Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (340)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

CITIND „CAFENEAUA LITERARĂ„ 

Virgil Diaconu, directorul  „Cafenelei  literare”,  trimite revista periodic lui Al. D. Funduianu care, la rândul lui, după ce o citește, ne-o dă și nouă, prietenii lui, spre lectură. A ajuns și la mine „Cafeneaua literară” nr. 2 din februarie 2025.

Ion Simuț scrie despre „Istoria românilor de la origini și până azi” (volumele I-II, Editura „Cuantic”), autor Ovidiu Pecican, oprindu-se cu precădere la  istoria mica a acestui autor, „Istoria României. Stat și cultură. 1866 – 2016”. Reținem două observații ale lui Ion Simuț: 1. „Că Ovidiu Pecican vrea să scrie un alt fel de istorie decât până acum vedem din mai multe astfel de pigmentări. O direcție abia schițată, dar totuși testată pe cititor este aceea cu tentă… ecologică: adică o istorie nu numai politică și antropologică, ci și una care include istoria florei și faunei, poate și a agriculturii și a alimentației. Deocamdată nu le avem într-o formulă sintetică, dar le-am putea avea”; 2. „Faptul că Ovidiu Pecican nu e înregimentabil nu e un defect. Dimpotrivă! El nu scrie pentru istorici, adică numai pentru breaslă (o istorie științifică și arhivistică), el scrie istorie și pentru literați și, evident, pentru publicul larg.  E un fel de Alex Ștefănescu al istoricilor, trăgând cu coada ochiului la public și galerie, să vadă dacă i-a impresionat pe cititorii sau pe ascultătorii săi, dacă a produs mirare sau măcar puțină rumoare prin ceea ce spune.  Adică îi pasă dacă povestea lui își atinge ținta dublă: să spună adevărul istoriei (plăcut sau neplăcut) și să fie receptat adecvat (emotional și intellectual) de către public”;

Reținem căteva versuri din poemele publicate în acest număr de Virgil Diaconu: 1. „Încă aud, aud atât de bine / cum printre roțile acestui ceas de fier / scrâșnește Timpul! Împăratul Timp…”; 2. „Oase albe pe drum. / Cum să nu citești în ele calea pierzaniei?”; 3. „Măceșul care se înalță printer pietre / pictează cu sânge tăcerea. / Oricum, dacă nu l-aș saluta în fiecare dimineață / ar crede că și anul acesta au înflorit pentru nimeni”; 4. „Cineva îmi bate la ușă. / Precis este Domnul – îmi spun -, / Domnul care s-a hotărât să coboare din Turn / și să îmi bată la ușă. / Și cum deschid, cadavrele politice / dau buzna în casă…”; 5. „Când îmi desfac brațele ca să te cuprind, / atunci sunt o cruce…”;

Jean Dumitrașcu, în rubrica sa „Generația 60 – generația socialismului”, întrebându-se ce este aceea o generație: „Dar ce înseamnă, totuși, generație? O vârstâ? O perioadă? Valori comune? Ceva din tată în fiu? S-au impus, în România, generația pașoptistă, generația romantic,  a lui Eminescu, generația simbolistă, generația modernist a lui Lovinescu, generația 1927 a lui Mircea Eliade, generația pierdută (cea a războiului), generația proletcultistă (1947 – 1965), generația obsedantului deceniu (1950 – 1960), generația 60. Dar generația 60 este denumită abuziv așa, am numit-o și eu ca atare, pentru că s-a impus conștiinței critice, dar, în fapt, e o promoție literară (1958 – 1968, după care au urmat promoțiile literare 70, 80, 90, 2000. De pildă, Nicolae Prelipceanu  e văzut de Nicolae Manolescu ca fiind un mare șaizecist, dar alții îl văd ca șaptezecist, în timp ce autorul vizat scrie, azi,  precum cei din generația 80”; 

Publicitate

Jean Dumitrașcu, în rubrica sa „Generația 60 – generația socialismului”, despre Platon Pardău:   1. „a fost responsabil, alături de Vasile Băran, până în decembrie 1989, cu textile despre Partidul Comunist și Nicolae Ceaușescu la „România literară”; 2. „dicționarele nu-l rețin nici ca poet nici ca prozator”; 3. „nestatornic când vine vorba de locul de muncă *sau făcea ce-l punea partidul)”; 4. „ca poet, Platon Pardău se trage din seva Bucovinei”;  5. „proletcultism? Și da, și nu”; 6. „se mută cu serviciul la București și se pierde printre trecători și printer reviste”; 7. „a scris mult, dar nu a (mai) rămas nimic”;

Șase străluciri ale Amaliei Elena Constantinescu vizând „Muzica timpului”: 1. „Se întunecă / departe poemul / cuvintelor noi”; 2. „Dorul – clipa ce / alungă timpul de la / masa tăcerii”; 3. „Viața nu e / paradis. Înțelepții / lumii o spun”, 4. „Clipele vieții / aripi spre veșnicia / ascunsei tăceri”; 5. „Cât timp există / oameni buni noaptea nu / va fi eternă”; 6. „Vivat la liberta!” – / a cuceritorului / arie dragă”;

Din poemul „Sufletuil meu” de Sandu Frunză: „M-am născut într-o lume / azi deja pierdută / sub dărămăturile ideologiilor”;

Din poemul „Geometrie falsificată” de Lidia Zadeh: „doar mucegaiul și îngerii fără fus orar / cresc ca niște umbre / îngrămădite în gândurile poetului”;

Șerban Codrin Denk despre Magda Ursache: „… ne aprinde mereu un felinar, pe care îl tot stingem, ne atrage atenția că rătăcim pe multe drumuri greșite și pe  prea puține adevărate, că am uitat poruncile respectului omului pentru om, ba, mai grav, transformăm pe om în principalul dușman al omului. (…) Magda ursache trece printer contemporanii ei ca o alarmă, iar alarmele supără. (…) magda Ursache este, alături de Hortensia Papadat-Bengescu, Magda Isanos, Monica Lovinescu un reper artistic, un ghid moral într-o lume uitucă, lume care nu respect valorile umane, ci numai pe cele extreme-ideologice, ale urii și violenței”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Durere fără margini într-o familie din Viișoara. Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra. Tragedia s-a produs în localitatea Viișoara Mică, astăzi, la prânz.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD, precum și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

Aceștia au constatat faptul că bărbatul era scos din utilaj, fiind inconștient și au început imediat manevrele de resuscitare.

Din nefericire, în ciuda eforturilor depuse, medicul de pe ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD a declarat decesul.

Cazul a rămas în atenția Poliției pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

„Cei trei purceluşi” vin la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

În această săptămână copilașii sunt aşteptaţi la Teatrul „Vasilache” să vizionaţi  spectacolul „Cei trei purceluşi”. în zilele de: joi, 10 aprilie 2025, de la ora 18:00 şi  duminică, 13 aprilie 2025, de la orele 11:00 și 12:30!

„Cei trei purceluşi”, este un spectacol după o poveste îndrăgită de copii şi transpusă în scenă de regizorul Valentin Dobrescu, după o idee de Van Gool. Text şi regie artistică: Valentin Dobrescu, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, muzica compusă de Constantin Panaite.

Din distribuţie fac parte îndrăgiţii actori:  Andrei Bordianu, Andrei Iurescu, Ana Apetrei, Marius Rusu, Anamaria Chelaru, Alin Gheorghiu, Florin Iftode, Adelina Cojocariu, Pavel Petraşi.

 

„Cunoaşteţi povestea celor trei purceluşi? E scurtă. Trei purceluşi pleacă de acasă şi îşi fac câte o căsuţă. Primul din paie, al doilea din lemn iar al treilea din piatră. Vine lupul, care vrea să-i mănânce, şi suflă peste căsuţa primului porcuşor şi o dărâmă. Porcuşorul fuge şi se ascunde la fratele său, cel care avea căsuţa din lemn. Vine iar lupul şi suflă şi peste această căsuţă şi o dărâmă. Porcuşorii fug. Ajung la al treilea. Vine lupul şi suflă dar nu mai poate distruge căsuţa… Oare aşa a fost? Povestea nu pare veridică. De ce lupul nu s-a dus să mănânce nişte oi? De ce îi urmăreşte pe cei trei purceluşi? De ce au plecat de acasă cei trei purceluşi? De ce îşi fac astfel de căsuţe? De unde ştiu sa construiască? Dacă şi voi v-aţi pus aceste întrebări şi nu le-aţi găsit răspunsurile veniţi la noi şi le veţi afla”… (Valentin Dobrescu, regizor)

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani sunt așteptați să vizioneze un spectacol cu actori şi păpuşi dinamic, antrenant, muzical.

Publicitate

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Medicii stomatologi atrag atenția asupra importanței integrării sănătății orale în politicile publice de sănătate

Publicat

Publicitate

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) atrage atenția, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, asupra necesității unei integrări a sănătății orale în politicile publice de sănătate și reamintește importanța sănătății orale ca parte integrantă a sănătății generale.

CMSR susține integrarea sănătății orale în politicile naționale de sănătate publică și propune: mărirea plafoanelor de decontare, extinderea manoperelor stomatologice decontate, actualizarea prețurilor per manoperă.

‘O societate sănătoasă este una în care medicina dentară nu este un privilegiu, ci o parte firească din îngrijirea medicală. Sănătatea orală trebuie tratată ca un drept, nu ca un lux’, a declarat Florin Lăzărescu, președintele CMSR, citat într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit Studiului național de sănătate orală, 67% dintre români suferă de cel puțin o afecțiune orală, iar 38% dintre adulți sunt diagnosticați cu parodontită.

De asemenea, doar 44% dintre respondenți au fost la medicul stomatolog în ultimul an, în ciuda faptului că 92% recunosc importanța controalelor periodice. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de percheziții în județele Botoșani și Suceava. Printre locațiile vizate de oamenii legii se află și multe primării

Publicat

Publicitate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2023-2024.

În cursul zilei de 07 aprilie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 39 de locații, dintre care cinci (5) sunt sedii de instituții publice situate în județele Botoșani și Suceava, iar restul sunt domicilii ale unor persoane fizice și sedii de societăți comerciale.

În cauză, procurii beneficiază de sprijin din partea lu
ătorilor Direcției Generale Anticorupție și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending