Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (307)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

În „România literară” nr. 6 din 2019, Gellu Dorian publică un interviu cu Liviu Ioan Stoiciu, laureatul ediţiei a XXVIII-a a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. Reţinem  din spusele laureatului: 1. „Pentru mine scriitorii adevăraţi, valoroşi, aveau autoritatea din naştere a unui nobil”; 2. „Nu o dată scriitorii de azi sunt puşi pe baricade adverse, „tribalizaţi”; 3. „Azi scriitorul, dacă nu e ignorat cu totul, e marginalizat, nu mai e loc la tribună pentru el; îşi cultivă steaua fiecare după cum crede de cuviinţă, plin de frustrări, intolerant, redus la un fel de observator depăşit de vremuri”; 4. „Schimbarea discursului poetic a venit de la sine, „scriind înainte”,  au trebuit să treacă ani să intru pe un alt făgaş decât cel dinainte, pe altă „formulă” (impropriu zis); 5. „N-am încredere în criticii care cred că au o reţetă estetică de scris versuri şi dau sfaturi şi sentinţe şi nu lasă poeţii să scrie aşa cum cred ei de cuviinţă, peste orice direcţie lirică, şi nu cum vor criticii”; 6. „Nu sunt nici „posedat” când scriu, nici „inspirat”, am conştiinţa unei acumulări de energie creatoare care trebuie eliberată”; 7. „Trăiesc o adevărată dramă la recitire, tot ce am scris mi se pare a fi prost, eşuat, fără valoare”; 8. „Da, scriu numai pentru sufletul meu, nu pentru public (nu pentru critici sau pentru poeţi), îmi respect cererea naturală  de a mă exploata, pentru a supravieţui”; 9. „Cred că fiecare dintre noi e altceva la masa de scris, unii mai aşezaţi, mai normali, alţii mai zbuciumaţi, mai atipici, lăsaţi aşa de la mama natură”; 10. „Eu sunt aşa cum arăt în opera mea poetică, atotprezent, cu bolboroseli mitice şi fraze epice clare, care ies din tiparul liric, pe cât posibil în permanentă evoluţie şi involuţie la nivel lingvistic, mă recunosc în fiecare vers, în tot fragmentarismul operei mele”; 11. „Eu sunt în asemenea hal născut, că trebuie să-mi ascund gândurile de propriul subconştient, fiindcă sunt pedepsit dacă mă laud (îmi anulează orice plan propus)” etc.;

  1. D. Zeletin, în „Ateneu” nr. 1 din 2006, face o paralelă între Sadoveanu şi Vasile Voiculescu. Continuăm să reţinem: 16. SADOVEANU: „poezia prozei sale stă în vorbire, instrument al vorbirii lirice” – VOICULESCU: „poezia prozei sale e condensată în secretul vieţii concrete, de unde prestigiul tăcerii lucrurilor necântate”; 17. SADOVEANU: „vederea e în alb / negru, scotopică” – VOICULESCU: „vederea e cromatică, fotopică”; 18. SADOVEANU: „scrutează lumea la depărtarea care-l defineşte ca filozof plutitor pe largi perspective crepusculare” – VOICULESCU: „îşi propune să vadă lumea de aproape, din vecinătăţi unde culoarea frapează recomandând structuri şi s-o exprime prin înţelegere de biolog”; 19. SADOVEANU: „totul se realizează ca reverie” – VOICULESCU: „totul se realizează ca revelaţie”; 20. SADOVEANU: „planează egal, păstrându-şi altitudinea” – VOICULESCU: „se afundă spre a se înălţa”;

La pagina 194-195 a jurnalului său, „Întoarcerea din Iad” (ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Florentina Toniţă, Editura „Eikon”, Bucureşti, 2018), Camelia Răileanu face unele aprecieri privind  punctele de vedere exprimate de Gellu Dorian şi Lucian Alecsa faţă de cele două cărţi de poezie pe care le-a scris. Reţinem: 1. „Gellu Dorian vorbeşte de „existenţa (mea) tragică” şi de „disperare”. Greşeşte, pentru că le caută în poeme scrise înainte de operaţie şi bineînţeles că nu le găseşte. Dar finalul arată o percepţie bună. Spune că fac victorie din zi în zi din viaţa mea care merge mai departe cu siguranţa memoriei clipei ce a trecut, şi a celei ce va veni”; 2. „Gellu Dorian a făcut din mine un personaj în cronica sa, de altminteri blândă”; 3. „Acum doi ani, scriind despre prima mea carte, un alt poet (Lucian Alecsa), mă numea „condamnată la întuneric”, legându-se de boala mea, fără îndoială. Acum mă văd din nou în situaţia de a mă întreba de ce îi fascinează pe oameni boala unui poet tânăr. Toată cronica se bazează pe o regretabilă eroare, aceea că poemele publicate sunt scrise după operaţie, când în realitate doar 2-3 din cele scrise în ultimii doi ani sunt înserate în cărţile mele. Mi se exploatează boala pentru a „condimenta” cronica” etc.

           

Publicitate

Despre prima carte de poezie a Cameliei Răileanu am scris şi eu la timpul respectiv. Recenzia mea se intitula „Împăcarea culturii cu natura” şi a fost publicată în „Actualitatea botoşăneană” nr. 1066 din 22 iulie 1998. Recenzia a fost reluată sub acelaşi titlu şi în cartea mea „Chipul efemerului. Jurnal din Actualitate(a)” (Editura „Agata”, Botoşani, 2008).  Se pare că autoarea n-a citit-o  la momentul apariţiei, sau i s-a părut neinteresantă pentru a-şi exprima un punct de vedere în „Jurnalul” său. Reiau rândurile scrise de mine: „Citind „Dimineaţa cercului”, o suspectez pe Camelia Răileanu (profesor de limba şi literatura română la Şcoala nr. 16 din Botoşani) de frondă feministă, fără ca autoarea să facă aceasta dintr-un capriciu gratuit, ci mai mult dintr-o necesitate a vârstei.  Cartea este o „invitaţie” la risipirea misterului feminin, la deschiderea acelei „cutiuţe fermecate” pe care numai femeia o are şi-i dă superioritate. Titlul, „Dimineaţa cercului”, e o provocare. „Cercul” de aici  fiind sexul, „dimineaţa” nu reprezintă altceva decât timpul dezvirginării, când orice femeie e coaptă şi e plină de dorinţele dezlegării enigmelor feminine: „ca să dau de tine, / urc în două, trei, sau patru labe / spirala turnului mov / de pe care poţi vedea /toată tristeţea lumii. / venită să mă arunc de pe turn, / e de-ajuns să-mi întinzi o mână / ca să fac din ea / o scară de urcat în ceruri…”.

            Punând accent pe stările personale şi adeptă a lui Freud, poeta sugerează mereu experienţe. Spre exemplu, trecerea din copilărie în adolescenţă: „A venit ursul din tine să / muşte cu dinţii lui din felia mea / de vis cu urşi de pluş…”.

            Suntem obişnuiţi ca în „poşeta” feminismului să găsim mode, isterie, capricii, intimităţi gratuite, nulităţi simpatice etc. Nu se întâmplă la Camelia Răileanu. Deşi nu este adepta liniştii fiindcă poeta vrea, în general, dezbatere şi zbucium, cartea se sustrage tiptil acestei constatări şi, asemenea multor cărţi de acest gen, întăreşte o afirmaţie a psihanalistului francez Andre Green: „Suntem cu toţii nişte isterici, cu excepţia când ne scriem lucrările”.

            Într-o carte a sa, Marin Mincu se  întreabă: „Ce să gust mai întâi, cultura sau natura?” Camelia Răileanu dă un răspuns acestei dileme: „Iubirea mea / e o infantă înzorzonată / în candorile mitice / ale sufletului tău, iar tu / un straniu Velasquez / desenându-mi sub picior / treapta sinucigaşă.” Să privim „Dimineaţa cercului” şi ca o încercare reuşită de împăcare a culturii şi naturii”;

Primesc un mesaj de la poetul Cezar Haiura cu referire la recenzia pe care i-am făcut-o cărţii sale de poezie „Poet de contrabandă”: Lăsând la o parte mulţumirile, care sunt absolut obligatorii din partea mea, nu pot să nu remarc un critic literar de forță si subtilitate în persoana dumneavoastră. Sunteţi singurul care a remarcat ceva din ciclul „Între maluri”…care e o metaforă în integralitatea sa. Vă felicit şi va doresc să publicaţi la un nivel cât mai înalt”;

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025, la toate tipurile de autoturisme. Care sunt noile valori

Publicat

Publicitate

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025, la toate tipurile de autoturisme. Sancțiunile pentru lipsa roviniei urmează să crească pentru posesorii de mașini începând cu luna septembrie 2025.

Potrivit unui proiect de lege publicat propus de Ministerul Finanţelor, cuantumul amenzilor contravenționale pentru neplata taxei de utilizare a drumurilor naționale se va situa între 500 și 1.000 de lei.

Reamintim faptul că tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Aceaste măsuri fac parte dintr-un pachet de austeritate menit să crească încasările la buget și să descurajeze evitarea plății taxei rutiere obligatorii.

Amenzi dublate pentru lipsa rovinietei din septembrie 2025

Publicitate

Potrivit proiectului, cuantumul amenzilor contravenţionale propuse pentru lipsa rovinietei valabile va fi:

Autoturisme (A): între 500 și 1.000 lei (în prezent între 275 și 550 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone (B): între 950 și 1.900 lei (în prezent între 950 și 1.900 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone (C): între 1.550 și 3.100 lei (în prezent între 1.550 și 3.100 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone (D): între 2.750 și 5.500 lei (în prezent între 2.750 și 5.500 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) (E): între 3.550 și 7.100 lei (în prezent între 3.550 și 7.100 lei)

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) (F): între 5.950 și 11.900 lei (în prezent între 5.950 și 11.900 lei)

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) (G): între 1.550 și 3.100 lei (în prezent între 1.550 și 3.100 lei)

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) (H): între 2.750 și 5.500 lei (în prezent între 2.750 și 5.500 lei)

Amenzile se aplică o singură dată în perioada dintre constatarea contravenției (prin camerele CNAIR) și comunicarea procesului verbal către proprietar. Astfel, nu pot fi cumulate mai multe sancțiuni pentru aceeași abatere, chiar dacă mașina este surprinsă de mai multe ori circulând fără rovinietă, până la primirea oficială a amenzii.

Citeste mai mult

Eveniment

Nouă incendii de vegetație uscată în județul Botoșani, în ultimele ore

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii militari, împreună cu membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județ, au intervenit pentru stingerea a nouă incendii de vegetație uscată, produse în următoarele localități: Broșteni (Durnești), Bobulești, Frumușica, Păltiniș, Cucuteni, Darabani, Nicșeni, Dragalina și Santa Mare.

 

Cauza probabilă a izbucnirii acestor incendii a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise, fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor.

 

Intervenția rapidă a salvatorilor a condus la limitarea extinderii flăcărilor către locuințele aflate în apropiere și către lizierele de pădure, prevenind astfel producerea unor pagube majore.

 

Publicitate

ISU Botoșani atrage atenția cetățenilor asupra pericolelor generate de arderea necontrolată a vegetației uscate, a resturilor menajere sau a altor materiale combustibile. Aceste practici, deseori considerate inofensive, pot conduce la incendii de proporții, mai ales în contextul temperaturilor ridicate, al secetei și al vântului.

Focul se poate propaga cu rapiditate pe suprafețe întinse, mai ales dacă se manifestă în apropierea locuințelor, a culturilor agricole, a depozitelor de furaje, a instalațiilor electrice sau a spațiilor cu potențial exploziv.

 

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Atenție, Cod portocaliu de instabilitate atmosferică!

 

Meteorologii au emis o avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-22:00.

 

În intervalul menționat vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii puternice (viteze ale vântului de 70…90 km/h) și grindină de medii și mari dimensiuni (2-5 cm). În intervale scurte de timp (1-3 ore) cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 60 l/mp.

 

Publicitate

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Economie

FOTO Mașini de lux sechestrate de autoritățile române, scoase la licitație de o agenție a Ministerului Justiției. LISTA și prețuri

Publicat

Publicitate

Mașini de lux sechestrate de autoritățile române, scoase la licitație de o agenție a Ministerului Justiției. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), agenția Ministerului Justiției care administrează bunurile sechestrate în anchetele penale, scoate la vânzare mai multe mașini, cu prețuri evaluate între 3.000 și 36.000 de euro. 

Potrivit ANABI, licitațiile vor avea loc în lunile iulie și august.

Mașini de lux, scoase la licitație de ANABI

  • autoturism BMW X6, an fabricație 2016, benzină, 423 kw, 4395 cmc, rulaj estimat 94.929 km, culoare albastru, înmatriculat – preț de evaluare – 178.923 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 17 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoturism Porsche Cayenne, an fabricație 2012, diesel, 180 kw, 2967 cmc, rulaj estimat 333.286 km, culoare alb, înmatriculat – preț de evaluare – 68.000 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 23 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

Publicitate
  • autoturism BMW X5 xDrive40d, an fabricație 2015, diesel, 230 kw, 2993 cmc, rulaj estimat 300.521 km, culoare alb, înmatriculat – preț de evaluare – 85.329 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 24 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoturism BMW 520D, an fabricație 2010, diesel, 135 kw, 1995 cmc, rulaj estimat 169.132 km, culoare gri, înmatriculat – preț de evaluare – 50.044 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 4 august, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoutilitară Mercedes-Benz Sprinter, an fabricație 2012, diesel, 140 kw, rulaj estimat 247.713 km, culoare alb, înmatriculat – preț de evaluare – 19.100 lei, nu se aplică TVA

Licitația va avea loc la data de 30 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

  • autoturism Audi A6, an fabricație 2007, diesel, 103 kw, 1968 cmc, rulaj estimat 187.243 km, culoare gri, înmatriculat – preț de evaluare – 16.275 lei, fără TVA

Licitația va avea loc la data de 14 iulie, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0372.573.000 sau prin email la licitatii.anabi@just.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending