Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (284)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

ÎN DIALOG   CU PROFESORUL OCTOGENAR  NICOLAE  BRĂDĂŢENU, FOST INSPECTOR ŞCOLAR (PARTEA a III-a)

Georgică Manole: Episodul cu „Câştigă România” a fost o provocare?

Nicolae Brădăţeanu: Recunosc şi eu că îmi plac provocările de orice fel. M-am înscris pentru selecţie  cu gândul că dacă n-am să fac faţă la această etapă n-am să ajung să mă calific şi în consecinţă să mă fac de râs într-o astfel de emisiune urmărită de toată ţara. Plecând de la proverbul că „pe lângă un dram de minte îţi trebuie şi un dram de noroc”, m-am înscris. La preselecţie, din opt întrebări am dat şase răspunsuri exacte, unul aproape corect, care a fost omologat, şi  un altul total eronat. Peste o jumătate de an, la începutul lunii octombrie 2022 pentru filmări.  Cine n-a fost într-un studio crede că filmările au loc aşa cum se vede în transmisia finală, fără să ştie că printr-o meseriaşă butaforie se maschează un soi de sală plină de cabluri încolăcite, multe proiectoare care îşi iau ochii şi o echipă de peste zece oameni, fiecare cu atribuţia sa,  conduşi de severul Ianţu, uneori şi în conflict cu ei, oprind deseori filmarea.  Cum a fost?  Ca să fiu sincer, am trecut de prima ediţie fiindcă am avut noroc şi am pierdut a doua ediţie  tot „la mustaţă” fiindcă am avut ghinion, eu fiind obligat, din neatenţie la un traseu cu două judeţe mai mult decât concurentul meu, deşi eu terminasem primul traseul eliminatoriu. Recunosc şi azi că la unele întrebări, ce-i drept puţine la număr,  cu răspunsuri greşite, nu au fost neapărat din cauza necunoaşterii, ci a atmosferei stresante în care se desfăşura concursul. Oricum, cu suma câştigată am achitat cheltuielile ce le solicita pretenţiosul Bucureşti, televiziunea oferind doar apa minerală, cu şansa de a alege între a fi plată sau carbogazoasă. Momentul care a colorat atmosfera a fost şi cel legat de mesajul epigramei adresată lui Ianţu şi de care a fost încântat să-l dau în cadrul emisiunii., însă nu a fost prea  încântat  când echipa de filmare a aplaudat cu subînţeles la repetabila sa expresie „Puneţi mâna pe carte că nu urzică!”.   Iată cum suna: „Dintre sute de cuplete, / Am un sfat şi pentru tine: / Nu te tunde, lasă-ţi plete, / Ca să fii un moş ca mine;, /  Lasă-ţi plete fără frică, / Lasă-le, că nu urzică!” În final mi-a oferit „Marea Enciclopedie Ilustrată”, pe care o păstrez tot ca pe un trofeu, pentru a-mi întregi amintirile. Cartea are şi autograful lui Ianţu care, cu mâna lui, a scris: „Domnului Nicolae, cel mai simpatic concurent la „Câştigă România”, octombrie 2022”.

  1. M.: Aţi început să vă apropiaţi în ultimii ani şi de epigramă…
  2. B.: Vă spuneam cândva că am venit de la Gura Humorului la Gura Umorului. Aşa, fără pretenţii, dintr-o joacă, mai mult ca o disimulare: “Când am câte-un mic necaz, / Ori trăiesc intens o dramă, / Schimb macazul şi fac haz, / Încropind o epigramă.” Sau: Epigramist? Doar amator, / Mai précis învăţăcel. / E greu ca dintr-un mic păstor / S-ajungi un mare…Păstorel!”
  3. M.: Intarţi mai adânc în demers.
  4. B.: Totul a plecat de la cele peste 200 de epigram publicate în “Almanahul Rebus” între anii 2010 – 2020. Care mi s-au părut mai bune le-am adunat într-un volum pe care l-am conceput ca pe o antologie a celor mai mari epigramişti validaţi şi de Călinescu în “Istoria…” sa, cum ar fi Cincinat sau Păstorel, cărora le-am prezentat şi biografiile. Au urmat în antologie alţi epigramişti validaţi, precum şi scriitori care au cochetat cu specia cu sau fără voia lor, cum ar fi Eminescu. E drept că, pe alocuri, am introdus şi unele epigrame ale mele din almanahul amintit.
  5. M: Eu zic să încheiem cu o epigramă!
  6. B. De accord. Fiindcă Georgică Manole, cel care îmi ia acest interviu, este profesor de matematică, vă propun Unui elev slab la matematică – “Sătul era de mate-ncât / Zicea că i-a ajuns la gât; /  Profu` i-a spus, spre a pricepe, /  Că de la gât în sus începe!” (SFÂRŞIT)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Jandarmii botoșăneni, în mijlocul tinerilor: Alege un viitor sigur în echipa noastră! Campanie de promovare a carierei militare

Publicat

Publicitate

Profitând de vremea frumoasă de sâmbătă după-amiază și de atmosfera animată de la Zilele municipiului Botoșani, jandarmii botoșăneni au fost prezenți în mijlocul tinerilor cu un mesaj clar și motivant: „Alege un viitor sigur în echipa noastră!”.

Activitatea face parte din campania națională de promovare a carierei în Jandarmeria Română și vizează atragerea de candidați pentru instituțiile de învățământ militar care pregătesc ofițeri și subofițeri jandarmi, a anunțat într-un comunicat IJJ Botoșani.

Pe lângă dialogurile directe cu adolescenții curioși sau dornici de afirmare într-un cadru disciplinat și valoros, jandarmii au distribuit pliante informative referitoare la admiterea în Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și în școlile de subofițeri de la Fălticeni și Drăgășani. Au fost oferite detalii și despre instituțiile militare de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale care pregătesc personal pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Tinerii interesați au fost îndrumați către site-ul oficial al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani – www.jandarmeriabotosani.ro, secțiunea „Carieră”, unde pot consulta anunțul de concurs și toate informațiile necesare pentru înscrierea în sesiunea de recrutare, care este deschisă până pe 18 mai.

Jandarmii le-au vorbit celor prezenți nu doar despre condițiile de admitere, ci și despre avantajele unei cariere în acest domeniu: evoluție profesională, stabilitate, diversitate de specializări – de la ordine publică și pază, la logistică, IT, financiar, resurse umane sau relații publice. De asemenea, au fost prezentate și exigențele legale ale profesiei, într-un demers sincer și transparent.

Campania „Alege un viitor sigur în echipa noastră!” se va derula pe tot parcursul anului 2025, fiind desfășurată atât în licee, cât și în spațiul public, în cadrul misiunilor curente, printr-un contact direct cu tinerii care pot deveni viitorii jandarmi.

Publicitate

Obiectivul este clar: recrutarea unei resurse umane de calitate, bine informate și motivate să contribuie activ la misiunile Jandarmeriei Române, în sprijinul cetățenilor și al ordinii publice.

Citeste mai mult

Eveniment

Viața merge mai departe și fără politică: Costel Șoptică, reales președinte al AJVPS Botoșani

Publicat

Publicitate

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoșani are, în mod oficial, o nouă conducere – una care vine, de fapt, cu continuitate. În cadrul Adunării Generale desfășurate ieri, fostul lider al PNL Botoșani, Costel Șoptică a fost reales în funcția de președinte al organizației, primind pentru a doua oară votul de încredere al colegilor săi.

Evenimentul a reprezentat nu doar un moment de alegere, ci și de bilanț. În fața celor prezenți, Costel Șoptică a prezentat raportul de activitate al Consiliului de Conducere din ultimii patru ani, subliniind acțiunile concrete întreprinse pentru protejarea fondurilor de vânătoare și pescuit, combaterea braconajului și respectarea legislației de mediu.

„Viziunea mea rămâne ferm orientată către protejarea fondurilor cinegetice și piscicole, lupta neîntreruptă împotriva braconajului — fenomen față de care avem toleranță zero”, a explicat președintele AJVPS. Acesta a mulțumit tuturor instituțiilor partenere pentru colaborare și implicare, subliniind că legea trebuie aplicată cu rigoare și fără excepții.

În planul pentru următorii patru ani, Șoptică a punctat ca priorități dezvoltarea sustenabilă a activităților de vânătoare și pescuit, consolidarea parteneriatelor cu autoritățile de mediu, dar și intensificarea măsurilor pentru protejarea biodiversității.

„Susțin o abordare responsabilă, care să asigure păstrarea și valorificarea patrimoniului natural al județului nostru pentru generațiile viitoare. Natura are nevoie să fie protejată și îngrijită, iar AJVPS Botoșani va continua să fie un partener activ în acest efort”, a adăugat Costel Șoptică.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: George Simion sau Nicușor Dan. Care este favoritul caselor de pariuri

Publicat

Publicitate

Casele de pariuri funcționează tot mai des ca un barometru informal al opțiunilor electorale, oferind o perspectivă interesantă asupra tendințelor de vot – chiar dacă acuratețea predicțiilor nu este garantată, relatează alba24.ro. Cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 18 mai, cotele afișate de bookmakeri indică o competiție strânsă între cei doi candidați rămași în cursă.

George Simion, candidatul susținut de partidul AUR, este considerat favorit în confruntarea decisivă cu Nicușor Dan, independent și actual primar general al Capitalei. Potrivit caselor de pariuri, Simion are cele mai mari șanse să ajungă la Cotroceni, însă ecartul dintre cei doi s-a redus pe parcursul săptămânii.

Dacă în seara de marți cota lui George Simion era de 1,50 față de 2,50 pentru Nicușor Dan, joi raportul a devenit 1,77 la 2,00, iar sâmbătă seara, diferența a rămas relativ constantă: Simion – 1,70, Dan – 2,10. Aceste variații indică o ușoară schimbare de percepție în rândul pariorilor, posibil influențată de dezbateri, apariții publice sau evoluția campaniei.

Un detaliu aparte îl reprezintă cotele pentru votul din diaspora. În mod surprinzător, George Simion este cotat ca mare favorit în afara țării, cu o cotă de doar 1,11, în timp ce adversarul său are o cotă de 5,55 – o estimare care contrazice, de altfel, tendințele clasice ale electoratului român din străinătate.

Se pot face pariuri inclusiv pe prezența la vot. Casele de pariuri indică o probabilitate ridicată ca turul al doilea să atragă o participare mai scăzută, cota pentru o prezență redusă fiind de 50.

Rămâne de văzut dacă și de această dată cotele reflectă fidel rezultatul final sau dacă ne așteaptă o nouă surpriză electorală, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2024, când victoria lui Călin Georgescu nu a fost anticipată de niciun bookmaker.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Stele pe cer și în suflet: Elevii botoșăneni au strălucit la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

Publicat

Publicitate

Timp de câteva zile, între 5 și 10 mai 2025, Timișoara a fost centrul Universului pentru tinerii pasionați de stele, galaxii și misterele cosmosului. Acolo, la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, opt elevi botoșăneni de la categoria Juniori și un elev la categoria Seniori au demonstrat că știința poate fi o formă de poezie, iar cunoașterea – o aventură fascinantă.

Reprezentanții județului Botoșani nu doar că au participat, ci au impresionat prin rezultatele lor remarcabile. Medalii de aur, argint și bronz, mențiuni speciale și calificări în lotul lărgit au fost obținute de acești copii care privesc spre cer nu doar cu uimire, ci și cu înțelegere.

Matei Butnaru, elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani, a cucerit juriul și cerul deopotrivă, obținând Premiul I oferit de Ministerul Educației, Medalia de Aur din partea Societății de Științe Matematice din România și un Premiu Special acordat de Universitatea de Vest din Timișoara pentru rezultatele sale excepționale. Alături de el, Teodora Gavrileț, tot de la „Eminescu”, a fost distinsă cu mențiune de onoare la categoria seniori.

Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani a fost un adevărat focar de excelență: Iustin Nistor a primit o mențiune MEC și medalia de argint, în timp ce colegele sale, Sara Ionescu și Amelia Ioana Uleniuc, au fost răsplătite cu medalii de bronz. Andreea Elena Cercel a obținut mențiune de onoare, completând galeria de performanță.

Și de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani, Bianca Andra Andrieș a adus acasă o medalie de argint și o mențiune MEC, dar și o calificare în lotul lărgit, la fel ca Matei Butnaru.

Fiecare medalie este o mărturie a talentului, curiozității și dorinței de cunoaștere a elevilor noștri. Botoșaniul demonstrează, încă o dată, că educația de calitate și susținerea valorilor duc la excelență.

Publicitate

Vom continua să fim alături de acești tineri minunați, oferindu-le sprijinul necesar pentru a-și urma aspirațiile și pentru a străluci, la propriu și la figurat, precum stelele pe care le studiază. Felicitări, dragi elevi și stimați profesori!” , a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Copiii aceștia au citit stelele nu doar pe cer, ci și în sine. Au muncit, au visat, au învățat – și au fost răsplătiți. Sunt dovada vie că știința are suflet, iar performanța începe de pe băncile școlii, acolo unde pasiunea prinde aripi.

Felicitări, tinerilor astronauți ai Botoșaniului! Cerul este doar începutul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending