Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (284)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

ÎN DIALOG   CU PROFESORUL OCTOGENAR  NICOLAE  BRĂDĂŢENU, FOST INSPECTOR ŞCOLAR (PARTEA a III-a)

Georgică Manole: Episodul cu „Câştigă România” a fost o provocare?

Nicolae Brădăţeanu: Recunosc şi eu că îmi plac provocările de orice fel. M-am înscris pentru selecţie  cu gândul că dacă n-am să fac faţă la această etapă n-am să ajung să mă calific şi în consecinţă să mă fac de râs într-o astfel de emisiune urmărită de toată ţara. Plecând de la proverbul că „pe lângă un dram de minte îţi trebuie şi un dram de noroc”, m-am înscris. La preselecţie, din opt întrebări am dat şase răspunsuri exacte, unul aproape corect, care a fost omologat, şi  un altul total eronat. Peste o jumătate de an, la începutul lunii octombrie 2022 pentru filmări.  Cine n-a fost într-un studio crede că filmările au loc aşa cum se vede în transmisia finală, fără să ştie că printr-o meseriaşă butaforie se maschează un soi de sală plină de cabluri încolăcite, multe proiectoare care îşi iau ochii şi o echipă de peste zece oameni, fiecare cu atribuţia sa,  conduşi de severul Ianţu, uneori şi în conflict cu ei, oprind deseori filmarea.  Cum a fost?  Ca să fiu sincer, am trecut de prima ediţie fiindcă am avut noroc şi am pierdut a doua ediţie  tot „la mustaţă” fiindcă am avut ghinion, eu fiind obligat, din neatenţie la un traseu cu două judeţe mai mult decât concurentul meu, deşi eu terminasem primul traseul eliminatoriu. Recunosc şi azi că la unele întrebări, ce-i drept puţine la număr,  cu răspunsuri greşite, nu au fost neapărat din cauza necunoaşterii, ci a atmosferei stresante în care se desfăşura concursul. Oricum, cu suma câştigată am achitat cheltuielile ce le solicita pretenţiosul Bucureşti, televiziunea oferind doar apa minerală, cu şansa de a alege între a fi plată sau carbogazoasă. Momentul care a colorat atmosfera a fost şi cel legat de mesajul epigramei adresată lui Ianţu şi de care a fost încântat să-l dau în cadrul emisiunii., însă nu a fost prea  încântat  când echipa de filmare a aplaudat cu subînţeles la repetabila sa expresie „Puneţi mâna pe carte că nu urzică!”.   Iată cum suna: „Dintre sute de cuplete, / Am un sfat şi pentru tine: / Nu te tunde, lasă-ţi plete, / Ca să fii un moş ca mine;, /  Lasă-ţi plete fără frică, / Lasă-le, că nu urzică!” În final mi-a oferit „Marea Enciclopedie Ilustrată”, pe care o păstrez tot ca pe un trofeu, pentru a-mi întregi amintirile. Cartea are şi autograful lui Ianţu care, cu mâna lui, a scris: „Domnului Nicolae, cel mai simpatic concurent la „Câştigă România”, octombrie 2022”.

  1. M.: Aţi început să vă apropiaţi în ultimii ani şi de epigramă…
  2. B.: Vă spuneam cândva că am venit de la Gura Humorului la Gura Umorului. Aşa, fără pretenţii, dintr-o joacă, mai mult ca o disimulare: “Când am câte-un mic necaz, / Ori trăiesc intens o dramă, / Schimb macazul şi fac haz, / Încropind o epigramă.” Sau: Epigramist? Doar amator, / Mai précis învăţăcel. / E greu ca dintr-un mic păstor / S-ajungi un mare…Păstorel!”
  3. M.: Intarţi mai adânc în demers.
  4. B.: Totul a plecat de la cele peste 200 de epigram publicate în “Almanahul Rebus” între anii 2010 – 2020. Care mi s-au părut mai bune le-am adunat într-un volum pe care l-am conceput ca pe o antologie a celor mai mari epigramişti validaţi şi de Călinescu în “Istoria…” sa, cum ar fi Cincinat sau Păstorel, cărora le-am prezentat şi biografiile. Au urmat în antologie alţi epigramişti validaţi, precum şi scriitori care au cochetat cu specia cu sau fără voia lor, cum ar fi Eminescu. E drept că, pe alocuri, am introdus şi unele epigrame ale mele din almanahul amintit.
  5. M: Eu zic să încheiem cu o epigramă!
  6. B. De accord. Fiindcă Georgică Manole, cel care îmi ia acest interviu, este profesor de matematică, vă propun Unui elev slab la matematică – “Sătul era de mate-ncât / Zicea că i-a ajuns la gât; /  Profu` i-a spus, spre a pricepe, /  Că de la gât în sus începe!” (SFÂRŞIT)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

„Cupa Satelor” din comuna Mihai Eminescu și-a desemnat câștigătorii după o lună de fotbal, pasiune și fair-play

Publicat

Publicitate

Una dintre cele îndrăgite competiții sportive din mediul rural botoșănean – „Cupa Satelor” la fotbal în sală – și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei finale spectaculoase desfășurate în Sala Sporturilor din comuna Mihai Eminescu.

Competiția s-a derulat pe parcursul a 30 de zile, reunind la start nouă echipe din satele comunei, într-un adevărat maraton al pasiunii pentru sport. Atmosfera din sală a fost electrizantă, susținătorii venind în număr mare pentru a încuraja echipele favorite, transformând fiecare meci într-un prilej de bucurie și solidaritate comunitară.

La capătul unor confruntări intense, dar caracterizate de respect reciproc și fair-play, podiumul a fost ocupat de următoarele echipe:

  • 🥇 Locul IPIZZERIA SI – Cătămărești-Deal
  • 🥈 Locul IILuceafărul – Ipotești
  • 🥉 Locul IIICervicești

Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome, iar echipele de pe podium au primit cupe în semn de apreciere pentru performanțele obținute și spiritul sportiv demonstrat.

Organizată de Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu, sub directa coordonare a primarului Verginel Gireadă, această competiție are o tradiție de peste 10 ani și continuă să crească în popularitate, contribuind la promovarea sportului, descoperirea tinerelor talente locale și consolidarea legăturilor dintre locuitorii comunei.

„Cupa Satelor” este mai mult decât o întrecere sportivă – este o sărbătoare a comunității, o dovadă că sportul poate uni oameni din toate colțurile unei comune în jurul unor valori comune: respect, muncă, prietenie și dorința de a face performanță.

Publicitate

La festivitatea de premiere au fost prezenți în primul rând primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, viceprimarul Valeriu Drobotă și consilierul județean Gireadă Ionuț, care au felicitat echipele participante și au reafirmat sprijinul administrației locale pentru activitățile sportive din comunitate.

Iată și clasamentul competiției:

Citeste mai mult

Eveniment

Nu vă mai certați soții degeaba. Știința confirmă ce femeile știau deja: Bărbații chiar nu aud ce spun soțiile

Publicat

Publicitate

Oamenii de știință confirmă că bărbații au un auz mai slab decât femeile. Studiul arată că factori precum altitudinea și viața urbană influențează auzul, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu confirmă că bărbații au un auz semnificativ mai puțin sensibil decât femeile, indiferent de frecvență și populație, scrie Daily Mail.

Cercetarea, realizată de o echipă internațională de oameni de știință, a analizat 450 de persoane din 13 țări, inclusiv Ecuador, Anglia, Gabon, Uzbekistan și Africa de Sud.

Studiul a măsurat sensibilitatea cohleară și a constatat că femeile au, în medie, un auz cu doi decibeli mai sensibil decât bărbații – o diferență subtilă, dar semnificativă.

Este cunoscut faptul că, în general, oamenii aud mai bine cu urechea dreaptă decât cu cea stângă și că auzul se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă.

Diferențele biologice și influența hormonilor

Publicitate

Cercetătorii sugerează că această variație ar putea fi cauzată de diferențele hormonale din timpul dezvoltării fetale sau de mici particularități structurale ale cohleei.

De asemenea, femeile tind să aibă performanțe mai bune în percepția vorbirii și în alte teste auditive, ceea ce indică faptul că creierul lor procesează sunetele mai eficient.

Impactul mediului asupra auzului

Studiul a arătat, de asemenea, că factorii de mediu influențează sensibilitatea auditivă. Persoanele care trăiesc în păduri au cea mai mare sensibilitate auditivă, posibil datorită adaptării la un mediu bogat în sunete non-umane, în timp ce cei care locuiesc la altitudini mari au cea mai scăzută sensibilitate.

Populațiile urbane au prezentat o tendință de percepție a frecvențelor mai înalte, probabil din cauza filtrării zgomotelor de trafic de frecvență joasă.

Coordonatoarea studiului, Dr. Patricia Balaresque, a subliniat importanța luării în considerare a influențelor biologice și de mediu asupra auzului.

Constatările, publicate în Scientific Reports, ar putea contribui la o mai bună înțelegere a pierderii auzului și a diferențelor individuale în toleranța la zgomot.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 30 martie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 30 martie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 martie 2025:

Loto 6/49: 37, 42, 14, 10, 5, 45

Loto 5/40: 9, 13, 36, 15, 27, 5

Joker: 35, 5, 22, 4, 16 + 1

Noroc: 1 4 6 2 3 9 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 3 6 7 2 7

Super Noroc: 7 8 9 3 2 0

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Doi bărbați suspectați că ar fi furat peste un milion de euro dintr-o locuință, reținuți de polițiști la Suceava

Publicat

Publicitate

Doi bărbați din județul Suceava au fost reținuți de polițiști, fiind suspectați de furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință de pe raza localității Milișăuți, au anunțat, duminică, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), relatează agerpres.ro.

Potrivit acestora, cei doi indivizi, de 35 și 36 de ani, din municipiul Rădăuți, ar fi pătruns, cu fețele acoperite și cu mănuși, în locuința unui bărbat de 67 de ani din orașul Milișăuți și ar fi sustras peste un milion de euro.

Furtul a avut loc pe 17 martie, atunci când victima a sesizat polițiștii.

‘Deși autorii și-au luat o serie de măsuri care să le asigure protecția și să îngreuneze ancheta (au acționat cu fețele acoperite, au folosit mănuși, au deconectat sistemul de energie electrică, s-au deplasat pe căi de acces lăturalnice fără monitorizare video, au filat locația un timp îndelungat etc.), polițiștii au reușit în scurt timp să stabilească un cerc de suspecți și să obțină date importante pentru stabilirea modului de acțiune și probarea activității infracționale (…) În toată această perioadă evaluarea activităților investigative și de cercetare penală s-a făcut zilnic, corelându-se și coroborându-se datele și informațiile obținute în dinamică, evidențiindu-se piste solide care au dus în final la identificarea și prinderea persoanelor bănuite de comiterea faptei’, au precizat oficialii IPJ.

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Suceava, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, au efectuat șapte percheziții la locuințe și locații folosite de către cele două persoane bănuite de comiterea faptelor.

Ulterior, polițiștii au continuat activitățile investigative și de monitorizare, obținând date cu privire la faptul că cei doi bărbați bănuiți de comiterea furtului intenționează să părăsească țara, încercând să se sustragă cercetărilor și să își asigure scăparea.

Publicitate

În aceste condiții, polițiștii au intensificat activitățile specifice și au constituit filtre rutiere, în seara de 28 martie, autoturismul în care se aflau cei doi bărbați fiind localizat și reperat în zona DN 17, pe raza comunei Vama, un echipaj efectuând semnal regulamentar de oprire. Șoferul vehiculului nu s-a conformat semnalului, continuându-și deplasarea în viteză și încercând să scape pe drumurile laterale, însă pe un drum forestier din zonă nu și-a mai putut continua deplasarea din cauza terenului accidentat. Imediat, cei doi ocupanți au abandonat vehiculul și au fugit în zona împădurită.

Au fost constituite mai multe echipe de căutare și s-a acționat concentric prin restrângerea treptată a arealului de căutare, fiind dispuse totodată toate măsurile de siguranță și securitate pentru polițiștii implicați, reușindu-se găsirea celor doi bărbați, care erau ascunși în fondul forestier. Cei doi au fost încătușați și preluați de către polițiști fără incidente, nefiind necesară utilizarea forței sau a armamentului, supunându-se somațiilor polițiștilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending