Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (56)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Viziunea Viziniuck. Afirmam cândva că poetul botoşănean Cezar C. Viziniuk  nu este nici postmodernist, nici douămiist, miserupist nici atâta.  Nu e nici himerist şi nici adept al noului formalism pe linia „dansociuană”, dacă pot folosi acest termen. Poetul în discuţie este un suprarealist în ipoteza propusă de Simona Popescu.  Autoarea „Exuvii”-lor publică în anul 2000 „Salvarea speciei”, un eseu biografic  cu referire la Gellu Naum, un suprarealist de referinţă.  Spune Simona Popescu:  „suprarealistul are două opere, cea propriu-zisă şi viaţa sa”. Pornind de aici se poate vorbi de o „viziune Viziniuck”. Aflat în Spania (el, nu eu!), poetul mi-a acordat acest mic interviu:

Georgică Manole: A apărut la editura „Neuma” volumul „Între inimă şi ţara promisă. Antologia poeţilor români din Spania” (Cluj – Napoca, 2022).  Este vorba de 14 poeţi printre care regăsim şi numele lui Cezar C. Viziniuck. Care este povestea (geneza) acestei antologii?

Cezar Viziniuck: Povestea acestei antologii nu este una foarte specială. Pe când ASARS încă mai exista, sau mai bine spus, încă mai funcționa ca asociație și eu eram încă membru,  făcusem o propunere de a scoate o antologie de grup. Pe vremea aceea, sunt peste patru ani de atunci, președinte era Gelu Vlașin. Eu vorbisem cu Eugen Barz despre antologie în ziua precedentă lansării celei de-a treia cărți ale mele, „Unde ești,Maria?”, în mai 2018. Antologia nu a luat naștere imediat și nu știu dacă apariția ei are ceva a face cu propunerea mea. Cert e că, mult mai târziu, în martie anul trecut, când eu nu mai eram membru al Asociației – mă retrăsesem în 2019 din cause personale – m-a contactat Eugen Barz și mi-a cerut 15 poezii pentru antologie. M-am conformat și așa am ajuns în rândul celor 14.

M.: Trăieşti în Spania. Este aceasta „ţara promisă”?

V.: Nu știu dacă o pot numi „țara promisă”. Noi suntem călători pe pământ. Ne naștem într-un loc și putem termina călătoria în altul. Spania este țara ce m-a adoptat și, deși mă leagă ani mulți pe aceste meleaguri, inima este în România. Acest termen de „țară promisă” este cumva atipic atribuit nouă celor ce, vorba spaniolului, „buscamos lavida”, adică ne căutăm norocul pe alte meleaguri. Eu nu pot căuta o țară promise pentru că eu am deja o țară. Spania este o țară adoptivă care m-a primit și mi-a oferit niște oportunități. Pentru asta o iubesc și respect cetățenii acestei țări. „Țara promisă” este fără doar și poate România. Eu azi sunt aici, dar mâine pot fi în Franța însă România va fi mereu în inima mea.

Publicitate

M.: Există viaţă literară românească în Spania?

V.: Da. Deși în general suntem aici pentru „o viață mai bună”, niciunul, cred, dintre cei ce au pasiuni literare sau artistice nu și-au abandonat pasiunile. Fiecare dintre noi a încercat și încearcă să se integreze aici atât pe plan social cât și pe plan cultural. Unii au început să scrie în spaniolă, un exemplu ar fi Adina Alexandrescu, iar alții au apelat la traducători și au scos volume bilingve. Fosta ambasadoare, Doamna Gabriela Dancău, s-a implicat enorm de mult în promovarea și integrarea culturii române și a oamenilor de cultură români aici, în Spania. Actualul ambasador, Domnul George Gabriel Bologan, se pare că îi continuă munca. Deasemenea sunt câteva asociații serioase care se implică foarte mult, printre care pot numi o asociație madrilenă din care fac și eu parte, Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania condusă de Ovidiu Constantin Cornilă şi unde îl avem ca vicepreședinte pe botoșăneanul Ioan Oniciuc, artist plastic. Prin intermediul acestei asociații apare revista “Cuvânt românesc”, în paginile căreia apar nume sonore atât din diaspora cât și din România.

M.: A mai rămas România în „inima” ta?

V.: România a fost, este și, indiferent unde voi fi, va rămâne în inima mea.

M.: Propune cititorului botoşănean două poeme din antologia amintită.

V.: Sigur. Vă mulțumesc!

 

ACASĂ ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ

PROLOG

sunt eu. tot eu. nu sunt altfel dar m-am regăsit pe mine. pe mine… fără cuvinte. Fără vecini. fără iubire. mort deși viu. trăind deși fără voință. topesc cuvintele rezemate de piept. Le beau. le simt gustul tot mai amar. spun tuturor că merg acasă. unde acasă? sunt eu. tot eu. nu sunt altfel dar m-am regăsit pe mine. Pe mine… fără cuvinte. fără vecini. fără iubire. mort deși viu. trăind deși fără voință. topesc cuvintele rezemate de piept. le beau. Le simt gustul tot mai amar. spun tuturor că merg acasă. unde acasă?

de câteva zile
nu mai am starea de vinovăție
pe care o aveam mereu
în timpul sevrajului lipsei de acasă
acasă
în mijlocul unor oameni
ce nu vorbesc ca mama
acasă într-o țară
în care nu am învățat să merg
să gângur
să râd sau să plâng
într-o țară în care
am învățat să uit
să pierd
iubiri
oameni
prieteni
familie
sunt acasă într-o țară străină
în care nici vecinii nu mă cunosc
și câinii mă latră
dar sunt acasă
e singurul loc căruia îi mai spun

ACASĂ.

MARIA ŞI MAREA 

[urmă de umbră]
se aude noaptea lunecând din munți
cum acoperă marea
catargele își leagănă cuiburi de păsări
ea îmbrăcată-n cămașă fierbinte
se strecura pe plaja pustie
își ascunsese un vis în dulap
iar frumusețea
și-o lăsase cu el
în ochi purta îmblânzirea mării
era frumoasă când venea
când pleca
în zare se forma ceva ca
o aureolă ce o aștepta
era frumoasă ca un cer
sclipind în mare

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending