  o noapte întreagă, dar în schimb lua multe cafele negre şi fuma mult”. Iar cea, la mâna a doua, a lui Vintilă Russu Şirianu îl arată pe bărbatul matur „răsucindu-şi singur ţigările, în timp ce compune poeme” („Mărturii despre Eminescu”, ediţie de Cătălin Cioabă, Bucureşti, Humanitas, 2013). Fumul ţigărilor se amestecă, în secolul lui Eminescu şi în camera lui, cu cel al lumânărilor. În trăirile şi gândirile lui Dionis, sărăcia se resimte puternic pe trei planuri: bani, vin, ţigări. Carafa de vin a fost transformată în sfeşnic, după o practică răspândită a vremii, banii lipsesc „de o lună”, dar nevoia de tutun e cea mai rea, ţigara e lucrul cel mai preţios”;

 Poemul „Din Berlin la Potsdam” de Mihai Eminescu: Din Berlin la Potsdam merge /  Drum de fier, precum se ştie. /  Dară nu se ştie încă /  C-am luat bilet de-a trie, //  C-am plecat de dimineaţă  /  Cu un taler şi doi groşi… /  Şi de gât cu blonda Milly, /  C-ochi albaştri, buze roşi. //  Zice Brahma, tata Brahma,  /  Cum că lumea asta nu e /  Decât arderea-unei jertfe /  Într-o vecinică căţuie. / Am aprins şi eu luleaua /   Şi jertfesc lui tata Brahma, /  Lângă mine-un şip cu Kümmel!  /  Ş-o bucată de păstramă. //  Zice Darwin, tata Darwin, /  Cum că omul e-o maimuţă – /  Am picior de maimuţoi, /  Milly-nsă de pisicuţă. //  Şi mă urc în tren cu grabă  / Cu o foame de balaur, /  Între dinţi o pipă lungă / Subsuori pe Schopenhauer.  //  Ş-acum şuieră maşina. /  Fumul pipei lin miroasă, /  Sticla Kümmel mă invită, /  Milly-mi râde. – Ce-mi mai pasă!”

Revista “Cafeneaua literară” nr. 5 din 2022 continuă să publice răspunsurile date la ancheta “Eminescu şi poezia contemporană”. Reţin din răspunsurile date de Theodor Codreanu: 1.“Între cei care au scris pe măsura geniului eminescian, croind noi pârtii în eminescologie, sunt: Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, Nicolae Iorga,  G. Ibrăileanu,  Lucian Blaga, Tudor Arghezi, A. C. Cuza, Tudor Vianu, G. Călinescu, Vladimir Streinu, Pompiliu Constantinescu, Dimitrie Caracostea, Perpessicius, Mircea Eliade, pentru primele trei etape ale exegezei, identificabile astfel: a) de la Maiorescu la G. Ibrăileanu cu predominanţa unui clasicism estetic; b) de la Nicolae Iorga la A. C. Cuza, cel din urmă revizuind paradigm conceptului de romantism, una modernă, fără ecou imediat însă; cercetarea lui masivă dintre 1914 şi 1919 a rămas în manuscris, fiind tipărită abia în 2019, în două volume, de către I. Oprişan; c) de la G. Călinescu la Perpessicius, perioada consacrării imaginii de poet national. După  Al Doilea Război Mondial, se conturează mai întâi o direcţie, în exil, paradigma ontoestetică a lui Constantin Amăriuţei şi Mircea Eliade, iar în ţară, cu ieşirea din proletcultism a lui Matei Călinescu şi Ion Negoiţescu, trecerea câtre pârtia modernităţii inaugurate de George Munteanu, Edgar Papu, Mihai Cimpoi, Pompiliu Crăciunescu, cu dominanta ultimă a metodologiei transdisciplinare.

  1. „Spre a găsi dreapta măsură în evaluarea moştenirii lirice eminesciene (care nu poate fi ruptă de ansamblul operei),trebuie avut în vedere „complexele de cultură”, la nivel istoric, dar, mai ales, ceea ce depăşeşte aceste complexe îngustătoare, cunoscute ca mode, curente şi şcoli literare, generaţii şi „grupuri”. Prizonierii „complexelor de cultură” provin din categoria narcisiacilor, fie individual, fie de grup. Narcisiacii au „darul” demoniac de a se citi şi decripta pe ei înşişi în imaginea „adversarilor”, încât epitetele prăpăstioase cu care este gratulat Eminescu li se potrivesc mănuşă! Fenomenul este „abisal” şi grotesc.  Când Alexandru Grama scria, negru pe alb,  că autorul „Luceafărului” este „nice poet, nice geniu”, el la sine se referă! Când Cristian Preda are „revelaţia” nulităţii lui Eminescu, el dă probă de sinceritate absolută în ceea ce-l priveşte, prin raportare la poet! Altfel spus, „fiecare pasăre pre limba ei piere”. Limba dezvăluie totdeauna ceea ce suntem.”
  2.  Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani, VICTORIE la Buzău și face un pas important spre SALVAREA de la retrogradare

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a obținut duminică, 27 aprilie 2025, o victorie vitală în lupta pentru supraviețuire în Superligă, învingând cu 2-0 pe Gloria Buzău, chiar pe terenul acesteia. Într-un meci al nervilor tari și al mizelor uriașe, moldovenii și-au regăsit luciditatea și au plecat acasă cu trei puncte uriașe.

Într-un început de partidă lipsit de ocazii clare, liniștea a fost spartă în minutul 34, când Paul Iacob a înscris cu o lovitură de cap precisă, după o centrare impecabilă a lui Ongenda. Scorul a rămas neschimbat până la pauză, în ciuda unei atmosfere tensionate și a luptei încrâncenate din teren.

Repriza a doua a adus un nou moment de magie pentru FC Botoșani. În minutul 85, Mouaddib a oferit faza meciului: a reluat spectaculos cu călcâiul peste portar, trimițând mingea la colțul lung și semnând un gol care a încântat spectatorii și a pecetluit soarta partidei.

Înfrângerea adâncește criza Gloriei Buzău, care rămâne „lanterna roșie” a play-out-ului și vede Liga 2 tot mai aproape.

De cealaltă parte, FC Botoșani reușește să întrerupă seria neagră de trei înfrângeri consecutive și își păstrează speranțele vii pentru evitarea retrogradării directe.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la un bloc de pe Calea Națională din Botoșani. Pompierii au intervenit rapid la un tablou electric în flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, duminică, într-un bloc de locuințe situat pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani. Flăcările au cuprins un tablou electric aflat la parterul clădirii, generând un fum dens care a alertat locatarii. Aceștia au simțit miros de fum și au sunat imediat la 112, solicitând intervenția pompierilor.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Salvatorii au constatat că tabloul electric ardea cu flacără deschisă, iar fumul era extrem de dens, riscând să se propage în tot imobilul.

Pompierii au intervenit prompt, reușind să stingă incendiul înainte ca flăcările să se extindă la alte bunuri sau instalații electrice. Totodată, s-a acționat pentru evacuarea fumului din interiorul scării de bloc, pentru a elimina orice pericol pentru locatari.

Din fericire, nu a fost necesară evacuarea locatarilor și nicio persoană nu a fost rănită în urma incidentului. Potrivit primelor cercetări, cauza probabilă a producerii incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Intervenția rapidă a pompierilor a limitat pagubele și a prevenit o posibilă tragedie.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Despăgubiri pentru românii de pe lumea cealaltă: După 35 de ani, românii care au depus bani la CEC pentru Dacii sunt despăgubiți

Publicat

Publicitate

După mai bine de trei decenii de așteptare, românii care au depus bani la Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) înainte de 1990 pentru achiziționarea unei Dacii vor primi în sfârșit despăgubiri din partea statului.

Cei mai mulți dintre ei au murit așa că nu mai au posibilitatea de a citi astăzi în ziarul nostru că Ministerul Finanțelor a emis un ordin care prevede plata unei sume fixe de 21.719,29 lei pentru fiecare beneficiar, echivalentul a aproximativ 4.370 de euro la cursul actual.​

Despăgubirea va fi acordată prin intermediul unui titlu de stat emis pe numele BRD – Groupe Société Générale, banca desemnată să gestioneze plățile. Titlul este nenegociabil, fără dobândă și are scadența la 23 iunie 2025. Beneficiarii înregistrați în evidențele BRD și ale Ministerului Finanțelor nu trebuie să depună o cerere suplimentară. Cei care consideră că sunt eligibili, dar nu au fost notificați, pot solicita clarificări la sucursala BRD care a gestionat contul inițial sau la Ministerul Finanțelor, relatează mediafax.ro.​

În perioada comunistă, achiziționarea unei Dacii era un obiectiv important pentru multe familii românești. Pentru a face posibilă obținerea unei astfel de mașini, CEC a pus la dispoziție un program de economisire special dedicat achiziției de autoturisme. Persoanele interesate deschideau un depozit în care acumulau suma necesară, ce varia între 70.000 și 80.000 lei, o sumă considerabilă pentru acea vreme. După economisirea banilor, deponenții erau înscriși pe liste de așteptare, livrarea autoturismelor Dacia fiind adesea întârziată din cauza controlului strict al producției. Revoluția din 1989 a schimbat complet acest sistem, iar mulți deponenți nu au mai primit nici mașina comandată, nici banii înapoi.​

Deși suma acordată nu mai permite achiziția unei mașini noi, aceasta poate fi utilizată în diverse scopuri. De exemplu, cu 21.719 lei, un beneficiar își poate cumpăra o Dacia Logan second-hand în stare bună sau poate utiliza suma pentru a acoperi o parte semnificativă a costului unui autoturism nou prin programul Rabla. În orice caz, suma nu este condiționată de achiziția unui autoturism și poate fi folosită pentru alte nevoi personale.​

Chiar dacă cea mai mare parte a românilor care au plăt această sumă sunt deja pe lumea cealaltă, măsură se dorește a fi o reparație morală și financiară pentru românii care au avut încredere în sistemul de economisire al statului și au fost afectați de schimbările economice și politice de după 1989.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Hai cu evitarea RETROGRADĂRII. Meci crucial astăzi pentru FC Botoșani în deplasare la Gloria Buzău

Publicat

Publicitate

FC Botoșani joacă un meci crucial în deplasare împotriva Gloriei Buzău, astăzi, duminică, 27 aprilie 2025, în etapa a VI-a din play-out-ul SuperLigii de fotbal din România.

Partida începe la ora 14:30, pe Stadionul „Gloria” din Buzău, și va fi transmisă în direct de Digi Sport și Prima Sport.​

FC Botoșani se află pe locul 7 în clasamentul play-out-ului, cu 22 de puncte, ocupând poziția de baraj. Gloria Buzău este pe ultimul loc, cu 16 puncte, și are nevoie de o victorie pentru a mai spera la evitarea retrogradării.​

În sezonul regulat, cele două echipe au remizat 3-3 în tur, iar FC Botoșani a câștigat cu 2-0 în retur.​

FC Botoșani a început play-out-ul cu două victorii, dar a pierdut următoarele trei meciuri, în timp ce Gloria Buzău a suferit 23 de înfrângeri în acest sezon și a marcat cel mai puțin dintre toate echipele, cu 17 meciuri fără gol marcat.​

Echipe probabile:

Publicitate

Gloria Buzău: Lazăr – Ciranni, Puerto, Dobrosavlevici, de Nooijer – Tavares, Albu – Jipa, Isfan, Benavente – Brobbey​

FC Botoșani: Anestis – Friday, Matricardi, Iacob, Pavlovic – Petro, Papa – Mouaddib, Ongenda, Mitrov – Lopez​

Meciul de astăzi este esențial pentru ambele echipe în lupta pentru evitarea retrogradării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending