Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (56)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Viziunea Viziniuck. Afirmam cândva că poetul botoşănean Cezar C. Viziniuk  nu este nici postmodernist, nici douămiist, miserupist nici atâta.  Nu e nici himerist şi nici adept al noului formalism pe linia „dansociuană”, dacă pot folosi acest termen. Poetul în discuţie este un suprarealist în ipoteza propusă de Simona Popescu.  Autoarea „Exuvii”-lor publică în anul 2000 „Salvarea speciei”, un eseu biografic  cu referire la Gellu Naum, un suprarealist de referinţă.  Spune Simona Popescu:  „suprarealistul are două opere, cea propriu-zisă şi viaţa sa”. Pornind de aici se poate vorbi de o „viziune Viziniuck”. Aflat în Spania (el, nu eu!), poetul mi-a acordat acest mic interviu:

Georgică Manole: A apărut la editura „Neuma” volumul „Între inimă şi ţara promisă. Antologia poeţilor români din Spania” (Cluj – Napoca, 2022).  Este vorba de 14 poeţi printre care regăsim şi numele lui Cezar C. Viziniuck. Care este povestea (geneza) acestei antologii?

Cezar Viziniuck: Povestea acestei antologii nu este una foarte specială. Pe când ASARS încă mai exista, sau mai bine spus, încă mai funcționa ca asociație și eu eram încă membru,  făcusem o propunere de a scoate o antologie de grup. Pe vremea aceea, sunt peste patru ani de atunci, președinte era Gelu Vlașin. Eu vorbisem cu Eugen Barz despre antologie în ziua precedentă lansării celei de-a treia cărți ale mele, „Unde ești,Maria?”, în mai 2018. Antologia nu a luat naștere imediat și nu știu dacă apariția ei are ceva a face cu propunerea mea. Cert e că, mult mai târziu, în martie anul trecut, când eu nu mai eram membru al Asociației – mă retrăsesem în 2019 din cause personale – m-a contactat Eugen Barz și mi-a cerut 15 poezii pentru antologie. M-am conformat și așa am ajuns în rândul celor 14.

M.: Trăieşti în Spania. Este aceasta „ţara promisă”?

V.: Nu știu dacă o pot numi „țara promisă”. Noi suntem călători pe pământ. Ne naștem într-un loc și putem termina călătoria în altul. Spania este țara ce m-a adoptat și, deși mă leagă ani mulți pe aceste meleaguri, inima este în România. Acest termen de „țară promisă” este cumva atipic atribuit nouă celor ce, vorba spaniolului, „buscamos lavida”, adică ne căutăm norocul pe alte meleaguri. Eu nu pot căuta o țară promise pentru că eu am deja o țară. Spania este o țară adoptivă care m-a primit și mi-a oferit niște oportunități. Pentru asta o iubesc și respect cetățenii acestei țări. „Țara promisă” este fără doar și poate România. Eu azi sunt aici, dar mâine pot fi în Franța însă România va fi mereu în inima mea.

Publicitate

M.: Există viaţă literară românească în Spania?

V.: Da. Deși în general suntem aici pentru „o viață mai bună”, niciunul, cred, dintre cei ce au pasiuni literare sau artistice nu și-au abandonat pasiunile. Fiecare dintre noi a încercat și încearcă să se integreze aici atât pe plan social cât și pe plan cultural. Unii au început să scrie în spaniolă, un exemplu ar fi Adina Alexandrescu, iar alții au apelat la traducători și au scos volume bilingve. Fosta ambasadoare, Doamna Gabriela Dancău, s-a implicat enorm de mult în promovarea și integrarea culturii române și a oamenilor de cultură români aici, în Spania. Actualul ambasador, Domnul George Gabriel Bologan, se pare că îi continuă munca. Deasemenea sunt câteva asociații serioase care se implică foarte mult, printre care pot numi o asociație madrilenă din care fac și eu parte, Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania condusă de Ovidiu Constantin Cornilă şi unde îl avem ca vicepreședinte pe botoșăneanul Ioan Oniciuc, artist plastic. Prin intermediul acestei asociații apare revista “Cuvânt românesc”, în paginile căreia apar nume sonore atât din diaspora cât și din România.

M.: A mai rămas România în „inima” ta?

V.: România a fost, este și, indiferent unde voi fi, va rămâne în inima mea.

M.: Propune cititorului botoşănean două poeme din antologia amintită.

V.: Sigur. Vă mulțumesc!

 

ACASĂ ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ

PROLOG

sunt eu. tot eu. nu sunt altfel dar m-am regăsit pe mine. pe mine… fără cuvinte. Fără vecini. fără iubire. mort deși viu. trăind deși fără voință. topesc cuvintele rezemate de piept. Le beau. le simt gustul tot mai amar. spun tuturor că merg acasă. unde acasă? sunt eu. tot eu. nu sunt altfel dar m-am regăsit pe mine. Pe mine… fără cuvinte. fără vecini. fără iubire. mort deși viu. trăind deși fără voință. topesc cuvintele rezemate de piept. le beau. Le simt gustul tot mai amar. spun tuturor că merg acasă. unde acasă?

de câteva zile
nu mai am starea de vinovăție
pe care o aveam mereu
în timpul sevrajului lipsei de acasă
acasă
în mijlocul unor oameni
ce nu vorbesc ca mama
acasă într-o țară
în care nu am învățat să merg
să gângur
să râd sau să plâng
într-o țară în care
am învățat să uit
să pierd
iubiri
oameni
prieteni
familie
sunt acasă într-o țară străină
în care nici vecinii nu mă cunosc
și câinii mă latră
dar sunt acasă
e singurul loc căruia îi mai spun

ACASĂ.

MARIA ŞI MAREA 

[urmă de umbră]
se aude noaptea lunecând din munți
cum acoperă marea
catargele își leagănă cuiburi de păsări
ea îmbrăcată-n cămașă fierbinte
se strecura pe plaja pustie
își ascunsese un vis în dulap
iar frumusețea
și-o lăsase cu el
în ochi purta îmblânzirea mării
era frumoasă când venea
când pleca
în zare se forma ceva ca
o aureolă ce o aștepta
era frumoasă ca un cer
sclipind în mare

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai sunt două zile până la termenul limită pentru depunerea CERERILOR de sprijin financiar al bisericilor

Publicat

Publicitate

Primăriile din județul Botoșani care au hotărâri locale în acest sens, respectiv Primăria Orașului Bucecea, au reamintit la finele acestei săptămâni instituțiilor de cult recunoscute oficial că mai sunt doar două zile până la termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare.

Data limită este 15 august 2025, iar sprijinul financiar acordat are scopul de a susține activitățile religioase și sociale desfășurate în comunitate.

Acțiunea vine în sprijinul promisiunii asumate de administrațiile locale de a sprijini viața spirituală și implicarea socială a cultelor. Cererile trebuie depuse de către preoți sau reprezentanții legali ai unităților de cult și trebuie să respecte condițiile și criteriile prevăzute în Regulamentul aprobat pe baza cadrului legal național.

Autoritățile locale subliniază că fondurile vor putea fi alocate doar dacă solicitările sunt conforme cu regulamentul și dacă sumele primite vor fi ulterior justificate conform normelor în vigoare. Instituțiile de cult care nu dețin încă o copie a regulamentului pot solicita documentul de la administrațiile locale.

De asemenea, în unele localități a avut loc deja o consultare cu reprezentanții cultelor, în cadrul căreia a fost prezentat regulamentul și au fost explicate modificările legislative recente.

Administrațiile fac apel la respectarea termenului limită și a cerințelor impuse pentru a putea beneficia de sprijinul financiar alocat pentru anul 2025.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Prăpastie bugetară între Botoșani și sudul țării: Orașele din județ primesc de zece ori mai puțini bani decât cele din jurul capitalei

Publicat

Publicitate

Un clasament național realizat pe baza datelor Ministerului Dezvoltării și publicat de Turnul Sfatului.ro scoate la iveală diferențe mari între orașele din România în funcție de bugetele locale pe care le administrează, iar măsurile luate de liberali în aceste zile vor duce la o adâncire și mai mare a diferențelor între regiuni.

În timp ce localitățile de lângă București domină clar topul național, orașele din județul Botoșani se plasează în zona mediană sau chiar sub media națională.

Cel mai bine clasat este Săveni, cu un buget de peste 54 de milioane de lei, care îl plasează pe locul 53 la nivel național – o poziție decentă, peste media generală de aproximativ 45,8 milioane lei pe oraș. Însă celelalte orașe din județ – Flămânzi, Ștefănești, Bucecea și Darabani – au bugete estimate între 35 și 45 de milioane de lei, semnificativ mai mici decât marile câștigătoare ale clasamentului.

Contrastul este evident când ne uităm spre sudul țării și, mai ales, spre Ilfov, unde se află orașele cu cele mai mari bugete. Voluntari, în fruntea clasamentului, are un buget de 343 de milioane lei, mai mult decât toate orașele din județul Sibiu la un loc. Alte exemple sunt Otopeni cu 205 milioane lei sau Popești-Leordeni, Buftea și Pantelimon, fiecare cu peste 120–150 de milioane lei, toate în top 10 național.

Și în alte județe din sud, discrepanța e vizibilă: Mioveni (Argeș) are un buget de 190 de milioane lei, Cernavodă și Năvodari depășesc 150 de milioane lei. Aceste orașe dispun de resurse mult mai mari pentru investiții în infrastructură, servicii publice și dezvoltare locală.

Prin comparație, orașele din județul Botoșani au bugete modeste, care limitează ritmul dezvoltării. Investițiile în drumuri, utilități, școli sau sănătate sunt direct dependente de aceste resurse. Autoritățile locale trebuie să facă eforturi susținute pentru atragerea de fonduri europene și guvernamentale, astfel încât să reducă diferențele tot mai evidente față de sudul țării și mai ales față de zona Capitalei.

Publicitate

Chiar dacă Săveni reușește să depășească media națională, restul orașelor botoșănene rămân în jumătatea inferioară a clasamentului, confirmând provocările cu care se confruntă nordul Moldovei în lupta pentru dezvoltare echilibrată și reducerea decalajelor regionale.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 13 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 13 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 13 iulie 2025:

Loto 6/49: 15, 19, 28, 7, 24, 9

Loto 5/40: 3, 12, 14, 17, 8, 19

Joker:  18, 17, 24, 42, 39 +9

Noroc: 9, 0, 9, 4, 3, 5, 2

Publicitate

Noroc Plus: 5, 0, 6, 7, 4, 1

Super Noroc: 9, 8, 0, 9, 1, 1

Citeste mai mult

Eveniment

Intervenție de urgență la Puțureni: Adolescent de 17 ani salvat din apele râului Volovăț

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost chemați, în această seară, să intervină în localitatea Puțureni, comuna Coțușca, după ce un adolescent de 17 ani a intrat în râul Volovăț și nu a mai reușit să ajungă la mal.

La fața locului au fost mobilizate trei echipaje din cadrul Punctului de Lucru Coțușca și Detașamentului Botoșani, dotate cu o barcă de salvare și două ambulanțe SMURD – inclusiv cea de terapie intensivă mobilă – precum și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

După aproximativ cinci minute de căutări, pompierii au găsit tânărul în apă, la circa doi metri de mal, unde adâncimea depășea cinci metri.

Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare, care au avut efect: adolescentului i-a revenit pulsul, însă acesta se află în stare de inconștiență. El a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

Publicitate

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending