Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (285)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DOUĂ REVISTE BOTOŞĂNENE

Am intrat în posesia a încă două reviste care apar la Botoşani:

  1. “VATRA NOASTRĂ ROMÂNEASCĂ” ( nr. 55, iulie – septembrie 2024, periodic al Filialei  judeţene Botoşani a “Uniunii Vatra Românească”, redactor-şef : Paul – Mircea Iordache).Revista se deschide  cu un articol semnat de Nicolae Dabija a cărui arhitectură se mulează pe argumente şi mărturii ale unui număr de 63 de personalităţi naţionale şi internationale,  ca răspuns la întrebarea “De ce limba noastră e  română?” Reţinem din argumentele lui Mihai Eminescu: 1. “Dacă în limbă nu s-are reflecta chiar caracterul unui popor, dacă el n-ar zice oarecum prin ea: “Aşa voiesc eu să fiu şi nu altfel”, oare s-ar fi născut atâtea limbi pe pământ? Prin urmare, simplul fapt că noi , românii, câţi ne aflăm pe pământ, vorbim o singură limbă, “una singură” ca nealte popoare, şi aceasta în oceane de popoare străine ce ne înconjoară, e dovadă destulă că aşa voim noi şi nu altfel”; 2. “Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape în acelaşi chip în toate părţile locuite de români”. Paginile următoare sunt dedicate Basarabiei. Cititorii vor găsi partea a doua a  reportajului de la Bălţi, unde  au avut loc o serie de activităţi dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România, în acest număr aspecte de la simpozionul “Unirea Basarabiei cu România: valori spirituale şi educaţie”.  O atenţie deosebită acordă revista şi Conferinţelor anuale de Instalaţii ale Universităţilor Tehnice din Iaşi şi Chişinău. La dezbaterile tehnice   au luat parte reprezentanţi ai elitei tehnice din domeniu, existente în cele două state româneşti.  Paginile revistei ne orientează spre comuna Mereni (raionul Anenii Noi) unde a avut loc o confernţă ştiinţifică sub genericul “75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia”, unde Ioan Negrei, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie USM şi vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova “Alexandru Moşanu”,  a prezentat studiul de caz “Deportările din 5-7 iulie 1949 din raza raionului Vadul lui Vodă, RSS Moldovenească”, iar eleva Maria Siretean  a dat citire unui fragment din eseul său “Contextul istoric general din perioada deportărilor staliniste”, eseu care a câştigat marele premiu.
  2. “ŢARA DE SUS” (nr. 1-2 din 2024, periodic al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, manager: Iustina Irimia-Cenuşă; referent: Daliana Bejan; lector: Florentina Toniţă, iconografie: Sorin Ivasciuc).Publică în această ediţie: Iustina Irimia-Cenuşă, Ciprian Iacinschi, Corneliu Iaţu, Mariana Ichim Hodan, Victor Tănasă,  Daliana Bejan, Gabriel Asoltanei, Cristina Rîznic, Al. D. Funduianu, Ciprian Lungu, Dorel Gaftoneanu, Mihaela Viziteu şi Mihai Chelărescu. Revista se deschide cu portretele celor două personalităţi ale meşteşugului popular botoşănean, cărora în 2023 li s-au acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu: Ileana Ţîrliman şi Constantin Ciubotariţa.  Al. D. Funduianu scrie despre ultimele cărţi ale lui Vasile Ungureanu, considerându-l  „un OM al datoriilor împlinite”:„În cei aproape 50 de ani de când ne cunoaştem, am scris în mai multe rânduri, despre omul, intelectualul, scriitorul/cărturarul Vasile Ungureanu. Am scris cronici de întâmpinare/semnale editoriale la majoritatea cărţilor pe care le-a publicat. L-am apreciat pentru devotamentul şi profesionalismul dovedit în calitatea de profesor de limba şi literatura română, coleg de cancelarie şi prieten, director de cămin cultural, folclorist, publicist şi scriitor, dar şi de membru dedicat comunităţii tudorene. Familist devotat şi respectat, constructor harnic şi iscusit, remarcabil pictor, maestru iconar etc. Pentru toate acestea, eminentul profesor Vasile Ungureanu a fost răsplătit cu importante distincţii, între care o menţionez doar pe cea de Cetăţean de Onoare al Comunei Tudora.” Dorel Mihai Gaftoneanu face un scurt rezumat al cercetărilor sale, sau în colaborare, prin arhivele naţionale, legând numele înaintaşilor poetului Mihai Eminescu de vatra veche a satului Bursuceni, concretizate în studiul său „Naşterea, renaşterea şi stingerea unei legende”.  Volumul conţine biografii sentimentale, documente şi controversă despre care autorul spune: „…vine de la povestirea de familie – o legendă pentru generaţiile anterioare, confirmată, stinsă, de documentele găsite în arhive. Ne-am propus şi am schiţat o carte, un minifilm documentar şi un modest monument cu plăci de marmură inscripţionate”.  Corneliu Iaţu face un laudaţio lui George Şpaiuc,  artistul  căruia „nectarul zeilor sau „roua coborâtă din stele” i-a fost servită atunci când ursitoarele i-au hotărât destinul”. Alte pagini ale revistei fac referire la  obiectivele pentru care a fost creată: festivaluri de datini şi obiceiuri, moştenirile muzicale de altădată, creaţia eminesciană, şezătorile iernii, târgul mărţişorului,  arte vizuale, muzica sacră,  arta ouălor încondeiate, frumuseţea sacră a pricesnelor, personalităţi care promovează cultura tradiţională, tineri interpreţi de folclor, relaţia tradiţie – modernitate, folclor coregrafic etc.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Orașul Săveni și comunele din jur rămân în continuare fără apă

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că, sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 10 iulie 2025, va fi prelungită cu încă  24 de ore, din cauza condițiilor din teren și a complexității lucrărilor necesare pentru remedierea avariei majore survenite pe conducta din material OL, cu diametrul de 500 mm, situată în zona Stației de pompare apă brută din localitatea Stânca-Costeşti.

Astfel, perioada estimată pentru reluarea furnizării apei potabile către consumatorii din oraşul Ştefăneşti, oraşul Săveni, respectiv din comunele: Adăşeni, Albeşti, Avrămeni, Călărași, Coțușca, Dângeni, Dobârceni, Durnești, Drăguşeni, Hăneşti, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălășeni, Românești, Răuseni, Santa Mare, Ştiubieni, Todireni, Truşești, Ungureni și Vlăsineşti, este mâine, 11 iulie 2025, ora 16:00.

Citeste mai mult

Educație

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) oferă cazare gratuită candidaților și însoțitorilor în perioada admiterii

Publicat

Publicitate

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) anunță că oferă cazare gratuită în căminele studențești candidaților la facultățile sale, precum și însoțitorilor acestora.

‘Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) vine în sprijinul candidaților înscriși la sesiunea de admitere din iulie 2025, oferind cazare gratuită în campusul studențesc, în perioada 9-18 iulie. Facilitatea este destinată candidaților care susțin proba scrisă la matematică, pentru domeniile: Automatică; Informatică aplicată și sisteme inteligente; Calculatoare și tehnologia informației; Ingineria autovehiculelor; proba de desen, pentru domeniul Arhitectură’, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UTCN.

Potrivit sursei citate, candidații se pot caza în Căminul 7 din Campusul Observator, în camere dotate cu baie proprie. De asemenea, și familiile acestora beneficiază de cazare gratuită. Singura condiție pentru accesul în cămin este prezentarea fișei de înscriere.

‘Cantina studențească rămâne deschisă până pe 30 iulie, oferind mese calde complete (două feluri și desert) la prețuri accesibile, cuprinse între 15 și 20 de lei pe zi. Pentru candidații care se înscriu la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, cazarea gratuită se oferă în Căminul 2 (str. Victor Babeș nr. 62A), alături de însoțitori. Totodată, candidații pot profita de această ocazie pentru a vedea campusul și pentru a simți atmosfera autentică a vieții studențești. Toate detaliile despre condițiile de cazare, locații și date de contact sunt disponibile pe site-ul oficial: https://admitereonline.utcluj.ro/cazare-iulie-2025/’, se mai arată în comunicatul UTCN. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Contrabandă cu stil: Rochii de lux și bunuri accizabile, descoperite la Frontiera Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră botoșăneni, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra unor autovehicule, ascunse și nedeclarate, mai multe rochii de mireasă precum și bunuri accizabile, în valoare de peste 16.000 de lei.

 

·În data de 09 iulie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 39 de ani, aflat la volanul unui autovehicul, înmatriculat în R. Ucraina.

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite 19 rochii de lux (de mireasă și de ocazie).

 

·În data de 09 iulie a.c., în jurul orei 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 36 de ani, aflat la volanul unui microbuz, înmatriculat în R. Moldova.

Publicitate

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite ascunse și nedeclarate, în vederea sustragerii de la control bunuri accizabile (țigarete și alcool).

Conform prevederilor legale, persoanele au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, iar bunurile, estimate la o valoare de aproximativ 16.350 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a poliției rutiere pentru depistarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 09:00–12:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu Serviciul Rutier, au desfășurat o acțiune de control pe Drumul European 58, în comuna Copălău, vizând prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 50 de autovehicule. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, însumând aproximativ 25.000 de lei.

Dintre acestea, 24 de amenzi au fost aplicate pentru depășirea vitezei legale, iar polițiștii au reținut 12 permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending