Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (3)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Un mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti. Samuel Pascariu Galiano este un tânăr botoşănean  care a intrat în literatură cu un miniroman („Comisarul”, 2016). Scris la o vârstă fragedă (14 ani), romanul are subiect, logică şi cinetică. Următoarea carte a fost una de poezie („Eroare”, 2017). Am sesizat aici un sine rănit şi o apăsare venită dinspre nişte angoase existenţiale.  A urmat  alt volum de poezie („Ego”, 2018). Un volum în care se simte o oscilare între un cinism juvenil şi o tristeţe masculină (vezi clasificarea lui Mircea Eliade), fără a ne face că nu observăm un spirit maturizat de presiunile experienţelor erotice.

Posesorul unor evidente  abilităţi de a face corelaţii interdisciplinare, Samuel Pascariu Galiano este autorul unor demersuri culturale originale (poet, prozator, numismat, colecţionar, cantautor), cărora li se adaugă şi un „Mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti” (bancnote, plicuri ocazionale, timbre, îngrijitor ediţie Elena Condrei, Editura „Geea”, Botoşani, 2018) . Colecţionarii, fiind nişte însinguraţi şi dialogând în mare parte a timpului  doar cu colecţiile lor, au o dorinţă ardentă de a se conecta prin relaţii cu alţi semeni şi a se impune ca persoane distincte. Expoziţia este un mijloc de a-şi atinge acest ţel, însă sunt şi într-o permanentă căutare de alte metode, cea a dicţionarului fiind elocventă.

Biografiile marilor români care şi-au găsit un loc pe bancnotele puse în circulaţie de acest popor, la care se adaugă o bogată iconografie (bancnote, plicuri ocazionale şi timbre din propria colecţie), toate însoţite de o impresionantă bibliografie, fac din acest dicţionar un instrument prin care Samuel Pascariu Galiano îşi explicitează faptic legătura emoţională faţă de ţara sa şi de naţiunea din care provine. Dinspre o abordare tehnică, dicţionarul conţine:  1. numele a douăzeci şi una de personalităţi prezente pe  bancnote şi a căror imagini sunt redate de pe câte un timbru ce a circulat în România (Grigore Antipa, Nicolae Bălcescu, Lucian Blaga, Constantin Brâncuşi, Ion Luca Caragiale, Alexandru Ioan Cuza, Decebal, Mihai Eminescu, George Enescu, Marcu Giurgiu (Crişan), Nicolae Grigorescu, Carol al II-lea, Ferdinand I, Avram Iancu, Nicolae Iorga, Traianus Marcus Ulpius, Mihai I, Vasile Nicola-Ursu (Horea), Ioan Oargă (Cloşca), Tudor Vladimirescu şi Aurel Vlaicu); 2. sunt redate imagini de pe douăzeci şi unu de plicuri ocazionale despre care autorul ţine să precizeze că „au fost produse special pentru apariţia lor”; 3. cele  50 de bancnote sun prezentate în formele avers-revers, în total 100 de imagini; 4. textul acordat fiecărei personalităţi are valoare revelatorie, aspect care reiese şi din vasta bibliografie studiată.

De remarcat caracterul extralingvistic al dicţionarului lui Samuel Pascariu Galiano, aspect ce-i consolidează valoarea ştiinţifică. Punând în evidenţă o modalitate de valorificare a specificităţii şi identităţii naţionale româneşti prin geniile sale din toate domeniile şi etapele, lucrării i se adaugă şi o puternică valenţă cultural-istorică.

Dicţionarul întăreşte rolul conceptului de atracţie spre o preocupare cu puternice valenţe informative şi formative, aceea de colecţionar, dar şi o formă de externalizare a elementelor colecţionate ca modalitate de accesibilitate spre ele.

Publicitate

Lucrarea lui Samuel Pascariu Galiano aduce şi o clarificare la componenta simbolică a unei culturi bancare şi a schimbului de valori. Abundenţa de imagini nu e  supărătoare. Ele ajută la alcătuirea unui sistem de simboluri dintre care se remarcă cele semiotice, cele care nu se raportează la substanţă, formă sau elemente, ci la convenţiile date de literele şi cifrele care ni se înfăţişează simţurilor specifice.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Şcoală de vară organizată la Biserica „Izvorul Tămăduirii” Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia „Izvorul Tămăduirii”, din municipiul Botoșani, organizează în perioada 1 – 10 august 2024 școala de vară cu tema „Copii fericiți, părinți liniștiți”, la care sunt invitați copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

 

Copiii se vor bucura de activităţi educative şi recreative, jocuri, surprize şi premii. Mai exact, vor fi ateliere de creație, filme, discuții, jocuri, desene, învățături, amintiri, trăiri. Între orele 10:00-12:00, copii și tinerii vor avea parte de diverse învățături și activități pentru destindere și recreere.

 

„Şcoala de vară este o oportunitate de dezvoltare şi acumulare de cunoştinţe noi pentru tinerii noştri, dar şi o modalitate de a se recrea în mod organizat, de a-şi face noi prieteni, de a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi constructiv în această perioadă”, a  spus preotul paroh, Ioan Alupoaiei.

 

Publicitate

Pentru copii este foarte important să aibă prieteni. Chiar dacă sunt mai timizi, toată lumea simte nevoia de a aparține la un grup, de a se integra, a împărtăși momente, a se juca. De aceea, activitățile propuse pentru copii, le oferă copiilor posibilitatea de a-și dezvolta imaginația.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

  1. Atelierul „Învățăm să comunicăm”:

– să ne cunoaștem;

Publicitate

– reguli de comportare;

– reguli de respect;

– pildă creștină – Cele 4 piersici.

 

  1. Atelier de pictură, desen și creație de tablouri, cu materiale din natură (frunze, flori):

– dezvoltarea creativității și imaginației;

– expoziție cu lucrările copiilor.

 

  1. Cursurile de vară:

– lucru în caietul de vacanță;

– fișe de lucru în funcție de vârsta copilului.

 

  1. Un stil de viață sănătos:

– înțelegerea legăturii dintre alimentație, sport și starea de sănătate;

– piramida alimentelor.

– motivarea copiilor pentru sport

– jocurile copilăriei: „Țară, țară, vrem ostași”,  „Rațele și vânătorii”,  „Scăunele muzicale”.

 

  1. Matematică distractivă :

– construirea abilităților matematice și aplicarea acestora în rezolvarea problemelor;

– fișe de lucru: calculăm și ne distrăm;

– jocuri de mimică pe echipe: să dezvoltăm puțin imaginația și exprimarea non-verbală.

 

  1. Lumea basmelor și a poveștilor:

– citirea unei cărți pe roluri;

– compunere de povești cu început dat;

– vizionare de povești pentru copii.

 

  1. Jocuri de dezvoltare personală:

– sport, cântece, dansuri, jocuri.

8.Carnavalul prieteniei:

– expoziție cu pozele realizate în timpul desfășurării activităților,

– feed-backul din partea copiilor asupra activităților;

– discuții finale.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe cartiere din municipiul Botoșani nu vor avea apă vineri. Motivul anunțat de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea executării lucrărilor de mutare a caminului de contor de branșament ce alimentează cu apă potabilă clădirea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani întrerupe furnizarea apei, mâine 26 iulie 2024, în intervalul orar 08:00 – 12:00.

Afectaţi de oprirea apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani ce locuiesc în imobilele situate pe Aleea Prieteniei, str. Vârnav, respectiv instituții publice și agenți economici: Școala Gimnazială nr. 7, Punct Termin Eminescu nr. 1, Punct Termic Cornișa, Serviciul Român de Informații.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

E gata: Bogdan Andone a plecat de la FC Botoșani

Publicat

Publicitate

Colaborarea dintre FC Botoșani și antrenorul Bogdan Andone a ajuns astăzi la final, a anunțat clubul din nordul Moldovei într-un comunicat de presă.

Numit antrenor al FC Botoșani la sfârșitul anului trecut, Bogdan Andone i-a condus pe “roș-alb-albaștri” în 22 de partide. Cu Bogdan Andone pe bancă, FC Botoșani a câștigat opt meciuri, a remizat în cinci jocuri și a suferit nouă înfrângeri, a  mai transmis sursa citată.

Împreună am parcurs un drum dificil pentru a ne salva de la retrogradare, într-un moment în care nimeni nu mai credea că acest lucru ar fi posibil.

Împreună am reușit să ne îndeplinim obiectivul și să ne putem bucura acum de cel de-al 12-lea sezon consecutiv în elita fotbalului românesc.

Mulțumim, Bogdan Andone, pentru perioada petrecută la FC Botoșani și mult succes în carieră”, a mai adăugat clubul de la Botoșani.

Pe de altă parte, în prezent se vehiculează varianta că nol antrenor al “cailor lui Iftimie” va fi Liviu Ciobotariu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Casa, construcţiile anexe și mașina unei familii din Suceava au fost mistuite de flăcări

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Bilca din judeţul Suceava a ars, joi dimineaţă, complet, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Potrivit acestora, în incendiu au mai ars un autoturism, dar şi alte anexe din gospodărie.

Pentru stingerea incendiului au intervenit opt echipaje de pompieri.

“Forţele şi mijloacele au fost suplimentate, astfel că, alături de pompierii militari, intervin lucrătorii SVSU Bilca, Voitinel, Gălăneşti şi Frătăuţii Noi, în total cu opt autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD. Flăcările au afectat întreaga gospodărie, casă şi construcţii anexe, dispuse în corp comun, pe o suprafaţă totală de aproximativ 400 de metri pătraţi. Au mai ars bunuri materiale, printre care şi un autoturism. Pompierii au localizat incendiul şi au salvat gospodăria din imediata apropiere”, au precizat oficialii ISU.

Pompierii susţin că nu au fost înregistrate victime. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending