Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (326)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Dilema„ nr. 47 din 30 ianuarie – 5 februarie 2025. Șerban Axinte face o retrospectivă a poeziei anului 2025, oprindu-se și la botoșăneanul Dan Sociu: „Poezia lui Dan Sociu e de multă vreme o reacție la imaginarul voit sofisticat al literaturii.  Pare o mitraliere a tot ceea ce percepția distorsionată sau selectivă transformă în realitate. Antiburghezul Sociu mizează pe cartea aceasta a ieșirii din aproape toate convențiile scrisului.  Tot ceea ce e mainstream e luat la mișto într-un fel sau altul. Vedete din lumea culturii ca Taylor Swift, Leonardo Di Caprio sau Tina Turner se încadrează în mod bizar în peisajul dezolant și periferic al Nordului. Toate acestea nu sunt fără miză, cu toate că Sociu ia în răspăr chiar și această tendință a cititorilor de a găsi substraturi deștepte unde s-ar zice că nu există. Sunt zone de emoție reală și de sensibilitate netrucată, ca în acel text despre o lucrătoare sexuală și pisica ei bolnavă de cancer căreia i se făcea chimioterapie. Totuși, Dan Sociu rămâne pentru mine un poet supralicitat din cauza acestei reduplicări până la epuizare a aceleiași formule minimal-biografice”;

Poștașul îmi aduce  „Luceafărul de dimineață” nr. 1 (ianuarie) 2025.  Horia Gârbea ne atenționează să acceptăm cu seriozitate realitatea; „Eminescu a existat!”  Rețin: 1. „Mihai Eminescu a fost un poet.  Desigur el a avut preocupări diverse și a fost o minte deschisă, dar nu i se pot bănui priorități în mecanica cuantică și astrofizică, până la a-l considera un precursor strălucit al lui Einstein”; 2. „Cel mai inspirit supra-nume ce s-a găsit lui Eminescu se pare a fi cel al lui G. Călinescu: „Poetul național”. Genul proxim limitează acțiunea sa culturală în hotarele principalei vocații: poezia. Diferența față de oricare alți predecesori și succesori este situația sa de unicitate, care nu constituie în sine un superlative  și nu exclude alte valori, ci doar îl certifică în calitatea de exponent”; 3. Afirmația cea mai paradoxală despre autorul Luceafărului este la fel de cunoscută precum incipitul marelui său poem și îi aparține lui Marin Sorescu. Ingeniosul poet oltean afirmă, din primul vers al unui text de-al său, că „Eminescu n-a existat”; 4. „În poemul inventivului Sorescu, Eminescu este doar un nume generic pentru toată românitatea, iar cultul pentru el devine un panteism”; 5. „Cel mai aprig dezvăluitor  al acestei laturi a lui Eminescu (e vorba de gazetărie, n.n.) a fost N. Iorga, un om care nu se pricepea la poezie, și care a pus în lumină cu obstinație gazetăria politică și social a poetului luând ca literă de lege pamfletele sale și văzând mai ales  prin ele un  autor care era  „expresia integral a sufletului românesc”; 6. „… e mai potrivit să ne amintim, despre Eminescu, versurile „celuilalt”, al lui Nichita Stănescu: „Atâta să nu uitați: / că el a  fost un om viu, / viu, / pipăibil cu mâna”; 

„Luceafărul de dimineață” nr. 1 (ianuarie) 2025. Răzvan Voncu publică eseul „Talentul: o prejudecată?”  Sistematizăm: 1. „Talentul a fost considerat un factor obligatoriu al „ecuației” care produce opera de valoare”; 2. „În interbelic, nu numai avangardiștii s-au îndoit de rolul și rostul talentului. Mulți scriitori din generația lui Eliade, de asemenea, s-au îndoit de verdictele criticii și, în general, au ocolit instituțiile cu funcție de legitimare curente, căutând să obțină o validitate social care să o suplinească pe aceea (ce-i drept, cam zgârcită) a profesioniștilor”; 3. „După război, staliniștii au adus propria lor contribuție la contestarea ideii de talent. Considerându-l o rămășiță burgheză, ca toată literatura constituită pe baza lui, au crezut că îl pot înlocui cu o metodă: desigur, cu metoda lor. Școala de Literatură „Mihai Eminescu”, în care viitorii scriitori – nimeni cu excepția directorului Mihail Sadoveanu, nu se îndoia că elevii aveau să iasă cu toții scriitori- au fost selectați nu pe bază de talent, ci de dosar,  e o dovadă elocventă. Comuniștii au crezut că, înarmat cu un „manual” și o „metodă” bună, orice tractorist poate deveni scriitor”; 4. „În Occident, structuralismul – și el, produs în mare măsură al unor intelectuali marxiști filosofic și    comuniști politic – a eliminat de-a dreptul talentul”; 5. „… postmoderniștii au continuat – din perspectiva lor, firește  –  atacul împotriva ideii că pentru a scrie literatură este necesar un talent aparte, distinct de simpla inteligență ori de capacitatea de a elabora un text coerent și expresiv”; 6. „Foarte dornici să submineze canonul în vigoare spre a-l înlocui cu propria lor ierarhie, optzeciștii au avansat  idei și tehnici scripturale care contestau ideea că ar exista, în rețeta literaturii, un ingredient  obligatoriu numit „talent””;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

22 martie – Ziua mondială a apei (ONU)

Publicat

Publicitate

Ziua mondială a apei este marcată în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esențial în susținerea vieții, este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane, se menționează pe www.un.org.

Campania pentru Ziua mondială a apei din 2025, se va desfășura având ca temă ‘Conservarea ghețarilor’. În prezent, ghețarii se topesc mai repede decât oricând din cauza schimbărilor climatice. Cantitățile de apă rezultate ca urmare a topirii ghețarilor provoacă pentru miliarde de oameni inundații, secete, alunecări de teren și creșterea nivelului mării. Nenumărate comunități și ecosisteme sunt expuse riscului de a fi distruse.

Reducerile globale ale emisiilor de carbon și strategiile locale adaptate pentru scăderea ritmului de topire a ghețarilor au devenit esențiale. Campania de anul acesta susține colaborarea pentru a pune conservarea ghețarilor în centrul planurilor de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice și a crizei globale a apei, menționează site-ul amintit. Ghețarii sunt esențiali pentru reglarea climei globale și furnizarea de apă dulce, necesară pentru miliarde de oameni.

UNESCO și OMM (Organizația Meteorologică Mondială) sunt, de asemenea, coordonatori ai Anului internațional al conservării ghețarilor (2025), care inițiază începutul Deceniului de acțiune privind știința criosferică (2025-2034). Schimbările climatice și ale criosferei au avut un impact asupra ciclului apei, inclusiv modificarea momentului de topire a ghețarilor și a deversării fluxului de topire a zăpezii, se mai arată pe https://www.un-glaciers.org.

Anul internațional și Ziua mondială a ghețarilor urmăresc să crească gradul de conștientizare la nivel global cu privire la rolul critic al ghețarilor, zăpezii și gheții în sistemul climatic și ciclul hidrologic, precum și impactul economic, social și de mediu al schimbărilor iminente în criosfera Pământului, precum și pentru a împărtăși cele mai bune practici și cunoștințe în acest sens și în abordarea problemelor legate de topirea accelerată a ghețarilor și consecințele acesteia.

Ziua mondială inaugurală a ghețarilor (21 martie) va fi sărbătorită în cadrul unui eveniment comun pentru a marca Ziua mondială a apei și lansarea ‘Raportului Națiunilor Unite asupra dezvoltării apei în 2025: Munți și Ghețari – Turnuri de apă’, publicat de UNESCO în numele UN-Water, cu producția sa coordonată de Programul mondial de evaluare a apei UNESCO.

Publicitate

Ziua mondială a apei este coordonată de UN-Water – mecanismul ONU de colaborare între agenții pentru toate problemele legate de apa dulce – în colaborare cu guverne și alți parteneri. Datele statistice de pe pagina ONU dedicată zilei arată că 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără a avea apă potabilă acasă, iar dintre aceștia, 115 milioane de oameni beau apă de suprafață, conform https://water.org/.

Pentru a accelera eforturile de a face față provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul internațional de acțiune ‘Apă pentru Dezvoltare Durabilă’, care a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, și se va încheia cu ediția din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit www.un.org/en/events/waterdecade.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193). În 2013, a fost marcat Anul internațional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 65/154, la 11 februarie 2011. AGERPRES

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Vasile, preotul din Ancira

Publicat

Publicitate

A păstorit biserica din Ancira (Asia Mică) în timpul împăratului păgân Iulian Apostatul (361 -363) care a încercat revigorarea păgânismului. Refuzând să se lepede de credința creștină, Sfântul Vasile a fost prins și întemnițat.

Împăratul Iulian a trimis pe slujitorii săi, Elpidiu, Pigasie și Asclepie să fie judecat, apoi, s-a oprit chiar el în Ancira deoarece se afla în campania pornită fiind împotriva perșilor. Fiind adus în fața împăratului a fost amenințat cu chinuri groaznice dacă nu se leapădă de credința ortodoxă, apoi a fost întemnițat din nou.

Fiind a fost adus a doua oară în fața împăratului Iulian, l-a înfruntat cu demnitate refuzând să aducă jertfă idolilor. A fost supus supliciilor și a suferit moarte martirică (+362) .

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale2025/ Antonescu: Nu e normal să plătești parlamentarii, miniștrii ca pe ospătari, pornind de la ideea lasă că le mai iese ceva

Publicat

Publicitate

Candidatul Alianței Electorale ”România Înainte” la funcția de președinte al României, Crin Antonescu, susține necesitatea majorării indemnizațiilor parlamentarilor și miniștrilor din România.

El a declarat, vineri, la Botoșani, că, dacă va ajunge președinte al României, ar susține aplicarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, însă a arătat că membrii celor două Camere ale Parlamentului au nevoie de venituri mai puternice pentru a fi mai verticali.

”Nu e normal să plătești parlamentarii, miniștrii, primarii ca pe ospătari, pornind de la ideea lasă că le mai iese ceva. Nu nu e corect așa! Trebuie să îi plătești cum îi plătești pe magistrați”, a afirmat Antonescu.

El a arătat că România va avea nevoie de un consens politic pentru a reduce numărul de parlamentari la 300, așa cum prevedeau rezultatele referendumului consultativ din 2009.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Activitate interdisciplinară geografie-religie, de Ziua Mondială a Apei, la Liceul „Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au desfășurat activitatea de tip dezbatere „APA – SURSA VIEȚII ÎN CER ȘI PE PĂMÂNT!”. Dezbaterea a fost moderată de către preotul Andrei-Ionuț Bodai și cadrele didactice Bodai Ana-Maria, Ionescu Ana-Claudia și Gania Cătălina.

Activitatea interdisciplinară geografie-religie s-a dorit a fi una cu impact pozitiv în transmiterea informațiilor referitoare la apă, ca sursă a vieții. Scopul activității a avut în vedere conștientizarea în rândul elevilor a importanței apei pentru societate și creșterea gradului de responsabilizare față de gestionarea eficientă a resurselor de apă ale Terrei. Dintre minunile lumii, semănate de Dumnezeu pe Pământ, este şi apa. Elevii au încercat să înțeleagă calitățile apei și în viață să-i urmeze exemplul. Apa, unde curge, duce viaţă cu sine.

„Oricât de murdară devine, se străduieşte fără încetare să devină curată. Are putere să se reînnoiască de fiecare dată. Apa este esențială pentru menținerea vieții, și pentru protejarea vieții. Leonardo da Vinci spunea că apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieții pe Pământ așa că nu risipiți apa pentru că risipiți viața!, li s-a spus elevilor liceului.

Comunicat de presă

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending