Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (22)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

De vorbă cu poetul Victor Tănasă:

Georgică Manole: Cine este poetul Victor Tănasă?

Victor Tănasă: Sunt un profesor de limba şi literatura română din judeţul Botoşani, mai exact de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Iacobeni, structură a Şcolii din Dângeni (Botoşani) Sunt unul dintre puţinii profesori de această specializare de sex masculin, după cum aveam să constat de la numeroasele cursuri de perfecţionare şi cercuri pedagogice.  M-am născut în localitatea Urecheni, judeţul Neamţ, la 6 octombrie 1968, un sat cuminte de la poalele Ceahlăului undeva, la jumătatea distanţei dintre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Deşi sunt absolvent al unui liceu cu profil real, am urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Georgică Manole: Cum se explică desantul de la Urecheni (Neamţ) la Iacobeni (pe malul Jijiei)?

Victor Tănasă: Dacă ar fi să dau un răspuns bazat pe sentimentalismul ce mă caracterizează, voi spune că locul m-a ales şi m-a fermecat decisiv încă de când am păşit pentru prima dată pe aceste meleaguri. Dacă ar fi să fiu mai raţional aş spune totuşi că mai degrabă m-am „măritat” deoarece soţia mea este de aici şi, în plus, deţinea o casă moştenită de la bunici, o condiţie absolut necesară relaţiei noastre la acel moment.

Publicitate

Georgică Manole: Am făcut cunoştinţă cu poezia ta în anul 2017 când mi-a căzut în mână volumul tău de debut, „Melancolii juvenile”, căruia i-am făcut şi o recenzie. De ce  ai debutat editorial aşa târziu?

Victor Tănasă: Aşa este, am debutat în volum la 48 de ani, însă în reviste am publicat încă de la 18 ani. Perioada tumultoasă a tinereţii m-a ţinut, oarecum, departe de scris şi uneori, când mă gândeam să scot o carte, la o examinare mai atentă poeziile mele nu treceau normele propriilor exigenţe şi renunţam. Din perioada tinereţii n-au rezistat decât poeziile din  volumul amintit.

Georgică Manole: Ca orice volum de debut, şi al tău trebuie să aibă o poveste. Care este aceasta?

Publicitate

Victor Tănasă: De fapt, apariţia acestui volum chiar are o istorie interesantă. M-am înscris cu patru poezii la un concurs organizat de o editură din Craiova. Nu aveam speranţe mari, dar spre surprinderea mea, am câştigat întrecerea respectivă fiind declarat laureatul concursului literar al anului 2017. Este vorba despre Editura „Verbaniana” din Craiova. Drept premiu, editura s-a oferit să-mi publice un volum. Aşa a luat naştere prima mea carte de poezii cu titlul „Melancolii juvenile”. A fost un eveniment deosebit de emoţionant pentru mine şi, oarecum, momentul declanşator pentru activitatea literară ce avea să urmeze.

Georgică Manole: Şi după premiul obţinut în 2017 şi volumul „Melancolii juvenile”, ce a urmat?

Victor Tănasă: În anul 2018 am primit diplomă de onoare la concursul „Scriitori şi poeţi în prim plan”,  de la Craiova. Tot în 2018  mi s-a acordat premiul I  la secţiunea poezie străină, organizat  în oraşul Cento din Italia.  Au urmat volumele „Şoapte târzii”(Editura „Verbaniana”, Craiova, 2020) şi „Caleidoscop” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2021). Ambele au avut prefeţele  scrise de dumneavoastră, iar cel de-al doilea a fost însoţit şi de nişte consideraţii estetice scrise de doamna profesoară Aurora Adam.   De asemenea  am fost inclus în câteva antologii precum: „Enciclopedia scriitorilor români 2018” (Editura „Verbaniana”, Craiova, 2018), „Verba volant, scripta manent”(antologia delle piu belle poesie del premio litterario internationale, Casa editrice „Cento verba”, Cento-Italia, 2018), „Istoria literaturii române” (Editura „Verbaniana”, Craiova, 2018), „Treptele speranţei” (Editura „Lucas”, Brăila, 2019), „Polifonii pe luciu de oglindă” (Editura „Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2019) şi „Biruitorii”(Editura „Quadrat”, Botoşani, 2021). Sunt membru al societăţii „Pro Basarabia şi Bucovina” şi colaborator al revistei „Dor de Basarabia”, revista acestei societăţi.  Din 15 ianuarie 2020 sunt membru al  Societăţii Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”, activând ca redactor şi colaborator permanent al revistei „Memento mori”, revistă semestrială a societăţii.

Georgică Manole: Ca orice scriitor care se respectă , trebuie să ai şi planuri de viitor…

Victor Tănasă: Am în lucru o carte de memorii tratate literar, o scurtă privire înapoi spre anii copilăriei, acest Paradis pe care l-am pierdut fiecare dintre noi dar pe care vrem să-l recâştigăm reconstituindu-l din amintiri. Omul zilelor noastre simte deseori că s-a înstrăinat de propriul eu şi că un altul îi trăieşte viaţa. Cartea la care mă refer va fi o colecţie, dacă pot spune aşa, de amintiri nearanjate cronologic, ci dintr-o ordine dictată de sufletul meu ce cade uneori sub impulsul unor stimuli emoţionali aleatorii din viaţa cotidiană.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Solidaritatea depășește limitele județului: 32 de pompieri din Botoșani au plecat în zonele afectate de inundații din Galați

Publicat

Publicitate

32 de pompieri de la toate subunitățile I.S.U. Botoșani, au plecat, în urmă cu puțin timp, spre zonele afectate de inundații din județul Galați.

Alături de colegii din alte 24 de inspectorate județene pentru situații de urgență (AB, AR, BH, BN, BV, CJ, CT, DJ, GR, GJ, HD, IS, MH, MM, MS, OT, PH, SB, SM, SV, TM, TR, VL, BIF) și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani, salvatorii botoșăneni vor contribui la efortul comun pentru înlăturarea efectelor produse de inundații.

Aceștia sunt pregătiți să își desfășoare activitatea pentru cel puțin trei zile. Printre misiunile care le vor fi încredințate amintim: evacuarea mâlului din locuințe, curți și subsoluri, curățarea drumurilor locale de aluviunile aduse de ape și evacuarea bunurile cetățenilor.

În perioada 16-19 septembrie, forțele care au intervenit în județul Galați au acționat intens pentru a gestiona efectele inundațiilor. Acestea au fost implicate în evacuarea apei din 231 de gospodării, inclusiv beciuri, și au avut peste 1.000 de misiuni pentru curățarea curților, a caselor, a șanțurilor și a fântânilor afectate.

Datorită eforturilor pompierilor, patru biserici, 10 școli și centre sociale de pe raza județului au fost curățate de apa murdară și de mâl.

De asemenea, aceștia au intervenit și pentru recuperarea animalelor surprinse de viituri și pentru realizarea unor lucrări de decolmatare.

Publicitate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a se asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.

Informare preventivă

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp. Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

Publicitate

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu le traverseze și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă “FII PREGĂTIT” pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

Citeste mai mult

Eveniment

Românii vor merge la vot pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive

Publicat

Publicitate

Românii vor merge la urne pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive. Ultimele alegeri din acest an vor avea loc în lunile noiembrie și decembrie, relatează alba24.ro.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea pe lângă alegerile propriu zise există perioada de campanie electorală, unde candidații își pot face publicitate electorală.

Campania electorală

Campania electorală începe la 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00.

Până la 25 octombrie, primarii, cu sprijinul prefecţilor şi a Autorităţii Electorale Permanente, aduc la cunoştinţa publicului delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi a sediilor acestora.

Publicitate

6 noiembrie este data până la care Autoritatea Electorală Permanentă stabileşte, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare din străinătate.

Zilele votării

Votarea în străinătate are loc pe parcursul a două zile: 22 noiembrie (orele 12.00 – 21.00); 23 noiembrie (orele 7.00 – 21.00).

Votarea în ţară începe pe 24 noiembrie 2024, ora 7.00, şi se încheie la ora 21.00.

Publicitate

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Al doilea tur de scrutin

Până la cel târziu 29 noiembrie, Curtea Constituţională aduce la cunoştinţa publică numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor.

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 29 noiembrie şi se încheie la 7 decembrie, ora 7.00.

La 1 decembrie, Biroul Electoral Central (BEC) comunică Regiei Autonome „Monitorul Oficial” şi Curţii Constituţionale ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot. De asemenea, BEC aduce la cunoştinţă publică ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot.

În străinătate, votarea pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale are loc pe parcursul a două zile: 6 decembrie, între orele 12.00-21.00; 7 decembrie, între orele 7.00-21.00.

În ţară, votarea are loc în ziua de 8 decembrie, între orele 7.00-21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citeste mai mult

Eveniment

Pensionarii vor putea obține GRATUIT adeverințele de vechime în muncă de la firmele de arhivare. Sunt necesare la mica recalculare

Publicat

Publicitate

O parte dintre pensionari vor putea să obţină gratuit adeverinţele de vechime muncă de la firmele de arhivare, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în Parlament, scrie alba24.ro.

În prezent obținerea actelor care atestă anii lucrați la diverse firme îi costă acum chiar și mii de lei pe pensionari, mai ales că acestea sunt necesare pentru a doua recalculare.

Potrivit profit.ro pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei vor putea deconta integral, la Agenția Națională pentru Plății și Inspecție Socială, tarifele pentru adeverințele de muncă percepute de firmele de arhivare.

Totodată, pensionarii cu pensii între 3.001 și 6.000 lei vor beneficia de o decontare de 50% a respectivelor tarife, potrivit unui proiect legislativ al actualei puteri.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Safety Days, acțiune a polițiștilor din Botoșani, în cadrul calendarului de activități al organizației internaționale a polițiilor rutiere ROADPOL

Publicat

Publicitate

ROADPOL Safety Days

În acestă săptămână, polițiștii rutieri acționează în cadrul calendarului de activități al organizației internaționale a polițiilor rutiere ROADPOL, perioada având denumirea Safety Days.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora, prin adoptarea, de către participanții la trafic, a unei conduite preventive atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Ziua de 18 septembrie 2024 a avut un obiectiv deosebit – să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere.


Astfel, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești , au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere.

În acest context, reamintim modificările referitoare la modul în care se aplică pedepsele în situația producerii accidentelor din care rezultă decesul unor participanți la trafic, iar conducătorul auto responsabil se află sub influența alcoolului, a drogurilor sau conduce fără drept. În aceste cazuri pedeapsa aplicată va fi inchisoare cu executare.

Publicitate

În ultimele 24 de ore, pe drumurile din județul Botoșani nu s-a înregistrat niciun accident rutier cu victime.

Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiști, au fost aplicate, pentru abateri de la normele rutiere, 164 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 80.000 de lei, fiind reținute 16 permise de conducere și retrase 7 certificate de înmatriculare.

Publicitate

Din totalul abaterilor la regimul rutier constatate de polițiștii argeșeni în ultimele 24 de ore, 11 au fost depășiri ale regimului legal de viteză.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending