Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (265)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Prin intermediul scriitorului Al. D. Funduianu citesc lunar revista “Cafeneaua literară”, aflată sub directoratul lui Virgil Diaconu. În aceste zile toride mi-am propus să citesc şi cartea aceluiaşi Virgil Diaconu, “Destinul poeziei moderne” (Editura “Brumar”, Timişoara, 2008).

(urmare din “Momentul de cultură” nr. 264)

În primul capitol, „Orizontul poeziei”, Virgil Diaconu pleacă de la constatarea că cercetările asupra poeziei s-au canalizat pe două căi: 1. una care vizează subiectul creator, studiul realizându-se asupra poeziei ca operă finalizată; 2. alta care vizează procesul de naştere a poeziei, axându-se pe normele prin care poetul creează.  Cum cele două metode sunt, până la urmă, interdisciplinare, autorul declară  că nu ignoră nici-o modalitate fiindcă ambele urmăresc acelaşi lucru, „să dezvăluie fiinţa poeziei, să afle ce este ea”, ţinta fiind poezia modernă şi capacităţile creatoare care conduc la poezie. Mai întâi, Virgil Diaconu găseşte patru tipologii ale creatorului de poezie: 1. poetul inspirat (de muze, de divinitate, de un element oarecare etc., oricum, de o entitate exterioară); 2. daimonul poetic (luat ca entitate interioară, glasul din lăuntrul său ca gândire speculativ – filozofică); 3. harul creator (divinitatea i-a dat omului ceva în plus faţă de celelalte vieţuitoare, i-a dat harul ca o forţă care îl întrece, cum bine observa Platon: „poetul e o făptură uşoară, înaripată şi sacră, în stare să creeze ceva doar după  ce-l pătrunde harul divin şi îşi iese din sine părăsit de judecată”); 4. eu-l (eu-l poetic sau artistic, generator de valori absolute, şi eu-l psihologic sau empiric, ce ţine de simţirea personală. Primul eu este dat de „gândirea pătrunsă de  har divin”, al doilea de „gândirea raţională”). În definitiv, Virgil Diaconu vrea să ajungă la gândirea modernă, să desluşească fiinţa poeziei moderne şi să găsească ce pune în locul  inspiraţiei. Astfel că, pornind de la Platon şi trecând prin alţi teoreticieni, vorbeşte despre condiţia duală a poetului: 1. poetul ca om – „fiind „gândire raţională” (Platon), „aramă” (Rimbaud), „om care suferă” (T. S. Eliot), „eu psihologic” sau „eu empiric”(L. Rusu); poetul ca poet – fiind gândire creatoare „pătrunsă de har divin” (Platon), „trâmbiţă” sau „altcineva” (Rimbaud), „spirit care creează” (T. S. Eliot) , „eu poetic” sau „eu artistic” (L. Rusu).

Modernismul abandonează  prezenţa gândirii tradiţionale, a elementelor inspiratoare şi a harului divin ca  generatoare ale creaţiei, şi acceptă gândirea poetică „ce are capacitatea de a crea  prin propriile forţe, deci fără sprijinul muzelor-zeiţe, al harului insuflat, al inspiraţiei divine”. Marşând, după cum se vede, pe conceptul de gândire, axiomatizează Virgil Diaconu: „Gândirea poetică este singura răspunzătoare de intrarea în lume a poeziei. De aici încolo vom vorbi despre POEZIA MODERNĂ, aşadar despre poezia  care se face de la simbolism încoace”. Autorul găseşte trei tipuri de gândire: raţională, speculativă şi artistică. Cum cercetarea autorului are ca unul dintre obiectivele  principale creativitatea, acesta asociază fiecărui tip de gândire o funcţie creatoare: creativitatea gândirii raţionale, creativitatea gândirii speculative şi creativitatea gândirii artistice. Virgil Diaconu  include gândirea poetică sferei gândirii artistice, „aşadar creaţia gândirii care îşi manifestă codul poetic în toate cele trei dimensiuni ale semnului: expresie, ideaţie, referent”. Din această perspectivă,  orice analiză a poeziei moderne se face vizând stilistica expresiei (poezia ca artă poetică – artă a limbajului, expresie poetică), stilistica ideaţiei (poezia ca desfăşurare a lirismului – ideile poeziei manifestate prin  cele patru tipuri de lirism: ascensional, descensional, echilibrat = homeostazic şi contestatar = protestatar) şi stilistica referenţială (poezia ca viziune asupra existenţei – imaginaţia poetică ca producătoare a unei poezii tricefale: mimetică, spirituală sau ficţional-obscură).

Discursul eseistic concentrat în primul capitol al volumului  continuă cu puncte de vedere despre poezia performantă, poezia ratată,  poezia creată raţional (studiu de caz pe A. E. Poe), poezia pură (studiu de caz pe Paul Valery), prozaismul versificat (studiu de caz pe Rimbaud) şi viziunea sterilă (suprarealistă, a absurdului,  ermetică, banală,  pregnant mimetică, pregnant sau exclusiv morală, socială, didactică, pornografică etc.).  Dar chiar şi spiritului modern care, după unii, are toate calităţile,  Virgil Diaconu  îi descoperă două paliere: 1. spiritul modern autentic;  2.  spiritul modern fabricat, teribilist.

Publicitate

Autorul îşi pune  şi o altă întrebare: „Dar ce se întâmplă cu poezia după ce a fost încheiată de autorul ei?”  Tot Virgil Diaconu  vine  cu un răspuns: „Valorizarea lectorului face destinul în lume al operei”, (VA URMA)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, anunță Ministerul Educaţiei

Publicat

Publicitate

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie 2024, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Elevii români au obţinut o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz, acest rezultat situând România pe locul doi în Europa la această ediţie.

Astfel, Mihai-Valeriu Voicu, de Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti a câştigat medalia de aur, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” şi Andrei Paul Iorgulescu – Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti au câştigat medalia de argint, iar Rareş-Felix Tudose, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti a câştigat medalia de bronz.

“Leaderii echipei au fost reprezentanţii Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică: prof. Marius Nicoli, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” / “Syncro Soft”, Craiova şi stud. Alexandru Luchianov, Massachusetts Institute of Technology, USA. Acest rezultat aduce România pe locul 8 în lume (locul 2 în Europa) la această ediţie, arătând continuitatea în performanţă a informaticii Româneşti la această disciplină la care există acerbă concurenţă la nivel global. Felicitări tuturor celor care şi-au adus contribuţia la acest rezultat”, a precizat Ministerul Educaţiei pe pagina de Facebook. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Codul Rutier 2024, reguli de parcare. Unde staționezi legal față de o trecere de pietoni, cum parchezi ca să nu-ți ridice mașina

Publicat

Publicitate

Șoferii care își caută un loc de parcare trebuie să fie extrem de atenți la reglementările Codului Rutier 2024. O parcare neregulamentară nu doar că te poate costa o amendă substanțială, dar te poți trezi și cu mașina ridicată. Este esențial să cunoști distanțele legale față de trecerile de pietoni și alte locuri restricționate pentru a evita astfel de sancțiuni, scrie playtech.ro.

La ce distanță poți parca față de o trecere de pietoni?

Conform Codului Rutier 2024, parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri înainte sau după o trecere de pietoni este strict interzisă. Această măsură este menită să asigure vizibilitatea atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, reducând riscul de accidente.

Textul legal este clar: „Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea,” conform Art. 174 (e) din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Singura excepție de la această regulă este atunci când în apropierea trecerii de pietoni există o parcare special amenajată și marcată corespunzător, care respectă distanțele minime de siguranță.

Ce sancțiuni riști pentru parcarea neregulamentară?

Nerespectarea acestor reguli te poate costa scump. Amenda minimă pentru o parcare neregulamentară începe de la 330 de lei. Aceasta este aplicată, de exemplu, celor care parchează pe trotuar fără a respecta reglementările sau care opresc prea aproape de o trecere de pietoni.

Pentru cei care încalcă regulile de parcare în apropierea trecerilor de pietoni, amenzile pot urca până la 825 de lei. Pe lângă amenda financiară, autoritățile pot dispune și ridicarea vehiculului. Aceasta vine cu un cost suplimentar semnificativ. În București, de exemplu, în Sectorul 3, costurile pentru ridicarea unei mașini sunt următoarele:

  • Ridicare: 200 de lei
  • Transport: 150 de lei
  • Depozitare:
    • 150 de lei pentru primele 24 de ore
    • 50 de lei pentru fiecare zi suplimentară după primele 24 de ore

Astfel, pe lângă amenda de până la 825 de lei, un șofer neglijent ar putea plăti încă cel puțin 500 de lei pentru a-și recupera mașina ridicată.

Publicitate

Cum să eviți amenzile și ridicarea mașinii

Pentru a evita aceste sancțiuni, este crucial să te asiguri că respecți distanțele legale față de trecerile de pietoni și alte zone interzise. Dacă nu ești sigur că locul de parcare este conform reglementărilor, mai bine cauți un alt loc sau te orientezi către parcări special amenajate.

În concluzie, respectarea Codului Rutier nu este doar o obligație legală, ci și o măsură de siguranță pentru tine și ceilalți participanți la trafic. Asigură-te că parchezi corect pentru a evita amenzile și neplăcerile legate de ridicarea vehiculului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trimitem mesaje de Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie

Publicat

Publicitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trimitem mesaje de Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, informează alba24.ro.

Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei.

Cele mai multe poartă numele Maria (circa 1.400.000), aproximativ 270.000 se numesc Mariana și în jur de 51.000, Marinela.

Dintre femeile care îşi serbează în 8 septembrie onomastica, aproape 1.400.000 se numesc Maria, peste 270.000 Mariana și peste 50.000 poartă numele Marinela.

Și numele Mioara este foarte popular: peste 31.000 de românce îl poartă.

 

Publicitate
YouTube video

Marina, 25.447, Marilena, Mărioara, Măriuca şi Măria sunt de asemenea foarte folosite.

 

YouTube video

Publicitate

 

De Sfânta Maria îşi serbează onomastica şi mai mult de 310.000 de bărbaţi care poartă numele Marian, Marin sau Marinică.

Sfânta Maria: de unde provine numele Maria

Numele Maria provine din ebraică și înseamnă cea iubită, cea îndrăgită, potrivit Basilica.

În aramaică, Maryam înseamnă „doamnă”, „stăpână”. După Fericitul Ieronim, în ebraică, numele s-ar compune din mar, ce înseamnă „picătura” plus yam ce înseamnă „mare”, deci „picătura de apă de mare”.

Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea dragă”, „cea iubită”.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: alte variante

Alte nume care se sărbătoresc la 8 septembrie sunt:

  • Mari,
  • Meri,
  • Marioara,
  • Măriuța,
  • Marița,
  • Mara,
  • Mariana,
  • Ana Maria,
  • Marilena,
  • Marina,
  • Marinela,
  • Marița,
  • Marusia,
  • Măriuca,
  • Maricica,
  • Mia,
  • Mimi,
  • Mioara,
  • Marian,
  • Marin,
  • Marinel.

Controversa numelui ”Marius”

Unele persoane sărbătoresc numele Marius cu ocazia Sfintei Maria, altele nu. Unii zic că “Marius” este un derivat din Maria, alţii că nu are nici o legătură şi că vine de fapt de la zeul Mars şi asta face din ei adevăraţi războinici.

Răspândit în aproape toată Europa, dar mai ales în Italia, Franţa, Spania şi Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a jandarmilor botoșăneni printre copiii care de luni se întorc la școală

Publicat

Publicitate

,,Protejează-te pe tine și pe colegii tăi!” a fost mesajul pe care jandarmii botoșăneni l-au transmis astăzi elevilor care peste două zile vor începe noul an școlar.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare ,,Școli în siguranță”, premergător deschiderii anului școlar 2024 – 2025 și a constat în discuții cu elevii din clasele primare și gimnaziale cu care jandarmii s-au întâlnit în parcurile din municipiul Botoșani, municipiul Dorohoi și orașul Darabani.

Elevii au primit și pliante preventive cu informații referitoare la regulile de autoprotecție pe care este necesar să le respecte pentru a fi în siguranță atât ei, cât și colegii lor, pe traseele de deplasare sau în cadrul școlii.

Jandarmii vor fi prezenți luni dimineață la mai multe școli din județ cu prilejul deschiderii noului an școlar, unde vor prezenta mesajul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar echipajele de jandarmerie vor acționa în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, pentru ca elevii, părinții și personalul didactic să fie în siguranță, iar actul educațional să debuteze într-un climat civilizat, adecvat importanței acestui moment festi

v.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending