Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (98)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Dosarul „Dilema veche” nr. 960 din 2022 are ca titlu „RĂSFĂŢ”. Ioana Pârvulescu, găsind în fumat un răsfăţ,  scrie despre obiceiul de a fuma al scriitorilor. Reţinem referirile la Eminescu: „Eminescu e şi el fumător, uneori chiar pe drum de fier. În poemul vesel „Din Berlin la Potsdam”, apare versul „Îmi aprind şi eu luleaua”. Nu cred că înseamnă neapărat că Eminescu fuma pipă, chiar dacă se imortalizează poetic aşa, ci mai degrabă că luleaua intra în armonie cu imaginea boemului şi cu dragostea lui pentru blonda Milly: era amorezat lulea.  Avem câteva confirmări ale contemporanilor despre ţigările eminesciene. Amintirea lui Ştefanelli despre tinerii ani vienezi sună cel mai credibil: „Eminescu nu bea mult. La un sfert de litru de vin sau la o halbă de bere era în stare să petreacă  o noapte întreagă, dar în schimb lua multe cafele negre şi fuma mult”. Iar cea, la mâna a doua, a lui Vintilă Russu Şirianu îl arată pe bărbatul matur „răsucindu-şi singur ţigările, în timp ce compune poeme” („Mărturii despre Eminescu”, ediţie de Cătălin Cioabă, Bucureşti, Humanitas, 2013). Fumul ţigărilor se amestecă, în secolul lui Eminescu şi în camera lui, cu cel al lumânărilor. În trăirile şi gândirile lui Dionis, sărăcia se resimte puternic pe trei planuri: bani, vin, ţigări. Carafa de vin a fost transformată în sfeşnic, după o practică răspândită a vremii, banii lipsesc „de o lună”, dar nevoia de tutun e cea mai rea, ţigara e lucrul cel mai preţios”;

 Poemul „Din Berlin la Potsdam” de Mihai Eminescu: Din Berlin la Potsdam merge /  Drum de fier, precum se ştie. /  Dară nu se ştie încă /  C-am luat bilet de-a trie, //  C-am plecat de dimineaţă  /  Cu un taler şi doi groşi… /  Şi de gât cu blonda Milly, /  C-ochi albaştri, buze roşi. //  Zice Brahma, tata Brahma,  /  Cum că lumea asta nu e /  Decât arderea-unei jertfe /  Într-o vecinică căţuie. / Am aprins şi eu luleaua /   Şi jertfesc lui tata Brahma, /  Lângă mine-un şip cu Kümmel!  /  Ş-o bucată de păstramă. //  Zice Darwin, tata Darwin, /  Cum că omul e-o maimuţă – /  Am picior de maimuţoi, /  Milly-nsă de pisicuţă. //  Şi mă urc în tren cu grabă  / Cu o foame de balaur, /  Între dinţi o pipă lungă / Subsuori pe Schopenhauer.  //  Ş-acum şuieră maşina. /  Fumul pipei lin miroasă, /  Sticla Kümmel mă invită, /  Milly-mi râde. – Ce-mi mai pasă!”

Revista “Cafeneaua literară” nr. 5 din 2022 continuă să publice răspunsurile date la ancheta “Eminescu şi poezia contemporană”. Reţin din răspunsurile date de Theodor Codreanu: 1.“Între cei care au scris pe măsura geniului eminescian, croind noi pârtii în eminescologie, sunt: Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ioan Slavici, Nicolae Iorga,  G. Ibrăileanu,  Lucian Blaga, Tudor Arghezi, A. C. Cuza, Tudor Vianu, G. Călinescu, Vladimir Streinu, Pompiliu Constantinescu, Dimitrie Caracostea, Perpessicius, Mircea Eliade, pentru primele trei etape ale exegezei, identificabile astfel: a) de la Maiorescu la G. Ibrăileanu cu predominanţa unui clasicism estetic; b) de la Nicolae Iorga la A. C. Cuza, cel din urmă revizuind paradigm conceptului de romantism, una modernă, fără ecou imediat însă; cercetarea lui masivă dintre 1914 şi 1919 a rămas în manuscris, fiind tipărită abia în 2019, în două volume, de către I. Oprişan; c) de la G. Călinescu la Perpessicius, perioada consacrării imaginii de poet national. După  Al Doilea Război Mondial, se conturează mai întâi o direcţie, în exil, paradigma ontoestetică a lui Constantin Amăriuţei şi Mircea Eliade, iar în ţară, cu ieşirea din proletcultism a lui Matei Călinescu şi Ion Negoiţescu, trecerea câtre pârtia modernităţii inaugurate de George Munteanu, Edgar Papu, Mihai Cimpoi, Pompiliu Crăciunescu, cu dominanta ultimă a metodologiei transdisciplinare.

  1. „Spre a găsi dreapta măsură în evaluarea moştenirii lirice eminesciene (care nu poate fi ruptă de ansamblul operei),trebuie avut în vedere „complexele de cultură”, la nivel istoric, dar, mai ales, ceea ce depăşeşte aceste complexe îngustătoare, cunoscute ca mode, curente şi şcoli literare, generaţii şi „grupuri”. Prizonierii „complexelor de cultură” provin din categoria narcisiacilor, fie individual, fie de grup. Narcisiacii au „darul” demoniac de a se citi şi decripta pe ei înşişi în imaginea „adversarilor”, încât epitetele prăpăstioase cu care este gratulat Eminescu li se potrivesc mănuşă! Fenomenul este „abisal” şi grotesc.  Când Alexandru Grama scria, negru pe alb,  că autorul „Luceafărului” este „nice poet, nice geniu”, el la sine se referă! Când Cristian Preda are „revelaţia” nulităţii lui Eminescu, el dă probă de sinceritate absolută în ceea ce-l priveşte, prin raportare la poet! Altfel spus, „fiecare pasăre pre limba ei piere”. Limba dezvăluie totdeauna ceea ce suntem.”
  2.  Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: La Parohia Pacea din Botoșani au fost achiziționate trei containere modulare, spații esențiale unde vor fi organizate donațiile făcute de botoșăneni

Publicat

Publicitate

Visul preotesei Ana Maria Macuc este pe cale să se împlinească în totalitate, lucru posibil doar cu cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al oamenilor cu suflet mare din Botoșani și nu numai. De curând, Parohia Pacea din municipiul Botoșani a reușit să achiziționeze și să amenajeze trei noi „căsuțe”, denumirea dată celor trei containere modulare, spații esențiale unde vor organiza donațiile făcut de botoșăneni pentru sutele de copii și adulți care au nevoie de ajutor.

Acestea sunt amplasate la intrarea B în cimitirul Pacea, pe un spațiu îngust, dar pe care, cu ajutorul dvs, am reușit să-l valorificăm la maxim pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni.

„Din dragoste pentru aproapele, când am început activitățile sociale la Casa „Sf. Irina”, ne-am concentrat mai ales pe bebeluși salvați de la avort, mame însărcinate aflate în criză de sarcină și mame cu copii. Însă, în scurt timp, am înțeles că nevoia este mult mai mare și spațiul este insuficient (chiar dacă-l folosim la capacitate maximă) pentru a ajuta cât mai frumos și cât mai bine organizat, categorii diferite de oameni.
Cu sprijinul dumneavoastră, am început să ajutăm și:
Familii care se află în situații dificile
Oameni bolnavi de cancer, de alte boli grave sau imobilizați la pat
Bătrâni și oameni singuri
Copii din centrele de plasament și adulți din centrele medico-sociale și azilele de bătrâni („Campania 1.500 de zâmbete”)
Copiii cu posibilități financiare reduse, cărora le organizăm lunar zilele de naștere ( „Copii fericiți de ziua lor de naștere”) și le oferim pentru școală: ghiozdane și rechizite ( „Un ghiozdan pentru un școlar”).
Cupluri cărora le oferim, gratuit, absolut tot ceea ce au nevoie pentru Cununia Religioasă.
împrumutăm haine de ocazie pentru adulți și copii.
Oameni care au nevoie de o haină călduroasă în sezonul rece ș.a.
Donațiile dumneavoastră sunt de mare folos oamenilor, dar deseori am fost nevoiți să le oprim temporar din lipsă de spațiu.
Acum, datorită acestor trei căsuțe, putem organiza totul mai eficient, putem rula mai repede donațiile și putem ajuta mai mulți oameni care trec prin situații dificile.
Vă mulțumim din suflet și vă suntem recunoscători pentru tot sprijinul dumneavoastră necontenit și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆, putem face o lume mai frumoasă și mai bună!” , a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria MAcuc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O rulotă care era parcată într-o gospodărie din localitatea Ipotești a luat foc

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că era arsă în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă arhierească la Biserica din Manolești Vale. PS Nichifor îl va hirotoni pe diaconul Ionuț Cașcaval, care va fi noul paroh

Publicat

Publicitate

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Manolesti Vale, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.

De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii din Costești, Răchiți și ginerele părintelui Vasile-Emanoil Crețu, parohul Bisericii din Cătămărăști Deal, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.

„Preoția sau hirotonia este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului și prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat anume pregătit, sfințindu-l și așezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericești, împărtășindu-i acestuia puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși lucrările sfinte și de a conduce pe credincioși pe calea mânturii” (Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Din aspectul sacramental al Bisericii, în Studii Teologice, XVIII, 1966, nr. 9-10, p. 553).

Sfânta Taină a Preoției se împărtășește așadar unor bărbați anume pregătiți pentru a o primi cu vrednicie. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos i-a ales pe Sfinții Apostoli și i-a învățat, prin toate câte a făcut între oameni, cele ale Împărăției lui Dumnezeu. După aceea i-a învrednicit de deosebita cinste de a propovădui Sfânta Evanghelie și de a săvârși fapte minunate. Adresându-se lor, a așezat și Taina Preoției prin cuvintele: „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți tine, vor fi ținute” (Ioan XX, 21—23).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 24 misiuni de salvare a vieții și bunurilor pe zi ale pompierilor botoșăneni, în 2024

Publicat

Publicitate

568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).

În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior

În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending