Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (284)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

ÎN DIALOG   CU PROFESORUL OCTOGENAR  NICOLAE  BRĂDĂŢENU, FOST INSPECTOR ŞCOLAR (PARTEA a III-a)

Georgică Manole: Episodul cu „Câştigă România” a fost o provocare?

Nicolae Brădăţeanu: Recunosc şi eu că îmi plac provocările de orice fel. M-am înscris pentru selecţie  cu gândul că dacă n-am să fac faţă la această etapă n-am să ajung să mă calific şi în consecinţă să mă fac de râs într-o astfel de emisiune urmărită de toată ţara. Plecând de la proverbul că „pe lângă un dram de minte îţi trebuie şi un dram de noroc”, m-am înscris. La preselecţie, din opt întrebări am dat şase răspunsuri exacte, unul aproape corect, care a fost omologat, şi  un altul total eronat. Peste o jumătate de an, la începutul lunii octombrie 2022 pentru filmări.  Cine n-a fost într-un studio crede că filmările au loc aşa cum se vede în transmisia finală, fără să ştie că printr-o meseriaşă butaforie se maschează un soi de sală plină de cabluri încolăcite, multe proiectoare care îşi iau ochii şi o echipă de peste zece oameni, fiecare cu atribuţia sa,  conduşi de severul Ianţu, uneori şi în conflict cu ei, oprind deseori filmarea.  Cum a fost?  Ca să fiu sincer, am trecut de prima ediţie fiindcă am avut noroc şi am pierdut a doua ediţie  tot „la mustaţă” fiindcă am avut ghinion, eu fiind obligat, din neatenţie la un traseu cu două judeţe mai mult decât concurentul meu, deşi eu terminasem primul traseul eliminatoriu. Recunosc şi azi că la unele întrebări, ce-i drept puţine la număr,  cu răspunsuri greşite, nu au fost neapărat din cauza necunoaşterii, ci a atmosferei stresante în care se desfăşura concursul. Oricum, cu suma câştigată am achitat cheltuielile ce le solicita pretenţiosul Bucureşti, televiziunea oferind doar apa minerală, cu şansa de a alege între a fi plată sau carbogazoasă. Momentul care a colorat atmosfera a fost şi cel legat de mesajul epigramei adresată lui Ianţu şi de care a fost încântat să-l dau în cadrul emisiunii., însă nu a fost prea  încântat  când echipa de filmare a aplaudat cu subînţeles la repetabila sa expresie „Puneţi mâna pe carte că nu urzică!”.   Iată cum suna: „Dintre sute de cuplete, / Am un sfat şi pentru tine: / Nu te tunde, lasă-ţi plete, / Ca să fii un moş ca mine;, /  Lasă-ţi plete fără frică, / Lasă-le, că nu urzică!” În final mi-a oferit „Marea Enciclopedie Ilustrată”, pe care o păstrez tot ca pe un trofeu, pentru a-mi întregi amintirile. Cartea are şi autograful lui Ianţu care, cu mâna lui, a scris: „Domnului Nicolae, cel mai simpatic concurent la „Câştigă România”, octombrie 2022”.

  1. M.: Aţi început să vă apropiaţi în ultimii ani şi de epigramă…
  2. B.: Vă spuneam cândva că am venit de la Gura Humorului la Gura Umorului. Aşa, fără pretenţii, dintr-o joacă, mai mult ca o disimulare: “Când am câte-un mic necaz, / Ori trăiesc intens o dramă, / Schimb macazul şi fac haz, / Încropind o epigramă.” Sau: Epigramist? Doar amator, / Mai précis învăţăcel. / E greu ca dintr-un mic păstor / S-ajungi un mare…Păstorel!”
  3. M.: Intarţi mai adânc în demers.
  4. B.: Totul a plecat de la cele peste 200 de epigram publicate în “Almanahul Rebus” între anii 2010 – 2020. Care mi s-au părut mai bune le-am adunat într-un volum pe care l-am conceput ca pe o antologie a celor mai mari epigramişti validaţi şi de Călinescu în “Istoria…” sa, cum ar fi Cincinat sau Păstorel, cărora le-am prezentat şi biografiile. Au urmat în antologie alţi epigramişti validaţi, precum şi scriitori care au cochetat cu specia cu sau fără voia lor, cum ar fi Eminescu. E drept că, pe alocuri, am introdus şi unele epigrame ale mele din almanahul amintit.
  5. M: Eu zic să încheiem cu o epigramă!
  6. B. De accord. Fiindcă Georgică Manole, cel care îmi ia acest interviu, este profesor de matematică, vă propun Unui elev slab la matematică – “Sătul era de mate-ncât / Zicea că i-a ajuns la gât; /  Profu` i-a spus, spre a pricepe, /  Că de la gât în sus începe!” (SFÂRŞIT)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Primele de carieră didactică şi profesională: Vor fi acordate în luna octombrie a fiecărui an. Cât timp vor putea fi utilizate

Publicat

Publicitate

Prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională pentru personalul didactic şi cel administrativ se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv, prevede o lege publicată recent în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.

În prezent, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net iar prima de carieră profesională se acordă în limita unui plafon anual de 500 de lei net/an școlar/universitar.

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 87/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, și pentru modificarea unor acte normative în domeniul educației, a fost publicată vineri, 4 octombrie, în Monitorul Oficial.

Primele de carieră didactică şi profesională, acordate în luna octombrie a fiecărui an

Potrivit documentului, prima de carieră didactică se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023 – 2024 până în anul școlar/universitar 2026 –
2027 inclusiv, pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație, și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Publicitate

Legea mai prevede că prima de carieră se acordă pe suport electronic.

Potrivit legii, de prima de carieră didactică beneficiază personalul din învățământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, precum și cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar, aflat în activitate într-un an școlar/universitar începând cu anul școlar/universitar 2022 – 2023 până în anul școlar/universitar 2026 – 2027 inclusiv.

De prima de carieră profesională beneficiază personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2022 – 2023 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2022 – 2023 până în anul universitar 2026 – 2027 inclusiv, care beneficiază de cursuri de pregătire profesională.

Publicitate

Prima de carieră didactică: 1.500 de lei

Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net. Aceasta se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice.

Prima de carieră didactică vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prima de carieră didactică se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră profesională: 500 de lei

Prima de carieră profesională se acordă în limita unui plafon anual de 500 de lei net/an școlar/universitar.

Aceasta se acordă personalului administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023 – 2024 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023 – 2024 până în anul universitar 2026 – 2027, pe suport electronic.

Prima de carieră profesională se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră profesională este suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Citeste mai mult

Administratie

Care sunt zonele în care se adună cei mai mulți câini fără stăpân în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au reușit să identifice mai multe zone potențial periculoase din municipiul Botoșani în care au fost identificați mai mulți câini fără stăpâni, mulți dintre ei umblând în haită.

Polițiștii locali au transmis că au făcut acest lucru cu ajutorul camerelor de supraveghere, după care au alertat serviciu de ecarisaj din municipiu.

Iată zonele în care, prin intermediul camerelor de supraveghere, au fost depistați numeroși câini fără stăpânț:

– intersecție Octav Onicescu cu Str. Primăverii

– platforma de gunoi din Piața Viilor

– platforma de gunoi de pe Aleea Școlii nr. 4

Publicitate

– platforma de gunoi de pe strada Pacea

– platforma de deșeuri de pe strada Alexandru Donici.

„Polițiștii locali din Dispecerat au apelat telefonic Serviciul Ecarisaj”, a transmis într-un comunicat Poliția Locală de la Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Propunere în Senatul României: Ce se întâmplă cu banii primiți NECUVENIT de pensionari, după recalculare?

Publicat

Publicitate

Ce se întâmplă cu sumele încasate necuvenit de pensionari, în urma recalculării? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun pensionarii care au primit bani în plus din cauza unor erori de calcul sau plată a pensiilor, așteptând un răspuns clar, scrie alba24.ro.

Senatorii au formulat o propunere legislativă în care au decis ce se va întâmpla cu sumele primite din greșeală de pensionari. Aceștia au decis ca sumele să nu fie returnate, se arată într-un document consultat de redactorii de la avocatnet.ro.

Mai exact, scutirea de la plata sumelor primite necuvenit de pensionari se va aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau au beneficiat aceștia în momentul constatării diferențelor.

Dar pentru ca scutirea să se poată aplica efectiv, autoritățile trebuie să actualizeze normele Legii 125/2014. Termenul stabilit prin proiect fiind de 30 de zile de la data intrării acestuia în vigoare.

Este vorba despre scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi completată, așa cum stabilește proiectul de lege ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, astfel încât să fie exceptate de la returnare și sumele acordate în plus pensionarilor, în urma unor erori de calcul, la recalcularea pensiilor potrivit noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), nu doar potrivit vechii legi din domeniu (Legea nr. 263/2010), au mai notat cei de la avocatnet.ro.

Însă pentru a deveni lege, propuerea senatorilor trebuie votată de deputați, iar apoi legea va merge la proulgare, la președintele României.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Linii de lumină pe cer în această seară. Ploaia de stele căzătoare Draconidele atinge nivelul maxim. Pot fi văzute cu ochiul liber

Publicat

Publicitate

Ploaia anuală de meteori Draconidele se va vedea în acest an până joi în emisfera nordică, atingând punctul maxim în noaptea de marţi. Mai puţin cunoscute decât Perseidele din timpul verii, Draconidele pot fi uneori la fel de spectaculoase, relatează BBC, citat de mediafax.ro.

Ploaia anuală de meteori Draconidele este vizibilă în acest an până joi în emisfera nordică şi va atinge punctul culminant în seara zilei de 8 octombrie. Meteorii, care sunt denumiţi uneori „stele căzătoare”, vor apărea ca nişte linii de lumină pe cer.

Ploile de meteoriţi au loc atunci când Pământul trece prin resturile unei comete sau ale unui asteroid. Resturile, de obicei bucăţi de rocă sau gheaţă, lovesc atmosfera Pământului şi ard din cauza frecării, trimiţând linii luminoase pe cerul nopţii.

Punctul de pe cer din care par să provină meteorii este cunoscut sub numele de radiant, iar calitatea spectacolului nocturn se măsoară în funcţie de numărul de meteori vizibili în fiecare oră – cunoscut sub numele de rata orară zenitală. Această rată variază de la an la an.

Draconidele provin din resturile cometei 21P/Giacobini-Zinner, cu radiantul în constelaţia Draco.

Cei care se bucură de o zonă cu cer senin vor putea vedea până la zece „stele căzătoare” pe oră. Nu este nevoie de un instrument special; fenomenul poate fi observat cu ochiul liber.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending