Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (348)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

EMINESCU PEDAGOG ( II )

Continuăm a prezenta studiul lui Toma Chiricuță  care îl vizează pe „Eminescu pedagog”, studiu realizat la nivelul anului 1926.  Care ar fi țelul cercetărilor întreprinse de autor? Reținem: 1) „Vrem să fixăm nu numai în cadrele timpului, linia, mai mult sau mai puțin sinuoasă a activității școlare pe care a desfășurat-o Eminescu”; 2) „Urmărim ceva mai mult, să reconstituim în imaginile probabilului și a documentelor, chiar teoria pedagogică de care s-a condus Eminescu în această activitate practică, școlară”; 3) „… o teorie, în sensul unei înlănțuiri de idei, mai mult sau mai puțin sistematic legate, care l-au călăuzit în acțiunea lui școlară, desigur că a avut și Eminescu”; 4) „… care i-au fost imediat mobilizate în suflet de situația precisă, categorică și practică de conducător al școlii, fie și sub forma mai puțin pretențioasă și înaltă a unui revizor școlar din anul 1875”; 5) „Eminescu era un cap prin excelență teoretic. Din notele și însemnările lui cele mai multe netipărite, dar totuși caracteristrice pentru personalitatea lui, rezultă cu puternicie aceasta”. Concluzionează Toma Chiricuță: „Eminescu nu a intrat în revizorat cu mintea vidă de orice element teoretic asupra educației, și aceasta vom încerca să o arătăm nu numai cu elemente spicuite din rapoartele lui oficiale de revizor școlar, ci și din alte izvoare, anterioare ca dată acestei activități, și care nu sunt totuși atât de sărace și nici cu mult mai puțin importante pentru acest scop, ce-l urmărim”.  Autorul enumeră trei izvoare din care s-a informat, pe care  le   ordonează temporal: 1) „izvoare din epoca de studios a lui Eminescu”; 2) izvoare din epoca de revizor școlar”; 3) izvoare din epoca de ziarist”. Toma Chiricuță are grijă ca studiul să plece și de la unele elemente fundamentale ale veacului al XIX-lea care au intrat, la momentul respectiv, în definiția pedagogiei cum ar fi, cu precădere, conceptele de personalitate, cultură sau mediu social.

Autorul studiului descoperă trei noțiuni importante în scrisul lui Eminescu, noțiuni care își determină reciproc conținutul și sfera lor: cultura, știința și educația.  Cercetând volumul de manuscrise 2255 și 2258 de la Academia Română, Toma Chiricuță  găsește un studiu   al lui Eminescu intitulat „Cultură și știință” din care reține: 1) „Moravurile unei națiuni pot, ca expresiune a individualității naționale și în comparațiune cu altele, să fie culte, însă omul singular, care exercită aceste moravuri, nu demonstră prin asta încă cultură, ci numai civilitate. Unui spirit poporal sau unui popor i se pot atribui așadar toate semnele caracteristice ale culturii, care vor rezulta din  cursul studiului nostru, fără ca din aceasta să  urmeze cumva cum că indivizii singulari ai acestui popor sunt într-adevăr oameni culți”; 2) „Cultură se numește înainte de toate o anumită stare și grad de desvoltare a inteligenței, o speție anumită de ridicare a spiritului asupra manierei lui de a privi natura și viața  primară și câștigată fără cultivare educativă, o împlere a sufletului cu așa fel de obiecte ale cunoștinței, care trec peste trebuințele vieții cele nemijlocite și naturale”; 3) „Cultura închide, în sine, treapta aceea a vieții spirituale și anume gradul acela de activitate spirituală, în puterea căruia un om e aplecat și capabil de a progresa, cum se zice, cu timpul. Cultura preface sufletul într-un organism, pentru care fiece experiență e un nutriment, pe care el îl reccipiază înăuntrul său, îl prelucrează organic”; 4) „Scopul culturii e în esență individual, el se împlinește pe deplin și exclusiv înlăuntrul individului, cultura unui om nu are alt scop, decât ca tocmai el să fie cult, îmbogățirea și desvoltarea, activarea în genere a spiritului, deoarece ea e îndreptată numai spre aceia, ca să ajungă starea, ce se numește cultură, nu are un scop general sau obiectiv, care adică să fie în afară de persoană, și nici u8n scop practic. Într-asta ea-i contraopusă stiinței”.

Privindu-l pe Eminescu, din cele studiate Toma Chiricuță sistematizează: 1) „cultura este mai înainte de toate un fapt social și nu individual”; 2) „cultura aparține societății și nu individului”; 3) „individul poate beneficia de cultura nației sale”; 4) „cultura  este în antiteză cu știința”; 5) „știința există și este în afara individului singular”; 6) „măsura activității celor ce se ocupă cu știința dau propria realizare obiectivă a științei”; 7) „științele urmăresc niște scopuri generale, obiective și în parte practică”; 8) „știința este o  reprezentare și desvelire a spiritului național într-o direcțiune, cea a științei”; 9) „știința nu e pentru învățați, ci învățații pentru știință, ea trăiește în ei și-i domină”; 10) „știința nu există pentru sine însăși, ci e numai o parte și un membru în organismul spiritual național, și mai încolo a celui umanitar”.

Ca să nu înțelegem că Eminescu chiar ar pune între cele două un raport de excludere, poetul ține să adauge: „Pe când astfel pe de o parte știința și cultura sunt cu totul deosebite, le găsim pe de altă parte într-o legătură foarte strânsă”.  Această legătură, după Eminescu, o face educația. (VA URMA)

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Procesul de votare s-a încheiat fără incidente majore la Botoșani. Peste 1.400 de angajați ai MAI au fost mobilizați

Publicat

Publicitate

Procesul de votare din județul Botoșani s-a încheiat în condiții de normalitate, fără a fi semnalate incidente grave care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea scrutinului,a transmis în această seară IJP Botoșani.

Potrivit Centrului Județean de Comunicare Botoșani, structurile Ministerului Afacerilor Interne au gestionat eficient ziua alegerilor, fără a fi necesare intervenții de amploare.

Pe tot parcursul zilei de duminică, peste 1.400 de angajați ai MAI au fost angrenați în misiuni de menținere a ordinii publice, supraveghere a zonei secțiilor de votare și intervenție în cazul sesizărilor privind posibile incidente electorale.

Până la închiderea urnelor, în județ au fost înregistrate 12 sesizări de posibile nereguli, cele mai multe vizând comercializarea de băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare, dar și fotografierea buletinelor de vot, fapt interzis de legislația electorală. Toate aceste sesizări sunt în curs de verificare.

Deși votul s-a încheiat, misiunile efectivelor MAI continuă. În orele următoare, polițiștii și jandarmii vor asigura protecția transportului materialelor electorale și a documentelor rezultate în urma votării, de la secțiile de vot către birourile electorale ierarhic superioare.

Autoritățile mulțumesc cetățenilor pentru respectarea regulilor și pentru comportamentul civilizat din ziua alegerilor, subliniind că mobilizarea exemplară a forțelor de ordine a contribuit esențial la desfășurarea în siguranță a scrutinului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI prezidențiale 2025: Cine merge în turul doi și ce procente au obținut Simion, Nicușor Dan, Antonescu, Ponta și Lasconi

Publicat

Publicitate

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2025, estimate prin sondaje la ieșirea de la urne, oferă indicii clare despre candidații care intră în turul al doilea. Duminică, 4 mai, în ziua votului, trei institute de sondare acreditate de Biroul Electoral Central (BEC) au realizat exit-polluri la nivel național: Avangarde, CURS și ARA Public Opinion. Aceste date oferă o imagine preliminară asupra preferințelor electoratului și indică procentele obținute de candidații cu cele mai mari șanse, printre care George Simion, Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta și Elena Lasconi, relatează alba24.ro. Rezultatele finale oficiale vor fi comunicate de Biroul Electoral Central după încheierea numărătorii voturilor.

Potrivit exit-polurilor, este posibil un tur al doilea între George Simion și Crin Antonescu, dar și între George Simion și Nicușor Dan. Aceste estimări sunt pentru ora 19:00 (fără ultimele 2 ore de vot) și nu conțin opțiunile românilor din Diaspora.

Principalele posturi de televiziune au anunțat duminică seară estimarea procentelor fiecărui candidat. Primii doi plasați vor intra în turul al doilea.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni, promisiuni și confruntări directe.

În urma închiderii secțiilor de votare, primele date ale exit-poll-urilor conturează un tablou clar al preferințelor electoratului și indică cine sunt candidații cu cele mai mari șanse să meargă mai departe în turul al doilea.

Pe fondul unei prezențe semnificative la vot și al unei campanii intense, rezultatele preliminare oferă o imagine relevantă asupra direcției în care se îndreaptă România.

Publicitate

Exit-polurile nu cuprind voturile din Diaspora.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025

Exit-poll Avangarde

  • George Simion, candidatul partidului AUR – 30%
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare – 23%
  • Nicușor Dan, candidat independent – 23%
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR – 4%
  • Victor Ponta, candidat independent – 15%
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Știre în actualizare

Exit poll CURS

  • George Simion, candidatul partidului AUR – 33,1%
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare – 22,9%
  • Nicușor Dan, candidat independent – 20,9%
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR – 4,4%
  • Victor Ponta, candidat independent – 14,7%
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Sondaj telefonic INSCOP (sursa G4Media):

  • George Simion (AUR) 36,2%
  • Crin Antonescu 21,5%
  • Nicușor Dan (independent) 20,6%
  • Victor Ponta (independent) 17,1%
  • Elena Lasconi (USR) 2,5%
  • Lavinia Șandru (PUSL) 1,0%
  • Daniel Funeriu (independent) 0,4%
  • Sebastian Popescu (PNR) 0,2%
  • John Ion Banu Muscel (independent) 0,2%
  • Cristian Terheș (PNCR) 0,2%
  • Silviu Predoiu (PLAN) 0,1%.

Exit Poll ARA Public Opinion (în actualizare) 

  • George Simion, candidatul partidului AUR
  • Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare
  • Nicușor Dan, candidat independent
  • Elena Lasconi, candidata partidului USR
  • Victor Ponta, candidat independent
  • Daniel Funeriu, candidat independent
  • Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR
  • Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL
  • Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR
  • John-Ion Banu-Muscel, candidat independent

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025: Stop VOT! Peste 53% dintre români au ajuns în fața urnelor. Botoșănenii, printre ultimii la prezența la vot

Publicat

Publicitate

Peste 9,5 milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, desfășurat duminică, 4 mai. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, prezența la vot la nivel național a fost de 53,19%, una dintre cele mai ridicate din ultimii ani.

Dintr-un total de 17.988.031 de alegători înscriși pe listele permanente, au votat 7.285.772 în țară, 2.192.553 pe liste suplimentare, iar alți 86.015 prin intermediul urnei mobile.

Participarea a fost mai mare în mediul urban, unde s-au prezentat la vot 5.765.211 de persoane, în timp ce în mediul rural s-au înregistrat 3.803.235 de alegători prezenți.

În județul Botoșani, prezența la vot a fost de 37,91%, ceea ce înseamnă că 142.030 de persoane s-au prezentat la urne dintr-un total de 374.690 de alegători înscriși. Dintre aceștia, 126.653 au votat pe listele permanente, 13.814 pe liste suplimentare și 1.563 cu urna mobilă.

Comparativ cu județele învecinate, Botoșani a înregistrat o participare mai ridicată doar decât Vaslui, care a avut o prezență de doar 32,71%, cu 139.455 de votanți din peste 426.000 de alegători, și decât Satu Mare, unde 112.753 de persoane au votat dintr-un total de 309.960, ceea ce reprezintă o prezență de 36,38%.

Deși se situează sub media națională, județul Botoșani a înregistrat o mobilizare mai bună decât în alte rânduri de alegeri dar a rămas una dintre puținele zone cu o prezență de peste 37%.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Absolut FABULOS! Unirea-Noua Generație Săveni s-a calificat la Turneul Final al Campionatului Național de handbal

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni scrie istorie în handbalul de copii. Echipa de junioare IV a clubului C.S. Unirea-Noua Generație Săveni s-a calificat, în urma turneului semifinal RO1-RO2, la Turneul Final al Campionatului Național, devenind singura reprezentantă a euroregiunii RO1 (Moldova) care va lupta pentru titlu la nivel național.

Alături de formația din Săveni, s-au mai calificat la turneul final și echipele H.C. Omer Constanța, C.S. Kir Constanța și C.S. Viitorul Oțelu Galați.

Succesul fetelor de la Săveni vine după doar doi ani și jumătate de muncă susținută, perioadă în care handbalistele au progresat spectaculos, ajungând la cel mai înalt nivel al competiției pentru categoria lor de vârstă. „Când am spus că ele au muncit doi ani cât alții în șapte, nu am exagerat”, a declarat antrenorul echipei, Gabriela Răducanu, vizibil emoționată și mândră de elevele sale.

Pe lângă calificarea în premieră la turneul final, două dintre jucătoarele echipei din Săveni au fost premiate individual pentru evoluțiile excelente:

  • Adelina Airinei – desemnată „Cea mai bună extremă stânga a turneului”;
  • Alessia Zadobrinschi – premiată ca „Cea mai bună apărătoare”.

În spatele acestui rezultat de excepție se află zeci de ore de antrenament, dăruire, spirit de echipă, prietenie și susținere reciprocă. Este o poveste despre ambiție, perseverență și comunitate, în care meritele nu le revin doar sportivelor și staffului tehnic, ci și părinților care le-au susținut permanent, precum și autorităților locale.

Antrenorul echipei a transmis mulțumiri speciale primarului orașului Săveni, Relu Tîrzioru, pentru sprijinul constant și condițiile oferite pentru pregătirea tinerelor sportive.

Publicitate

„Orașul Săveni are și a avut întotdeauna copii minunați. Aceste fete sunt dovada vie că talentul, disciplina și sprijinul comunității pot duce la performanță. Sunt mândră de ele și de ceea ce au realizat”, a încheiat antrenorul Gabriela Răducanu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending