Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (244)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

Revista „Apostrof” nr. 3 din 2024.  Mirela Nagâţ  publică o cronică cu titlul „Mesaje de dincolo” la două volume ale botoşăneanului Dan Sociu.  Considerat ca reprezentativ pentru minimalismul biografist, Mirela Nagâţ  consideră că  volumele în discuţie se supun unei lecturi în cheie spirituală, mistică a existenţei.  Mai mult, în ultima perioadă  Dan Sociu prelucrează aceeaşi materie biografică şi literară atât în poezie („Cum reuşeşti, viaţa mea”, „Polirom”, Iaşi, 2023) cât şi proză („La gunoi”, „Polirom”, Iaşi, 2024).

Privind volumul de poezie, autoarea cronicii remarcă: 1. „trimite la moarte, ca acceptare a experienţei ultime ca un soi de izbăvire”; 2. „e o palpare a straturilor invizibile ale realităţii”; 3. „contactul cu un „dincolo” ia chipul dialogului dorit cu moartea”; „o fază înseninată, o inocentă resuscitare, un interes mai viu ca niciodată pentru rimă”; 4. „lumea nu mai e magică, ci saturată  de suferinţă şi nostalgie, după un trecut de familie”; 6. „există şi o retorică a postumanismului”.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea volum aflat în discuţie, cel de proză,  Mirela Nagâţ precizează: 1. „este o metaforă sarcastică a oricărui final omenesc”; 2. „aşteaptă darul dezrădăcinării prin exorcism”; 3. „carnea suferinţei se vede mai detaliat”; 4. „autorul îşi retrasează conturul vieţii ( traseul regenerărilor succesive trecând prin alcoolism, comă, tripuri induse de droguri şi iluminare mistică)”; 5. „este un scenariu soteriologic la vedere”.

Volumului de proză, Mirela Nagâţ adaugă: „Pe largi porţiuni ale cărţii, poetul ăşi revizitează copilăria şi adolescenţa sărace în Botoşaniul natal,  prima dragoste, şederea ăn Germania, în precaritate, din care ţese o veritabilă poetică a marginalului, uneori în tuşe groase, ironice. Iată un episod praghez, participarea la un târg de carte, când apariţia sa la  hotelul  de cinci stele unde e cazat contrariază, căci ţinuta e completată de o pereche de tenişi vechi şi mirositori. Aceeaşi reacţie şi la aeroport – „la magazinul de parfumuri, mă făceam că mă aplec să-mi leg şireturile şi stropeam un pic pe tenişi, ceea ce le-a amplificat de fapt putoarea. În avion au cerut unii să se mute de lângă mine.” Când apar, scrupulele ţin cont de diferenţa de clasă: „pe milionari aveam o plăcere să-i văd strâmbându-se, mi-era târşă de femeile de la curăţenie.”

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Seară duhovnicească în Parohia Cristinești. O întâlnire cu rost și har

Publicat

Publicitate

În seara zilei de 9 aprilie a.c., parohia Cristinești a devenit gazda unei frumoase seri duhovnicești, organizată cu dragoste și râvnă de Cercul misionar „Sfinții Voievozi” Ibănești. Evenimentul a reunit preoți și credincioși din împrejurimi, într-un cadru de comuniune și rugăciune, dar și de reflecție profundă asupra credinței și identității noastre spirituale.

Invitatul întâlnirii a fost părintele Apetrei Ionuț-Ștefan, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, care a susținut o conferință cu tema: „Credința ortodoxă – cruce pe umerii neamului românesc”. Cuvintele părintelui au fost o adevărată hrană pentru suflet, marcate de profunzime teologică, dar și de o sensibilitate aparte față de realitățile vieții de zi cu zi.
În expunerea sa, părintele protoiereu a subliniat faptul că Ortodoxia nu este doar o moștenire de familie sau o tradiție, ci o chemare vie la jertfă, la iubire și la statornicie în fața încercărilor. Credința ortodoxă a fost prezentată ca o cruce pe umerii fiecărui român, o cruce asumată cu demnitate și speranță, în ciuda tuturor greutăților vremurilor.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune comună și cu un dialog deschis între părintele protoiereu și credincioși, care au primit cu bucurie răspunsuri la frământările lor spirituale. Atmosfera a fost una caldă, familială, încărcată de har și binecuvântare.
Astfel de seri duhovnicești nu sunt doar prilejuri de întâlnire, ci veritabile popasuri de întărire sufletească, care arată că Biserica este mereu vie, aproape de oameni și preocupată de mântuirea fiecărui suflet.

Sursa: Protopopiatul Dorohoi

Citeste mai mult

Educație

Plata burselor școlare pentru luna martie se va face înainte de Paște. Data la care elevii vor primi banii

Publicat

Publicitate

Elevii vor primi bursele pentru luna martie înaintea Sărbătorilor Pascale, mai exact pe data de 17 aprilie, potrivit Edupedu. Elevii vor primi 450 de lei pentru bursa de merit, 300 de lei pentru bursa de reziliență și tehnologică și 300 de lei pentru bursa socială.

Este pentru prima dată în anul școlar 2024-2025 când cuantumul minim stabilit prin lege este acordat integral pentru bursele de merit și reziliență.

Valoarea burselor de merit, reziliență și tehnologice se calculează în funcție de:

  • numărul de zile de vacanță
  • numărul de zile de cursuri din lună

Calculul se face conform formulei prevăzute în metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 5.518.

O condiție importantă pentru primirea acestor burse este ca elevii să nu acumuleze mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:

Publicitate
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
  • bursa de merit – 450 lei/lună;
  • bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică – 300 lei/lună;
  • pentru mamele minore – 700 lei/lună

sursa: edupedu.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Două familii din Tătărășeni și Alba, județul Botoșani, au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor coșuri de fum necurățate de funingine

Publicat

Publicitate

Case în pericol din cauza unor coșuri de necurățate de funingine sau neizolate termic

Seria incendiilor generate de coșurile de fum necurățate de funingine sau neizolate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului, continuă. În ultimele ore, alte două familii din localitățile Tătărășeni și Alba au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor astfel de evenimente.

Pompierii de la Punctul de Lucru Darabani, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Havârna și Hudești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, la 7 octombrie 1787, şi a primit la botez numele de Constantin. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica unde era stareţ cuviosul Timotei. După un an de zile de ucenicie la marele duhovnic Pimen, la 3 decembrie 1808 este hirotonit ierodiacon. După 5 ani este hirotonit preot.

Luându-i-se în consideraţie vrednicia, mitropolitul Ungro-Vlahiei, Nectarie îl numeşte duhovnic, iar mai târziu acesta se spovedea la Sfântul Calinic. A devenit atât de iscusit duhovnic, încât era căutat, atât de ierarhi, cât şi simpli mireni. În data de 13 decembrie 1818 a fost ales stareţ al mănăstirii Cernica, ascultare ce avea să dureze 33 de ani. În tot acest răstimp a supravegheat şi activitatea altor mănăstiri, printre care două aflate în Eparhia Buzăului: Poiana Mărului şi Răteşti, fiind socotit un al doilea Paisie (Velicicovschi), un mare organizator al vieţii isihaste din ţara noastră.

Începând cu data de 14 septembrie, de ziua „Înălţării Sfintei Cruci”, timp de 17 ani a fost Episcop al Râmnicului, unde a imprimat o viaţă duhovnicească model în eparhie. În anul 1863 a ridicat renumita mănăstire de la Frăsinei, întemeind aici o viaţă şi o practică monahală athonită, singura mănăstire din câte cunosc unde nu se permite intrarea femeilor. S-a retras din scaunul de episcop, pentru a se pregăti pentru „ultimul drum”, la data de 24 mai 1867. Revine la mănăstirea sa de suflet, Cernica unde petrece încă un an, în boală şi suferință.

Îşi dă sufletul în mâinile Domnului în zorii zilei de 11 aprilie 1868, rezemat cu capul pe pieptul ucenicului său, Ghermano, la venerabila vârsta de 81 de ani. Sfântul Calinic de la Cernica este primul sfânt român canonizat, într-o Duminică, la data de 23 octombrie 1955, de către un sobor de 10 episcopi, mitropoliţi şi arhierei ortodocşi din alte ţări, şi în jur de 300 de clerici, avându-l în frunte pe Patriarhul Iustinian. Pentru rugăciunile lui, Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending