Connect with us
Publicitate

Eveniment

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (5)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Grigore Gherman, interpret de muzică populară şi poet. Îndrăgitul solist s-a născut în data de 23 iunie 1987 în satul Pasat (ţinutul Herţa, Ucraina), un sat de români de lângă Codrii Cosminului.  Înainte de a absolvi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Compoziţie Muzică Uşoară, a urmat cursurile Facultăţii de Litere, Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii “Yurii Fedkovici” din Cernăuţi. Pe vremea cât a fost student al Universităţii din Cernăuţi, împreună cu un grup de colege a făcut şi  o perioadă de practică la Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu” din Botoşani, amfitrion atent fiind distinsa doamnă Cornelia Viziteu, directorul de atunci al instituţiei respective, care i-a purtat, pe urmele poetul nostru national, la Ipoteşti şi la Iaşi.  Cu o alură de lup tânăr, Grigore Gherman este gata să sară oricând întru apărarea crezului său, un crez nu venit oricum, ci în urma unor discuţii cu divinitatea, singura, în opinia poetului, care ar mai putea scoate Herţa din starea de umilinţă în care se află (vezi poemul „la ceai cu Dumnezeu”). Poetul, conştient de românitatea sa şi de injustiţia comisă asupra herţenilor la 29 iunie 1940, îşi alege ca armă poezia şi ca aliat pe Dumnezeu, pentru repararea marii greşeli istorice. Convins fiind că Dumnezeu geometrizează (vezi poemul „la geometrie”), lui Grigore Gherman nu-i rămâne decât actul suprem al atigeometrizării, concretizat, într-o primă fază, prin volumul „Epoca nedescifrată” ( Editura „DrukArt”, Cernăuţi, 2009), mănunchiuri de poeme ce se vor căi de descifrare a dramei sale existenţiale. Herţa, încremenită de ocupaţie, stă precum o bucată de piatră uitată, aşteptându-şi timpul reînvierii.Ce n-au putut face alţii o poate face poetul, iar Grigore Gherman, punându-şi la încercare avantajele tinereţii, şi-a propus să cioplească permanent cu poemul-daltă şi s-o readucă, îmbrăcat în haină de înger, el sculptopoetul, la forma fericită de altădată. Vor dispărea, prin forţa poemului-daltă, „durerea din frunze”, „încătuşarea în umbra de pe piatră”, „netimpul ud ca o scoică”, „omizile ce intuiesc o dramă pentru anotimpurile telurice”, „timpul netimp”, „acele ceasului inflexibil”, „oboseala din picioare”, „starea de manechin de sol”, „rugina umbrei mitologice”, „zidurile din suflet”, „primăverile ce nu mai înfloresc”, „apa ce răvăşeşte sufletul”  etc.

Locuitor al intervalului („între cer şi pământ / faptă şi gând / e un interval // între rău şi bine / ieri şi mâine / e un interval // între lut şi piatră ( viu şi moarte / e un interval / între ură şi iubire / eu şi tine / e un interval „ („interval) ce reprezintă INFERNUL de azi ca rezultat disjunct al intersecţiei dintre RAI (periferia de ieri) şi PARADIS (umbra de mâine), poetul mai are puterea să se hrănească doar cu  „bucăţi de eternitate” venite dintr-o conştiinţă a apartenenţei la neam: Mioriţa, Codrii Cosminului, Ştefan cel Mare şi Sfânt, doina noastră sfântă, tricolorul, Eminescu, Fântâna Albă (unde odihnesc victimele lui Stalin), Alexandru cel Bun, Făt-Frumos,  Ileana Cosânzeana, cântecul privighetorilor sau cântecul popular românesc”. Raportarea la aceste repere pline de esenţă românească completează gradul de asumare a unui demers patriotic sublimat.

În ciclul „la priveghiul îngerilor”, Grigore Gherman pune îngerul  în corespondenţă biunivocă cu vulnerabilităţile timpului prezent şi viitor, având ca exemplu pe cel istoric. Andrei Pleşu spunea că „îngerii ne însoţesc până la capăt şi după capăt”, aspect pe care îl sesizează şi poetul în poemul „lacrimi îngereşti”, aşezat neîntâmplător la pagina 66, fiind şi un poem scris sub semnul lui 6. Cineva, al cărui nume nu-mi vine acum în minte, dar de la care am reţinut imaginea pornită dintr-o mare încărcătură transcendentală, spunea că viaţa lui este exact conversaţia dintre doi îngeri, în cazul său cel al melancoliei, aşezat pe umărul stâng, şi cel al deznădejdii, aşezat pe umărul drept. Din această perspectivă, viaţa lui Grigore Gherman se prefigurează a fi un lung priveghi al celor doi îngeri ce sălăşluiesc pe umerii lui încă verzi: CEL AL POEZIEI şi CEL AL ROMÂNISMULUI. Cartea lui Grigore Gherman, despre care Doina Uricariu spune că „poezia trăieşte, în împlinirile ei, realitatea fracturilor, a antitezelor, iad şi rai, paradis şi infern, împlinire şi obstacol, viaţă şi moarte, ea se scrie ca şi cum ar fi scrisă de alţii, prin exerciţii de descifrare”, se încheie cu un grupaj alcătuit din „micropete cu iluzii”. Fiecare suntem un obiect, parte a obiectului cel mare. Dumnezeu priveşte la noi prin ochelarii săi aburiţi,sesizându-ne ca pe nişte  micropete numai pregătit să mai strivească un destin.   Dintr-o altă perspectivă, în cartea aceasta a lui Grigore Gherman stau faţă în faţă două lumi: „una cu chipul umed de lacrimi” şi alta „cu sufletul de mucegai”. Din 2009, când a apărut cartea în discuţie, şi până azi, Grigore Gherman n-a mai scris o alta, semn că îngerul poezie e mulţumit. În schimb are o activitate prodigioasă ca interpret de muzică populară românească, semn că îngerul românismului e foarte activ.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

„Pirat” din Românești, pus pe liber de polițiști după ce l-au prins la Stăuceni

Publicat

Luni,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități  pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

 

Astfel, în timp ce se aflau pe drumul național D.N. 29 D, în  Stăuceni, polițiștii au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din comuna Românești.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 3 persoane,  în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

 

 

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția temporară „Specii invazive din România de interes pentru Uniunea Europeană”, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi

Publicat

Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, organizează în perioada 28 septembrie – 14 noiembrie 2023 expoziția temporară „Specii invazive din România de interes pentru Uniunea Europeană”.

Expoziția aduce în atenția publicului vizitator problema speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv semnalate pe teritoriul țării, ce prezintă interes și la nivel european. Prin intermediul materialelor infografice și al biogrupelor din expoziție se prezintă informații referitoare la originea speciilor invazive, la căile de pătrundere în flora și fauna României, la habitatele invadate și la impactul acestora asupra biodiversității autohtone, sănătății oamenilor și economiei.

Expoziția a fost concepută și realizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Universitatea din București și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în cadrul proiectului „Managementul adecvat al speciilor invazive din România”. Sunt prezentate, de asemenea, platformele ce pot fi accesate de public pentru semnalarea speciilor alogene invazive observate în jurul locuințelor/localităților sau în diverse ecosisteme.

Expoziția se dorește a fi un mijloc de informare și educare a publicului privind cunoașterea și prevenirea răspândirii speciilor alogene invazive, precum și de încurajare a participării voluntare a acestuia la monitorizarea și acțiunile de eradicare a acestor specii.

Deschiderea expoziției va avea loc joi, 28 septembrie 2023, ora 12.00, la sediul Muzeului de Științele Naturii Dorohoi.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din municipiul Botoșani a fost la un pas de moarte, după ce a căzut în beciul în care ținea mustul la fermentat

Publicat

Pompierii au intervenit, seara trecută,  în municipiul Botoșani pentru a salva o persoană inconștientă căzută în beci, unde exista miros puternic de fermentație. Salvatorii au intervenit în cel mai scurt timp posibil, iar bărbatul a fost scos din interior, fiind predat echipajului de ambulanță pentru a fi transportat la spital.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon acumulat în spații închise pe timpul fermentării mustului, ISU Botoșani vă recomandă:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă, fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați 24/24 de ore pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Administratie

„Autostrada Pașcani-Suceava”, care cuprinde județele Botoșani, Suceava și Iași, un vis care prinde contur

Publicat

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, va participat, astăzi și mâine, la dezbaterile publice a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată pentru .

Dezbaterile publice vor avea loc după următorul program:

  • Marți – 26 septembrie 2023 – Primăria Municipiului Suceava – Bulevardul 1 Mai – începând cu ora 16:30
  • Miercuri – 27 septembrie 2023 – Primăria comunei Tudora – Strada Tiberiu Crudu – începând cu ora 11:00
  • Miercuri – 27 septembrie 2023 – Comuna Tătăruși – Județul Iași – Bulevardul Alexandru Vasiliu Nr. 104 – începând cu ora 15:00.

Autostrada Pașcani-Suceava: Obiectivul de investiții „Autostrada Pașcani – Suceava” este prevăzută în Master Planul General de Transport al României (MPGT). Această autostradă face parte din coridorul de conectivitate 2 (Moldova), coridor care asigură legătura pe axa nord – sud între Moldova și Muntenia dar și între Ucraina/Moldova și Bulgaria, la nivel de tranzit continental.

Mobilitatea rutieră națională și transfrontalieră se realizează de-a lungul coridorului TEN-T Core.

Acest obiectiv de investiții face parte și din Programul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2021 – 2030.

 

Activități realizate până în prezent:

Analiza multicriteriala a variantelor de traseu – finalizat

Studiul topografic – finalizat (435 ha ml)

Studiul arheologic  – finalizat (485 secțiuni de sondaj)

Investigații geotehnice – finalizat (12300 ml)

Studiul privind ocuparea terenurilor – 70%

Avize si acorduri – 80%, din care:

  • Botoșani (19 avize/acorduri obținute din 15)
  • Iași (16 avize/acorduri obținute din 25)
  • Suceava (25 avize/acorduri obținute din 35)

Acordul de Mediu – 70% (a fost emisă decizia etapei de încadrare)

– Estimat obținere Acord de mediu – octombrie 2023

 

DATE TEHNICE

Lungime – 62,971 km

Profil transversal – 26.00 m

Noduri rutiere – 5 buc

Poduri și pasaje – 72 buc

Centru de coordonare și întreținere – 2 buc

Spațiu de servicii – 2 buc

Parcari de scurta durata – 2 buc

LOT I – km 0+000 (Pașcani) – km 33+000 (Roșcani)

Lungime – 33,00 km

Noduri rutiere – 2 buc

  • Nod Heci – km 9+700
  • Nod Dolhasca – km 23+700

Poduri și pasaje – 28 buc

LOT II – km 33+000 (Roșcani) – km 61+971 (Suceava)

Lungime – 29,971 km

Noduri rutiere– 2 buc + 1 buc

  • Nod Roscani – km 34+200
  • Dumbrăveni – km 51+200
  • Nod rutier Aeroport Suceava + Drum de legătură DN29

Poduri și pasaje – 44 buc

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending