Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (314)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Cristian Pătrăşconiu, în „România literară” nr. 12 din 2019, publică un interviu cu scriitoarea  Clara Uson, autoarea romanului „Fiica Estului”. Reţinem: 1. „În ce mă priveşte, nu cred că am dat vreodată textul perfect; prin urmare, cu fiecare text nou, cu fiecare carte nouă încerc să scriu şi mai bine”; 2. „…am intenţionat să fiu mai mult decât epică în ceea ce am scris. Ştiu că o asemenea ţintă este foarte ambiţioasă. Dar am considerat că trebuie să încerc să fac ceva mai mult decât să povestesc; 3. „Un scriitor poate să pună, într-un discurs coerent, suficient de multe detalii despre contradicţiile naturii umane”; 4. „Scriitorii nu scriu despre ceva totalmente rău sau totalmente bun. Scriitorii nu sunt sau nu trebuie să fie în primul rând profesori de etică. Alb şi negru. Nu”; 5. „A fi scriitor este despre ceea ce e la mijloc, despre spaţiile acestea intermediare dintre alb şi negru, atât de generoase. Viaţa e gri şi despre această viaţă, despre acest gri scriu astăzi scriitorii”; 6. „Cehov, un scriitor de care mă simt, şi afectiv, foarte apropiată, a fost acuzat de către unii dintre contemporanii săi că textele sale „nu au morală”, că nu sunt morale. Cred că nici nu e nevoie. Nu trebuie să judeci, să dai sentinţe; trebuie doar să spui, să povesteşti”; 7. „O lecţie importantă pe care o învăţăm din istorie este aceea că nu învăţăm mai nimic din istorie”; 8. „Istoria poate fi manipulată pentru a inocula ură şi teamă”; 9. „Scriitorii, poeţi sau prozatori, pot face oamenii să înţeleagă mai bine ceea ce trăiesc şi îi pot apropia unii de alţii”;

Adrian Mureşan, în „Dilema veche” nr. 783 din 2019,  reia un sfat al lui Nicolae Steinhardt către ucenicul său Radu Săplăcan: „Fiţi deci tare pe avantajoasa poziţie adoptată. Nu vă lăsaţi amăgit şi tulburat de enunţări tăioase. Obrăznicia nu-i recomandabilă în viaţa de toate zilele.  Acolo-s bune respectul, cuviinţa, amabilitatea. În domeniul ideilor nu-i aşa: aici rostirile şi sloganele găunoase va să fie – cu hotărâre şi necruţare – înfruntate, ba, de este trebuinţă, demascate, despicate, spintecate, ca balaurii; pulverizate…” ( vezi Nicolae Steinhardt, „Escale în timp şi spaţiu, Polirom, 2010); 

Ca un mare consumator de lactate, dar şi fiindcă ne aflăm în anul omagierii satului românesc, nu puteam să nu apreciez articolul lui Lorin Niculae, intitulat „Vacile”. Scris în urma unei discuţii cu Jozsef Banyasz, ţăran cu studii superioare de teologie din Suseni şi hotărât să crească vaci, merită să reţinem: 1. „Ţăranul avea satisfacţia recoltei doar după ce muncise din greu pentru ea. În ceea ce mă priveşte, eu sunt un ţăran leneş, care foloseşte tot felul de scurtături: am aspirator ca să urc fânul, am termometre,  malaxoare electrice, calorifere şi Internet. Cu toate acestea, să creşti vaci nu este foarte uşor: trebuie să te scoli din pat în fiecare dimineaţă la 5, să le duci apă, indiferent dacă este vacanţă sau duminică, trebuie să te trezeşti noaptea, dacă latră câinele, să nu vină lupul sau ursul, trebuie să aduni bălegarul, ca să le asiguri un mediu curat…”; 2. „Sunt foarte inteligente vacile, dar încă nu le-am putut învăţa la litieră…Iarba pe care o mănâncă trebuie să fie bună, pentru a fi fericite…”; 3. „O vacă dintr-o fermă îşi merită furajarea continuă pentru că dă suficient lapte, la fel ca omul care, muncind eficient, îşi merită salariul. Însă a da lapte într-o fermă de ciment, fără a simţi iarba sau soarele, comunicând doar cu o mulgătoare electrică, este ca şi când ai lucra nemişcat într-un birou, ai interacţiona doar cu un ecran…”; 4. „La vacă şi la om, deopotrivă, calitatea vieţii înseamnă să trăieşti în armonie cu natura, controlând-o fără a o înjosi, înseamnă să te poţi baza pe cei din jurul tău, să ai prieteni, afecţiune, să iubeşti şi să fii iubit, să fii apreciat şi să ai stimă de sine”; 

„Contemporanul – ideea europeană” nr. 2 din 2019 şi-a pus toate paginile la dispoziţia unei idei: omagierea directorului său, Nicolae Breban, la împlinirea vârstei de 85 de ani.  Reţinem din interviul pe care îl acordă Mihaelei Helmis: 1. „Toată tinereţea mea împreună cu prietenul meu cel mai apropiat, singurul meu egal în literatura română de astăzi, Nichita Stănescu, noi doi ne-am petrecut serile şi nopţile nu numai în discuţii, ci şi în lupte ca să convingem”; 2. „Eu sunt un constructor, romanul e o construcţie, una din cele mai teribile în afară de sistemele filosofice, o construcţie în care literatura română e foarte, foarte slabă”; 3. „După părerea mea Balzac a propus o lume, iar Stendhal a fost primul mare psiholog al romanului mondial”; 4. „…mi-am găsit propriile mele teme. De fapt, era o singură temă, pe care eu o numesc temă obsesivă, pentru care am fost şi atacat sub comunism enorm, tema relaţia între stăpân şi sclav, între stăpân şi serv. După 20 de ani am descoperit această temă în „Fenomenologia spiritului” de Hegel. Apoi am descoperit-o la Dostoievski şi la câţiva, foarte puţini. În câteva piese de Shakespeare, de pildă. Deci, asta a fost tema mea ax, cum îi zic eu, axul întregii mele opere până astăzi”; 5. „Am încercat să înţeleg cel mai mare fenomen cultural al Europei, Renaşterea, pe care, din păcate, cultura română şi românii n-au trăit-o; cultura română nu-i îmbibată, nu-i fundată de Renaştere, de aceea unii vorbesc de lipsa de organicitate a culturii noastre şi de tentaţia spre imitaţie”

Publicitate

Tudor Nedelcea, în „Lumina literară şi artistică” nr. 5(26) din 2016, despre Marin Sorescu: „…a fost directorul Editurii „Scrisul Românesc” (1990-1996), eu fiindu-i subaltern. Avea, într-adevăr, geniu. Era introvertit, timid. Sub modestia sa de origine ţărănească, era un OM, drept, cu drag de Dumnezeu (a reparat, cu ajutorul lui IPS Nestor, biserica din satul său natal, Bulzeşti), om ce-şi iubea sincer confratele, chiar şi pe cei care i-au făcut mult rău (şi nu sunt puţini), trei scriitori reclamându-l Academiei Suedeze spre a-l deposeda de Premiul Nobel, pe care-l merita pe deplin. A fost poet, prozator, dramaturg, eseist, critic şi istoric literar, traducător, pictor. Îşi iubea cu sinceritate ţara, valorile cultural naţionale, pe creatorii acestora. Ca ministru al culturii, auzind că la Târgu Jiu vântul şi viscolul au doborât un copac pe un scaun din Ansamblul „Brâncuşi”, a plecat imediat în Gorj, pe o vreme total nefavorabilă, spre a lua măsurile de rigoare. Avea mult umor, preţuia ţăranul, de la care a cules atâtea întâmplări pentru ciclul „La Lilieci”. Merita mai multă consideraţie din partea confraţilor (a fost nevoit să-şi dea demisia din Uniunea Scriitorilor);

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pensii 2025: Câte persoane beneficiază de pensii și indemnizații. Care sunt sumele medii plătite de stat

Publicat

Publicitate

Pensii 2025: peste 400.000 de persoane primeau, la finalul anului 2024, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale. Numărul este mai mic față de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), scrie alba24.ro.

În total, în decembrie 2024, erau 412.536 de beneficiari, mai puțini cu 1.216 față de luna noiembrie.

Cel mai mare număr de persoane, respectiv 191.037, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii (persoane persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945) – D.L. nr. 118/1990.

Pensii 2025 și indemnizații. Beneficiari și sume medii plătite

Un număr de 14.242 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 930 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război.

Alte 64.062 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 (completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri). Suma medie plătită este de 868 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 42.225. Suma medie plătită este de 81 de lei, potrivit Agerpres.

Publicitate

Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.625. Suma medie este de 2.170 lei.

De asemenea, în decembrie 2024, erau înregistraţi:

  • 550 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti; indemnizaţia medie; 345 lei
  • 13.926 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii; indemnizaţie medie: 1.917 lei
  • 73.869 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor; indemnizaţie medie: 128 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoşani a reziliat contractul cu antrenorul Liviu Ciobotariu

Publicat

Publicitate

Clubul de fotbal FC Botoşani a anunţat, luni, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial, rezilierea contractului cu antrenorul Liviu Ciobotariu (53 de ani) ca urmare a rezultatelor sub aşteptări ale echipei din prima parte a sezonului.

„FC Botoşani şi antrenorul Liviu Ciobotariu au reziliat astăzi înţelegerea contractuală în condiţii amiabile. Alături de Liviu Ciobotariu şi-au încetat relaţiile contractuale şi antrenorii secunzi, Adrian Iordache şi Cătălin Munteanu, dar şi preparatorul fizic Lucian Păun”, se menţionează pe site-ul citat.

Ciobotariu a preluat conducerea tehnică a formaţiei moldovene la 25 iulie, înaintea etapei a 3-a a Superligii, după demiterea antrenorului Bogdan Andone.

Sub conducerea lui Liviu Ciobotariu, FC Botoşani a înregistrat 4 victorii, 6 rezultate de egalitate şi 9 înfrângeri, ocupând în prezent locul 15 în clasamentul Superligii, cu 18 puncte.

Acesta a fost al doilea mandat al lui Liviu Ciobotatriu la FC Botoşani. Primul a fost în sezonul 2018-2019, atunci când, în 25 de meciuri, „roş-alb-albaştrii” au obţinut 14 victorii, 4 egaluri şi 7 înfrângeri.

Conducerea clubului va anunţa numele noului antrenor în zilele următoare: „Vom reveni în perioada următoare cu precizări despre numirea unui nou antrenor principal şi a eventualelor schimbări din staff-ul tehnic al FC Botoşani”. Cele mai mari şanse de a-l înlocui pe Ciobotariu le are, conform presei sportive, antrenorul Leo Grozavu, cel care a mai condus FC Botoşani în trei rânduri.

Publicitate

Lotul echipei FC Botoşani se află în prezent în Antalya (Turcia), acolo unde susţine un stagiu de pregătire. În primul său meci oficial din 2025, formaţia moldoveană va întâlni CFR Cluj, la 19 ianuarie, pe teren propriu, în cadrul etapei a 22-a a Superligii.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Aurel Vlaicu! O fată de 18 ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs în localitatea Aurel Vlaicu, în această după-amiază. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și două SAJ. Aceștia au constat faptul că nu erau persoane persoane încarcerate. O tânără de 18 ani și un tânăr de 25 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele SAJ și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Se întrerupe apa în această seară pe mai multe străzi din municipiul Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din material polietilenă, cu diametrul de 160 mm, situată pe strada Hatman Arbore nr. 52-54, din municipiul Botoșani, S.C. Nova Apaserv S.A. anunță  întreruperea furnizării apei potabile,  astăzi, 06 ianuarie 2025, în intervalul orar 17:30-22:00.

În acest timp, sunt afectați de lipsa apei potabile consumatorii ce locuiesc pe străzile: Hatman Arbore, Panduri, Popăuți, Stegari, Progresului, Aleea Luizoaia, Aleea Dimitrie Cantemir, Aleea Ioan Missir, Aleea Alexandru Grigore Ghica.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create utilizatorilor din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile, în cel mai scurt timp.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending