Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (3)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Un mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti. Samuel Pascariu Galiano este un tânăr botoşănean  care a intrat în literatură cu un miniroman („Comisarul”, 2016). Scris la o vârstă fragedă (14 ani), romanul are subiect, logică şi cinetică. Următoarea carte a fost una de poezie („Eroare”, 2017). Am sesizat aici un sine rănit şi o apăsare venită dinspre nişte angoase existenţiale.  A urmat  alt volum de poezie („Ego”, 2018). Un volum în care se simte o oscilare între un cinism juvenil şi o tristeţe masculină (vezi clasificarea lui Mircea Eliade), fără a ne face că nu observăm un spirit maturizat de presiunile experienţelor erotice.

Posesorul unor evidente  abilităţi de a face corelaţii interdisciplinare, Samuel Pascariu Galiano este autorul unor demersuri culturale originale (poet, prozator, numismat, colecţionar, cantautor), cărora li se adaugă şi un „Mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti” (bancnote, plicuri ocazionale, timbre, îngrijitor ediţie Elena Condrei, Editura „Geea”, Botoşani, 2018) . Colecţionarii, fiind nişte însinguraţi şi dialogând în mare parte a timpului  doar cu colecţiile lor, au o dorinţă ardentă de a se conecta prin relaţii cu alţi semeni şi a se impune ca persoane distincte. Expoziţia este un mijloc de a-şi atinge acest ţel, însă sunt şi într-o permanentă căutare de alte metode, cea a dicţionarului fiind elocventă.

Biografiile marilor români care şi-au găsit un loc pe bancnotele puse în circulaţie de acest popor, la care se adaugă o bogată iconografie (bancnote, plicuri ocazionale şi timbre din propria colecţie), toate însoţite de o impresionantă bibliografie, fac din acest dicţionar un instrument prin care Samuel Pascariu Galiano îşi explicitează faptic legătura emoţională faţă de ţara sa şi de naţiunea din care provine. Dinspre o abordare tehnică, dicţionarul conţine:  1. numele a douăzeci şi una de personalităţi prezente pe  bancnote şi a căror imagini sunt redate de pe câte un timbru ce a circulat în România (Grigore Antipa, Nicolae Bălcescu, Lucian Blaga, Constantin Brâncuşi, Ion Luca Caragiale, Alexandru Ioan Cuza, Decebal, Mihai Eminescu, George Enescu, Marcu Giurgiu (Crişan), Nicolae Grigorescu, Carol al II-lea, Ferdinand I, Avram Iancu, Nicolae Iorga, Traianus Marcus Ulpius, Mihai I, Vasile Nicola-Ursu (Horea), Ioan Oargă (Cloşca), Tudor Vladimirescu şi Aurel Vlaicu); 2. sunt redate imagini de pe douăzeci şi unu de plicuri ocazionale despre care autorul ţine să precizeze că „au fost produse special pentru apariţia lor”; 3. cele  50 de bancnote sun prezentate în formele avers-revers, în total 100 de imagini; 4. textul acordat fiecărei personalităţi are valoare revelatorie, aspect care reiese şi din vasta bibliografie studiată.

De remarcat caracterul extralingvistic al dicţionarului lui Samuel Pascariu Galiano, aspect ce-i consolidează valoarea ştiinţifică. Punând în evidenţă o modalitate de valorificare a specificităţii şi identităţii naţionale româneşti prin geniile sale din toate domeniile şi etapele, lucrării i se adaugă şi o puternică valenţă cultural-istorică.

Dicţionarul întăreşte rolul conceptului de atracţie spre o preocupare cu puternice valenţe informative şi formative, aceea de colecţionar, dar şi o formă de externalizare a elementelor colecţionate ca modalitate de accesibilitate spre ele.

Lucrarea lui Samuel Pascariu Galiano aduce şi o clarificare la componenta simbolică a unei culturi bancare şi a schimbului de valori. Abundenţa de imagini nu e  supărătoare. Ele ajută la alcătuirea unui sistem de simboluri dintre care se remarcă cele semiotice, cele care nu se raportează la substanţă, formă sau elemente, ci la convenţiile date de literele şi cifrele care ni se înfăţişează simţurilor specifice.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Educație

Sindicatele din Educație: greva profesorilor continuă, nu este doar pentru salarii

Publicat

Sindicatele din Educație anunță duminică, 4 iunie, că greva profesorilor va continua. Aceștia solicită Guvernului să fie inclusă în legislație prevederea prin care salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, spun că nu sunt convinși că, odată cu încheierea grevei, politicienii vor investi cu adevărat în domeniul Educației.

”Greva continuă:

Textul OUG 53/2023 este nemulțumitor!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, transmit liderii Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” și ai Federației Sindicale Libere din Învățământ.

Sume prea mici, protest despre viitorul educației

Potrivit sursei citate, salariații din învățământ sunt nemulțumiți nu doar de salarii.

”Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, se arată în comunicat.

Sindicate: nu suntem convinși că după încheierea grevei se va investi în domeniu

Sindicaliștii mai spun că nu au fost covinși de către politicieni că se va investi cu adevărat în domeniu.

”Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu.

Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării.

Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“.

Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, scrie în comunicat.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă un sucevean prins cu mașina cu lemne fără acte la Botoșani. Materialul lemnos a fost confiscat

Publicat

Sucevenii care aduc lemne la Botoșani par a avea tot mai multe probleme din partea polițiștilor din județ. Dacă polițiștii suceveni stau cu ochii pe botoșăneni pentru depășirea limitelor de viteză în satele întinse pe kilometri întregi din județul Suceava, la Botoșani, polițiștii stau cu ochii pe cei care aduc lemne și au actele întocmite greșit sau nu le au deloc.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au anunțat că la data de 2 iunie 2023 au oprit pentru control, pe drumul național DN 29 C, în orașul Bucecea, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 39 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

Polițiștii au anunțat că în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos transportat nu corespundea cu cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.

“Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de peste 2,5 metri cubi de material lemnos a fost supusă confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

11 sancțiuni contravenționale în câteva ore după ce polițiștii și ARR au verificat starea tehnică a autovehiculelor la Botoșani

Publicat

Nu mai puțin de 11 sancțiuni contravenționale au fost aplicate doar în câteva ore după ce polițiștii împreună cu inspectorii ARR au verificat starea tehnica a autovehiculelor la Botoșani.

Polițiștii rutieri, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au organizat la data de 2 iunie 2023, în intervalul orar 19:00 – 00:00, o acțiune, în municipiul Botoșani, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 56 de autovehicule, printre care și motociclete, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei.

“Dintre sancțiuni, 5 au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, respectiv folii, sisteme de evacuare modificate și lumini neomologate, totodată fiind reținute și certificatele de înmatriculare” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noua “modă” între tineri la Botoșani: Mașină cu numerele de înmatriculare de la alt autoturism

Publicat

Un tânăr a fost prins conducând fără permis un autoturism neînmatriculat dar care avea numerele de înmatriculare de la un alt autoturism. Nu este pentru prima dată în ultima perioadă când polițiști dau peste un astfel de caz și pare o nouă “modă”, printre tineri.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.3 Hlipiceni au descoperit cazul după ce au oprit ieri, 3 iunie 2023, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Todireni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În plus, numerele de înmatriculare aparțineau altui autoturism.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere a unui autovehicul neînmatriculat” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending