Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (3)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Un mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti. Samuel Pascariu Galiano este un tânăr botoşănean  care a intrat în literatură cu un miniroman („Comisarul”, 2016). Scris la o vârstă fragedă (14 ani), romanul are subiect, logică şi cinetică. Următoarea carte a fost una de poezie („Eroare”, 2017). Am sesizat aici un sine rănit şi o apăsare venită dinspre nişte angoase existenţiale.  A urmat  alt volum de poezie („Ego”, 2018). Un volum în care se simte o oscilare între un cinism juvenil şi o tristeţe masculină (vezi clasificarea lui Mircea Eliade), fără a ne face că nu observăm un spirit maturizat de presiunile experienţelor erotice.

Posesorul unor evidente  abilităţi de a face corelaţii interdisciplinare, Samuel Pascariu Galiano este autorul unor demersuri culturale originale (poet, prozator, numismat, colecţionar, cantautor), cărora li se adaugă şi un „Mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti” (bancnote, plicuri ocazionale, timbre, îngrijitor ediţie Elena Condrei, Editura „Geea”, Botoşani, 2018) . Colecţionarii, fiind nişte însinguraţi şi dialogând în mare parte a timpului  doar cu colecţiile lor, au o dorinţă ardentă de a se conecta prin relaţii cu alţi semeni şi a se impune ca persoane distincte. Expoziţia este un mijloc de a-şi atinge acest ţel, însă sunt şi într-o permanentă căutare de alte metode, cea a dicţionarului fiind elocventă.

Biografiile marilor români care şi-au găsit un loc pe bancnotele puse în circulaţie de acest popor, la care se adaugă o bogată iconografie (bancnote, plicuri ocazionale şi timbre din propria colecţie), toate însoţite de o impresionantă bibliografie, fac din acest dicţionar un instrument prin care Samuel Pascariu Galiano îşi explicitează faptic legătura emoţională faţă de ţara sa şi de naţiunea din care provine. Dinspre o abordare tehnică, dicţionarul conţine:  1. numele a douăzeci şi una de personalităţi prezente pe  bancnote şi a căror imagini sunt redate de pe câte un timbru ce a circulat în România (Grigore Antipa, Nicolae Bălcescu, Lucian Blaga, Constantin Brâncuşi, Ion Luca Caragiale, Alexandru Ioan Cuza, Decebal, Mihai Eminescu, George Enescu, Marcu Giurgiu (Crişan), Nicolae Grigorescu, Carol al II-lea, Ferdinand I, Avram Iancu, Nicolae Iorga, Traianus Marcus Ulpius, Mihai I, Vasile Nicola-Ursu (Horea), Ioan Oargă (Cloşca), Tudor Vladimirescu şi Aurel Vlaicu); 2. sunt redate imagini de pe douăzeci şi unu de plicuri ocazionale despre care autorul ţine să precizeze că „au fost produse special pentru apariţia lor”; 3. cele  50 de bancnote sun prezentate în formele avers-revers, în total 100 de imagini; 4. textul acordat fiecărei personalităţi are valoare revelatorie, aspect care reiese şi din vasta bibliografie studiată.

De remarcat caracterul extralingvistic al dicţionarului lui Samuel Pascariu Galiano, aspect ce-i consolidează valoarea ştiinţifică. Punând în evidenţă o modalitate de valorificare a specificităţii şi identităţii naţionale româneşti prin geniile sale din toate domeniile şi etapele, lucrării i se adaugă şi o puternică valenţă cultural-istorică.

Dicţionarul întăreşte rolul conceptului de atracţie spre o preocupare cu puternice valenţe informative şi formative, aceea de colecţionar, dar şi o formă de externalizare a elementelor colecţionate ca modalitate de accesibilitate spre ele.

Publicitate

Lucrarea lui Samuel Pascariu Galiano aduce şi o clarificare la componenta simbolică a unei culturi bancare şi a schimbului de valori. Abundenţa de imagini nu e  supărătoare. Ele ajută la alcătuirea unui sistem de simboluri dintre care se remarcă cele semiotice, cele care nu se raportează la substanţă, formă sau elemente, ci la convenţiile date de literele şi cifrele care ni se înfăţişează simţurilor specifice.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au plantat puieți de stejar pe raza cantonului silvic Guranda

Publicat

Publicitate

Elevii Liceului „Demostene Botez” Trușești au participat la o acțiune inedită pentru a marca „Luna Plantării Arborilor” care are loc între 15 martie și 15 aprilie, care se înscrie într-un proiect ecologic mai amplu, „Împreună facem natura să zâmbească!”

Coechipieri de nădejde ai reprezentanților Ocolului Silvic Trușești, elevii au plantat puieți de stejar pe raza cantonului silvic Guranda.

Obiectivele proiectului educaţional constau în stimularea interesului elevilor pentru cunoașterea, îngrijirea și ocrotirea pădurii, implicarea în activități de protejare și înfrumusețare a mediului înconjurător, precum și cultivarea dragostei pentru frumuseţile naturii prin cultivarea unor puieți și arbuști. Coordonatorii proiectului au fost inginerii Ciobanu Cătălin, Danila Marius și Mihalachi Laurențiu Iulian, dar și cadrele didactice Grădinaru Vranciu Cristina, Rusu Ana Maria și Gania Cătălina.

„Pentru a avea un stil de viață sănătos, copiii trebuie educați în spiritul unei atitudini pozitive față de mediul înconjurător în vederea formării unei conștiințe civice și a unui comportament participativ pentru însușirea unor reguli cu caracter ecologic ce vizează asigurarea echilibrului dintre sănătatea individului, a societății și a mediului înconjurător. Plantarea copacilor reprezintă un simbol care ne reaminteşte în permanență de natură. Pădurea este cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător ce aduce mari servicii societăţii omeneşti, contribuind la creşterea calităţii vieţii prin funcţiile multiple de protecţie şi producţie pe care le îndeplinește. Aceasta este suportul celui mai bogat tezaur de informaţie genetică şi ecologică, de o excepţională valoare pentru ştiinţă. A o păstra cu cumpătare şi a o ocroti e datoria noastră a tuturor!”, a declarat una dintre profesoarele coordonatoare, Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending