Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (316)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

TERMENI, CONCEPTE, SINTAGME… 

LEGEA LUI MOORE.  Aparţine lui Gordon Moore, cofondator al Intel, şi am întâlnit-o în „Dilema veche” nr. 649 din 2016, într-un articol semnat de Iulian Comănescu. Legea a fost enunţată în 1965  şi are următorul conţinut: „puterea de calcul se dublează la fiecare doi ani şi ar putea deveni inoperantă prin 2021”.  La început, Gordon Moore a spus că,  începând cu 1965, „ numărul de componente din circuitele integrate – tranzistori şi alte componente pe o singură plăcuţă – se va dubla la fiecare an”. Iulian Comănescu adaugă că „ulterior şi-a revizuit predicţia referindu-se la intervale de doi ani, iar de atunci lucrurile au funcţionat cam în ritmul dictat de Moore”; 

ELIMINAREA  TEMPORALITĂŢII. Fenomen sesizat de antropologul Francois Laplantine pe care l-am întâlnit descris de Daniela Micu în revista „Ramuri” nr. 7 din 2016, în eseul „Fotografia ca instrument de creare a unui sistem propriu de traducere a realităţii” : „Percepţia etnografică nu ţine, aşadar, de a vedea, ci de a privi, ceea ce implică viziune şi cunoaştere. Iar această capacitate poate fi mediatizată, diferenţiată, reevaluată sau instrumentată cu ajutorul aparatului foto, de exemplu, sau / şi transpusă în scris. În acest moment, antropologul nu are rolul de a  descrie ceea ce vede în faţa ochilor, asta o poate face orice receptor, ci să privească dincolo de imagine. În momentul în care acesta găseşte o semnificaţie dincolo de imagine, se percepe fenomenul pe care  Laplantine îl numeşte de „eliminare a temporalităţii”. Să vezi dincolo de ceva atât de concret, cum este imortalizarea unei imagini în fotografie, ceea ce implică şi îngheţarea unui anumit moment din timp, implică a avea dezvoltată o calitate tot mai apreciată, dar şi dezbătută, în antropologia actuală – sensibilitatea simţurilor, în cazul nostru, o sensibilitate a vederii”. 

GRUPUL  ARTISTIC  „PROLOG”. Grup constituit în anul 1985 de pictorul Paul Gherasim. În „Dilema veche” nr. 651 din 2016, un membru al grupului, Constantin Flondor, scrie în articolul „Domnul Paul”: „Episodul „Prolog” a depăşit numărul de treizeci de ani. În mai 1985, Paul vine cu gândul de a aduna un grup de pictori în livada înflorită de meri de la Conacul Enescu de la Tescani: „Am zis – mergem într-o livadă, primăvara, să vedem cum înfloresc merii. Şi ne-am trezit în livadă dimineaţa. Ne-am trezit cu albinele. Era prima  grădină, ca la facerea lumii. Mărul e simbol al Raiului. Am fost martori la ce vedem, fără a şti ce va ieşi din asta.” Cum de a fost posibilă longevitatea unei asemenea grupări? Înţelepciunea lui Paul a fost determinantă. Blândeţe şi intransigenţă, suflu mereu viu, prevedere. „Prologul” nu avea şi nu are program.

În acelaşi număr al revistei „Dilema veche”, Petre Guran, în eseul „Pelerini la poarta raiului: regina Ana şi Paul Gherasim”, spune despre grupul „Prolog” şi mentorul lui: „Strategia pe care a ales-o pentru a-şi îndeplini misiunea oarecum secretă a produs cea mai interesantă şi profundă mişcare artistică din a doua jumătate a secolului XX, grupul artistic „Prolog”, pornit în căutarea, întâi la nivelul picturii de şevalet, apoi şi prin alte tehnici, a acelei expresii estetice care să exprime, cu instrumentele conceptuale ale modernismului, universul intelectual al civilizaţiei tradiţionale româneşti”. 

Publicitate

PROIECTUL DONQUIJOTESC  ALEXANDRU ODOBESCU. L-am întâlnit enunţat de Liviu Papadima în articolul „Un decalog sau mai multe?” din „Dilema veche” nr. 640 din 2016: „Alexandru  Odobescu, unul dintre intelectualii de marcă din perioada de care mă ocup prioritar ca profesor universitar, a lansat încă din tinereţe, în articolul „Viitorul artelor în România”, un proiect donquijotesc. El era convins că cea mai bună soluţie de a da consistenţă creaţiei culturale autohtone, abia intrată în arena modernităţii, ar fi fost racordarea acesteia la valorile culturii  antice. Îndemnul odobescian a rămas, practic, fără ecou. Lumea românească era mult prea grăbită să se descotorosească de handicapurile tardivităţii, pentru a ţine seama de asemenea „fantezii”. 

COMPLEXUL  CHIŢCANULUIL-am întâlnit descris în eseul „Stefan Augustin Doinaş la Editura Academiei”, scris de Maria-Ana Tupan şi publicat în „Contemporanul – ideea europeană”  nr. 12 (777) din 2016: „ Povestea unor şoareci chiţcani din savana africană, nu văzută, ci auzită, deoarece nu am tăria de tristă reputaţie de a urmări Animal Planet, îmi pare vrednică de o grăitoare parabolă a stării de lucruri din istoria recentă a României. Aceste mărunte creaturi îşi creează un spaţiu menit supravieţuirii, cu pârtii croite prin iarbă, al cărui desen e un labirint doar de el ştiut. Îndeajuns de extins pentru a-şi găsi hrana, acesta e şi suficient de încurcat pentru a deruta prădătorii. Până într-o zi când ierburile au fost cuprinse de flăcările unui incendiu spontan. Capcani în labirint, chiţcanii se învârteau la nesfârşit în el, înăbuşiţi de fum şi carbonizaţi, dar nu înainte de a vedea arcuindu-se deasupra lor trupurile mlădioase ale zebrelor, antilopelor, gazelelor şi altor vietăţi ale savanei care au reuşit să fugă de dezastru alegându-şi liber calea.

            O scrisoare a unui scriitor reîntors în România după mulţi ani petrecuţi în străinătate, în care se plânge de faptul că e marginalizat de grupul din jurul revistei locale, îmi demonstrează că în viaţa noastră literară încă mai există  complexul chiţcanului  din vremea labirintului comunist. Puterea îşi asigura atunci controlul asupra tuturor cărărilor vieţii publice: dacă porneai pe traseul plan editorial, la capăt ameninţa cu sabia lui Damocles epurarea de la Ministerul Culturii. Dacă ajungeai în bun de tipar, şi acesta era avizat de oamenii Ministrului Dulea. Dacă totuşi reuşeai, deşi neagreat de putere, să publici cartea, existau două posibilităţi: să fie topită sau să fie interzis autorul. Persoana dispărea din punct de vedere civil, iar numele său era şters din cartea vieţii publice. Stăpână peste labirint, puterea s-a văzut confruntată într-o zi cu un incendiu: nu, nu a fost vorba de o revoluţie politică în deplinătatea cuvântului, ci de globalizare. Micul labirint controlat a devenit parte a unor structuri politico-administrative transfrontaliere a căror lege are prioritate, ca şi a lumii academice internaţionale şi a sferei discursului concentrică planetei. Ce importanţă mai are o politică locală de tabuuri mafiote când un autor poate publica pe câteva continente într-un singur an? El rămâne însă fără îndoială cu gustul amar al circumstanţei de a fi salvat de străini sau, precum confratele meu într-ale scrisului, de a se regăsi printre străini când credea că s-a întors acasă” 

POST – ADEVĂRUL.   Teodor Tiţă, în eseul „Surf prin post-adevăr” ( vezi „Dilema veche” nr. 671 din decembrie2016), explică acest concept: „Post-adevărul e victoria emoţiei asupra faptelor. E triumful ostentativ al eului subiectiv asupra obiectivităţii. E lene intelectuală, e nerăbdare, intoleranţă, oboseală ontologică şi dorinţă de răzbunare. E simptomul universal al inabilităţii de a atribui tehnologiei conştiinţă sau de a recunoaşte că aşa ceva nu este posibil. Pentru că post-adevărul, în sensul care i-a fost descoperit şi atribuit în 2016, nu este posibil fără tehnologie. (…) În post-adevăr, oricine îşi poate crea o realitate suportabilă. Reţeta are termen de garanţie şi, ca orice produs bine gândit, o să ai nevoie de o altă reţetă pentru o altă realitate peste câteva zile sau luni”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

„Capacitatea ANAF de a confisca și de a executa silit va fi întărită”. Bolojan vrea reformarea completă a sistemului fiscal

Publicat

Publicitate

„Capacitatea ANAF de a confisca și de a executa silit va fi întărită”: Premierul a criticat dur sistemul fiscal actual și a promis reformarea completă a acestuia, scrie alba24.ro.

Cel de-al doilea pachet fiscal, prezentat de șeful Executivului, include intensificarea controalelor fiscale, reorganizarea și digitalizarea ANAF, precum și intensificarea controlului prețurilor de transfer.

„Creșterea încasărilor la bugetul de stat este o prioritate, dar acest lucru nu se poate face de pe-o zi pe alta întrucât sunt niște fenomene care s-au acumulat de ani de zile” a spus Bolojan.

Controale serioase în construcții și alte sectoare cu risc

Premierul a identificat sectoarele cu risc ridicat pentru munca la negru, în special construcțiile: „Gândiți-vă de exemplu că pentru a combate munca la negru trebuie să faci controale într-adevăr serioase și se știu zonele, cum sunt cele de construcții, de exemplu, în general micile construcții unde munca la negru este o constantă.”

Despre digitalizarea ANAF, premierul a spus că este „o poveste fără sfârșit”. „Nu există niciun entuziasm sau nu a fost la ANAF să se facă digitalizarea. Pentru că atunci se vede din analize de risc exact unde sunt problemele”, a declarat Bolojan.

Premierul a explicat că lipsa digitalizării afectează grav eficiența controalelor: „Dacă este un deșert de informații, vă puteți imagina că eficiența unor controale este foarte redusă.”

Capacitatea ANAF de a confisca și de a executa silit va fi întărită. Ce stă în spatele deciziei

Bolojan a vorbit despre o schemă frecvent utilizată pentru evaziune: „Pe componenta de insolvență, cesiune creanțe, poți foarte ușor în România să cesionezi creanțele unei companii cu mari datorii, unui paravan, o fantomă, după care nu mai poți să recuperezi acele datorii și cel care a generat acele datorii își vede de treabă.”

Publicitate

Pentru a combate aceste practici, Executivul va limita eșalonările și va întări „capacitatea de a confisca, de a executa silit„, conform premierului.

Situația financiară descrisă de Bolojan este dramatică: „Avem niște arierate enorme, de zeci de miliarde, sigur se pune întrebarea: cum nu le-au văzut de s-au acumulat la acest nivel ani de zile? Și pentru asta este evident că sunt responsabilități importante în toată structura ANAF-ului.”

Ca răspuns la această situație, mandatele pentru cei cu funcții de conducere vor fi limitate și vor fi introduse obiective cuantificabile de performanță.

Acuzații explicite: societăți protejate și controale formale

Bolojan a lansat și acuzații explicite legate de protejarea anumitor companii: „Avem practici neunitare în exercitarea controlului. Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăți au fost protejate în acești ani.”

Bolojan a detaliat metodele prin care s-ar fi făcut această protejare:

„Nu poți funcționa în stil mare fără să fii protejat de o parte din cei care trebuie să facă ordine în respectivul domeniu. Societăți care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sumele reale și unele mult mai mici, consilierea prin aparținători ai celor care controlează societățile, contabilități șamd. Controale formale.”

Citeste mai mult

Eveniment

ANPC a amendat cu 321.000 de lei operatori economici de pe litoral; 4 unități închise

Publicat

Publicitate

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 321.000 de lei și au decis închiderea temporară a patru dintre unitățile verificate, în urma controalelor derulate vineri în cadrul Comandamentului Litoral ANPC 2025, a anunțat instituția într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, comisarii eu efectuat 60 de acțiuni de control. Acțiunile au avut loc în mai multe stațiuni de pe litoral și s-au soldat cu amenzi în valoare de 321.000 lei, 18 avertismente și patru invitații la sediu. S-a dispus distrugerea de alimente în valoare de 18.271 lei și închiderea temporară a patru dintre unitățile verificate: Cuza (Costinești), Dinasty Pro VSF (Mangalia), Estival Neptun (Vama Veche), Echipament Acvatic Lord Unic (Mamaia Nord).

Unul dintre restaurantele verificate de comisari este și ‘Lavrion’ – Mangalia (SC Dinasty Pro VSF SRL). La finalul controlului, punctul de lucru a fost închis de comisarii ANPC, care au aplicat și șase amenzi în valoare 38.000 lei și s-a dispus ca întreaga marfă (7.608 lei) să fie dată spre casare, împreună cu toate ustensilele și frigiderele folosite pentru conservarea alimentelor.

Camera pentru depozitare prezenta pânze de păianjen foarte vechi și foarte dense, în bucătărie s-au găsit gândaci, în mai multe locuri din blocul alimentar, iar unitatea nu avea autorizație de funcționare emisă de primărie. Restaurantul funcționa în condiții igienico-sanitare neconforme, cu proceduri nesigure, schimbare termică a materiilor prime și lipsă elemente de identificare/materii prime. Din meniu lipsea lista cu aditivi și declarația nutrițională.

‘Se casează absolut toată marfa, Raportat la zeci de gândaci, păianjeni…înlocuirea a absolut tot. Nu mai spun de deratizare curte, canal, absolut tot. Practic, o luați de la zero. Dacă mai vreți. Dacă nu, apucați-vă de filatelie, la malul mării!’, a transmis Cristian Popescu Piedone agentului economic, la încheierea controlului.

Conform ANPC, în Mamaia Nord, controalele s-au soldat cu șase amenzi de 147.000 lei și trei avertismente și cu închiderea temporară a unității Echipament Acvatic Lord Unic SRL. La Techirghiol, s-au dat patru amenzi în valoare de 20.000 lei și cinci avertismente. La Eforie Nord, au fost aplicate opt amenzi în valoare de 34.000 lei, trei avertismente și marfă distrusă de 506 lei. La Costinești, s-au dat o amendă de 29.000 lei și două avertismente, s-a dispus distrugerea unei cantități de produse în valoare de 899 lei și închiderea temporară a unității Cuza.

Publicitate

În Mangalia-Vama Veche, s-au aplicat 13 amenzi de 91.000 lei și cinci avertismente, s-a dispus distrugerea unor produse în valoare de 16.321 lei și s-a sistat temporar activitatea pentru Dinasty Pro VSF (Mangalia), Estival Neptun (Vama Veche).

Problemele principale identificate de ANPC, la nivelul fiecărei unități: lipsă autorizație UAT; lipsă cabine vestiar; produse nesigure (materii prime cu stare termică schimbată/materii prime depozitate neconform/produse fără date de identificare și caracterizare); proceduri nesigure (ustensile neconforme/agregate frigorifice cu rugină și exfolieri de vopsea/agregate frigorifice neprofesionale/vase de gătit cu grad uzură ridicat//coșuri de gunoi fără capac/depozitare neconformă/spații neigienizate); practici comerciale incorecte (ingrediente meniu vs ingrediente utilizate ca materii prime); listă meniu incompletă (lista ingredientelor/valori nutriționale); lipsă lenjerii camere conforme; camere cu tavane exfoliate; lipsă plase insecte/plăci faianță grupuri sanitare desprinse; grupuri sanitare neigienizate/obiecte sanitare neigienizate. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Un cioban din satul Tocileni, care a rămas fără splină și o parte din ficat după ce a fost bătut, are nevoie de ajutor URGENT

Publicat

Publicitate

Un nou apel făcut de Parohia Pacea mobilizează oamenii cu suflet bun pentru a ajuta  un OM BOLNAV pentru a ajunge MIERCURI ( peste 4 zile) la SPITAL LA IAȘI pentru OPERAȚIE și pentru mai multe investigații medicale.

 

Un cioban din satul Tocileni, județul Botoșani, care a fost bătut și operat de urgență, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi, pentru a face o nouă intervenție chirurgicală la Iași… De asemenea are mai multe lipsuri cu care se confruntă.

 

Până anul trecut a muncit pe unde a găsit de lucru. Ultimii ani a fost cioban la oi, doar că din aprilie, anul trecut, viața lui s-a schimbat total…și a ajuns să stea mai mult prin spitale, să nu mai poată munci și să nu mai aibă voie să mănânce orice ( din cauza regimului alimentar pe care ar trebui să-l respecte pentru a trăi) .

 

Publicitate

„Mi-a povestit că anul trecut, când a ieșit prima dată cu oile la păscut (după iernat) a fost bătut crunt de câțiva săteni pentru că era în treacăt cu oile pe pășunea lor. Atunci a văzut moartea cu ochii… A fost găsit în stare gravă și dus la spital. A urmat de urgență o primă operație – i-au fost scoase splina și jumătate din ficat. La doar câteva săptămâni, corpul i-a cedat din nou și a ajuns iarăși de urgența la spital, unde i-au găsit: chisturi abdominale, stomac perforat și a urmat o a doua intervenție chirurgicală, iar în ultimele două luni a trecut de trei ori pe lângă moarte, după ce s-a îngălbenit „ca o lămâie” cum a povestit el și a ajuns din nou la spital cu icter mecanic și alte probleme de sănătate… Medicii din Botoșani au făcut tot ce au putut pentru a-l salva, dar l-au trimis la Spital la Iași pentru a face mai multe investigații medicale și pentru o nouă operație complexă”, a scris preoteasa Ana Maria Macuc.

 

Din păcate nu are bani să ajungă la Spital la Iași și cu ce să plătească o parte din investigațiile medicale pe care trebuie să le facă contracost.

 

Are un venit de doar 550 lei/lună ( ajutorul social) pe care-l împarte cu soția sa, 275 lei/ persoană. Pe cartea de muncă are doar 10 ani vechime…Fiind la sat, a lucrat mulți ani fără carte de muncă.

 

De când a fost bătut crunt, nu mai poate munci, nu mai poate lucra grădina, a umblat mai mult prin spitale… Nu are copii care să-l sprijine.

 

Medicamentele, regimul alimentar, transportul la spital, toate îl copleșesc și ne roagă să-l ajutăm să trăiască.

 

Locuiește împreună cu soția sa într-o casă modestă. Prima casă le-a luat foc și timp de 30 de ani de zile nu au avut curent electric și evident, nici un fel de electrocasnic în casă.

 

🕯️ În luna martie a apărut și o rază de lumină în viața sa.

După ce în luna septembrie, anul trecut, am mai făcut un apel pentru el întrucât nu avea curent electric… în luna martie ” dl. Cătălin” ( cum îi spune el) s-a oferit voluntar…i-a racordat căsuța modestă la curent electric și mai mult decât atăt, îi plătește lunar facturile, atâta timp cât va putea.

Nu-l cunosc pe dl. Cătălin, dar îi mulțumesc mult pe această cale!

 

🕊️ Este un motiv de bucurie și speranță că, prin bunătatea oamenilor, se pot face minuni, se poate alina durerea oamenilor aflați în suferință și în lipsuri.

 

📌 DE CE ARE NEVOIE acum?

 

1. BANI pentru anumite INVESTIGAȚII MEDICALE înainte de o nouă operație la ficat și la fiere, programată miercuri (peste 4 zile)

 

2. Bani de TRANSPORT LA SPITAL LA IAȘI ( îl poate duce un vecin cu mașina, dar costă 350 lei) sau să-l transporte cineva cu mașina, gratuit. Este slăbit, nu are putere să meargă cu autobuzul.

 

3. UN FRIGIDER – „cât de mic”, a spus el – doar să poată păstra o oală cu mâncare de la o zi la alta.

De 30 de ani nu are frigider, televizor, mașină de spălat, radio …

Timp de 30 ani a stat la lumina lumânării.

 

4. LEMNE pentru iarnă ( anul trecut când l-am cunoscut se încălzea cu ciocleji).

 

5. O BUTELIE

 

6. ALIMENTE de bază. Are scoasă splina și trebuie să țină regim și pentru ficat. Soția sa nu ține regim.

 

7. PRODUSE DE IGIENĂ ( detergent, șampon, săpun ș.a.)

 

8. trei GEAMURI MICI și O UȘĂ LA INTRARE ( iarna suflă vântul prin cele vechi și șubrede )

 

9. Orice alt ajutor este binevenit.

 

🧡 CUM ÎL PUTEȚI AJUTA?

 

1. Îl puteți VIZITA PERSONAL în satul Tocileni (la 13 km de Botoșani)

 

2. Îl puteți suna la NR. DE TELEFON: 0757 383 095. Pe acest numar are și REVOLUT, unde se pot face donații.

LT113250039473791165

 

3. Puteți dona in NR DE CONT RO65BRDE240SV86467372400 deschis la BRD pe numele Tanaselea Gheorghe

 

4. Dacă nu puteți ajunge personal la el, puteți lăsa pachete pentru el la voluntarul de BISERICA PACEA, Botoșani, Marți-Vineri ( 9:00-16:30) sau Sâmbătă-Duminică ( 12:00-16:30) , cu rugămintea de a scrie pe pachet „Tocileni”. Telefon voluntar: 0722 179 366

 

ÎMPREUNĂ, puțin câte puțin, putem alina suferința acestui om care ne roagă să-l ajutăm să trăiască!

 

„Vă mulțumim mult!”, a transmis preoteasa Ana Maria Macuc.

 

https://www.facebook.com/share/p/19kpUARGdy/

 

https://www.facebook.com/share/p/1HSmptHE4v/

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 31 de ani, din Dorohoi, arestat preventiv pentru că a bătut o femeie de 90 de ani pe care a încercat să o jefuiască

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată și lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în aceeași zi, în jurul orei 12:00, a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate,(apartament cu ușa lăsată neasigurate) , o femeie de 90 de ani, din municipiul Dorohoi.

Acesta ar fi imobilizat victima și prin folosirea violenței i-ar fi solicitat acesteia în mod repetat sume de bani.

În același timp, una dintre vecinele victimei, o femeie de 69 de ani, auzind zgomote din apartament, s-a prezentat la ușă, întrerupând activitatea infracțională.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptelor, ar fi agresat-o și pe femeia de 69 de ani, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

După comiterea faptelor, acesta a părăsit zona, fiind identificat în scurt de timp de polițiști în apropierea imobilului de locuințe în care a comis faptele.

 

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în fața instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending