Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (240)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DILIMANDJARO, CA  UN FEL DE MACONDO

Publicitate

Puţini ştiu că la Dorohoi, acolo, pe toată Dumbrava Roşie unde se întinde hazul, un fel de obcină unde strigoii adună tot sacâzul, unde cerul trage un curcubeu de arcuş şi toate capriciile se enescienizează, acolo, pe Dilimandjaro, trăieşte un scriitor care ar avea multe de povestit reporterilor de teren. În colţul acela de Dorohoi, un fel de Macondo cel idilic al lui  Gabriel Garcia Marquez, discută cu Universul acest scriitor care vede ce alţii nu pot vedea („ochilor le ţâşnesc feştile”): cum visele cad din picioare, cum sufletul se face franjuri, iarba e înlocuită cu efluvii de uimiri, poetul văzând chiar „un curcubeu în pielea goală”, iar „cerul stă-n genunchi sub sânii lunii”. Se numeşte Marin Beşcucă şi el este omul pentru care Universul nu moţăie, îl sensibilizează şi-i scoate gândurile din adormire. O energie internă se concretizează în scris. Pagini întregi ies  redând cam tot ce produce malaxorul minţii acestui „mic monstru” (el a zis-o, nu eu!), proclamându-se „Monstrul de pe Dilimandjaro”: „primeşte-mă, Cinstite Cititorule, / şi mă priveşte de la înălţimea firii tale, / ca semen… / ca aproape din Aproapele… / şi vină-mi-te sub şoaptă, / la umbră, / să punem de-o upanişadă… /  ăsta sunt eu, / Marin, / Monstrul de pe Dilimandjaro!!… / Marin…”.  Activitatea scriitoricească a lui Marin Beşcucă este  prodigioasă. Fiecare secundă şi-o dedică acestei îndeletniciri pusă sub  semnul unei devize cu care se deschide şi volumul  pus în discuţie : „Nimic şi Niciodată fără Dumnezeu!!”.  Ca la  foarte mulţi scriitori, există o dualitate interioară şi la Marin Beşcucă, una descrisă  de Nicolae Balotă cu mulţi ani în urmă: “Eu socot că această dualitate interioară, chemarea de ordin spiritual, către cele religioase, şi chemarea creaţiei, poate da naştere la unele conflicte lăuntrice. Nu se întâmplă lucrul acesta atunci când reuşeşti cu adevărat să subsumezi valorile literare, artistice, ştiinţifice, filosofice, unui anumit plan, care este în acelaşi timp un temei ferm şi o finalitate, un scop de dincolo de cultură. Desigur, rodul cultural se manifestă în opere artistice, în poezie, în muzică, în arte, în filosofie. Consider însă că rădăcina lor, ca şi semnificaţia finală a acestor roade depăşesc culturalul. Unde este temelia? Unde este finalitatea? Ele se află undeva, într-o transcendenţă, într-un plan al Divinului, ce depăşeste imanentul, planul acesta lumesc, imediat.”

Citatul, cel puţin pentru acest volum, „Monstrul de pe Dilimandjaro” (Editura „PapiruS Media”, Roman, 2019; prefaţa: Marta- Polixenia Matei), descrie perfect  la ce se raportează stilul lui Marin Beşcucă.

Nu ştiu unde îşi scrie versurile-eseu  poetul, poate într-o cameră neapărat luminoasă, într-o grădină supusă tuturor anotimpurilor, noaptea în liniştea impusă de întuneric sau peste tot în acest Univers al său, numit Dilimandjaro Cert este că el scrie versuri, dacă e să folosesc o vorbă a poetului englez John Keats, „aşa cum copacul face frunze”.  Marin Beşcucă se ascunde în tăcerea metaforei, ca brusc să dea în clocot. În debutul poeziei sale şi-a ales ca aliat lumina, inspirându-se din diada lumesc – nelumesc, având momente când ce-a de-a treia funcţie  a  inimii, abstola, descrisă atât de frumos de Holderlin  sau  Adrian Alui Gheorghe, nu ține cont de  această colaborare cu lumina, ajungând ca versurile să-l scrie pe poet: „m-a apucat nostalgia toamnei! / mă uit în mine, resfirând primăveri, / mă uit în mine, vara, punând altoi… / versul mi-a învăţat meteahna / şi mă primeşte săi umblu lanţul trofic, / să-i spintec apeductele clorofilei, / pereţii sufletului meu sunt tot mai goi, / şă mi-am înzăvorât speranţele în sonata / timpului pierdut…/ despuiate, / desculţe, / mirosind a mahmur… / şi pieptul îmi răsună a gong! / pereţii, tot mai goi, cer un răgaz, / la timp!” („Sonata pereţilor goi”).

Publicitate

Dacă  vrei să citeşti acest volum cu atenţie, aşa cum am făcut-o eu, constaţi că autorul se supune  unor ipostaze. Prima mă duce spre un vers al lui Bob Dylan: „eu nu urăsc nimic altceva decât ura”.  O altă ipostază este una vizuală: Marin Beşcucă umblând zilnic pe cărările Macondo-ului său, pavându-le cu versuri. O a treia ipostază este aceea a unui Marin Beşcucă a cărei spontaneitate morală nu dă semne de oboseală, de ducere spre derizoriu, sau, cum ar zice Andrei Pleşu „nu-i un ornament teoretic facultativ”. Marin Beşcucă este un  postmodernist convins pe care îl trădează adesea, necufundându-se în subrealism, iar volumul acesta nu este unul  de manifestare a sentimentului de iubire. Este mai mult, unul de adoraţie pentru o treime personală: Dumnezeu –  femeia – poezia.

 

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 23 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 23 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 mai 2024:

Loto 6 din 49: 12, 26, 31, 24, 20, 36

Publicitate

Loto 5 din 40: 22, 23, 29, 1, 15, 25

Joker: 35, 38, 18, 7, 29 + 20

Noroc: 5 4 2 1 8 4 1

Publicitate

Noroc Plus: 2 1 0 5 8 5

Super Noroc: 3 3 1 7 0 3

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Lângă noi: Peste 80 de investitori interesați să deschidă afaceri la Siret, la 60 de km de Botoșani, după ce se deschide Autostrada Moldovei

Publicat

Publicitate

Dacă “industria Lohnului” de la Botoșani, industrie care plătește cele mai mici salarii din România, va înceta să existe în cel mai scurt timp din cauza salariului minim european, care elimină bătaia de joc la adresa muncitorilor de la noi și impune alinierea salariilor din România la un salariu unic european, lângă noi, la Siret, în județul Suceava, la doar 60 de kilometri de Botoșani, peste 80 de companii sunt interesate să investească în parcul industrial de la Siret chiar înainte de terminarea lucrărilor la Autostrada Moldovei, A7.

O primă întâlnire a autorităților de la Suceava a avut loc astăzi cu mai mulți reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) la parcul industrial de la Siret.

Peste 80 de investitori sunt interesați să deschidă afaceri în județul Suceava foarte încântați de perspectivele prezentate de administrația locală, de perspectiva autostrăzii A7 care va ajunge până la Siret.

Publicitate

Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România) organizează în perioada 22-24 mai o delegație de companii internaționale și românești interesate să descopere potențialul investițional, potențialul de relocare a producției și potențialul de afaceri al regiunii Bucovina și al orașului Siret în particular. Obiectivele propuse spre vizitare în cadrul acestei delegații sunt: Parcul Industrial din Suceava, Parcul Științific și Tehnologic, Centrul de Inovare și Training  din Siret, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, alte firme din regiune. Președintele C.J. Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că împreună cu Adrian Popoiu, primarul orașului Siret, s-a întâlnit cu Sebastian Metz, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, la parcul din apropierea Vămii Siret.

El a precizat că au fost prezenți peste 80 de investitori interesați să investească în Bucovina.

„Investitorii sunt foarte încântați de perspectivele prezentate de administrația locală, de perspectiva autostrăzii A7 care va ajunge până la Siret, precum și de oferta Sucevei în ceea ce privește parcurile industriale, forța de muncă calificată și deschiderea punctelor de frontieră cu Ucraina. În special, au fost apreciate programele care oferă până la 90% sprijin pentru investitorii care aleg să investească în județul Suceava și în regiunea Nord-Est. Am dat exemplul primilor investitori germani care au venit la Siret în urmă cu două săptămâni, cu care am semnat un acord pentru investiții de aproape 100 milioane de euro”, a spus Flutur, citat de newsbucovina.ro.

Publicitate

El a subliniat că în regiunea de nord-est, respectiv județele Suceava și Botoșani în primul rând, este nevoie de o dinamizare a lucrurilor și că se face asta.

Sursa foto ilustrativ: newsbucovina.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ADAOS comercial PLAFONAT pentru TOATE produsele românești. Ce pregătește Ministerul Agriculturii

Publicat

Publicitate

Adaosul comercial pentru toate produsele românești va fi plafonat, conform unei Ordonanțe de Urgență pregătite de Ministerul Agriculturii. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că ordonanța, care vizează toate produsele alimentare românești, va fi finalizată în două săptămâni, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, este vorba despre toate produsele româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%.

”În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, româneşti, cu preţuri corecte.

Publicitate

În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul, miercuri seară, la Prima News, potrivit Spotmedia.

El a mai spus că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii şi retailerii.

Adaos comercial plafonat pentru TOATE produsele alimentare: motivul

”Nu am fi intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dacă preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect.

Publicitate

”Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%,  iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a adăugat el”, a menţionat ministrul Florin Barbu.

Plafonarea adaosului la alimentele de bază funcționează selectiv la majoritatea produselor

Plafonarea prețului la anumite alimente vine cu niște condiții pe care nu toată lumea le observă la prima vedere.

Dacă credeați, de exemplu, că este plafonat, spre exemplu, prețul la cartofi în general, ei bine, vă înșelați. Este plafonat doar prețul la cartofi albi vrac.

Publicitate

Nu și la restul: spre exemplu la cartofi roșii ambalați în săculeț nu se plafonează nimic.

Plafonarea adaosului la alimentele de bază funcționează selectiv la majoritatea celor 17 produse de pe lista anunțată de Guvern.

Dacă ne uităm la lactate, observăm că doar laptele cu 1,5% grăsime, respectiv iaurtul de 3,5% grăsime până în 200 de grame intră în această categorie. Nu și celelalte tipuri de lapte sau iaurt.

Publicitate

În cazul pâinii, plafonarea se aplică numai produselor între 300 – 500 de grame, nu și la pâinea de un kilogram, spre exemplu. Sau la specialitățile de pâine, chiar dacă au gramajul corect.

Șmecheria prin care Guvernul se preface că plafonează adaosurile comerciale funcționează la fel și la ouă: doar cele de categoria M au prețul plafonat.

Guvernul nu a explicat motivul pentru care lista alimentelor cu preț plafonat este selectivă.

În condițiile în care un cumpărător nu este atent la gramajul și alți indicatori din lista Guvernului, aceștia nu vor avea parte de preț plafonat.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, AUR Botoșani: Municipiul Botoșani are nevoie de un serviciu propriu pentru lucrările de întreținere urbană

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani are nevoie de un serviciu propriu pentru lucrările de întreținere urbană. Administrația actuală a plătit către firme din alte județe sume considerabile pentru intervenții minore, precum reabilitarea spațiilor verzi și înlocuirea mobilierului urban. Dacă aceste lucrări ar fi fost executate de muncitori angajați ai Primăriei, s-ar fi făcut economii semnificative la bugetul local.

Este viziunea argumentată de antreprenorul Cătălin Silegeanu, candidatul AUR la Primăria municipiului Botoșani, care a constatat că fondurile publice au fost gestionate ineficient în ultimii ani, rezultând cheltuieli exorbitante pentru lucrări de mici dimensiuni, fără rezultate pe măsura investițiilor.

„Este cazul Parcului „Laval”, care în 2022 a fost reabilitat cu 260.000 de lei din bugetul local pentru amenajări modeste și un sistem de irigații nefuncțional. Acești bani ar fi fost suficienți pentru plata salariilor pe un an a cinci muncitori calificați. Dacă punem la socoteală și alte lucrări dovedite în final a fi doar mărunțișuri, rezultă un buget suficient pentru a forma o echipă de lucru care să se ocupe permanent de tot ce înseamnă întreținere urbană”, a explicat Cătălin Silegeanu.

Publicitate

Candidatul AUR propune formarea unei echipe interne de muncitori și tehnicieni, care să opereze în cadrul Direcției de Servicii Publice sau al Direcției de Edilitare, în completarea personalului existent.

„Această echipă va fi responsabilă cu executarea lucrărilor de întreținere și înfrumusețare a orașului: montarea mobilierului urban, plantarea florilor și arbuștilor, toaletarea copacilor, vopsirea bordurilor, întreținerea continuă a spațiilor verzi. Vom scădea semnificativ costurile prin eliminarea intermediarilor și a contractelor costisitoare cu firme externe. Echipa locală va putea interveni rapid și eficient. Nu mai depindem de disponibilitatea firmelor din Iași și Suceava pentru lucrările de gospodărire de care avem nevoie. Vom asigura un standard înalt de calitate și estetică a lucrărilor efectuate, reflectând direct voința și așteptările cetățenilor”, a argumentat Cătălin Silegeanu.

Constituirea unei echipe de lucrători însărcinați cu întreținerea urbană înseamnă degrevarea personalului disponibil pentru astfel de intervenții, depășit până și de numărul solicitărilor de toaletare. În plus, măsura presupune crearea unor locuri de muncă și pentru botoșănenii necalificați, iar costurile ar fi acoperite din economiile făcute la bugetul local.

Publicitate

(Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor – filiala Botoșani, Cod Mandatar Financiar 21240330)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending