Connect with us
Publicitate

Eveniment

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (5)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Grigore Gherman, interpret de muzică populară şi poet. Îndrăgitul solist s-a născut în data de 23 iunie 1987 în satul Pasat (ţinutul Herţa, Ucraina), un sat de români de lângă Codrii Cosminului.  Înainte de a absolvi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Compoziţie Muzică Uşoară, a urmat cursurile Facultăţii de Litere, Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii “Yurii Fedkovici” din Cernăuţi. Pe vremea cât a fost student al Universităţii din Cernăuţi, împreună cu un grup de colege a făcut şi  o perioadă de practică la Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” din Botoşani, amfitrion atent fiind distinsa doamnă Cornelia Viziteu, directorul de atunci al instituţiei respective, care i-a purtat, pe urmele poetul nostru national, la Ipoteşti şi la Iaşi.  Cu o alură de lup tânăr, Grigore Gherman este gata să sară oricând întru apărarea crezului său, un crez nu venit oricum, ci în urma unor discuţii cu divinitatea, singura, în opinia poetului, care ar mai putea scoate Herţa din starea de umilinţă în care se află (vezi poemul „la ceai cu Dumnezeu”). Poetul, conştient de românitatea sa şi de injustiţia comisă asupra herţenilor la 29 iunie 1940, îşi alege ca armă poezia şi ca aliat pe Dumnezeu, pentru repararea marii greşeli istorice. Convins fiind că Dumnezeu geometrizează (vezi poemul „la geometrie”), lui Grigore Gherman nu-i rămâne decât actul suprem al atigeometrizării, concretizat, într-o primă fază, prin volumul „Epoca nedescifrată” ( Editura „DrukArt”, Cernăuţi, 2009), mănunchiuri de poeme ce se vor căi de descifrare a dramei sale existenţiale. Herţa, încremenită de ocupaţie, stă precum o bucată de piatră uitată, aşteptându-şi timpul reînvierii.Ce n-au putut face alţii o poate face poetul, iar Grigore Gherman, punându-şi la încercare avantajele tinereţii, şi-a propus să cioplească permanent cu poemul-daltă şi s-o readucă, îmbrăcat în haină de înger, el sculptopoetul, la forma fericită de altădată. Vor dispărea, prin forţa poemului-daltă, „durerea din frunze”, „încătuşarea în umbra de pe piatră”, „netimpul ud ca o scoică”, „omizile ce intuiesc o dramă pentru anotimpurile telurice”, „timpul netimp”, „acele ceasului inflexibil”, „oboseala din picioare”, „starea de manechin de sol”, „rugina umbrei mitologice”, „zidurile din suflet”, „primăverile ce nu mai înfloresc”, „apa ce răvăşeşte sufletul”  etc.

Locuitor al intervalului („între cer şi pământ / faptă şi gând / e un interval // între rău şi bine / ieri şi mâine / e un interval // între lut şi piatră ( viu şi moarte / e un interval / între ură şi iubire / eu şi tine / e un interval „ („interval) ce reprezintă INFERNUL de azi ca rezultat disjunct al intersecţiei dintre RAI (periferia de ieri) şi PARADIS (umbra de mâine), poetul mai are puterea să se hrănească doar cu  „bucăţi de eternitate” venite dintr-o conştiinţă a apartenenţei la neam: Mioriţa, Codrii Cosminului, Ştefan cel Mare şi Sfânt, doina noastră sfântă, tricolorul, Eminescu, Fântâna Albă (unde odihnesc victimele lui Stalin), Alexandru cel Bun, Făt-Frumos,  Ileana Cosânzeana, cântecul privighetorilor sau cântecul popular românesc”. Raportarea la aceste repere pline de esenţă românească completează gradul de asumare a unui demers patriotic sublimat.

În ciclul „la priveghiul îngerilor”, Grigore Gherman pune îngerul  în corespondenţă biunivocă cu vulnerabilităţile timpului prezent şi viitor, având ca exemplu pe cel istoric. Andrei Pleşu spunea că „îngerii ne însoţesc până la capăt şi după capăt”, aspect pe care îl sesizează şi poetul în poemul „lacrimi îngereşti”, aşezat neîntâmplător la pagina 66, fiind şi un poem scris sub semnul lui 6. Cineva, al cărui nume nu-mi vine acum în minte, dar de la care am reţinut imaginea pornită dintr-o mare încărcătură transcendentală, spunea că viaţa lui este exact conversaţia dintre doi îngeri, în cazul său cel al melancoliei, aşezat pe umărul stâng, şi cel al deznădejdii, aşezat pe umărul drept. Din această perspectivă, viaţa lui Grigore Gherman se prefigurează a fi un lung priveghi al celor doi îngeri ce sălăşluiesc pe umerii lui încă verzi: CEL AL POEZIEI şi CEL AL ROMÂNISMULUI. Cartea lui Grigore Gherman, despre care Doina Uricariu spune că „poezia trăieşte, în împlinirile ei, realitatea fracturilor, a antitezelor, iad şi rai, paradis şi infern, împlinire şi obstacol, viaţă şi moarte, ea se scrie ca şi cum ar fi scrisă de alţii, prin exerciţii de descifrare”, se încheie cu un grupaj alcătuit din „micropete cu iluzii”. Fiecare suntem un obiect, parte a obiectului cel mare. Dumnezeu priveşte la noi prin ochelarii săi aburiţi,sesizându-ne ca pe nişte  micropete numai pregătit să mai strivească un destin.   Dintr-o altă perspectivă, în cartea aceasta a lui Grigore Gherman stau faţă în faţă două lumi: „una cu chipul umed de lacrimi” şi alta „cu sufletul de mucegai”. Din 2009, când a apărut cartea în discuţie, şi până azi, Grigore Gherman n-a mai scris o alta, semn că îngerul poezie e mulţumit. În schimb are o activitate prodigioasă ca interpret de muzică populară românească, semn că îngerul românismului e foarte activ.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Cadastru GRATUIT pentru cetățenii din 75 de comune din Botoșani și alte aproape 2000 din România. Peste 300 milioane de la ANCPI

Publicat

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat astăzi că a alocat 305.837.122 de lei pentru cea de-a zecea etapă de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților pe sectoare cadastrale.

Peste 2.000 de unități administrativ-teritoriale (UAT) și-au exprimat intenția de a începe sau de a continua cadastrarea proprietăților. Lucrările sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.

ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), lansează o nouă etapă de finanțare pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Astfel, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei.

Până în prezent, 2.003 de primării din cele 2.355 eligibile și-au exprimat intenția de a începe sau de a continua lucrările de cadastru pe sectoare cadastrale. Acestea pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI). Termenul este de 60 de zile de la primirea înştiinţărilor transmise de OCPI-uri, iar durata contractelor de finanțare este de 28 de luni. După semnarea contractelor de finanțare, primăriile au la dispoziție alte 60 de zile pentru a încheia contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor.

Cele mai mari sume au fost solicitate de județele Suceava – 12.645.000 de lei pentru 80 de UAT-uri, Botoșani – 12.000.000 de lei pentru 75 de UAT-uri și Iași – 12.000.000 de lei pentru 75 de UAT-uri. Județele care au solicitat cele mai mici sume destinate realizării cadastrului pe sectoare cadastrale sunt Brăila – 2.120.000 de lei pentru 14 UAT-uri, Covasna – 2.955.000 de lei pentru 19 UAT-uri și Harghita – 3.340.000 de lei pentru 22 de UAT-uri.

ANCPI va deconta între 109,00 lei +TVA/ imobil și 473,06 lei +TVA / imobil, în funcție de gradul de dificultate a terenului, zonele de aplicare a Decretului nr. 115/1938 (carte funciară veche) și de gradul de acoperire cu construcții.

Până în prezent, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, peste 6,7 milioane de proprietăți.

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene, dar și din bugetul local al primăriilor.

Citeste mai mult

Administratie

Rută RAPIDĂ dacă plecați în CONCEDIU la vară în Grecia. Bulgarii deschid un tunel care unește două segmente de autostradă

Publicat

Românii vor ajunge mai rapid pe litoralul Greciei, începând de această vară. Turiștii români care călătoresc cu mașina spre Grecia vor beneficia acum de un tunel de aproximativ 2 km, care conectează Bulgaria de Grecia și a fost finalizat. Acest lucru va facilita și accelera călătoria către destinațiile de vacanță din Grecia, relatează alba24.ro.

Noul tunel „Jeleznița” de pe Autostrada „Struma” (A3) are o lungime de circa 2 km și ș este cel mai lung tunel rutier construit până acum în Bulgaria.

„Tunelul <Jeleznița> este deschis pentru trafic pe 20 februarie. Tunelul este o facilitate unică, cu toate sistemele moderne de protecție și management inteligent al traficului”, a  anunțat recent ministrul Dezvoltării regionale și lucrărilor publice din Bulgaria, Andrey Tsekov.

Românii ajung mai repede pe litoralul din Grecia

Tunelul are două tuburi separate pentru circulație și este echipat cu toate sistemele de siguranță: iluminat energetic eficient, ventilație, supraveghere video, alarmare în caz de incendiu, sistem inteligent de gestionare a traficului, cabine SOS de urgență, sistem electronic de control al accesului, etc.

Între tuburi există patru conexiuni transversale pentru pietoni și încă două pentru autovehicule, pe care vor putea trece echipajele de urgență, mașinile de pompieri și alte vehicule specializate. În caz de accident rutier sau închiderea unuia dintre tuburi, acestea vor fi utilizate pentru evacuarea în siguranță a pasagerilor.

De asemenea, a fost construit un drum de serviciu la ieșirea sudică a tunelului, un heliport, două poduri peste râul Suha Reka, un zid de sprijin, etc.

Tunelul, construit folosind o metodă austriacă modernă

Tunelul a fost construit folosind o metodă austriacă modernă. Pentru fiecare tub a fost săpat aproximativ un metru și jumătate pe zi și imediat după aceea a fost construit învelișul primar al structurii cu elemente de fixare, beton pulverizat și ancore.

Pe rețelele sociale a devenit deja popular mesajul Ministerului bulgar al Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Pulice că patru icoane ale Sfântului Ivan Rilski au fost zidite în pereții tunelului, așa cum spune tradiția cu privire la construcția de tuneluri.

Autostrada „Struma” este primul obiect de infrastructură pe care a fost construită o platformă pentru elicoptere – heliport. Aceasta este la aproximativ 410 m de portalul sudic al tunelului, călătorind de la Blagoevgrad spre Kulata. Pe acest heliport vor putea să decoleze și să aterizeze elicoptere medicale cu o greutate de până la 3,750 tone. Greutatea maximă a unui elicopter medical, împreună cu echipamentul, combustibilul și echipajul, este de aproximativ 3,175 de tone. Platforma pentru elicoptere va putea fi utilizată și de elicopterele instituțiilor de stat – Forțele Aeriene – pentru operațiuni de salvare în caz de incidente grave sau masive, de Serviciul de Salvare Montană și altele.

Construcția a început în 2019 și a costat 215,4 milioane de leva, fără TVA. Proiectul este cofinanțat de Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și de bugetul național.

sursa foto: mrrb.bg

Citeste mai mult

Eveniment

Sondaj CURS de ultim moment: Cu cine ar vota românii la europarlamentare. Cine nu prinde pragul electoral

Publicat

Ultimul sondaj CURS a încercat să afle cu cine ar vota românii la alegerile europarlamentare din acest an.

Sondajul CURS curs arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, PSD ar obține 31%, urmat de PNL și AUR, ambele cu 20%.

Așa arată datele unei cercetări sociologice făcute publice, astăzi, marți.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei ar obține 13%, foarte puțin peste scorul politic al USR.

Sunt însă și ”surprize”, partide care sunt destul de vizibile, dar nu fac pragul electoral.

Potrivit sondajului, UDMR și SOS, partidul înființat de Diana Șoșoacă, nu ar face pragul de 5%. Ambele partide sunt sub 4%.

Sondaj CURS: Cu cine ar vota românii la europarlamentare. Metodologia de realizare

  • Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România
  • Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste
  • Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
  • Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
  • Perioada de realizare: 3 – 14 februarie, 2024

Citeste mai mult

Eveniment

Dragoste ADEVĂRATĂ: O femeie a murit de cancer la 90 de ani, după ce soţul ei i-a ascuns diagnosticul timp de 21 de ani

Publicat

Rosie Gamp, o femeie din Edgware, Londra, a murit la vârsta de 90 de ani, în urma unui cancer diagnosticat tocmai din 1999, relatează mediafax.ro.

Rosie Gamp a murit în aprilie 2021, în urma unui cancer diagnosticat în 1999.

Rosie i-a alertat, cu 21 de ani înainte de a murit, pe medici, cu privire la prezenţa unui nodul la subsuoară, pe care l-a observat după o vacanţă în Portugalia. Diagnosticul i-a fost comunicat telefonic soţului ei, care a fost uimit să afle că este vorba de cancer şi, după cum a declarat pentru DailyMail: “Eram în bucătărie când a sunat telefonul. Era chirurgul care ne-a dat vestea devastatoare că, deşi operaţia a fost un succes, 9 din cei 12 ganglioni limfatici analizaţi fiind îndepărtaţi, nu mai puteau face nimic”.

Melvin, care era singurul care ştia rezultatul, s-a limitat să îi spună soţiei că era medicul la telefon şi că rezultatele nu au sosit încă.

Apoi, Rosie a avut posibilitatea de a face chimioterapie, după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a ganglionilor limfatici, dar, neştiind că era în fază terminală, a decis să refuze.

Melvin, care lucra în domeniul vânzărilor farmaceutice, a început să caute noi soluţii de vindecare a cancerului. A găsit o soluţie practic aproape de casă: la Spitalul Middlesex, unde Dr. Jeffrey Tobias, un renumit oncolog specializat în cancerul de sân, folosea Anastrozol ca medicament. Medicul a fost de acord să o includă pe Rosie pe lista sa de participante.

Melvin a sperat că, prin aceste tratamente, soţia sa va supravieţui cel puţin pentru a sărbători aniversarea nunţii lor de aur. Rosie a reuşit să sărbătorească împreună cu soţul ei cea de-a 55-a, 60-a şi 67-a aniversare de nuntă datorită medicamentului.

Melvin a spus apoi, în timpul înmormântării, că nu i-a mărturisit niciodată soţiei sale că are cancer în fază terminală, pentru că a considerat că face ceea ce trebuia atât pentru el, cât şi pentru ea, scutindu-şi astfel copiii de multe necazuri.

Potrivit acestuia, soţia sa a reuşit să supravieţuiască atât de mult timp datorită personalităţii sale şi dorinţei de viaţă.

Anastrozolul, numit Arimidex, este o terapie hormonală administrată femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient şi care sunt pozitive la receptorii de estrogeni. De asemenea, poate reduce riscul de recidivă pentru femeile care luptă împotriva cancerului de sân atunci când acesta s-a răspândit la organe precum plămânii şi ficatul.

Anastrazol acţionează prin scăderea nivelului de estrogen, care alimentează unele tumori.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending