Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (304)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

România literară” nr. 50 din 2024.  Reţin din articolele publicate: Savu Popa: „Sunt oameni care au în buzunarul de la piept, fără să ştie, o fereastră”; Savu Popa: „Ca pe un animal rănit,mama învelea soarele într-o pătură”; Ovidiu Baron: „Zumzăind ca o molie prinsă-n perdea”; Ovidiu Baron: „Timpul trece pe drum ca o fată desculţă cu sânii goi”; Marcel Vişa: „Câinii de pază ai întâmplării”; Marcel Vişa: „Uitarea roade-n bârnele casei”; Liviu Rebreanu în 1935: „Poporul român e în momentul e faţă în ipostaza lui Parsifal care se deşteaptă la lumină. Acum, după ce timp de o mie de ani o mare mulţime de români au trăit sub pământ, abia acum au ieşit la lumină”; Savu Popa: „Timpul aleargă ca un şobolan otrăvit”; 

“România literară” nr. 50 din 2024.  Vasile Spiridon, la rubric sa “Istorie literară”, sub titlul “Un om al sfârşiturilor” scrie despre Anton Pann (1796 – 1854). Reluăm pasajul în care este prezentat un aspect de la înmormântarea celui “cu fesul căzut în mit” (cum a zis Nichita Stănescu): “Conducerea lui pe ultimul drum , într-o zi de noiembrie a anului în care se năştea autorul “Nopţii de noiembrie”, nu a putut înşela aparenţele. La cap îl plângeau cele două foste soţii legitime, Zamfira şi catinca, iar la picioare se tânguiau oriental Anica şi fiică-sa, alături de văduva de drept Tinca, împreună cu băiatul din întâia căsnicie, preotul Lazăr.  Acest fiu, asupra căruia Pann avea mari îndoieli în privinţa paternităţii, se bucura, probabil, în sine,  că defunctul data anulase cu puţin timp înainte hotărârea de dezmoştenire consemnată în primul testament, redactat cu cinci ani în urmă.”;

“România literară” nr. 50 din 2024.  La “Poemul săptămânii, Gellu Dorian dedică  “O elegie” lui Rilke: “Sunt zile când porţi ochelarii în spatele ochilor / iar lumea e un puhoi de rouă  / în dimineţile când trandafirii sunt / asasinii poeţilor / acele zile trec repede şi devin veşnice ca uitarea  / iar tu priveşti prin lacrimi / picătura de sânge / în petalele trandafirului dintr-o vază de cristal  / în care n-a mai turnat nimeni apă / de acum o sută de ani // Sub cer e linişte / deasupra pământului zgomotul / este ultimul cuvânt însângerat / al grădinarului condamnat / pentru libertatea data unui trandafir de-a ucide // Sunt zile când ochelarii rămân singuri pe masă / iar tu înfloreşti într-o vază de cristal / sau într-o tufa de maces / într-o toamnă când cine va fi singur / singur va rămâne…”;

“România literară” nr. 50 din 2024.    Horia Gârbea scrie o cronică având titlul “Muzeul portretelor” la cartea  botoşăneanului Alexa Visarion (“Zborul înalt al amintirii”, Editura “Junimea”, Iaşi, 2024). Reţin din cronică: Într-o discuţie pe care am avut-o cândva cu regretatul Dinu Cernescu, din fericire autor şi el al unor preţioase amintiri, acest îmi spunea, pronunţând numele unor mari actori, că ei sunt chiar nişte fiare, şi să nu mi-I închipui cumva ca pe “nişte fluturi”. În amintirile lui Alexa Visarion, “personajelor” par să le fi crescut totuşi aripi de himenopteră care le ajută să plutească în “zbor înalt” deasupra scenei. Reţin dintr-un articol al lui Ion Cocora că Alexa Visarion este un regizor care îşi supune actorii la „chinuri” privind înţelegerea şi interpretarea rolurilor, obligându-i la asumare, fără să le ofere nicio variantă de a se strecura pe lângă pătrunderea sensului. Amintirile regizorului îl arată însă într-o relaâie de mare empatie cu actorii şi de mare admiraţie pentru virtuţile lor”;

“România literară” nr. 50 din 2024.   Savu Popa, în volumul său “De-a v-aţi ascunselea cu poezia” (“Şcoala Ardeleană”, 2023), defineşte poezia ca fiind “un drum al Damascului”: „Mie, poezia / mi-a arătat drumul Damascului /traversat încontinuu   / de caravane de praf / şi cenuşă…”;

Publicitate

“România literară” nr. 50 din 2024.   Găsesc forte importantă rubrica “Ochiul magisc”. De aici aflăm  multe puncte de vedere ale celor din redacţie sau de la conducerea Uniunii Scriitorilor. Este importantă atitudinea semnată G. C. (probabil Gabriel Chifu) faţă de critica de întâmpinare: „După marile pierderi suferite anul acesta, cea a lui Nicolae Manolescu, a lui Dan Cristea şi a lui Alex Ştefănescu, după ce aceşti critici au ieşit din câmpul criticii active, după ce generaţiile noi de critici s-au îndreptat cu precădere spre o critică de tip universitar, critica de întâmpinare e în suferinţă. Sunt tot mai puţine instanţe de validare critică viabile, credibile. Se practică la scară largă un exerciţiu critic de tip tranzacţionist, îţi dau ca să-mi dai…”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025. Prezență la urne în Botoșani: Doar 14,36 % dintre alegători au votat până la ora 12:00

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani înregistrează o prezență redusă la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale. Până la ora 12:00, doar 14,36 % dintre alegătorii botoșăneni și-au exprimat opțiunea electorală, procent semnificativ mai mic decât media națională, care a ajuns la 19,12%.

Dintr-un total de 374.690 de persoane înscrise pe listele permanente în județ, au votat 54.498 de alegători. Dintre aceștia, 48.552 au votat pe listele permanente, 5.667 pe liste suplimentare, iar 282 de persoane au solicitat urna mobilă.

Participarea a fost ceva mai ridicată în mediul rural, unde s-au prezentat la urne 28.961 de alegători, față de 24.822 în mediul urban.

La nivel național, din cei 17.988.031 de cetățeni înscriși în listele electorale, au votat până la ora 13:00 un total de 3.439.303 de persoane. Dintre acestea, 2.523.856 au votat pe listele permanente, 876.098 pe liste suplimentare, iar 20.242 cu urna mobilă. Ca și în județul Botoșani, mediul urban a fost mai activ, cu 2.167.562 de voturi exprimate, comparativ cu 1.271.741 în mediul rural.

Secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora 21:00, iar în cazul în care, la închidere, mai sunt persoane în incinta secției sau la coadă, votul poate fi prelungit până cel târziu la ora 23:59.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025. Ilie Bolojan la vot: Vremurile liniștite au apus. Votați așa cum vă dictează conștiința

Publicat

Publicitate

Fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România, a declarat, duminică, președintele interimar Ilie Bolojan, după ce și-a exprimat opțiunea electorală la o secție amenajată la Școala gimnazială nr. 150 din Capitală, relatează agerpres.ro.

”De ce sunt alegeri importante: e o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus. Președintele României va da direcțiile importante ale politicii noastre externe și ale celei de apărare. De acestea vor depinde siguranța țării noastre și faptul că vom rămâne o țară de încredere”, a afirmat Bolojan.

El a adăugat că, în plan intern, președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, ”pentru a reconstrui încrederea, pentru a reforma statul și pentru a crea oportunități și dezvoltare pentru români”.

”Din aceste motive, fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România și îndemnul meu pentru toți cetățenii României este să se prezinte la vot indiferent de opțiunea pe care o au. Votați așa cum vă dictează conștiința”, a transmis președintele interimar.

Citeste mai mult

Eveniment

IPJ Botoșani: Procesul de votare a început fără incidente la Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care monitorizează și coordonează misiunile legate de alegeri, pe parcursul nopții nu a fost înregistrat niciun incident deosebit.

Efectivele MAI care au asigurat protecția secțiilor de vot pe parcursul nopții le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare în această dimineață, cu sigiliile intacte.

Președinții birourile electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, având atribuții și în afara secției de vot, în jurul secției, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție.

Astăzi, peste 1.400 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și angajați ale altor structuri MAI din jdețul Botoșani, acționează în misiuni conexe procesului electoral, în principal protecția secțiilor de votare,  verificarea incidentelor electorale și menținerea gradului de siguranță publică.

La nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 1596 cereri pentru urna mobilă, dintre care, șapte persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă și au drept de vot.

Publicitate

“Vă reamintim, că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie,  buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor vor asigura astazi, program cu publicul, în intervalul orar 07:00-21:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 1,1 milioane de români au votat până la ora 9:00. Prezența la urne în Botoșani – sub media națională

Publicat

Publicitate

Potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până duminică dimineață, la ora 9:00, au fost înregistrate peste 632.045 de voturi în țară și 527.599 de voturi în străinătate, numărul total de alegători fiind de peste 1,1 milioane.

La nivel național sunt organizate 18.979 de secții de votare, iar în străinătate funcționează 965 de secții, unde românii din diaspora își pot exercita dreptul de vot.

Procesul de votare se desfășoară între orele 7:00 și 21:00, însă legea permite prelungirea programului până la ora 23:59, în cazul în care, la ora închiderii, în fața secției de votare se mai află alegători care așteaptă să voteze sau se află deja în incinta secției.

În afara granițelor țării, votarea a început duminică la ora locală 7:00 și se încheie tot la ora locală 21:00, cu respectarea termenului limită stabilit de legislația electorală, fără a depăși ora 21:00, ora României, cu posibilitatea de prelungire în condiții speciale.

În județul Botoșani, prezența la vot până la ora 9:00 a fost de 3,87%, sub media națională. Din cei 374.690 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, s-au prezentat la urne 13.575 de persoane.

Procesul electoral continuă pe tot parcursul zilei, iar autoritățile încurajează cetățenii să se prezinte la vot pentru a-și exercita un drept fundamental garantat de Constituție.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending