Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (302)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

 UN EMIL BRUMARU MAI ERMETIC

De câte ori îl citesc pe Gabriel Alexe şi fac trimitere la meseria sa, cea de matematician, n-am cum să nu mă duc cu gândul la  Dan Barbilian / Ion Barbu şi la o frază lămuritoare a acestuia: “Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mişcări de idei care, în ceea ce priveşte întinderea consencinţelor şi răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseşi.” Bogdan Suceavă într-un volum publicat în 2022 la Polirom (“Adâncul acestei calme creste. Pogramul de la Erlengen şi poetica “jocului secund”) explică legătura dintre poetica barbiană şi viziunea pe care şi-a luat-o din fundamentele geometriei cu privire la unificarea celor trei geometrii (una euclidiană şi două neeuclidiene, luându-se în calcul invarianta comună: spaţiul.

Gabriel Alexe armonizează tot trei elemente: spiritul de fineţe al limbii române (prin poezie) cu spiritul de rigoare al matemticii (prin puterea ei de esenţializare), luând ca invariantă ideea de femeie.  Triada aceasta exprimă momentul de geniu al autorului de a fi pusă sub semnul conceptului de feldeinţă, ca operaţie logică de a aşeza femeia în cofrajul unei metafore ingenioase, cea de „esenţă a maşinii”. Poezia care   deschide volumul este cea care dă şi titlul cărţii („Esenţa maşinii”, Editura „Pim”, Iaşi, 2023), constituindu-se într-un poem algoritm (1. „acum fac prima mişcare”; 2. „acum fac a doua mişcare”; 3. „acum fac diagrama mişcării”). Instrumentul de lucru al poetului este gândirea în volute, folosită ca posibilitate de pătrundere „adâncă” pentru a trece de formele exterioare ale lucrurilor pentru  a ajunge la  esenţă  ca ceva ascuns, asigurând şi un ermetism asumat. Femeia, ca orice maşină, are o natură internă (o ardere internă) care trebuie descoperită.  Poemele acestui volum sunt  o continuare a vorbelor eminesciene din  „Sărmanul Dionis”: “Câţi oameni sunt într-un singur om? Tot atâţia câte stele sunt cuprinse într-o picătură de rouă sub cerul cel limpede al nopţii. Şi, dac-ai mări acea picătură, să te poţi uita în adâncul ei, ai revedea toate miile de stele ale cerului, fiecare — o lume, fiecare cu ţări şi popoare, fiecare cu istoria evilor ei scrisă pe ea — un univers într-o picătură trecătoare.”

Gabriel Alexe  ia ca studiu de caz un nume arhicunoscut, unul care face legătura între maşina Mercedess şi  Mercedess, această „Marie a favorurilor”, fiica producătorului de automobile: „Noaptea vibrează în plexul solar / de la ombilic mai jos / tot mai jos. // întinsă pe sofa îmi şopteşte: nu sunt pregătită. / laaaas`  că te pregătesc eu! / talazul nopţii izbea puntea lunii şi tu vălureai. / Mercedessa / printre palmele tale un şoricel alb de frică nimereşte năuc în / tufănică. / rostul lui e să te-ntinzi şi să aplauzi finalul / când pieptul tău toarce ca o pisică. // mai vreau un bis Mercedessa(!!!).(din poemul „Mercedessa”). Intenţionat am subliniat  cuvântul „tufănică” , având rolul transmis de Emil Brumaru prin „crin regesc”, „auroră-n spume”, „văile adânce” etc. Orice manevră mecanică la care este supusă o maşină devine o aluzie sexuală şi nu aş putea spune că Gabriel Alexe nu este un freudian de bun gust, un fel de Emil Brumaru: „Îmi aranjez stânjenit gulerul la cămaşă: / astăzi vorbesc despre şurub! / (cum ar zice un optzecist lipsit de inspiraţie) /un tractor bătând câmpii a pierdut şurubul / din puntea faţă / radiatorul a crăpat la vibraţii şi aburul a ţâşnit / el însuşi plin de stupefacţie! / (auzi Mă? /Nu!). // un şurub bine strâns ar fi fost un bun prilej de meditaţie / asupra rezistenţei în timp a clasei muncitoare beatnice. // îmi aranjez stânjenit gulerul la cămaşă: / mâine vorbesc neîntrerupt despre şurubul numi holşurub! / (cum ar zice un optzecist lipsit de inspiraţie) / spre optzecista ta stupefacţie el este ultimul dinte din faţă / cu care încă mai mushty. / (auzi Mă? / Aud!). („Şurubul”).

Dar nu numai acest aspect vine dinspre Emil Brumaru, ci şi arhitectura  volumului propus de Gabriel Alexe. Dacă  în „Submarinul erotic” („Polirom, 2009), Emil Brumaru  pune totul între  doi piloni (două scrisori: „Prima scrisoare a marchizului către contesă” şi „A doua scrisoare către scumpa mea contesă”), în volumul său, „Esenţa maşinii”,  preia arhitectura însoţită de un feed-back (două scrisori: „Scrisoare către Anna-Bella” şi „Scrisoarea Anna-Bellei către autor”).  Astfel că, folosind cuvintele autorului, „trag oblonul sticla de vodkă” (nu şi-o pipă) zicând: Gabriel Alexe este un Emil Brumaru mai ermetic.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Paștele din sufletul copiilor”. O sărbătoare a tradiției, a culorii și a bucuriei la Vlădeni

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă plină de lumină, culoare și emoție, sâmbătă, 10 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni a devenit locul în care tradiția a prins viață prin mâinile și inimile a peste 80 de copii talentați, participanți la Concursul Interjudețean de Creație Artistică și Plastică „Paștele din sufletul copiilor”, secțiunea „Încondeierea ouălor”.

Elevi din școli din județele Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, dar și din Republica Moldova – Drochia – s-au întâlnit pentru a reda, prin migală și culoare, esența celei mai luminoase sărbători creștine. Pe fiecare ou încondeiat s-au așternut gânduri curate, simboluri ale renașterii și ale bucuriei pascale, într-un gest de respect profund pentru tradițiile strămoșești.

Evenimentul nu a fost doar o competiție artistică, ci și o adevărată sărbătoare a sufletului românesc. Fiecare participant a adus cu sine nu doar pricepere, ci și o părticică din patrimoniul cultural al comunității din care provine. A fost un schimb autentic de experiență, în care tradiția nu s-a învățat din cărți, ci s-a transmis prin gesturi, zâmbete și povești rostite cu emoție.

Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat de generații întregi, a fost celebrat cu mândrie și dăruire, demonstrând că identitatea culturală românească este vie, frumoasă și duce mai departe valori care nu se uită.

“Felicitări tuturor copiilor care au transformat culoarea în poveste, dar și organizatorilor care, prin această inițiativă, au reușit să reunească suflete și tradiții într-o armonie perfectă. La Vlădeni, tradiția nu doar că trăiește – ea renaște în fiecare copil care învață să încondeieze cu inima”, a transmis inspectorul școlar general al ISJ Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, pe pagina sa de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pentru șoferii de TIR care tranzitează Suedia: Autoritățile reintroduc controlul la frontiere până în noiembrie

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, începând cu 12 mai 2025, autoritățile din Regatul Suediei vor reintroduce controlul la frontierele interne. Măsura va fi valabilă până pe 11 noiembrie 2025 și vizează toate persoanele care intră sau ies din Suedia, inclusiv șoferii de transport internațional de marfă, relatează mediafax.ro.

Pentru numeroșii șoferi de TIR români care lucrează sau tranzitează această țară, este esențial să aibă asupra lor, în permanență, un act de identitate valabil — fie pașaport, fie carte de identitate națională. Verificările vor fi aplicate inclusiv la frontierele considerate „interne” în cadrul spațiului Schengen.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la traseul și documentele necesare, pentru a evita întârzieri sau probleme la trecerea frontierei. În cazul unor situații deosebite, cetățenii pot apela la sprijinul Ambasadei României din Stockholm.

Pentru asistență consulară, românii din Suedia pot contacta misiunea diplomatică la numărul de telefon afișat pe site-ul oficial al MAE. Autoritățile române reamintesc că respectarea acestor reguli este importantă pentru a evita eventuale sancțiuni sau blocaje în trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Rusia și Ucraina, mai aproape de PACE ca niciodată în ultimii ani. Putin propune negocieri directe la Istanbul

Publicat

Publicitate

După trei ani de conflict devastator, Rusia și Ucraina par, pentru prima dată, mai aproape de o posibilă cale diplomatică.

Astăzi, duminică, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit pentru negocieri „directe” și „fără condiții prealabile” cu Ucraina, propunând ca acestea să aibă loc pe 15 mai, la Istanbul, relatează agerpres.ro. Propunerea a fost făcută public în cadrul unei declarații susținute la Kremlin, în prezența jurnaliștilor internaționali.

Inițiativa vine în contextul în care Ucraina și aliații săi europeni au cerut, sâmbătă, o încetare completă a focului pentru 30 de zile, începând de luni, 12 mai. Deși Putin a refuzat instituirea unui armistițiu înainte de negocieri, el a lăsat deschisă posibilitatea unei „veritabile încetări a focului”, care să fie agreată în cadrul discuțiilor și respectată de ambele părți.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a salutat deschiderea Rusiei față de ideea de a opri războiul, însă a insistat că primul pas trebuie să fie o încetare a focului imediată, „deplină, de durată și credibilă”. El a adăugat că Ucraina este pregătită pentru orice format de negociere, dacă Moscova demonstrează sinceritate.

În paralel, liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei, reuniți la Kiev, au susținut apelul la pace și au avertizat că refuzul Rusiei de a răspunde favorabil va atrage sancțiuni coordonate cu SUA.

Pe fondul acestor mișcări diplomatice intense, semnalele transmise duminică arată o schimbare de ton rară. În ciuda continuării luptelor pe linia frontului, spirala violenței ar putea fi, în sfârșit, oprită. Pașii mici spre dialog sunt, pentru moment, cel mai clar semn că drumul spre pace nu mai pare imposibil.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni, în mijlocul tinerilor: Alege un viitor sigur în echipa noastră! Campanie de promovare a carierei militare

Publicat

Publicitate

Profitând de vremea frumoasă de sâmbătă după-amiază și de atmosfera animată de la Zilele municipiului Botoșani, jandarmii botoșăneni au fost prezenți în mijlocul tinerilor cu un mesaj clar și motivant: „Alege un viitor sigur în echipa noastră!”.

Activitatea face parte din campania națională de promovare a carierei în Jandarmeria Română și vizează atragerea de candidați pentru instituțiile de învățământ militar care pregătesc ofițeri și subofițeri jandarmi, a anunțat într-un comunicat IJJ Botoșani.

Pe lângă dialogurile directe cu adolescenții curioși sau dornici de afirmare într-un cadru disciplinat și valoros, jandarmii au distribuit pliante informative referitoare la admiterea în Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și în școlile de subofițeri de la Fălticeni și Drăgășani. Au fost oferite detalii și despre instituțiile militare de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale care pregătesc personal pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Tinerii interesați au fost îndrumați către site-ul oficial al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea „Carieră”, unde pot consulta anunțul de concurs și toate informațiile necesare pentru înscrierea în sesiunea de recrutare, care este deschisă până pe 18 mai.

Jandarmii le-au vorbit celor prezenți nu doar despre condițiile de admitere, ci și despre avantajele unei cariere în acest domeniu: evoluție profesională, stabilitate, diversitate de specializări – de la ordine publică și pază, la logistică, IT, financiar, resurse umane sau relații publice. De asemenea, au fost prezentate și exigențele legale ale profesiei, într-un demers sincer și transparent.

Campania „Alege un viitor sigur în echipa noastră!” se va derula pe tot parcursul anului 2025, fiind desfășurată atât în licee, cât și în spațiul public, în cadrul misiunilor curente, printr-un contact direct cu tinerii care pot deveni viitorii jandarmi.

Publicitate

Obiectivul este clar: recrutarea unei resurse umane de calitate, bine informate și motivate să contribuie activ la misiunile Jandarmeriei Române, în sprijinul cetățenilor și al ordinii publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending