Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (302)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

 UN EMIL BRUMARU MAI ERMETIC

De câte ori îl citesc pe Gabriel Alexe şi fac trimitere la meseria sa, cea de matematician, n-am cum să nu mă duc cu gândul la  Dan Barbilian / Ion Barbu şi la o frază lămuritoare a acestuia: “Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mişcări de idei care, în ceea ce priveşte întinderea consencinţelor şi răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseşi.” Bogdan Suceavă într-un volum publicat în 2022 la Polirom (“Adâncul acestei calme creste. Pogramul de la Erlengen şi poetica “jocului secund”) explică legătura dintre poetica barbiană şi viziunea pe care şi-a luat-o din fundamentele geometriei cu privire la unificarea celor trei geometrii (una euclidiană şi două neeuclidiene, luându-se în calcul invarianta comună: spaţiul.

Gabriel Alexe armonizează tot trei elemente: spiritul de fineţe al limbii române (prin poezie) cu spiritul de rigoare al matemticii (prin puterea ei de esenţializare), luând ca invariantă ideea de femeie.  Triada aceasta exprimă momentul de geniu al autorului de a fi pusă sub semnul conceptului de feldeinţă, ca operaţie logică de a aşeza femeia în cofrajul unei metafore ingenioase, cea de „esenţă a maşinii”. Poezia care   deschide volumul este cea care dă şi titlul cărţii („Esenţa maşinii”, Editura „Pim”, Iaşi, 2023), constituindu-se într-un poem algoritm (1. „acum fac prima mişcare”; 2. „acum fac a doua mişcare”; 3. „acum fac diagrama mişcării”). Instrumentul de lucru al poetului este gândirea în volute, folosită ca posibilitate de pătrundere „adâncă” pentru a trece de formele exterioare ale lucrurilor pentru  a ajunge la  esenţă  ca ceva ascuns, asigurând şi un ermetism asumat. Femeia, ca orice maşină, are o natură internă (o ardere internă) care trebuie descoperită.  Poemele acestui volum sunt  o continuare a vorbelor eminesciene din  „Sărmanul Dionis”: “Câţi oameni sunt într-un singur om? Tot atâţia câte stele sunt cuprinse într-o picătură de rouă sub cerul cel limpede al nopţii. Şi, dac-ai mări acea picătură, să te poţi uita în adâncul ei, ai revedea toate miile de stele ale cerului, fiecare — o lume, fiecare cu ţări şi popoare, fiecare cu istoria evilor ei scrisă pe ea — un univers într-o picătură trecătoare.”

Gabriel Alexe  ia ca studiu de caz un nume arhicunoscut, unul care face legătura între maşina Mercedess şi  Mercedess, această „Marie a favorurilor”, fiica producătorului de automobile: „Noaptea vibrează în plexul solar / de la ombilic mai jos / tot mai jos. // întinsă pe sofa îmi şopteşte: nu sunt pregătită. / laaaas`  că te pregătesc eu! / talazul nopţii izbea puntea lunii şi tu vălureai. / Mercedessa / printre palmele tale un şoricel alb de frică nimereşte năuc în / tufănică. / rostul lui e să te-ntinzi şi să aplauzi finalul / când pieptul tău toarce ca o pisică. // mai vreau un bis Mercedessa(!!!).(din poemul „Mercedessa”). Intenţionat am subliniat  cuvântul „tufănică” , având rolul transmis de Emil Brumaru prin „crin regesc”, „auroră-n spume”, „văile adânce” etc. Orice manevră mecanică la care este supusă o maşină devine o aluzie sexuală şi nu aş putea spune că Gabriel Alexe nu este un freudian de bun gust, un fel de Emil Brumaru: „Îmi aranjez stânjenit gulerul la cămaşă: / astăzi vorbesc despre şurub! / (cum ar zice un optzecist lipsit de inspiraţie) /un tractor bătând câmpii a pierdut şurubul / din puntea faţă / radiatorul a crăpat la vibraţii şi aburul a ţâşnit / el însuşi plin de stupefacţie! / (auzi Mă? /Nu!). // un şurub bine strâns ar fi fost un bun prilej de meditaţie / asupra rezistenţei în timp a clasei muncitoare beatnice. // îmi aranjez stânjenit gulerul la cămaşă: / mâine vorbesc neîntrerupt despre şurubul numi holşurub! / (cum ar zice un optzecist lipsit de inspiraţie) / spre optzecista ta stupefacţie el este ultimul dinte din faţă / cu care încă mai mushty. / (auzi Mă? / Aud!). („Şurubul”).

Dar nu numai acest aspect vine dinspre Emil Brumaru, ci şi arhitectura  volumului propus de Gabriel Alexe. Dacă  în „Submarinul erotic” („Polirom, 2009), Emil Brumaru  pune totul între  doi piloni (două scrisori: „Prima scrisoare a marchizului către contesă” şi „A doua scrisoare către scumpa mea contesă”), în volumul său, „Esenţa maşinii”,  preia arhitectura însoţită de un feed-back (două scrisori: „Scrisoare către Anna-Bella” şi „Scrisoarea Anna-Bellei către autor”).  Astfel că, folosind cuvintele autorului, „trag oblonul sticla de vodkă” (nu şi-o pipă) zicând: Gabriel Alexe este un Emil Brumaru mai ermetic.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„E vremea colindelor!”, festival – concurs de colinde, aflat la ediția a III-a, organizat la Ungureni

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 14 decembrie 2024, ora 12, Liceul „Demostene Botez” Trușești în parteneriat cu Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” Mihai Viteazu, Ungureni, Primăria Trușești și Ansamblul Folcloric „Flori de Busuioc” Trușești organizează a III-a ediție a Festivalului-Concurs Județean de Colinde Tradiționale Românești.

„E vremea colindelor!” reprezintă una dintre activitățile incluse în cadrul proiectului „Arc peste timp”, înscris în CPEEJ, poziția 102. Festivalul-Concurs se va desfășura la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mihai Viteazu, Ungureni și își propune: prezentarea însemnătății teologice a sărbătorii Nașterea Domnului, implicarea tinerei generații în promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în perioada Crăciunului, precum și realizarea unui schimb de experienţă între comunitățile locale.

Principalele condiții de participare: -se adresează doar cadrelor didactice care predau Religie – cult ortodox și Educație Muzicală; -elevii aparțin unității de învățământ unde predă profesorul coordonator. Grupul țintă este reprezentat de către elevi din ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal și cadre didactice.

PROBE DE CONCURS: SECŢIUNILE FESTIVALULUI-CONCURS DE PRICESNE: INTERPRETARE VOCALĂ cu participare directă 1.

Solist vocal (categorii de vârstă: 7-10 ani;11-15 ani; 16-19 ani) 2. Duet (7-19 ani) PRECIZĂRI GENERALE: Un cadru didactic coordonator poate participa la UNA sau TOATE SECȚIUNILE, astfel: 3 elevi – solist vocal; o pereche la duet, un singur trio vocal și un grup colindători. La toate secțiunile se vor acorda premii și diplome (pe categorii de vârstă (7-10 ani;11-15 ani; 16-19 ani – secțiunea solist vocal) NU se percepe taxă de participare.

În jurizare se va ține cont de tehnica interpretării (acuratețe intonațională, precizie ritmică) și expresivitatea interpretării (relația text-muzică, transmiterea mesajului, implicarea afectivă, ținuta artistică, omogenitatea grupului). În ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, se vor acorda PREMIILE I, II, III și Mențiuni.

Publicitate

De asemenea, se va acorda Diplomă de participare. JURIUL va fi format din cadre didactice specializate în domeniu.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

DNSC: Avertizare privind apeluri frauduloase prin care sunt oferite „job-uri online”. Recomandări

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează privind apeluri frauduloase prin care sunt oferite ”joburi online”. Infractorii încearcă astfel să colecteze date sensibile de la utilizatori.

În ultimele zile, mulți români, atât din țară cât și din străinătate, au raportat primirea unor apeluri suspecte de la așa-ziși reprezentanți ai departamentelor de resurse umane ai unor companii, transmite DNSC.

Aceste apeluri sunt de tip ‘robo-call’ (apel telefonic care utilizează un sistem computerizat de apelare automată pentru a livra un mesaj pre-înregistrat). Prin acestea, se promit locuri de muncă online plătite cu sume de bani atractive.

DNSC: Avertizare privind apeluri frauduloase prin care sunt oferite „job-uri online”

Cum recunoașteți aceste apeluri:

  • Apelurile vin de pe numere necunoscute, uneori din alte țări.
  • Mesajul începe cu: „Bună, sunt recruiter manager de la X companie”.
  • Se oferă detalii vagi despre „oportunități” și se încurajează să contactați numerele respective pe WhatsApp. Uneori, la finalul apelului cer și furnizarea de date sensibile de la potențialele victime.

Recomandări:

  • Nu furnizați niciodată telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri suspecte, chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.
  • Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
  • Raportați astfel de apeluri către organizația a carei identitate a fost furată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
  • În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)

Echipa DNSC a realizat un nou ghid privind ingineria socială pentru astfel de situații, AICI

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tinerii care au bătut cu sălbăticie un bărbat pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, au fost reținuți

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a patru tineri, cu vârstele cuprinse între 17 și 25 de ani, din municipiul Botoșani, cercetați pentru săvârșirea săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Din cercetări a reieșit faptul că aceștia, în timp ce se aflau pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, pe fondul unor discuții in contradictoriu, cu victima, un tânăr de 28 de ani, din municipiul Botoșani, l-ar fi lovit pe acesta, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

Mai mult decât atât, cei patru, prin acțiunile, lor au tulburat liniștea și ordinea publică.

Aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Părintele Partenie Apostoaie trece prin clipe grele! Și-a pierdut mama, iar comunitatea din Stăuceni și-a pierdut ctitorul

Publicat

Publicitate
Bunicii – au fost cei care au vegheat întru păstrarea nestinsă a jarului credinței pe vatra altarelor.”
Cuvântul duios și blând, dragostea pentru Hristos cel născut în peștera Betleemului și pentru Biserica Sa străbună și bucuria de a mărturisi o credință vie și autentică au caracterizat-o pe bunica ORTANSA APOSTOAIE în cei aproape 90 de ani pământești.
 Înzestrată cu bunătate și cu fapta cea ctitoricească, ducerea unei vieți binecuvântate, bunica Ortansa ne rămâne ca model de trăire și viețuire creștină dar și de jertfă pentru Biserică.
 Parohia și comunitatea Stăucenilor îi este recunoscătoare pentru jertfa sa și iubirea sa pentru Biserica satului său.
 Dumnezeu să-i răsplătească dragostea și jertfă, și să o așeze în rândul drepților în raiul cel binecuvântat!

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending