Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (98)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Dosarul „Dilema veche” nr. 960 din 2022 are ca titlu „RĂSFĂŢ”. Ioana Pârvulescu, găsind în fumat un răsfăţ,  scrie despre obiceiul de a fuma al scriitorilor. Reţinem referirile la Eminescu: „Eminescu e şi el fumător, uneori chiar pe drum de fier. În poemul vesel „Din Berlin la Potsdam”, apare versul „Îmi aprind şi eu luleaua”. Nu cred că înseamnă neapărat că Eminescu fuma pipă, chiar dacă se imortalizează poetic aşa, ci mai degrabă că luleaua intra în armonie cu imaginea boemului şi cu dragostea lui pentru blonda Milly: era amorezat lulea.  Avem câteva confirmări ale contemporanilor despre ţigările eminesciene. Amintirea lui Ştefanelli despre tinerii ani vienezi sună cel mai credibil: „Eminescu nu bea mult. La un sfert de litru de vin sau la o halbă de bere era în stare să petreacă  o noapte întreagă, dar în schimb lua multe cafele negre şi fuma mult”. Iar cea, la mâna a doua, a lui Vintilă Russu Şirianu îl arată pe bărbatul matur „răsucindu-şi singur ţigările, în timp ce compune poeme” („Mărturii despre Eminescu”, ediţie de Cătălin Cioabă, Bucureşti, Humanitas, 2013). Fumul ţigărilor se amestecă, în secolul lui Eminescu şi în camera lui, cu cel al lumânărilor. În trăirile şi gândirile lui Dionis, sărăcia se resimte puternic pe trei planuri: bani, vin, ţigări. Carafa de vin a fost transformată în sfeşnic, după o practică răspândită a vremii, banii lipsesc „de o lună”, dar nevoia de tutun e cea mai rea, ţigara e lucrul cel mai preţios”;

 Poemul „Din Berlin la Potsdam” de Mihai Eminescu: Din Berlin la Potsdam merge /  Drum de fier, precum se ştie. /  Dară nu se ştie încă /  C-am luat bilet de-a trie, //  C-am plecat de dimineaţă  /  Cu un taler şi doi groşi… /  Şi de gât cu blonda Milly, /  C-ochi albaştri, buze roşi. //  Zice Brahma, tata Brahma,  /  Cum că lumea asta nu e /  Decât arderea-unei jertfe /  Într-o vecinică căţuie. / Am aprins şi eu luleaua /   Şi jertfesc lui tata Brahma, /  Lângă mine-un şip cu Kümmel!  /  Ş-o bucată de păstramă. //  Zice Darwin, tata Darwin, /  Cum că omul e-o maimuţă – /  Am picior de maimuţoi, /  Milly-nsă de pisicuţă. //  Şi mă urc în tren cu grabă  / Cu o foame de balaur, /  Între dinţi o pipă lungă / Subsuori pe Schopenhauer.  //  Ş-acum şuieră maşina. /  Fumul pipei lin miroasă, /  Sticla Kümmel mă invită, /  Milly-mi râde. – Ce-mi mai pasă!”

Revista “Cafeneaua literară” nr. 5 din 2022 continuă să publice răspunsurile date la ancheta “Eminescu şi poezia contemporană”. Reţin din răspunsurile date de Theodor Codreanu: 1.“Între cei care au scris pe măsura geniului eminescian, croind noi pârtii în eminescologie, sunt: Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, Nicolae Iorga,  G. Ibrăileanu,  Lucian Blaga, Tudor Arghezi, A. C. Cuza, Tudor Vianu, G. Călinescu, Vladimir Streinu, Pompiliu Constantinescu, Dimitrie Caracostea, Perpessicius, Mircea Eliade, pentru primele trei etape ale exegezei, identificabile astfel: a) de la Maiorescu la G. Ibrăileanu cu predominanţa unui clasicism estetic; b) de la Nicolae Iorga la A. C. Cuza, cel din urmă revizuind paradigm conceptului de romantism, una modernă, fără ecou imediat însă; cercetarea lui masivă dintre 1914 şi 1919 a rămas în manuscris, fiind tipărită abia în 2019, în două volume, de către I. Oprişan; c) de la G. Călinescu la Perpessicius, perioada consacrării imaginii de poet national. După  Al Doilea Război Mondial, se conturează mai întâi o direcţie, în exil, paradigma ontoestetică a lui Constantin Amăriuţei şi Mircea Eliade, iar în ţară, cu ieşirea din proletcultism a lui Matei Călinescu şi Ion Negoiţescu, trecerea câtre pârtia modernităţii inaugurate de George Munteanu, Edgar Papu, Mihai Cimpoi, Pompiliu Crăciunescu, cu dominanta ultimă a metodologiei transdisciplinare.

  1. „Spre a găsi dreapta măsură în evaluarea moştenirii lirice eminesciene (care nu poate fi ruptă de ansamblul operei),trebuie avut în vedere „complexele de cultură”, la nivel istoric, dar, mai ales, ceea ce depăşeşte aceste complexe îngustătoare, cunoscute ca mode, curente şi şcoli literare, generaţii şi „grupuri”. Prizonierii „complexelor de cultură” provin din categoria narcisiacilor, fie individual, fie de grup. Narcisiacii au „darul” demoniac de a se citi şi decripta pe ei înşişi în imaginea „adversarilor”, încât epitetele prăpăstioase cu care este gratulat Eminescu li se potrivesc mănuşă! Fenomenul este „abisal” şi grotesc.  Când Alexandru Grama scria, negru pe alb,  că autorul „Luceafărului” este „nice poet, nice geniu”, el la sine se referă! Când Cristian Preda are „revelaţia” nulităţii lui Eminescu, el dă probă de sinceritate absolută în ceea ce-l priveşte, prin raportare la poet! Altfel spus, „fiecare pasăre pre limba ei piere”. Limba dezvăluie totdeauna ceea ce suntem.”
  2.  Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending