Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (56)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Viziunea Viziniuck. Afirmam cândva că poetul botoşănean Cezar C. Viziniuk  nu este nici postmodernist, nici douămiist, miserupist nici atâta.  Nu e nici himerist şi nici adept al noului formalism pe linia „dansociuană”, dacă pot folosi acest termen. Poetul în discuţie este un suprarealist în ipoteza propusă de Simona Popescu.  Autoarea „Exuvii”-lor publică în anul 2000 „Salvarea speciei”, un eseu biografic  cu referire la Gellu Naum, un suprarealist de referinţă.  Spune Simona Popescu:  „suprarealistul are două opere, cea propriu-zisă şi viaţa sa”. Pornind de aici se poate vorbi de o „viziune Viziniuck”. Aflat în Spania (el, nu eu!), poetul mi-a acordat acest mic interviu:

Georgică Manole: A apărut la editura „Neuma” volumul „Între inimă şi ţara promisă. Antologia poeţilor români din Spania” (Cluj – Napoca, 2022).  Este vorba de 14 poeţi printre care regăsim şi numele lui Cezar C. Viziniuck. Care este povestea (geneza) acestei antologii?

Publicitate

Cezar Viziniuck: Povestea acestei antologii nu este una foarte specială. Pe când ASARS încă mai exista, sau mai bine spus, încă mai funcționa ca asociație și eu eram încă membru,  făcusem o propunere de a scoate o antologie de grup. Pe vremea aceea, sunt peste patru ani de atunci, președinte era Gelu Vlașin. Eu vorbisem cu Eugen Barz despre antologie în ziua precedentă lansării celei de-a treia cărți ale mele, „Unde ești,Maria?”, în mai 2018. Antologia nu a luat naștere imediat și nu știu dacă apariția ei are ceva a face cu propunerea mea. Cert e că, mult mai târziu, în martie anul trecut, când eu nu mai eram membru al Asociației – mă retrăsesem în 2019 din cause personale – m-a contactat Eugen Barz și mi-a cerut 15 poezii pentru antologie. M-am conformat și așa am ajuns în rândul celor 14.

M.: Trăieşti în Spania. Este aceasta „ţara promisă”?

V.: Nu știu dacă o pot numi „țara promisă”. Noi suntem călători pe pământ. Ne naștem într-un loc și putem termina călătoria în altul. Spania este țara ce m-a adoptat și, deși mă leagă ani mulți pe aceste meleaguri, inima este în România. Acest termen de „țară promisă” este cumva atipic atribuit nouă celor ce, vorba spaniolului, „buscamos lavida”, adică ne căutăm norocul pe alte meleaguri. Eu nu pot căuta o țară promise pentru că eu am deja o țară. Spania este o țară adoptivă care m-a primit și mi-a oferit niște oportunități. Pentru asta o iubesc și respect cetățenii acestei țări. „Țara promisă” este fără doar și poate România. Eu azi sunt aici, dar mâine pot fi în Franța însă România va fi mereu în inima mea.

Publicitate

M.: Există viaţă literară românească în Spania?

V.: Da. Deși în general suntem aici pentru „o viață mai bună”, niciunul, cred, dintre cei ce au pasiuni literare sau artistice nu și-au abandonat pasiunile. Fiecare dintre noi a încercat și încearcă să se integreze aici atât pe plan social cât și pe plan cultural. Unii au început să scrie în spaniolă, un exemplu ar fi Adina Alexandrescu, iar alții au apelat la traducători și au scos volume bilingve. Fosta ambasadoare, Doamna Gabriela Dancău, s-a implicat enorm de mult în promovarea și integrarea culturii române și a oamenilor de cultură români aici, în Spania. Actualul ambasador, Domnul George Gabriel Bologan, se pare că îi continuă munca. Deasemenea sunt câteva asociații serioase care se implică foarte mult, printre care pot numi o asociație madrilenă din care fac și eu parte, Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania condusă de Ovidiu Constantin Cornilă şi unde îl avem ca vicepreședinte pe botoșăneanul Ioan Oniciuc, artist plastic. Prin intermediul acestei asociații apare revista “Cuvânt românesc”, în paginile căreia apar nume sonore atât din diaspora cât și din România.

M.: A mai rămas România în „inima” ta?

Publicitate

V.: România a fost, este și, indiferent unde voi fi, va rămâne în inima mea.

M.: Propune cititorului botoşănean două poeme din antologia amintită.

V.: Sigur. Vă mulțumesc!

Publicitate

 

ACASĂ ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ

PROLOG

sunt eu. tot eu. nu sunt altfel dar m-am regăsit pe mine. pe mine… fără cuvinte. Fără vecini. fără iubire. mort deși viu. trăind deși fără voință. topesc cuvintele rezemate de piept. Le beau. le simt gustul tot mai amar. spun tuturor că merg acasă. unde acasă? sunt eu. tot eu. nu sunt altfel dar m-am regăsit pe mine. Pe mine… fără cuvinte. fără vecini. fără iubire. mort deși viu. trăind deși fără voință. topesc cuvintele rezemate de piept. le beau. Le simt gustul tot mai amar. spun tuturor că merg acasă. unde acasă?

de câteva zile
nu mai am starea de vinovăție
pe care o aveam mereu
în timpul sevrajului lipsei de acasă
acasă
în mijlocul unor oameni
ce nu vorbesc ca mama
acasă într-o țară
în care nu am învățat să merg
să gângur
să râd sau să plâng
într-o țară în care
am învățat să uit
să pierd
iubiri
oameni
prieteni
familie
sunt acasă într-o țară străină
în care nici vecinii nu mă cunosc
și câinii mă latră
dar sunt acasă
e singurul loc căruia îi mai spun

ACASĂ.

MARIA ŞI MAREA 

[urmă de umbră]
se aude noaptea lunecând din munți
cum acoperă marea
catargele își leagănă cuiburi de păsări
ea îmbrăcată-n cămașă fierbinte
se strecura pe plaja pustie
își ascunsese un vis în dulap
iar frumusețea
și-o lăsase cu el
în ochi purta îmblânzirea mării
era frumoasă când venea
când pleca
în zare se forma ceva ca
o aureolă ce o aștepta
era frumoasă ca un cer
sclipind în mare

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

20 mai: Ziua Mondială a Metrologiei. Cum a apărut metrul ca unitate de măsură

Publicat

Publicitate

Această convenție a fost un acord internațional semnat de reprezentanții a 17 națiuni la Paris, care a stabilit un cadru pentru colaborare globală în domeniul metrologiei, disciplinei care se ocupă cu măsurarea.

Principalul obiectiv al Convenției Metrului a fost să asigure uniformitatea măsurătorilor în întreaga lume, ceea ce este esențial pentru comerț, industrie, știință și tehnologie.

Convenția a instituit crearea prototipurilor internaționale pentru unitățile de măsură fundamentale, cum ar fi metrul și kilogramul, care să fie utilizate ca standarde de referință.

Publicitate

Ziua Mondială a Metrologiei subliniază importanța măsurătorilor precise și standardizate în viața de zi cu zi și în diverse sectoare ale economiei, cum ar fi sănătatea, siguranța, mediul, industria și comerțul.

Sărbătoarea evidențiază necesitatea colaborării internaționale pentru menținerea și îmbunătățirea sistemelor de măsurare.

Precizia și acuratețea măsurătorilor depind de standardele comune și de cooperarea între țări.

Publicitate

Evenimentele și activitățile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei au rolul de a educa publicul și profesioniștii despre progresele în domeniul metrologiei și despre modul în care acestea influențează viața cotidiană și dezvoltarea tehnologică.

20 mai: Ziua Mondială a Metrologiei: Cum s-a ajuns la metrul standard

Evoluția metrului standard a fost un proces complex care a implicat diverse propuneri, măsurători și decizii la nivel internațional.

Iată un rezumat al pașilor principali care au condus la definirea și adoptarea metrului standard:

Publicitate

Primele Propuneri (Secolul XVIII)

În perioada iluminismului, a existat o cerere tot mai mare pentru un sistem de măsurători unificat și raționalizat.

În 1790, Talleyrand a propus Adunării Naționale Franceze să creeze un sistem de măsură universal.

Publicitate

Definirea Inițială (1791)

Academia Franceză de Științe a propus ca metrul să fie definit ca a zecea milionime parte din distanța dintre Ecuator și Polul Nord de-a lungul meridianului care trece prin Paris.

Această definiție a fost aleasă pentru a avea o unitate de măsură bazată pe fenomene naturale, spre deosebire de unitățile arbitrare folosite anterior.

Expediția Geodezică (1792-1799)

Pentru a determina exact această lungime, o expediție geodezică a fost organizată de Pierre Méchain și Jean-Baptiste Delambre, care au măsurat segmentul meridianului între Dunkerque și Barcelona.

Aceasta a permis calcularea unui meridian terestru.

Prototipul de Platină (1799)

Pe baza măsurătorilor obținute, un prototip fizic al metrului a fost realizat din platină și prezentat în 1799.

Acest prototip, cunoscut sub numele de „metrul arhivistic”, a fost adoptat oficial de către Franța și a devenit baza pentru măsurătorile ulterioare.

Convenția Metrului (1875)

Pentru a standardiza măsurătorile la nivel internațional, Convenția Metrului a fost semnată în 1875 de către 17 națiuni.

Aceasta a dus la crearea Biroului Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM) și la realizarea unui nou prototip internațional dintr-un aliaj de platină-iridiu.

Prototipul Internațional din 1889

În 1889, primul prototip internațional al metrului, realizat dintr-un aliaj de 90% platină și 10% iridiu, a fost adoptat. Acest prototip a fost depozitat la BIPM și a fost utilizat ca standard de referință pentru toate măsurătorile metrice.

Redefinirea pe Bază de Lungime de Undă (1960)

Cu avansurile în tehnologie și necesitatea unor măsurători mai precise, în 1960, definiția metrului a fost schimbată pentru a fi bazată pe lungimea de undă a radiației emise de atomii de cripton-86.

Aceasta a permis o mai mare precizie în realizarea și replicarea măsurătorilor.

Definiția Modernă (1983)

În 1983, a avut loc o altă redefinire majoră, bazată pe constanta vitezei luminii în vid. Astfel, metrul a fost definit ca fiind lungimea parcursă de lumină în vid într-un interval de 1/299,792,458 dintr-o secundă.

Această definiție leagă metrul de o constantă fundamentală a naturii, asigurând o precizie și stabilitate extrem de ridicate.

Citeste mai mult

Eveniment

Se schimbă vremea. Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România

Publicat

Publicitate

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România, dar vestea bună este că acesta a mai scăzut în intensitate. Astfel, duminică seară și luni, ploile, vijeliile și grindină se vor manifestă izolat în zonele montane și unele regiuni din vest, centrul și nordul țării, după care, de marți, se vor extinde către vest și sud-vest, iar de miercuri și joi vor cuprinde întreagă țara.

În privința temperaturilor și mâine dimineață, vor fi temperaturi modeste în partea de sud a țării, însă de marți vorbim de o vreme caldă în mai toate zonele, cu temperaturi între 22 și 29 de grade.

Miercuri și joi vom vorbi de o vreme, în general instabilă, în mai toată țară. Apoi, spre weekend-ul viitor, sâmbătă și duminică, să contăm totuși pe o ușoară ameliorare, iar temperaturile vor începe să crească din nou.

Publicitate

„Ne vom apropia practic de 30 de grade”, a spus meteorologul ANM Mihai Hustiu, la un post TV..

Aceste fenoene sunt provocate de activitatea ciclonică din Europa Centrală dinspre Marea Mediterana, care avansează către România, a spus meteorologul ANM.

În ultimele zile au fost fenomene meteo extreme în Europa. Coduri de vreme rea au fost emise în 17 țări europene. În Germania, inundațiile și grindină au făcut ravagii, fiind înregistrate cantități record de precipitații. Și Franța, Belgia, Olanda au fost serios afectate, iar în Italia, vântul a fost devastator.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Eveniment plin de emoție la Avrămeni! Festivalul de pricesne „Patimile și Învierea Domnului” a ajuns la ediția a VI-a

Publicat

Publicitate
În a treia duminică după Paști, la Biserica Sfântul Dumitru din parohia Avrămeni, în cadrul Cercului Pastoral ”Sf.Mc. Efrem cel Nou”, protopopiatul Săveni, s-a desfășurat Festivalul de pricesne „Patimile și Învierea Domnului”, ediția a VI-a.
Pe o scenă amenajată în curtea Bisericii, s-au prezentat și au cântat în costume tradiționale, grupurile vocale aparținând parohiilor implicate: Adășeni, Avrămeni, Aurel Vlaicu, Flondora, Tudor Vladimirescu, Zahoreni precum și ATOR Zoițani.
Cu acest binecuvântat prilej, preotul paroh Alin Rățoi și-a exprimat bucuria de a găzdui această manifestare cultural-religioasă, apreciind colaborarea cu enoriașii și credincioșii care și-au arătat disponibilitatea de fi prezenți la activitate, remarcând de asemenea că interesul față de astfel de acțiuni a crescut anual.
Totodată , a precizat că organizarea evenimentului a fost susținută de către voluntari din parohie, resursele proprii implicate fiind obținute din donațiile enoriașilor.
În cuvintele de apreciere adresate la final, părintele Dan Muraru, misionar protopopesc al Protopopiatului Saveni, a reamintit acest îndemn pe care îl întâlnim la Sfânta Liturghie: „cu o inimă şi cu o gură”, ca o actualizare a fragmentului scripturistic: „Iar Dumnezeul răbdării şi al mângâierii să vă dea vouă a gândi la fel unii pentru alţii, după Iisus Hristos, pentru ca toţi laolaltă şi cu o singură gură să slăviţi pe Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos” (Romani 15, 5-6).
Priceasna sau cântarea religioasă este un mod de manifestare a gândurilor, trăirilor și învățăturilor Bisericii. Prin pricesne dobândim și o educație religioasă, descoperind drumul către Dumnezeu, a mai spus părintele.
De asemenea, părintele Ciprian Strâmbu, într-un discurs plin de emoție și-a luat rămas bun de la credincioși și colegii preoți, domnia sa beneficiind de un transfer la o altă parohie.
În final, s-au adresat urări tuturor femeilor creștine prezente, cu prilejul Duminicii Mironosițelor.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Lucian Trufin „Soluția pentru a ține tinerii în Botoșani e să îi învățăm o meserie bine plătită, după modelul școlii de meserii de la Vlăsinești”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani consideră că cel mai eficient mod pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate sau în alte județe este de a le oferi posibilitatea de a munci în Botoșani pe un salariu decent. Iar soluția prin care se poate realiza acest lucru este înființarea școlilor de meserii, după modelul școlii înființate de Lucian Trufin la Vlăsinești în perioada în care era primarul localității.

Cred că un tânăr care învață o meserie care îi asigură în Botoșani un salariu de 1.000 – 1.400 de euro pe lună, nu va mai pleca la muncă în altă parte. Acest lucru este posibil. Eu nu vă spun povești și nici generalități cum spun alții. Eu vă vorbesc de lucruri concrete, din propria mea experiență de primar care a înființat o școală de meserii la Vlăsinești. Deci soluția există și o putem multiplica în tot județul. Există soluții pentru un trai mai bun!”, a declarat candidatul PSD pentru Consiliul Județean.

Modelul de succes al școlii de meserii de  la Vlăsinești

Publicitate

Într-adevăr, Școala Profesională „Gheorghe Burac” a fost înființată în Vlăsinești în anul 2015, iar până acum a format mai multe generații de mecanici și conducători profesioniști de utilaje agricole, care au fost angajați de firmele de profil din zonă. După angajarea primilor absolvenți pe salarii foarte bune, chiar de invidiat pentru mediul rural, cererile de înscriere au explodat, fiind necesară introducerea unui examen de admitere pentru a selecta viitorii elevi. Pe lângă școala propriu-zisă există și un atelier pentru practica mecanică agricolă, care a fost modernizat cu bani europeni. Practica agricolă e parcursă de elevi direct „în brazdă”, cu utilaje de ultimă generație. Elevii primesc o bursă lunară, iar școala le asigură pregătirea gratuită pentru obținerea permisului de conducere la categoriile B și Tr. (tractor).

Modelul poate fi multiplicat în tot județul

Putem înființa astfel de școli de meserii în mai multe zone din județ, în funcție de specificul activităților economice din fiecare regiune. E important să discutăm cu antreprenorii, să vedem care sunt calificările de care au nevoie, iar apoi înființăm școli de meserii pe profilul corespunzător. Asta le oferă oamenilor de afaceri forța de muncă specializată de care au nevoie, iar tinerii știu sigur că, dacă sunt serioși și învață meseria respectivă, vor avea un loc de muncă bine plătit”, a explicat Lucian Trufin.

Publicitate

Școlile de meserii vor atrage și noi investiții în Botoșani

Candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean spune că astfel de școli nu vor rezolva doar problema forței de muncă pentru antreprenori existenți și a tinerilor care vor să muncească pe un salariul decent. Totodată, școlile de meserii vor atrage noi investiții.

Investitorii își dezvoltă activitățile economice acolo unde știu că au forța de muncă specializată pentru profilul lor. Când vor vedea că Botoșaniul pregătește tineri în mai multe meserii foarte căutate, vor fi interesați să-și deschidă afacerea în Botoșani. Dacă le mai oferim și facilitățile pentru producția locală pe care le-am inclus în programul Fabricat în Botoșani, atunci cu siguranță vor fi interesați să investească în județul nostru. Iar asta va genera o cerere și mai mare de specialiști, deci o perspectivă sigură pentru tinerii serioși din județul nostru”, a mai precizat candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean, Lucian Trufin.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending