Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (304)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

România literară” nr. 50 din 2024.  Reţin din articolele publicate: Savu Popa: „Sunt oameni care au în buzunarul de la piept, fără să ştie, o fereastră”; Savu Popa: „Ca pe un animal rănit,mama învelea soarele într-o pătură”; Ovidiu Baron: „Zumzăind ca o molie prinsă-n perdea”; Ovidiu Baron: „Timpul trece pe drum ca o fată desculţă cu sânii goi”; Marcel Vişa: „Câinii de pază ai întâmplării”; Marcel Vişa: „Uitarea roade-n bârnele casei”; Liviu Rebreanu în 1935: „Poporul român e în momentul e faţă în ipostaza lui Parsifal care se deşteaptă la lumină. Acum, după ce timp de o mie de ani o mare mulţime de români au trăit sub pământ, abia acum au ieşit la lumină”; Savu Popa: „Timpul aleargă ca un şobolan otrăvit”; 

“România literară” nr. 50 din 2024.  Vasile Spiridon, la rubric sa “Istorie literară”, sub titlul “Un om al sfârşiturilor” scrie despre Anton Pann (1796 – 1854). Reluăm pasajul în care este prezentat un aspect de la înmormântarea celui “cu fesul căzut în mit” (cum a zis Nichita Stănescu): “Conducerea lui pe ultimul drum , într-o zi de noiembrie a anului în care se năştea autorul “Nopţii de noiembrie”, nu a putut înşela aparenţele. La cap îl plângeau cele două foste soţii legitime, Zamfira şi catinca, iar la picioare se tânguiau oriental Anica şi fiică-sa, alături de văduva de drept Tinca, împreună cu băiatul din întâia căsnicie, preotul Lazăr.  Acest fiu, asupra căruia Pann avea mari îndoieli în privinţa paternităţii, se bucura, probabil, în sine,  că defunctul data anulase cu puţin timp înainte hotărârea de dezmoştenire consemnată în primul testament, redactat cu cinci ani în urmă.”;

“România literară” nr. 50 din 2024.  La “Poemul săptămânii, Gellu Dorian dedică  “O elegie” lui Rilke: “Sunt zile când porţi ochelarii în spatele ochilor / iar lumea e un puhoi de rouă  / în dimineţile când trandafirii sunt / asasinii poeţilor / acele zile trec repede şi devin veşnice ca uitarea  / iar tu priveşti prin lacrimi / picătura de sânge / în petalele trandafirului dintr-o vază de cristal  / în care n-a mai turnat nimeni apă / de acum o sută de ani // Sub cer e linişte / deasupra pământului zgomotul / este ultimul cuvânt însângerat / al grădinarului condamnat / pentru libertatea data unui trandafir de-a ucide // Sunt zile când ochelarii rămân singuri pe masă / iar tu înfloreşti într-o vază de cristal / sau într-o tufa de maces / într-o toamnă când cine va fi singur / singur va rămâne…”;

“România literară” nr. 50 din 2024.    Horia Gârbea scrie o cronică având titlul “Muzeul portretelor” la cartea  botoşăneanului Alexa Visarion (“Zborul înalt al amintirii”, Editura “Junimea”, Iaşi, 2024). Reţin din cronică: Într-o discuţie pe care am avut-o cândva cu regretatul Dinu Cernescu, din fericire autor şi el al unor preţioase amintiri, acest îmi spunea, pronunţând numele unor mari actori, că ei sunt chiar nişte fiare, şi să nu mi-I închipui cumva ca pe “nişte fluturi”. În amintirile lui Alexa Visarion, “personajelor” par să le fi crescut totuşi aripi de himenopteră care le ajută să plutească în “zbor înalt” deasupra scenei. Reţin dintr-un articol al lui Ion Cocora că Alexa Visarion este un regizor care îşi supune actorii la „chinuri” privind înţelegerea şi interpretarea rolurilor, obligându-i la asumare, fără să le ofere nicio variantă de a se strecura pe lângă pătrunderea sensului. Amintirile regizorului îl arată însă într-o relaâie de mare empatie cu actorii şi de mare admiraţie pentru virtuţile lor”;

“România literară” nr. 50 din 2024.   Savu Popa, în volumul său “De-a v-aţi ascunselea cu poezia” (“Şcoala Ardeleană”, 2023), defineşte poezia ca fiind “un drum al Damascului”: „Mie, poezia / mi-a arătat drumul Damascului /traversat încontinuu   / de caravane de praf / şi cenuşă…”;

Publicitate

“România literară” nr. 50 din 2024.   Găsesc forte importantă rubrica “Ochiul magisc”. De aici aflăm  multe puncte de vedere ale celor din redacţie sau de la conducerea Uniunii Scriitorilor. Este importantă atitudinea semnată G. C. (probabil Gabriel Chifu) faţă de critica de întâmpinare: „După marile pierderi suferite anul acesta, cea a lui Nicolae Manolescu, a lui Dan Cristea şi a lui Alex Ştefănescu, după ce aceşti critici au ieşit din câmpul criticii active, după ce generaţiile noi de critici s-au îndreptat cu precădere spre o critică de tip universitar, critica de întâmpinare e în suferinţă. Sunt tot mai puţine instanţe de validare critică viabile, credibile. Se practică la scară largă un exerciţiu critic de tip tranzacţionist, îţi dau ca să-mi dai…”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la marginea pădurii Lebăda. Două mașini implicate. O tânără a fost rănită

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în dreptul pădurii Lebăda. În eveniment au fost implicate două mașini, în care se aflau, în total,  trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din mașini. O tânără, în vârstă de 27 de ani, a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Postare atribuită lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin: ”România va fi parte a Rusiei”

Publicat

Publicitate

Pe un cont de pe platforma X atribuit lui Aleksandr Dughin, ideologul preşedintelui rus Vladimir Putin și unul dintre vectorii propagandei ruse a apărut scris luni seară o propoziție care ar trebui să ne pună pe gânduri: România va fi parte a Rusiei.

”Unde pot fugi elita democraţilor şi woke-iştii (progresiştii – n.r.) din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago (sic!).

Israel? Există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruşi. Sau Moldova? Aceasta va fi în curând parte a României. Dar România va fi parte a Rusiei”, este mesajul postat pe X, citat de Agerpres, relatează alba24.ro.

Cine este Alexandr Dughin

Alexandr Dughin (născut pe 7 ianuarie 1962) este un filozof, politolog, sociolog și scriitor rus, cunoscut pentru ideile sale ultranaționaliste și influența sa asupra politicii ruse contemporane. Numele său este legat de propaganda rusă.

El este adesea considerat un ideolog al naționalismului eurasiatic și un promotor al unei paradigme geopolitice anti-occidentale. Acesta este contextul ideologic în care a fost capabil să posteze că ”România va fi parte a Rusiei”.

Dughin a fost supranumit „Rasputinul lui Putin” de unele surse din media occidentală, din cauza percepției că ideile sale ar fi influențat deciziile strategice ale Kremlinului.

Publicitate

Fiica sa, Daria Dughin, jurnalistă și susținătoare a ideilor sale, a fost ucisă în august 2022 într-un atentat cu mașină-capcană, ceea ce a atras atenția internațională asupra familiei Dughin.

În lucrările sale, Dughin a criticat România ca fiind un pion al Occidentului și al NATO în regiune.

El vede în politica externă a României o încercare de a contracara influența rusă în Europa de Est. Asta mai ales prin sprijinirea Republicii Moldova și prin colaborarea cu SUA și a avut declarații radicale în legătură cu țara noastră.

Despre alegerile prezidențiale din România, Dughin a declarat:

„Dacă acest candidat (Călin Georgescu – n.red.), care este un patriot român, câștigă. Moldova nu va avea unde să meargă. Dacă se îndreaptă spre România, vor ajunge mai aproape de un bloc aliat cu noi”,

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer de TIR din Alba, deputat de Botoșani. Cine este Gheorghe Petru Pîclișan, care a devenit deputat pe lista POT

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Alba a câștigat un post de deputat în județul Botoșani, la alegerile parlamentare de la începutul lunii. Este vorba despre Gheorghe Petru Pîclișan, din Vințu de Jos, care a candidat pe lista POT. El lucrează ca șofer de TIR pe rute externe, relatează alba24.ro

La alegerile parlamentare din acest an, Gheorghe Petru Pîclișan a candidat singur pe lista POT Botoșani pentru Camera Deputaților. Și a câștigat pe valul ridicat de o formațiune despre care se spune că este ”partidul lui Călin Georgescu”.

POT a obținut în județul Botoșani la alegerile pentru Camera Deputaților un număr de 9.437 de voturi, adică 6,37 % din voturi.

În afișul electoral, acesta se recomandă ca fiind un tânăr inginer electronist de 31 de ani, din Botoșani. În realitate, acesta este din comuna Vințu de Jos, județul Alba.

„Suntem oameni tineri ca și voi care ne-am hotărât să ne implicăm, pentru România”, este mesajul acestuia.

Pagina acestuia de pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată pe 3 noiembrie și până în prezent are 15 aprecieri și 109 urmăritori.

Publicitate

Pe contul său de TikTok, Ghiță Pîclișan are în prezent 359 de urmăritori. A început să distribuie materiale cu POT din luna octombrie 2024.

Potrivit declarației de avere completată pe 7 octombrie 2024, Gheorghe Petru Pîclișan deține un autoturism marca Mercedes-Benz fabricat în 2004 și nu deține clădiri sau terenuri.

Pe numele său are mai multe conturi și depozite deschise, în lei, valută și criptomonede, astfel:

  • Crypto – deschis în anul 2022 (instituția: Binance, Insulele Cayman) – 4.377 dolari
  • Acțiuni – deschis în anul 2022 (instituția: Binance, Insulele Cayman) – 1.295,72 euro
  • Crypto – deschis în anul 2022 (instituția: Welthee, Londra) – 543,07 dolari
  • Cont curent – deschis în anul 2016 (instituția nu este specificată) – 2.708,24 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2016 (instituția nu este specificată) – 1.500 euro
  • Card de credit – deschis în anul 2021 (instituția nu este specificată) – 3.851,03 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2024 (instituția nu este specificată) – 468,98 lei
  • Cont curent – deschis în anul 2024 (instituția nu este specificată) – 2 euro

Declară că în ultimul an fiscal a încasat din salarii venituri de 24.000 de lei și o diurnă externă de 29.000 de euro.

Citeste mai mult

Economie

Garanție de 120% pentru produsele accizabile, din 2025. Ce categorii de firme sunt vizate și care sunt amenzile

Publicat

Publicitate

Garanție de 120% pentru produsele accizabile: Operatorii economici care intenționează să primească spre vânzare produse accizabile vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere și să constituie o garanție de 120% din accizele corespunzătoare, informează alba24.ro.

Aceste măsuri se aplică în cazul în care riscul fiscal al operatorilor este considerat ridicat, notează Economedia.

Autoritățile vamale îi vor anunța pe operatorii economici pentru a respecta aceste obligații.

Operatorii economici care sunt înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuția și comercializarea angro a băuturilor alcoolice, tutunului prelucrat și produselor energetice, fără a le depozita și care eliberează pentru consum produse accizabile dintr-un antrepozit fiscal, trebuie să depună o declarație pe propria răspundere la autoritatea competentă.

Detalii privind declarația
Această declarație trebuie să precizeze cantitatea de produse accizabile pe care operatorul intenționează să o elibereze pentru consum.

Modelul, conținutul și modalitatea de depunere a acestei declarații vor fi stabilite printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Publicitate

Operatori economici au obligația să constituie o garanție de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum.

Garanție de 120% pentru produsele accizabile: Sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor
Contribuabilii care nu constituie garanția de 120% și care nu depun o declarație pe propria răspundere cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile riscă amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending