Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (91)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„România literară” nr. 48 – 49 din 18 noiembrie 2022.    Jean Dumitraşcu publică articolul „Când s-a născut Eminescu?”  Autorul consideră că foarte uşor s-a reţinut ca oficială data naşterii lui Eminescu  drept 15 ianuarie 1850,  care nu ar fi cea  reală.  Articolul ocupă aproape două pagini tip „România literară” şi vrea să ne convingă un lucru: Eminescu s-ar fi  născut  pe 20 decembrie 1849.  Reţin: 1. „…Eminescu ar fi spus el însuşi că s-a născut în 1849. Nu numai că se mărturisea astfel prietenilor, dar şi scria acest lucru. Publicându-l în 1892 pe N. D. Giurescu (cel cu descoperirea actului de botez), Iacob Negruzzi adăuga o notă, prea puţin luată în seamă, din păcate: „Eminescu a scris cu mâna lui, în rubrica „Data naşterii”, următoarea însemnare:1849, decembrie 1849 (Sf. Ignat) Botoşani” (după I. E. Torouţiu, „Studii şi documente literare”, IV, 1933). Ciudată manieră de ignorare a acestei însemnări de către eminescologi, atenţi, de regulă, la orice literă sau apostrof  din manuscrisele poetului (celebra lecţiune „totuşi/totul este trist pe lume” sau, de dată mai recentă, o nouă ediţie a „Luceafărului”, realizată de Nicolae Georgescu într-o formă ortografică sensibil schimbată”;

 1. „Revenind la data din „Psaltire”, un împătimit cercetător al vieţii lui Eminescu, Augustin Z. N. Pop, arată că e „mai probabil data scrisă de tatăl poetului”, adică de 20 decembrie 1849, decât cea din 15 ianuarie anul următor. De fapt, există şi alte variante. Veşnic derutantul Octav Minar propune 24 decembrie 1849. Într-o primă fază, căpitanul Matei Eminovici lansează data de 8 noiembrie 1849, legând-o de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil (ce ar explica şi prenumele primit). Constanţa de Dunca-Schiau merge şi mai departe, avansând data de 21 mai 1849, plasând locul naşterii la Dumbrăveni, unde Gh. Eminovici se îngrijea de moşia boierului Costache Balş. Într-un fel îl înţelegem pe George Călinescu, cel care, în „Viaţa lui Mihai Eminescu”, după ce prezintă o serie de variante, încheie plictisit: „bunul-simţ cere să păstrăm ca dată a naşterii ziua de 15 ianuarie 1850”. Dar, tocmai bunul-simţ trebuie să oblige un istoric literar să cântărească toate probele şi argumentele, înainte dea trage o concluzie. De ce, procedând precum G. Călinescu, să nu luăm în calcul, din bun-simţ, şi argumentele ce susţin data de 20 decembrie 1849?”
 2. „Să recapitulăm: pentru 20 decembrie 1849 avem însemnarea de la „Junimea” a lui Eminescu însuşi, calculul din manuscrise, mărturiile sale, redate de Ştefanelli, Maiorescu iniţial, Iosif Vulcan, V. Gr. Pop, , Mite Kremnitz, Aglae şi Matei Eminovici ş. a, însemnare din „Psaltire”,pledoariile unor Lecca Morariu, N. Iorga, D. Popovici, D. Murăraşu, I. D. Marin, Augustin Z. N. Pop, Ioana Em. Petrescu (dubii). De partea cealaltă, susţinătorii actului de botez descoperit de Giurescu: Maiorescu, G. Călinescu, N. Manolescu, E. Simion, George Munteanu, Petru Vintilă, autorii de dicţionare şi manuale. După cum am încercat să demonstrăm, certificatul de botez nu conţine data reală de naştere a lui Eminescu, aceasta fiind 20  decembrie 1849. Până când nu o să ascultăm de gândul lui Eminescu, de notaţia sa din albumul „Junimii” şi de calculele din manuscrise, preferând să ne  „odihnim” întru Călinescu, vorba lui Noica?”;

 

„România literară” nr. 48 – 49 din 18 noiembrie 2022.  Nicolae Manolescu, în rubrica „Ochiul magic”, face referiri la problema pusă de Jean  Dumitraşcu: „Publicăm în acest număr un informat studiu al lui Jean Dumitraşcu referitor la vechea controversă legată de data naşterii lui Mihai Eminescu. Ne-am permis una sau două intervenţii care nu ating fondul chestiunii, ci atenuează unele formulări prea drastice („minciună” etc.). Studiul strânge în mănunchi mai toate punctele de vedere exprimate de-a lungul vremii referitoare la data şi locul naşterii poetului, de la cele ale apropiaţilor lui Eminescu, la cele ale istoricilor literari. Jean Dumitraşcu e foarte categoric în opinia d-sale, şi anume aceea că Eminescu s-ar fi născut la 20 decembrie 1849 şi nu la 15 ianuarie 1850, punând pe două coloane opiniile exprimate sau înregistrări în matricole bisericeşti şi şcolare. Îl rugăm să reflecteze la următoarele trei observaţii: 1) reluarea discuţiei nu aduce nicio probă nouă în dosarul cu pricina (ceea ce, de altfel, nici nu cred că mai e posibil); 2) nici în ce priveşte argumentaţia, autorul studiului nu produce lucruri noi, limitându-se la a opune în chip meticulos şi ordonat argumentele sale; 3) concluzia, favorabilă datei de 20 decembrie 1849, nu devine neapărat mai convingătoare decât până acum, din cauză că e un pic prea tendenţioasă, mizând oarecum riscant pe veridicitatea unor mărturii incerte sau contradictorii, cum ar fi însemnarea căminarului pe marginea „Psaltirii” pe care n-a văzut-o nimeni în afară de Matei Eminovici, fratele poetului, considerat de toţi eminescologii nu tocmai demn de încredere, sau datele comunicate în diferite împrejurări de poetul însuşi care sunt, chiar şi ele, diferite. Publicăm în acest număr studiul lui Jean Dumitraşcu nu numai fiindcă este temeinic informat şi bine scris, dar şi fiindcă orice readucere în actualitate a lui Eminescu ni se pare importantă azi, când, se ştie, în ochii noii generaţii , peste trecut s-a aşternut umbra grea a uitării. În ce ne priveşte, nu credem că vechea controversă legată de naşterea lui Eminescu va fi vreodată lămurită definitiv”;

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Incendiu la Dângeni. Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri după ce a încercat să-și salveze bunurile din flăcări

Publicat

Un bărbat de 54 de ani a ajuns la spital cu arsuri, după ce în casă lui s-a produs un incendiu. S-a întâmplat în această seară, în localitatea Dângeni.

Bărbatul a povestit că a făcut focul în sobă și a plecat să-și viziteze mama, care locuiește în aceeași gospodărie. Când s-a întors acasă, bunurile dintr-o cameră și tavanul erau cuprinse de flăcări.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Astfel, au oprit propagarea flăcărilor la celelalte încăperi ale casei, dar și la alte construcții din apropiere, au anunțat responsabilii ISU Botoșani.

“Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza coșului de fum necurățat de funingine”, au mai adăugat responsabilii ISU Botoșani.

ISU Botoșani a mai precizat că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Ca măsura preventive, ISU Botoșani recomandă:

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa foto ilustrativ: Arhiva

Citeste mai mult

Economie

Nu mai suntem ultimii. Cu o creștere de 11%, Botoșaniul urcă în TOPUL salariilor MEDII nete din România

Publicat

Botoșănenii nu mai sunt ultimii din România în privința salarizării, sau cel puțin a salariilor medii. Cu o creștere de 11%, Botoșaniul urcă TOPUL salariilor MEDII nete din România până pe locul 27, din 42 de unități teritorial administrative din țara noastră.

Cele mai mari salarii medii nete lunare sunt în București, Cluj, Timiș și Sibiu, respectiv de peste 4000 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul trecut au fost înregistrate la Sălaj (+25%) și Covasna (+20%).

În clasamentul salariilor medii nete lunare (inclusiv București), județul Botoșani se află pe locul 27. Salariul mediu net la nivelul lunii septembrie 2022 în Botoșani este de 3.208 lei, potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică. Comparativ, salariul mediu pe țară este de 4.003 lei.

În Botoșani, față de luna septembrie 2021, creșterea este de 11%, potrivit unei analize zf.ro, pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

TOP salarii medii nete lunare

 • București: 5.243 lei (15%)
 • Cluj: 4.791 lei (13%)
 • Timiș: 4.335 lei (13%)
 • Sibiu: 4.152 lei (19%)
 • Ilfov: 4.047 lei (14%)
 • Iași: 3.910 lei (13%)
 • Mureș: 3.872 lei (17%)
 • Brașov: 3.754 lei (15%)
 • Prahova: 3.656 lei (10%)
 • Bacău: 3.652 lei (9%)
 • Alba: 3.542 lei (15)
 • Argeș: 3.523 lei (14%)
 • Gorj: 3.520 lei (18%)
 • Galați: 3.503 lei (7%) / Călărași: 3.503 lei (16%)
 • Olt: 3.457 lei (12%)
 • Dolj: 3.449 lei (14%)
 • Sălaj: 3.472 lei (25%)
 • Arad: 3.439 lei (15%)
 • Constanța: 3.377 lei (7%)
 • Mehedinți: 3.327 lei (13%)
 • Covasna: 3.306 lei (20%)
 • Giurgiu: 3.299 lei (11%)
 • Brăila: 3.284 lei (18%)
 • Bihor: 3.249 lei (13%)
 • Satu Mare: 3.247 (13%)
 • Buzău: 3.233 lei (14%)
 • Botoșani: 3.208 lei (11%)
 • Tulcea: 3.177 lei (6%)
 • Maramureș: 3.163 lei (18%)
 • Ialomița: 3.162 lei (14%)
 • Caraș-Severin: 3.102 lei (16%)
 • Bistrița-Năsăud: 3.099 lei (14%)
 • Dâmbovița: 3.081 lei (12%)
 • Neamț: 3.078 lei (10%)
 • Suceava: 3.071 lei (14%)
 • Hunedoara: 3.060 lei (9%)
 • Vaslui: 3.055 lei (10%)
 • Vâlcea: 2.976 lei (5%)
 • Teleorman: 2.967 lei (12%)
 • Vrancea: 2.955 lei (7%)
 • Harghita: 2.886 lei (5%)

Salariile din Bucureşti au crescut cu 15% în septembrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul 2021, iar cele din Cluj şi Timiş au crescut cu 13%. Cel mai mult au crescut salariile din Sălaj, cu 25% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la aproape 3.500 de lei, urmate de cele din Covasna, cu o creştere de 20%, până la puţin peste 3.300 de lei net, şi cele din Sibiu, cu 19%, până la o valoare medie lunară de aproape 4.200 de lei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Decizie la Comisia Europeană: Persoanele care călătoresc cu avionul în UE vor putea vorbi la telefon și în timpul zborului

Publicat

Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE își vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectați la rețele mobile 5G de la sol, a anunțat recent Comisia Europeană, citată de alba24.ro.

Asta ar putea însemna că pasagerii companiilor aeriene cu zboruri în UE vor putea să-și folosească telefoanele, pe timpul zborurilor, și pentru apeluri sau aplicații de muzică/video/streaming, potrivit BBC.

Într-un comunicat recent al Comisiei Europene, se arată că, în urma actualizării care vizează spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor. Astfel, CE a desemnat anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.

„5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători şi oportunităţi de creştere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce priveşte posibilităţile oferite prin conectivitate ultrarapidă şi de mare capacitate”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul avioanelor, permiţându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice şi de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare pregăteşte terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.

Serviciul este furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de reţea speciale, pentru a conecta utilizatorii şi a transmite apeluri, texte şi date, de obicei prin intermediul unei reţele prin satelit, între avion şi reţeaua mobilă de la sol, arată CE, potrivit Mediafax.

De asemenea, Comisia a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvenţă de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme şi autobuze.

Decizia deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor şi, eventual, pentru aplicaţii în metavers. În conformitate cu decizia, statele membre vor pune la dispoziţie benzile de frecvenţă de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 84 de ani, la un pas de moarte după ce s-a izbit într-un camion care transporta cereale

Publicat

Un bărbat, în vârstă de 84 de ani, a fost rănit astăzi, în urma unui accident rutier, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un tir.

Evenimentul s-a produs în această după-amiază, pe raza localității Santa Mare.

Chemați în ajutor, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești s-au deplasat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat că bătrânul era ieșit din autoturism, rănit, dar conștient.

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea elementelor de caroserie de pe partea carosabilă, astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță, dar și pentru înlăturarea pericolului de izbucnire a unui incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor, au anunțat reprezentanții ISU Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate