Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (22)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

De vorbă cu poetul Victor Tănasă:

Georgică Manole: Cine este poetul Victor Tănasă?

Victor Tănasă: Sunt un profesor de limba şi literatura română din judeţul Botoşani, mai exact de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Iacobeni, structură a Şcolii din Dângeni (Botoşani) Sunt unul dintre puţinii profesori de această specializare de sex masculin, după cum aveam să constat de la numeroasele cursuri de perfecţionare şi cercuri pedagogice.  M-am născut în localitatea Urecheni, judeţul Neamţ, la 6 octombrie 1968, un sat cuminte de la poalele Ceahlăului undeva, la jumătatea distanţei dintre Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ. Deşi sunt absolvent al unui liceu cu profil real, am urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Georgică Manole: Cum se explică desantul de la Urecheni (Neamţ) la Iacobeni (pe malul Jijiei)?

Victor Tănasă: Dacă ar fi să dau un răspuns bazat pe sentimentalismul ce mă caracterizează, voi spune că locul m-a ales şi m-a fermecat decisiv încă de când am păşit pentru prima dată pe aceste meleaguri. Dacă ar fi să fiu mai raţional aş spune totuşi că mai degrabă m-am „măritat” deoarece soţia mea este de aici şi, în plus, deţinea o casă moştenită de la bunici, o condiţie absolut necesară relaţiei noastre la acel moment.

Publicitate

Georgică Manole: Am făcut cunoştinţă cu poezia ta în anul 2017 când mi-a căzut în mână volumul tău de debut, „Melancolii juvenile”, căruia i-am făcut şi o recenzie. De ce  ai debutat editorial aşa târziu?

Victor Tănasă: Aşa este, am debutat în volum la 48 de ani, însă în reviste am publicat încă de la 18 ani. Perioada tumultoasă a tinereţii m-a ţinut, oarecum, departe de scris şi uneori, când mă gândeam să scot o carte, la o examinare mai atentă poeziile mele nu treceau normele propriilor exigenţe şi renunţam. Din perioada tinereţii n-au rezistat decât poeziile din  volumul amintit.

Georgică Manole: Ca orice volum de debut, şi al tău trebuie să aibă o poveste. Care este aceasta?

Victor Tănasă: De fapt, apariţia acestui volum chiar are o istorie interesantă. M-am înscris cu patru poezii la un concurs organizat de o editură din Craiova. Nu aveam speranţe mari, dar spre surprinderea mea, am câştigat întrecerea respectivă fiind declarat laureatul concursului literar al anului 2017. Este vorba despre Editura „Verbaniana” din Craiova. Drept premiu, editura s-a oferit să-mi publice un volum. Aşa a luat naştere prima mea carte de poezii cu titlul „Melancolii juvenile”. A fost un eveniment deosebit de emoţionant pentru mine şi, oarecum, momentul declanşator pentru activitatea literară ce avea să urmeze.

Georgică Manole: Şi după premiul obţinut în 2017 şi volumul „Melancolii juvenile”, ce a urmat?

Victor Tănasă: În anul 2018 am primit diplomă de onoare la concursul „Scriitori şi poeţi în prim plan”,  de la Craiova. Tot în 2018  mi s-a acordat premiul I  la secţiunea poezie străină, organizat  în oraşul Cento din Italia.  Au urmat volumele „Şoapte târzii”(Editura „Verbaniana”, Craiova, 2020) şi „Caleidoscop” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2021). Ambele au avut prefeţele  scrise de dumneavoastră, iar cel de-al doilea a fost însoţit şi de nişte consideraţii estetice scrise de doamna profesoară Aurora Adam.   De asemenea  am fost inclus în câteva antologii precum: „Enciclopedia scriitorilor români 2018” (Editura „Verbaniana”, Craiova, 2018), „Verba volant, scripta manent”(antologia delle piu belle poesie del premio litterario internationale, Casa editrice „Cento verba”, Cento-Italia, 2018), „Istoria literaturii române” (Editura „Verbaniana”, Craiova, 2018), „Treptele speranţei” (Editura „Lucas”, Brăila, 2019), „Polifonii pe luciu de oglindă” (Editura „Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca, 2019) şi „Biruitorii”(Editura „Quadrat”, Botoşani, 2021). Sunt membru al societăţii „Pro Basarabia şi Bucovina” şi colaborator al revistei „Dor de Basarabia”, revista acestei societăţi.  Din 15 ianuarie 2020 sunt membru al  Societăţii Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”, activând ca redactor şi colaborator permanent al revistei „Memento mori”, revistă semestrială a societăţii.

Georgică Manole: Ca orice scriitor care se respectă , trebuie să ai şi planuri de viitor…

Victor Tănasă: Am în lucru o carte de memorii tratate literar, o scurtă privire înapoi spre anii copilăriei, acest Paradis pe care l-am pierdut fiecare dintre noi dar pe care vrem să-l recâştigăm reconstituindu-l din amintiri. Omul zilelor noastre simte deseori că s-a înstrăinat de propriul eu şi că un altul îi trăieşte viaţa. Cartea la care mă refer va fi o colecţie, dacă pot spune aşa, de amintiri nearanjate cronologic, ci dintr-o ordine dictată de sufletul meu ce cade uneori sub impulsul unor stimuli emoţionali aleatorii din viaţa cotidiană.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: 20 de ani de la înființarea IGSU: Zeci de copii în vizită la subunitățile de pompieri din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat ieri și astăzi, „Ziua Porţilor Deschise”, în contextul sărbătoririi a 20 de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Astăzi, încă de la primele ore ale dimineții, curțile Detașamentului de Pompieri Dorohoi și Stației de Pompieri Săveni s-au umplut cu elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Murariu” Cristinești, Școlii Gimnaziale nr.1 Știubieni și Școlii Gimnaziale nr.2 Negreni.

Autospecialele de stingere cu apă și spumă, autospeciala de lucru la înălțime, autospeciala de descarcerare și ambulanța SMURD, toate au fost studiate, îndeaproape, de vizitatori.

Aceștia au avut ocazia să vadă cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Copiii au urcat, pe rând, în autospecialele de intervenție și au aflat cum protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie.

Pompierii le-au prezentat sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situație de urgență, fie că este vorba despre incendiu, inundație, cutremur sau chiar de descoperirea muniției rămase neexplodate, printre care amintim:

– să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau obiectele pirotehnice și să nu aprindă lumânări;

Publicitate

– să nu imite lucrurile periculoase pe care le văd pe rețelele de socializare și să nu accepte provocările persoanelor necunoscute;

– să nu se cațăre în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

– să nu se joace în zona căilor ferate și să nu se urce pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face o fotografie;

– dacă văd un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, să se îndepărteze și să cheme un adult să vadă despre ce este vorba.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 3500 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, la sfârșitul lunii noiembrie

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 3.631 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 noiembrie 2024, 1.684 au peste 45 de ani,    492 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 157  au între 30 și 35 de ani, 348 au între 25 și  30 de ani, iar 950 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 1.298 sunt tineri NEETs.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general 3.631
< 25 ani      950
Între 25 şi 30 ani    348
Între 30 şi 35 ani   157
Între 35 şi 45 ani      492
  Peste 45 ani   1.684

Numărul femeilor încadrate este de 1.612, iar al bărbaţilor de 2.019, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 44,40 %, respectiv de 55,60%.

În funcţie de rezidenţă, 1.624 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 2.007 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (1.394), profesionale (871), gimnaziale (899),  postliceale (74) iar (265) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 30.11.2024,  un număr de 909 persoane fac  parte  din  categoria  celor    greu şi foarte greu           ocupabile .

Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 13.016 persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat, din Trușești, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29D, în comuna Trușești, un autoturism condus de un bărbat, de 43 de ani, din comuna Trușești.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer beat criță, din Darabani, s-a dat în spectacol în fața polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției  Orașului Darabani au identificat, pe drumul public, din orașul Darabani, un autoturism, al cărui conducător auto, la vederea autospecialei de poliție a efectuat o depășire neregulamentară, apoi a oprit brusc într-o parcare.

 

În urma verificărilor efectuate, a fost stabilită identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 25 de ani, din comuna Hudești. Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1, 09 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending