Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (284)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

ÎN DIALOG   CU PROFESORUL OCTOGENAR  NICOLAE  BRĂDĂŢENU, FOST INSPECTOR ŞCOLAR (PARTEA a III-a)

Georgică Manole: Episodul cu „Câştigă România” a fost o provocare?

Nicolae Brădăţeanu: Recunosc şi eu că îmi plac provocările de orice fel. M-am înscris pentru selecţie  cu gândul că dacă n-am să fac faţă la această etapă n-am să ajung să mă calific şi în consecinţă să mă fac de râs într-o astfel de emisiune urmărită de toată ţara. Plecând de la proverbul că „pe lângă un dram de minte îţi trebuie şi un dram de noroc”, m-am înscris. La preselecţie, din opt întrebări am dat şase răspunsuri exacte, unul aproape corect, care a fost omologat, şi  un altul total eronat. Peste o jumătate de an, la începutul lunii octombrie 2022 pentru filmări.  Cine n-a fost într-un studio crede că filmările au loc aşa cum se vede în transmisia finală, fără să ştie că printr-o meseriaşă butaforie se maschează un soi de sală plină de cabluri încolăcite, multe proiectoare care îşi iau ochii şi o echipă de peste zece oameni, fiecare cu atribuţia sa,  conduşi de severul Ianţu, uneori şi în conflict cu ei, oprind deseori filmarea.  Cum a fost?  Ca să fiu sincer, am trecut de prima ediţie fiindcă am avut noroc şi am pierdut a doua ediţie  tot „la mustaţă” fiindcă am avut ghinion, eu fiind obligat, din neatenţie la un traseu cu două judeţe mai mult decât concurentul meu, deşi eu terminasem primul traseul eliminatoriu. Recunosc şi azi că la unele întrebări, ce-i drept puţine la număr,  cu răspunsuri greşite, nu au fost neapărat din cauza necunoaşterii, ci a atmosferei stresante în care se desfăşura concursul. Oricum, cu suma câştigată am achitat cheltuielile ce le solicita pretenţiosul Bucureşti, televiziunea oferind doar apa minerală, cu şansa de a alege între a fi plată sau carbogazoasă. Momentul care a colorat atmosfera a fost şi cel legat de mesajul epigramei adresată lui Ianţu şi de care a fost încântat să-l dau în cadrul emisiunii., însă nu a fost prea  încântat  când echipa de filmare a aplaudat cu subînţeles la repetabila sa expresie „Puneţi mâna pe carte că nu urzică!”.   Iată cum suna: „Dintre sute de cuplete, / Am un sfat şi pentru tine: / Nu te tunde, lasă-ţi plete, / Ca să fii un moş ca mine;, /  Lasă-ţi plete fără frică, / Lasă-le, că nu urzică!” În final mi-a oferit „Marea Enciclopedie Ilustrată”, pe care o păstrez tot ca pe un trofeu, pentru a-mi întregi amintirile. Cartea are şi autograful lui Ianţu care, cu mâna lui, a scris: „Domnului Nicolae, cel mai simpatic concurent la „Câştigă România”, octombrie 2022”.

  1. M.: Aţi început să vă apropiaţi în ultimii ani şi de epigramă…
  2. B.: Vă spuneam cândva că am venit de la Gura Humorului la Gura Umorului. Aşa, fără pretenţii, dintr-o joacă, mai mult ca o disimulare: “Când am câte-un mic necaz, / Ori trăiesc intens o dramă, / Schimb macazul şi fac haz, / Încropind o epigramă.” Sau: Epigramist? Doar amator, / Mai précis învăţăcel. / E greu ca dintr-un mic păstor / S-ajungi un mare…Păstorel!”
  3. M.: Intarţi mai adânc în demers.
  4. B.: Totul a plecat de la cele peste 200 de epigram publicate în “Almanahul Rebus” între anii 2010 – 2020. Care mi s-au părut mai bune le-am adunat într-un volum pe care l-am conceput ca pe o antologie a celor mai mari epigramişti validaţi şi de Călinescu în “Istoria…” sa, cum ar fi Cincinat sau Păstorel, cărora le-am prezentat şi biografiile. Au urmat în antologie alţi epigramişti validaţi, precum şi scriitori care au cochetat cu specia cu sau fără voia lor, cum ar fi Eminescu. E drept că, pe alocuri, am introdus şi unele epigrame ale mele din almanahul amintit.
  5. M: Eu zic să încheiem cu o epigramă!
  6. B. De accord. Fiindcă Georgică Manole, cel care îmi ia acest interviu, este profesor de matematică, vă propun Unui elev slab la matematică – “Sătul era de mate-ncât / Zicea că i-a ajuns la gât; /  Profu` i-a spus, spre a pricepe, /  Că de la gât în sus începe!” (SFÂRŞIT)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Orașul Săveni și comunele din jur rămân în continuare fără apă

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că, sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 10 iulie 2025, va fi prelungită cu încă  24 de ore, din cauza condițiilor din teren și a complexității lucrărilor necesare pentru remedierea avariei majore survenite pe conducta din material OL, cu diametrul de 500 mm, situată în zona Stației de pompare apă brută din localitatea Stânca-Costeşti.

Astfel, perioada estimată pentru reluarea furnizării apei potabile către consumatorii din oraşul Ştefăneşti, oraşul Săveni, respectiv din comunele: Adăşeni, Albeşti, Avrămeni, Călărași, Coțușca, Dângeni, Dobârceni, Durnești, Drăguşeni, Hăneşti, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălășeni, Românești, Răuseni, Santa Mare, Ştiubieni, Todireni, Truşești, Ungureni și Vlăsineşti, este mâine, 11 iulie 2025, ora 16:00.

Citeste mai mult

Educație

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) oferă cazare gratuită candidaților și însoțitorilor în perioada admiterii

Publicat

Publicitate

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) anunță că oferă cazare gratuită în căminele studențești candidaților la facultățile sale, precum și însoțitorilor acestora.

‘Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) vine în sprijinul candidaților înscriși la sesiunea de admitere din iulie 2025, oferind cazare gratuită în campusul studențesc, în perioada 9-18 iulie. Facilitatea este destinată candidaților care susțin proba scrisă la matematică, pentru domeniile: Automatică; Informatică aplicată și sisteme inteligente; Calculatoare și tehnologia informației; Ingineria autovehiculelor; proba de desen, pentru domeniul Arhitectură’, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UTCN.

Potrivit sursei citate, candidații se pot caza în Căminul 7 din Campusul Observator, în camere dotate cu baie proprie. De asemenea, și familiile acestora beneficiază de cazare gratuită. Singura condiție pentru accesul în cămin este prezentarea fișei de înscriere.

‘Cantina studențească rămâne deschisă până pe 30 iulie, oferind mese calde complete (două feluri și desert) la prețuri accesibile, cuprinse între 15 și 20 de lei pe zi. Pentru candidații care se înscriu la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, cazarea gratuită se oferă în Căminul 2 (str. Victor Babeș nr. 62A), alături de însoțitori. Totodată, candidații pot profita de această ocazie pentru a vedea campusul și pentru a simți atmosfera autentică a vieții studențești. Toate detaliile despre condițiile de cazare, locații și date de contact sunt disponibile pe site-ul oficial: https://admitereonline.utcluj.ro/cazare-iulie-2025/’, se mai arată în comunicatul UTCN. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Contrabandă cu stil: Rochii de lux și bunuri accizabile, descoperite la Frontiera Racovăț

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră botoșăneni, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra unor autovehicule, ascunse și nedeclarate, mai multe rochii de mireasă precum și bunuri accizabile, în valoare de peste 16.000 de lei.

 

·În data de 09 iulie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 39 de ani, aflat la volanul unui autovehicul, înmatriculat în R. Ucraina.

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite 19 rochii de lux (de mireasă și de ocazie).

 

·În data de 09 iulie a.c., în jurul orei 22.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat, cetățean român, în vârstă de 36 de ani, aflat la volanul unui microbuz, înmatriculat în R. Moldova.

Publicitate

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite ascunse și nedeclarate, în vederea sustragerii de la control bunuri accizabile (țigarete și alcool).

Conform prevederilor legale, persoanele au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, iar bunurile, estimate la o valoare de aproximativ 16.350 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a poliției rutiere pentru depistarea șoferilor care depășesc limita legală de viteză

Publicat

Publicitate

Miercuri, în intervalul orar 09:00–12:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi, împreună cu Serviciul Rutier, au desfășurat o acțiune de control pe Drumul European 58, în comuna Copălău, vizând prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă.

În cadrul acțiunii au fost verificate peste 50 de autovehicule. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, însumând aproximativ 25.000 de lei.

Dintre acestea, 24 de amenzi au fost aplicate pentru depășirea vitezei legale, iar polițiștii au reținut 12 permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending