Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (25)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 3 din 2022.   Şi în acest număr nimic despre Eminescu. Ţinând cont de evoluţiile geopolitice, revista publică un apel al lui Victor Hugo, din 1863, intitulat „Armatei ruse”: „Soldaţi ruşi, redeveniţi oameni. Vi se oferă acum această onoare, nu o lăsaţi să vă scape. Ascultaţi, cât mai e încă timp. Dacă veţi duce mai departe acest război sălbatic; dacă voi, ofiţerilor, care sunteţi nişte suflete nobile, dar pe care un capriciu le poate ruina         şi-arunca-n Siberia; dacă voi, soldaţilor, ieri şerbi, astăzi sclavi, smulşi brutal de lângă mamele voastre, de lângă logodnicele voastre, de lângă familiile voastre, suferind cnutul, maltrataţi,  prost hrăniţi, condamnaţi pentru mulţi ani, cine ştie pentru cât timp, la efectuarea unui serviciu militar mai aspru în Rusia decât închisoarea prin alte părţi;  dacă voi,  care sunteţi nişte victime, luptaţi împotriva victimelor; dacă, în ora această sfântă în care venerabile Polonie se revoltă, în ora aceasta supremă în care trebuie să alegeţi între Petersburg, unde se află tiranul, şi Varşovia , unde se află libertatea; dacă, în acest conflict decisiv, vă nesocotiţi datoria, unica voastră datorie, fraternitatea; dacă vă alăturaţi cauzei ţarului, călăul lor şi al vostru;  dacă, oprimaţi cum sunteţi, singura învăţătură pe care aţi tras-o din o ruşine; dacă voi,  cu sabia-n mână, vă puneţi forţele-nşelate şi oarbe în slujba despotismului, monstru greoi şi alienat, care vă striveşte pe toţi, ruşi şi polonezi; dacă, în loc să întoarceţi armele şi să-l înfruntaţi pe măcelarul naţiunilor, zdrobiţi cu laşitate, dată fiind superioritatea arsenalului şi numărului vostru, acest eroic popor disperat, care-şi reclamă dreptul cel mai important, dreptul la patrie;  dacă, în plin secol al nouăsprezecelea, săvârşiţi asasinatul Poloniei; dacă faceţi acest lucru, luaţi aminte, bărbaţi ai armatei  ruse, veţi cădea, ceea ce vi se pare imposibil, chiar mai jos decât bandele de sudişti iar lumea civilizată vă va dispreţui! Crimele forţei sunt şi rămân crime; oroarea publică este o pedeapsă.

Publicitate

Soldaţi ruşi,  inspiraţi-vă de  la polonezi, nu-i combateţi. Ceea ce ridică-n Polonia în faţa voastră nu este un duşman, este un exemplu.”

„Lumina de duminică” nr. 13 (844) din 2022.  Pr. Ioniţă Apostolache  publică eseul „Eminescu şi rugăciunea sufletului însetat” cu referire la Tudor Nedelcea, un consacrat şi pasionat hermeneut al operei lui Mihai Eminescu, autor a numeroase lucrări şi studii despre poetul nostru naţional. Mă opresc la două citate reţinute de autor din Tudor Nedelcea:                  1. „Acumulând şi preluând critic întreaga problematică religioasă, el şi-a format o dogmatică personală – chiar dacă nu şi-a expus-o într-un sistem bine conturat – despre: Dumnezeu (Teologia), Iisus Hristos (Hristologia), Fecioara Maria (Mariologia), îngeri (Angelogia) demoni (Demonologia), moartea. Era atât de informat şi iniţiat asupra creştinismului sau a altor religii, încât i-a surprins chiar pe unii clerici. Argumentaţia teologico-filosofică din însemnările aflate în manuscrisele sale o regăsim în marea sa creaţie. În „Memento mori”, această panoramă a deşertăciunilor, teoretizată înaintea sa de Miron Costin şi Dimitrie Cantemir, Divinitatea se face prezentă, situată întotdeauna deasupra efemerităţii oricărui conducător, oricât de mare ar fi fost el pe acest pământ, cum este cel al Babilonului. Cititorul este plimbat prin locurile sfinte, prin vechiul Ierusalim, unde pot fi văzute personaje biblice – David, Solomon – poetul rege care „cânta pe Împăratul în hlamidă de lumină”, prin Grecia (cu „templele multicolore” arătate „zeilor din ceruri”), prin Roma antică, spre a poposi pentru mai multă vreme în Dacia, atât de dragă Poetului”; 2. „Eminescu îţi identifică strigătul cu un act de implorare a celor bântuiţi de valul istoriei, al celor ce plutesc pe marea vieţii, dar nu ca nişte naufragiaţi, ci înlăuntrul unei Nave ce-şi propune să biruiască furtunile, avându-l pe Hristos la cârmă şi pe Sfânta Sa Maică la proră. Să reţinem şi observaţia că „Rugăciune” nu e făcută în nume personal, ci este o invocare colectivă, poetul constituindu-se în exponent al celor cu care se simte solidar. Se poate lesne observa din aceste scurte popasuri în lirica eminesciană (deşi exemplele ar putea continua) că în viziunea eminesciană asupra religiei creştine se distinge o cale a credinţei a unei iubiri pure pentru Iisus Hristos (Dumnezeu-Fiul) şi pentru Sfânta Fecioară.  Este o dominantă a credinţei împământenite în spaţiul carpato-pontico-danubian odată cu ivirea pe scena lumii a poporului român”.

  Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat dat jos de la volan la Rădăuți Prut. NU avea carnet de conducere

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control la data de 18 mai 2024, pe drumul național, DN 24 C, din comuna Rădăuți Prut, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca în funcție de rezultate, să fie dispuse măsuri legale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Lucian Trufin: „Pacienții din spitalele aflate în cordoonarea C.J. Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienții în unitățile medicale din coordonarea Consiliului Județean. Programul „RESPECT PENTRU PACIENȚI” are în vedere stabilirea unor protocoale privind relația dintre angajații spitalelor și pacienții care sunt internați sau consultați în aceste unități. Lucian Trufin spune că programul său nu se referă la actul medical propriu-zis, ci la modul în care sunt abordați pacienții, de la intrarea pe ușa spitalului, până la externare.

Ceea ce a făcut doamna președinte Doina Federovici la Spitalul Județean este extraordinar. Prin investițiile realizate în mandatul său s-a început modernizarea secțiilor Spitalului Județean și dotarea cu echipamente de ultimă generație. Avem și medici care fac lucruri extraordinare. Deci actul medical e de înaltă calitate. Eu vreau să mă asigur că pacientul e tratat civilizat, cu respect și într-un mod profesionist, pe toată durata prezenței sale în spital, nu doar în cabinetul de consultații sau în sala de operații. Vreau ca pacienții care intră în spitalele coordonate de Consiliul Județean să fie tratați la fel cum sunt tratați pacienții din spitalele private”, a declarat Lucian Trufin.

Candidatul PSD a mai adăugat că pe lângă stabilirea protocoalelor privind relația cu pacienții, Consiliul Județean se va implica în monitorizarea respectării standardelor stabilite, inclusiv prin trimiterea la spital a unor evaluatori care vor pretinde că sunt pacienți astfel încât să poată observa direct cum se comportă personalul spitalului. De asemenea, la externare, pacienții vor avea posibilitatea să își exprime într-un chestionar, gradul de mulțumire privind serviciile primite.

Publicitate

Lucian Trufin spune că cei care îl acuză că președintele Consiliului Județean nu ar avea competențe în această privință nu înțeleg ce înseamnă votul primit de aleșii locali. „Votul cetățenilor are cea mai mare putere. Dacă eu sunt votat de botoșăneni, rolul meu e să rezolv problemele lor. Iar dacă relația față de pacienți este o problemă în spitalele din Consiliul Județean atunci votul cetățenilor îmi dă toate competențele pentru a mă implica să rezolv această chestiune. Implementarea programului „RESPECT PENTRU PACIENȚI” va fi un obiectiv inclus în mandatul primit de managerul spitalului de la Consiliul Județean. Și veți vedea că se va face!”, a dat asigurări Lucian Trufin.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dramele bătrânilor singuri. Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ

Publicat

Publicitate

O bătrână, de 80 de ani, din județul Botoșani a apelat la data de 18 mai serviciul 112 pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut de ceva timp.

Un chipaj de poliție a ajuns în scurt timp la locuința acesteia pentru a afla ce s-a întâmplat.

În realitate, bătrâna, care are și probleme cu vederea, era îngrijorată pentru că nu a reușit să își contacteze fiul, ce locuiește în altă localitate și care, periodic, îi aduce alimente.

Publicitate

Aceasta le-a spus polițiștilor că a rămas fără mâncare și, de fapt, acesta este motivul pentru care a apelat 112.

“Colegii noștri, Denis și Andrei, i-au adus tot ce avea nevoie și au luat legătura cu fiul acesteia pentru a-l informa despre situația în care se află”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Răchiți, DOSAR PENAL după ce a fost prins beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au oprit la data de 18 mai 2024 pentru control, pe drumul județean D.J. 296 A, în comuna Răchiți, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending