Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (317)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la naşterea lui Eminescu, „omul deplin al culturii române” (Constantin Noica), „poetul național” (George Călinescu), „expresia integrală a sufletului românesc” (Nicolae Iorga), „o instituţie a sufletului nostru naţional” (Octavian Goga), „sfântul preacurat al ghiersului” (Tudor Arghezi), „cel ce exprimă poetic întreg universul românesc” (George Uscătescu), „participant la algoritmurile geniilor universale” (Zoe Dumitrescu – Buşulenga), „sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană” (I. L. Caragiale), „veşnic stăpânit de gândul unităţii naţionale” (Ioan Slavici) sau „Luceafărul poeziei româneşti” (Constantin B. Stamatin). Citiţi  patru poeme dedicate lui Eminescu şi  scrise de trei membri ai Cercului Literar „Luceafărul” din Hăneşti

 

SĂ  MORI  CÂND  S-A  NASCUT  LUCEAFĂRUL

 

Publicitate

Lacrimile îngheţate ale cerului

Curg pentru a se topi

În sufletul nostru fierbinte

De atâta Eminescu.

 

Vijeliile lumii coboară

Peste munţii mei

Pentru a-şi  găsi neliniştile

Într-un vers de  Grigore Vieru

 

Oceane de ninsori

Acoperă casele Ipoteştiului,

Printre troiene , la Pererâta

Trec poeţii încălzindu-ne sufletul.

(BETINA BĂDILIŢĂ)

 

LECŢIA EMINESCU

Luna, mândră şi voioasă,

Dă lecţii stelelor;

Le aminteşte cum ea

A luat lecţii

De la un mare poet

Cu numele de Eminescu.

Un tremurat cuprinse stelele

De parcă întrebau:

„Noi ce să facem?”

Daţi lumii căldura razelor,

Linişte şi armonie,

Făceţi-i să plutească

La umbra dorului

Şi-a doinei…

Şi mai vedeţi cum vă comportaţi

Pe fundul unui lac de la Ipoteşti…

Acolo unde este lac, pădure,

Eu, Luna, şi voi, stelele

Este şi iubire.

(IASMINA ZAHARIUC)

 

 

POEŢII  VIN  ŞI  PLEACĂ

ÎNTR-UN IANUARIE  DE  GHEAŢĂ

 

Precum un tren   înzăpezit

doarme pădurea în depărtare,

merg animalele

din vagon în vagon,

nu e nimeni să le spună

când vine primăvara.

 

Şarpe zdrobit de o roată grăbită

pe asfaltul albit de praf,

doarme râul în vale.

Peşti cu un ochi

privesc cerul prin sticla de gheaţă

aşteptând un semn dinspre

primăvara ce nu mai vine.

 

Între pădurea, ca un tren

Înzăpezit, a Ipoteştiului

şi şarpele de gheaţă al râului Prut,

satul de gheaţă

şi eu, omul de gheaţă,

care scrie acest poem de gheaţă

pentru poeţii veniţi şi plecaţi

într-un ianuarie de gheaţă.

(BETINA BĂDILIŢĂ)

 

 

EMINESCU

 

De mult, tu ai plecat din lume

Dar ai rămas mereu aici,

Plânge codrul după-al tău nume

Foşnind din frunze pe poteci.

 

Mireasma teilor, iarba cu rouă

Şi lacul tău cel mult iubit,

Pe toate-n dar ni le-ai dat nouă

Ca să-ţi dormi somnul liniştit.

 

Poetu-I cel ce-a iubit neamul,

Luceafărul ce-a strălucit,

A apărat râul şi ramul

Şi pe poporul său iubit.

(KARINA LERCĂ)

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ministrul Emil Hurezeanu, distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a fost distins cu Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române în cadrul Galei Culturii Naționale organizată la Botoșani.

Evenimentul a fost organizat, marți seară, de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului.

Șeful diplomației române a primit premiul de la președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.

‘Sunt foarte bucuros, sunt foarte mulțumit, vă sunt recunoscător că ați înscenat, la propriu, și la figurat, astăzi, o astfel de întâlnire între ceea ce suntem, între ceea ce am fost și, în orice caz, nu trebuie să renunțăm să mai fim’, a afirmat Hurezeanu în momentul decernării premiului.

În cadrul Galei Culturii Naționale, desfășurată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, au mai fost acordate Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional, care i-a revenit traducătorului italian Bruno Mazzoni, și Premiul Național pentru excelență în cultură, acordat academicianului Mircea Martin. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Poeta Grete Tartler, laureată a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia

Publicat

Publicitate

Poeta Grete Tartler, în vârstă de 76 de ani, a obținut, miercuri, Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’- Opera Omnia pentru anul 2024, acordat de Primăria Botoșani, în colaborare cu Fundația Culturală ‘Hyperion- Caiete Botoșănene’ și Uniunea Scriitorilor din România.

Pentru cel mai important premiu de poezie din România au mai fost nominalizați Marian Drăghici, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Matei Vișniec, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Câștigătorul a fost desemnat de un juriu format din Grațiela Benga, Al. Cistelecan, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Irina Petraș și Vasile Spiridon, acesta din urmă fiind și președinte al juriului.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU/AGERPRES

Publicitate

 

Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru Opera Omnia se află la a 34-a ediție. Câștigătorul trofeului primește, în mod tradițional, și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Pe lângă trofeu și distincția de cetățean de onoare, Grete Tartler a primit și un premiu în bani în valoare de 40.000 de lei, iar Primăria Botoșani va finanța și publicarea unei antologii din întreaga sa operă poetică.

‘Mulțumesc juriului care a considerat că merit să mă alătur acestei republici a poeților talentați, chiar geniali aș spune, unii dintre ei, care constituie galeria de poeți laureați ai acestui premiu botoșănean. Mulțumesc Botoșaniului și celor care m-au primit în rândul lor cetățean de onoare, alături de ceilalți poeți’, a afirmat Grete Tartler, după conferirea premiului.

Grete Tartler s-a născut la 23 noiembrie 1948 la București. Ea este, de asemenea, scriitoare, traducătoare și diplomată. Este doctor în filosofie al Universității București, titlul obținut în 1995 cu lucrarea ‘Utopia însingurării în Evul Mediu islamic’.

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU/AGERPRES


 

A absolvit Liceul de Muzică, iar în 1968, pe când era studentă în anul I la Conservator, a debutat în revista Amfiteatru cu un grupaj de versuri ce prefigurau talentul liric al acesteia. Prima sa plachetă, ‘Apa vie’, a fost publicată în 1970.

După absolvirea Conservatorului, devine profesoară de violă la Liceul de Muzică, concomitent urmând și cursurile Facultății de limbi romanice a Universității din Bucuresti, secția limba arabă, dedicându-se ulterior studiului culturilor orientale.

Printre laureații acestui premiu, considerat cel mai important din România cu privire la poezie, se numără și Gelu Naum, Ana Blandiana, Ștefan Augustin Doinaș, Mircea Dinescu, Mircea Cărtărescu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Gest de omenie al unui jandarm botoșănean: A ajutat o femeie aflată în dificultate pe strada Primăverii

Publicat

Publicitate

Un subofițer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, aflat în timpul liber, a dat dovadă de altruism și spirit civic atunci când o femeie s-a prăbușit în fața sa, pe strada Primăverii din municipiul Botoșani. Ady, care se plimba împreună cu viitoarea sa soție, a intervenit imediat pentru a acorda ajutor.

Femeia, în vârstă de 62 de ani, acuza dureri puternice la un picior. Subofițerul a discutat cu aceasta pentru a-i evalua starea, așezând-o într-o poziție care să îi diminueze suferința. Ulterior, Ady a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a solicita intervenția unui echipaj medical.

În scurt timp, un echipaj SMURD a ajuns la fața locului, preluând femeia pentru investigații medicale la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Mavromati. Jandarmul a ajutat și la urcarea acesteia în ambulanță, demonstrând o grijă deosebită pentru siguranța și confortul persoanei aflate în dificultate.

„Am făcut doar ceea ce ar trebui să facă orice om în astfel de situații. Mă bucur că am fost acolo să o pot ajuta,” a declarat Ady, vizibil emoționat de situație.

Acest gest subliniază încă o dată rolul jandarmilor, nu doar în menținerea ordinii publice, ci și în sprijinirea comunității, chiar și în afara orelor de serviciu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Banca Transilvania va închide două aplicații populare în rândul clienților. Când dispar BT24 și NeoBT și cu ce vor fi înlocuite

Publicat

Publicitate

Banca Transilvania va închide din luna martie două dintre cele mai folosite aplicații ale sale de internet banking.

„Dorim să te informăm că începând cu data de 18 martie 2025 aplicațiile BT24 și NeoBT vor fi înlocuite cu aplicația BT Pay”, se arată într-un mail pe care BT a început să-l trimită clienților săi, potrivit Știrile Pro TV.

”Toate operațiunile realizate prin intermediul celor 2 aplicații de plată vor putea fi realizate prin aplicația de mobile banking BT Pay.

Dacă după această dată dorești să folosești și o variantă desktop, e necesar să depui o solicitare în orice unitate Banca Transilvania”, se mai arată în informarea băncii.

Renunțarea la cele două aplicații era deja anunțată de bancă, încă de la sfârșitul anului trecut.

”Procesul prin care renunțăm la NeoBT și BT24 este unul etapizat. Dar stai fără griji, vei fi notificat din timp.

Publicitate

Între timp, noi îți recomandăm să îți descarci deja BT Pay, ca să începi să te familiarizezi cu aceasta și cu toate funcționalitățile” este mesajul postat pe siteul Băncii Transilvania, în data de 10 decembrie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending