Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (96)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

“Ţara de Sus” nr. 1-2 din 2022, revistă de conservare şi promovare a culturii tradiţionale din Botoşani. Revista se deschide cu editorialul  scris de Iustina Irimia – Cenuşă, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, pus sub motto-ul “Înfloreşte în locul în care te-a aşezat Dumnezeu!”. Prof Mirel Azamfirei, referent pentru muzică, prezintă aspecte de la lansarea „Antologiei corale” semnată de Sabin Păutza,  ţinând să  precizeze şi prezenţa lui Eminescu în această antologie. Întâi în secvenţa lucrărilor religioase cu versurile din „Rugăciune”, apoi în secţiunea madrigalelor cu versurile din „Lacul” şi „Peste vârfuri”,  unde, spune autorul, „compozitorul reuşeşte, printr-o parcimonie de mijloace, apanaj al marilor creatori, să redea o paletă bogată de culori melodico-armonice care ilustrează magnific lirismul elegiaco-erotic al „viersului” eminescian”. Merită reţinute  câteva rânduri şi din spusele maestrului Sabin Păutza: „Nu am ştiut niciodată să compun ceva fără să mă folosesc de elemente din folclorul românesc, fie evidente, fie doar ca model arhetipal. Am mândria să gândesc însă că am ştiut întotdeauna să aleg ceea ce este realmente românesc şi valoros în folclorul nostru, bazându-mă pe sursele din straturile cele mai vechi (colinde, bocete, muzică ţărănească). Îmi place să cred că muzica mea este naţionalistă, în sensul bun al cuvântului”.

Liviu Şoptelea face o prezentare a „realismului magic” la Margareta Sterian, în timp ce Ana Coşereanu, la rubrica „universul artelor”, îi face un loc lui Zorba Grecul, celebrul personaj trimis în lume de N. Kazantzakis.

Publicitate

Personalitatea botoşăneană căreia îi face loc reviste este Angela Paveliuc Olariu pentru care „etnografia a fost colţul său de rai”.  Reţinem din interviul pe care  Angela Paveliuc Olariu  l-a acordat referentului etnograf Daliana Bejan:  1. „Atunci când vorbesc despre Botoşani îmi aduc aminte cu deosebită plăcere de anii pe care i-am petrecut acolo, muncind alături de colegi pentru realizarea unor obiective care să dovedească că într-adevăr, teritoriul situat între Siret şi Prut, poate fi considerat pe bună dreptate o zonă etnografică a ţării cu particularităţi distincte şi cu un specific bine definit”; 2. „Îmi aduc aminte de toate casele memoriale şi muzeele unde m-am străduit să pun la dispoziţia publicului vizitator locuri însemnate de unde au pornit mari şi cunoscute personalităţi, mă gândesc la reorganizarea Casei Memoriale „Nicolae Iorga”, la Muzeul Memorial „George Enescu” de la Dorohoi, la Muzeul „Mihai Eminescu”, şi, apoi mă gândesc şi la înfiinţarea Muzeului „1907” de la Flămânzi”; 3. „Pot spune că am publicat o carte, un studiu despre portul popular din Zona Botoşanilor tocmai în ideea de a fi un îndreptar pentru toţi cei care doresc să cunoască cu adevărat care este portul tradiţional al acestei zone, şi trebuie să spunem de la început, că el se încadrează în arta portului popular moldovenesc”; 4. „Când vorbesc de portul femeiesc, mă gândesc la îmbrăcămintea capului, la ştergarul pe care îl purtau bătrânele altădată, la casâncă, sau şalul care a urmat după casâncă, sau la batista din  pânză albă, pe care o purtau persoanele mai tinere în anotimpurile călduroase”; 5. „Dacă ne referim la portul bărbătesc, şi el se încadrează în aria mai largă a portului popular moldovenesc şi a celui românesc prin componenţa sa. Vorbind de îmbrăcămintea capului – căciula (ţuguiată – din piele de miel) sau pălăria. În continuare la bărbaţi, cămaşa sau cămeşoiul, uneori cămaşa de lucru nu este deloc ornamentată, iar cămaşa de sărbătoare, are totuşi o ornamentică, mai redusă ce e drept – în faţă, la deschiderea cămăşii şi la mânecă”; 6. „Gândirea ţăranului nostru a fost de la început şi a rămas o gândire practică determinată de cerinţele vieţii lui de fiecare zi. Pe o anume treaptă de dezvoltare a societăţii, latura practică a tot ceea ce creau oamenii noştri din satele tradiţionale a primit şi o altă valenţă, aceea a esteticului în aşa fel încât, în toate domeniile, începând cu meşteşugurile, cu ocupaţiile, continuând bineînţeles cu meşteşugurile”.

Secţiunea „Documentare şi Educaţie Permanentă”  prezintă articole semnate de Elena Pricopie şi Flavius Damean.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending