Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (314)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Cristian Pătrăşconiu, în „România literară” nr. 12 din 2019, publică un interviu cu scriitoarea  Clara Uson, autoarea romanului „Fiica Estului”. Reţinem: 1. „În ce mă priveşte, nu cred că am dat vreodată textul perfect; prin urmare, cu fiecare text nou, cu fiecare carte nouă încerc să scriu şi mai bine”; 2. „…am intenţionat să fiu mai mult decât epică în ceea ce am scris. Ştiu că o asemenea ţintă este foarte ambiţioasă. Dar am considerat că trebuie să încerc să fac ceva mai mult decât să povestesc; 3. „Un scriitor poate să pună, într-un discurs coerent, suficient de multe detalii despre contradicţiile naturii umane”; 4. „Scriitorii nu scriu despre ceva totalmente rău sau totalmente bun. Scriitorii nu sunt sau nu trebuie să fie în primul rând profesori de etică. Alb şi negru. Nu”; 5. „A fi scriitor este despre ceea ce e la mijloc, despre spaţiile acestea intermediare dintre alb şi negru, atât de generoase. Viaţa e gri şi despre această viaţă, despre acest gri scriu astăzi scriitorii”; 6. „Cehov, un scriitor de care mă simt, şi afectiv, foarte apropiată, a fost acuzat de către unii dintre contemporanii săi că textele sale „nu au morală”, că nu sunt morale. Cred că nici nu e nevoie. Nu trebuie să judeci, să dai sentinţe; trebuie doar să spui, să povesteşti”; 7. „O lecţie importantă pe care o învăţăm din istorie este aceea că nu învăţăm mai nimic din istorie”; 8. „Istoria poate fi manipulată pentru a inocula ură şi teamă”; 9. „Scriitorii, poeţi sau prozatori, pot face oamenii să înţeleagă mai bine ceea ce trăiesc şi îi pot apropia unii de alţii”;

Adrian Mureşan, în „Dilema veche” nr. 783 din 2019,  reia un sfat al lui Nicolae Steinhardt către ucenicul său Radu Săplăcan: „Fiţi deci tare pe avantajoasa poziţie adoptată. Nu vă lăsaţi amăgit şi tulburat de enunţări tăioase. Obrăznicia nu-i recomandabilă în viaţa de toate zilele.  Acolo-s bune respectul, cuviinţa, amabilitatea. În domeniul ideilor nu-i aşa: aici rostirile şi sloganele găunoase va să fie – cu hotărâre şi necruţare – înfruntate, ba, de este trebuinţă, demascate, despicate, spintecate, ca balaurii; pulverizate…” ( vezi Nicolae Steinhardt, „Escale în timp şi spaţiu, Polirom, 2010); 

Ca un mare consumator de lactate, dar şi fiindcă ne aflăm în anul omagierii satului românesc, nu puteam să nu apreciez articolul lui Lorin Niculae, intitulat „Vacile”. Scris în urma unei discuţii cu Jozsef Banyasz, ţăran cu studii superioare de teologie din Suseni şi hotărât să crească vaci, merită să reţinem: 1. „Ţăranul avea satisfacţia recoltei doar după ce muncise din greu pentru ea. În ceea ce mă priveşte, eu sunt un ţăran leneş, care foloseşte tot felul de scurtături: am aspirator ca să urc fânul, am termometre,  malaxoare electrice, calorifere şi Internet. Cu toate acestea, să creşti vaci nu este foarte uşor: trebuie să te scoli din pat în fiecare dimineaţă la 5, să le duci apă, indiferent dacă este vacanţă sau duminică, trebuie să te trezeşti noaptea, dacă latră câinele, să nu vină lupul sau ursul, trebuie să aduni bălegarul, ca să le asiguri un mediu curat…”; 2. „Sunt foarte inteligente vacile, dar încă nu le-am putut învăţa la litieră…Iarba pe care o mănâncă trebuie să fie bună, pentru a fi fericite…”; 3. „O vacă dintr-o fermă îşi merită furajarea continuă pentru că dă suficient lapte, la fel ca omul care, muncind eficient, îşi merită salariul. Însă a da lapte într-o fermă de ciment, fără a simţi iarba sau soarele, comunicând doar cu o mulgătoare electrică, este ca şi când ai lucra nemişcat într-un birou, ai interacţiona doar cu un ecran…”; 4. „La vacă şi la om, deopotrivă, calitatea vieţii înseamnă să trăieşti în armonie cu natura, controlând-o fără a o înjosi, înseamnă să te poţi baza pe cei din jurul tău, să ai prieteni, afecţiune, să iubeşti şi să fii iubit, să fii apreciat şi să ai stimă de sine”; 

„Contemporanul – ideea europeană” nr. 2 din 2019 şi-a pus toate paginile la dispoziţia unei idei: omagierea directorului său, Nicolae Breban, la împlinirea vârstei de 85 de ani.  Reţinem din interviul pe care îl acordă Mihaelei Helmis: 1. „Toată tinereţea mea împreună cu prietenul meu cel mai apropiat, singurul meu egal în literatura română de astăzi, Nichita Stănescu, noi doi ne-am petrecut serile şi nopţile nu numai în discuţii, ci şi în lupte ca să convingem”; 2. „Eu sunt un constructor, romanul e o construcţie, una din cele mai teribile în afară de sistemele filosofice, o construcţie în care literatura română e foarte, foarte slabă”; 3. „După părerea mea Balzac a propus o lume, iar Stendhal a fost primul mare psiholog al romanului mondial”; 4. „…mi-am găsit propriile mele teme. De fapt, era o singură temă, pe care eu o numesc temă obsesivă, pentru care am fost şi atacat sub comunism enorm, tema relaţia între stăpân şi sclav, între stăpân şi serv. După 20 de ani am descoperit această temă în „Fenomenologia spiritului” de Hegel. Apoi am descoperit-o la Dostoievski şi la câţiva, foarte puţini. În câteva piese de Shakespeare, de pildă. Deci, asta a fost tema mea ax, cum îi zic eu, axul întregii mele opere până astăzi”; 5. „Am încercat să înţeleg cel mai mare fenomen cultural al Europei, Renaşterea, pe care, din păcate, cultura română şi românii n-au trăit-o; cultura română nu-i îmbibată, nu-i fundată de Renaştere, de aceea unii vorbesc de lipsa de organicitate a culturii noastre şi de tentaţia spre imitaţie”

Publicitate

Tudor Nedelcea, în „Lumina literară şi artistică” nr. 5(26) din 2016, despre Marin Sorescu: „…a fost directorul Editurii „Scrisul Românesc” (1990-1996), eu fiindu-i subaltern. Avea, într-adevăr, geniu. Era introvertit, timid. Sub modestia sa de origine ţărănească, era un OM, drept, cu drag de Dumnezeu (a reparat, cu ajutorul lui IPS Nestor, biserica din satul său natal, Bulzeşti), om ce-şi iubea sincer confratele, chiar şi pe cei care i-au făcut mult rău (şi nu sunt puţini), trei scriitori reclamându-l Academiei Suedeze spre a-l deposeda de Premiul Nobel, pe care-l merita pe deplin. A fost poet, prozator, dramaturg, eseist, critic şi istoric literar, traducător, pictor. Îşi iubea cu sinceritate ţara, valorile cultural naţionale, pe creatorii acestora. Ca ministru al culturii, auzind că la Târgu Jiu vântul şi viscolul au doborât un copac pe un scaun din Ansamblul „Brâncuşi”, a plecat imediat în Gorj, pe o vreme total nefavorabilă, spre a lua măsurile de rigoare. Avea mult umor, preţuia ţăranul, de la care a cules atâtea întâmplări pentru ciclul „La Lilieci”. Merita mai multă consideraţie din partea confraţilor (a fost nevoit să-şi dea demisia din Uniunea Scriitorilor);

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru infracțiuni rutiere, adus cu escortă din Germania

Publicat

Publicitate

Marți, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 31 de ani, din Constanța, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe. Acesta a fost adus din Franța, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanța, un mandat de arestare preventivă.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 37 de ani, din Galați, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Italia, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Arad, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 7 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vișeu de Sus, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și o lună.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 35 de ani, din Mehedinți, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vânju Mare, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și două luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 37 de ani, din Argeș, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt. Acesta a fost adus din Franța, având emis de către Judecătoria Topoloveni, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

Publicitate

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi de peste 14.000 de lei, aplicate de polițiștii din Trușești

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Trușești au oprit, marți, pentru control, pe drumul național, DN 29D, în localitatea Drislea, un ansamblu de vehicule, condus de un tânăr, de 32 de ani, din județul Buzău.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu a respectat timpii de odihnă, care  conform prevederilor legale trebuiau înregistrați pe un card ce permitea verificarea îndeplinirii acestei obligații de către polițiști.

 

Față de tânăr a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 4.000 de lei, totodată fiind imobilizat ansamblul de autovehicule până la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 26 de ani, din Dorohoi, reținut de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier

Publicat

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 26 de ani, din municipiul Dorohoi.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 6 mai a.c., ar fi condus un autoturism pe o strada din municipiul Dorohoi, fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, autorizația provizorie de circulație era suspendată din data luna aprilie a.c.

 

În urma solicitării polițiștilor de a fi testat cu aparatul alcooltest și de a i se recolta probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, conducătorul auto a refuzat.

 

Publicitate

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și refuz de prelevare de mostre biologice de sânge, în vedere stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Concurs de creație în cadrul campaniei „Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția”

Publicat

Publicitate

În acest an școlar, polițiștii de siguranță școlară implementează Campania ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.

 

Subscris campaniei, în luna mai se va desfășura Concursul național de fotografie ”Școală în siguranță!”, în cadrul căruia elevii de gimnaziu pot participa cu creații fotografice prin intermediul cărora să transmită într-un mod creativ și nonviolent propriile opinii cu privire la modul de combatere a violenței școlare.

 

Concursul va include o singură etapă de jurizare, la nivel național, iar elevii se pot înscrie accesând link-ul destinat care se regăsește pe site-ul www.sigurantascolara.ro , secțiunea PROIECTE&CAMPANII; pe aceeași platformă poate fi parcurs și regulamentul concursului.

 

Publicitate

Informații de background:

În perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, în cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat în unitățile de învățământ din județ, peste 570 de activități de informare și conștientizare a elevilor cu privire la riscurile asociate unui comportament violent, bullying-ului sau consumului de substanțe psihoactive.

Mesaj de Campanie

Dragi elevi, părinți și cadre didactice,

Facem acest apel pentru siguranța copiilor noștri!

Încercați să găsiți timpul necesar și să urmăriți împreună cu ei acest clip de 30 de secunde.

https://www.facebook.com/watch/?mibextid=WC7FNe&v=828758156113487&rdid=J46Q6vgWWW6inqlZ

Urmăriți și distribuiți!

Știți că există un număr de telefon unic pentru protecția copilului?

Oricine poate apela 119 pentru a semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice suspiciune de violență sau droguri pătrunse în universul copilăriei. Implicați-vă și nu rămâneți indiferenți!

Când cineva tace, altcineva suferă. Nimeni nu trebuie lăsat singur!

O voce care se face auzită este dovada că ne pasă!

Împreună protejăm!

https://sigurantascolara.ro/

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending