Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (197)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

GUERNICA  LUI  VASILE  IFTIME

Publicitate

Volumul lui Vasile Iftime, „DETI – la ferestre scutece albe” (Editura „Eikon”. Bucureşti, 2022), conţine un poem fragmentat ca structură, dar unitar  din perspectiva   temei. Textul este scris într-o pauză  prelungă de respiraţie nu doar de un poet care cunoaşte perfect regulile jocului, ci apelând şi la ochiul militarului de carieră care înţelege milimetric dimensiunile catastrofice ale unui război. Privind  motivul scrierii acestei cărţi, spune  autorul: „Am început să scriu acest poem pe 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Am sperat că, la un moment dat, totul se va sfârşi, că eu, poetul, nemotivat mă voi împotmoli într-un vers. Dar textul a crescut odată cu frontul, nelăsându-se fixat între două limite, să le zicem „Prolog” şi „Epilog”.

Versurile au o acoperire care dă siguranţă demersului poetic: umbrela teologică. Este remarcabil numărul cuvintelor ce trimit la textele biblice: icoane, cruci, îngeri, Dumnezeu (eu nu l-aş scrie niciodată cu  „d” mic), cer, Noe etc.  Sub aspect vizual,  Vasile Iftime  este un Picasso al metaforei care vede  Ucraina asediată cu aceeaşi simbolistică cu care artistul spaniol a văzut oraşul basc Guernica bombardat de aviaţia germană în timpul războiului civil din Spania: „Păpuşile îngerilor celor ce nu mai sunt / au nevoie de sânge / şi-au smuls între ele mâinile / şi-au detonat inimile / la apusul soarelui s-au pus pe scăpărat cremene //  cineva trebuie să împiedice jocul acesta / cineva trebuie să le dăruiască un puzzle / chipul lui dumnezeu / şi o inimă // adunaţi din moloz ce a mai rămas din copilărie / în memoria păpuşilor / vom ţine momente de reculegere / se va deschide un muzeu // păpuşile îngerilor ce nu mai sunt / au lăsat moştenire câteva maşinuţe stricate”.

Şi nu-l regăsim doar în Picasso. Impetuos, îl regăsim şi-n Dante.  Asemenea florentinului, Vasile Iftime dă glas morţii. În această întreprindere autorul este însoţit de îngeri, această armată invizibilă a lui  Dumnezeu,  care, de atâta haos, şi-au pierdut şi ei menirea: „Îngerii celor ce urmează să se nască / în visele îngerilor celor ce nu mai sunt beau lacrimi / aşa se nasc îngerii cu probleme // ieri într-o tranşee s-a născut un înger cu două schije în / aripă //  alaltăieri în inima îngerului născut într-o gară / fluiera o locomotivă //  astăzi la ştiri se vorbea despre ceva mai atipic / un înger s-a născut cu o funie în jurul gâtului /  se observau leziuni la încheieturile mâinilor / muşcături // lacrimile se întorc în oameni / spune dumnezeu // plângi şi mâine se va naşte un înger muşcat de şarpe”.

Publicitate

Aflat între Picasso şi Dante, Vasile Iftime a scris un text cu valoare de meditaţie intensă  asupra efectelor unui război fără logică, un fel de reflecţie asupra condiţiei umane şi a destinului. Nu pierde nimic din realitate, imaginile obligându-l să valorizeze superior neliniştile sale metafizice: „Dumnezeule rupe apele / strigă din vârful catargului un înger bătrân / ţara are mare nevoie de ucenicii lui noe // adevăraţii marinari se nasc pe mare // (…) // arca aceasta este stearpă / strigă din vârful catargului îngerul / trebuie neapărat să recrutaţi pescari de oameni / ce ştiu să păşească pe ape // este vremea în care / nu mai încape o frunză / să plutească pe mare // în burta peştelui este loc pentru toţi / din seminţia lui cain cei mai buni mateloţi / ţara are mare nevoie / de ucenicii ce nu-l mai ascultă pe noe && adevărații marinari mor pe mare / strigă îngerul din vârful catargului / doamne împrăştie cenuşa aceasta vie pe valuri”.

Dar să vedem ce mai spune Vasile Iftime: „Am sperat că,impunând margini scrierii mele, acestea vor coincide cu cele ale ostilităţii. Am sperat că, în 50 de scene, voi epuiza subiectul, pentru că, odată coborâtă pacea în poeme, va coborî şi peste tranşee”.  Prietenii poetului îl sfătuiesc să continue acest jurnal de război  însă, zice poetul, „am obosit să aud, să văd, să simt, de la o zi la alta, că”: 1. „în portul odessa a fost bombardată prima navă de grâu / îngerii au arborat scutece albe la ferestre”; 2. „în herson, de pe mare, a fost bombardată o grădiniţă /       / jucăriile au ars”; 3. „în kramatorsc a fost bombardat un azil de bătrâni / au rămas întregi nişte ulcioare de învechit singurătatea”; 4. „în olenikov a fost bombardată o închisoare”: 5. „în mariupol a fost bombardat teatrul”; 6. „pe un drum aproape de doneţk / a fost strivită cu şenila o cochilie de melc”; 7. „în lugansk a fost bombardată o şcoală”; 8. „în bucha într-o groapă comună au fost găsiţi opt copii” etc.

Vasile Iftime scrie despre Ucraina aflată între Picasso şi Dante, despre angoasă, disperare şi moarte, despre copiii şi tinerii care mor zi de zi obligând  ţara  lui Zelenski să îmbătrânească peste noapte.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Proroc Avdie

Publicat

Publicitate

Sfântul Proroc Avdie era din pământul Sihem, satul Vitaharam și a trăit cu 800 de ani înainte de nașterea Domnului Iisus Hristos. Sfântul Proroc Avdie slujea la curtea împăratului, fiind ispravnic al casei împărătești a lui Ahav. Mai întâi a slujit lui Ahav și apoi fiului acestuia, Ohozia.

După moartea lui Ahav a luat împărăția lui Israel, Ohozia. În timpul persecuției regelui Ahav asupra prorocilor, cerută de Isabela, soția regelui care era de alta credință, Avdie a adăpostit de prigoană 100 de proroci ai lui Israel. În vreme aceea, Avdie slujea în rândurile ostașilor. Au fost trimise trei trupe conduse de trei căpitani pentru a fi adus Sfântul Proroc Ilie la împărat.

Peste doi dintre căpitanii de oști a căzut foc din cer și i-a ars, după cuvântul prorocului. Avdie, al treilea căpitan, a fost miluit pentru că s-a apropiat cu smerenie de Sfântul Proroc Ilie și s-a închinat în genunchi înaintea lui și l-a rugat, zicând: „Omule al lui Dumnezeu, cruță sufletul meu și sufletele robilor tăi!”. Deci Sfântul Ilie l-a cruțat pe el și l-a ridicat de la pământ, ducându-se împreună cu el la împărat. Din acel moment, copleșit de bunătatea Lui Dumnezeu, Sfântul Proroc Avdie a lăsat slujba împăratului și a mers în urma Sfântului Proroc Ilie, luând duhul prorociei, ca cel ce urmase prorocului Domnului.

Publicitate

După moartea sa, Sfântul Proroc Avdie, a fost îngropat cu mare cinste lângă părinții săi.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, își anunță viziunea pentru o Românie puternică: „Este timpul să acționăm!”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte al AUR Botoșani și candidat la Senatul României, a făcut recent o vizită în piața din Dragalina și orașul Dorohoi, unde a discutat cu cetățenii despre #PlanulSimion și viziunea AUR.

În cadrul întâlnirilor, Silegeanu a subliniat importanța responsabilității personale, citând-o pe Elisabeth Kubler-Ross: “Cred că noi suntem singurii responsabili de alegerile noastre şi trebuie să acceptăm consecinţele fiecărei fapte, fiecărui cuvânt şi gând de-a lungul întregii noastre vieţi.”

 

Publicitate

Adresându-se botoșănenilor, Silegeanu a subliniat că AUR se află în mijlocul unei campanii de reconstrucție și transformare a României într-o țară respectată de Uniunea Europeană. El a evidențiat planurile economice și culturale ale partidului, atât pe plan intern, cât și extern, menționând măsuri de dezvoltare reale pentru fiecare român.

 

„Este timpul să recunoaștem realitatea: țara noastră a fost afectată de politici care au vândut resursele noastre și au subminat potențialul de dezvoltare, din dorința unor lideri de a-și servi doar interesele personale și de partid,” a declarat Silegeanu. El a făcut apel la cetățeni să devină patrioți adevărați și să se alăture luptei pentru o Românie mai bună.

Publicitate

 

Silegeanu a reafirmat angajamentul AUR față de valorile tradiționale și principiile românești autentice, subliniind că este momentul să acționăm pentru viitorul țării și al familiilor noastre. „Partidul AUR este angajat în susținerea valorilor tradiționale și a principiilor românești autentice,” a concluzionat el.

 

Publicitate

Această declarație vine într-o perioadă crucială pentru AUR, care își propune să aducă o schimbare semnificativă în peisajul politic românesc, prin promovarea unei viziuni clare și determinante pentru viitorul României. CMF 11240014

Citeste mai mult

Eveniment

Atelier de pictură icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi

Publicat

Publicitate

În dimineața zilei de 16 noiembrie, în cadrul Centrului educațional al Protopopiatului Dorohoi s-a desfășurat un atelier de pictură icoane pe sticlă. 

Desfășurat la inițiativa și prin implicarea părintelui protopop, Ionuț-Ștefan Apetrei, activitatea a reunit 25 de copiii din zona municipiului Dorohoi, care, sub coordonarea voluntarelor Evelina Mihalache și Alexandra Damian, studente la Iași și membre ale ASCOR Iași, au fost inițiați în tainele picturii pe sticlă. Urmând pașii necesari, copiii au avut de realizat câte o icoană după chipurile Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și ale Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, sărbătoriți în perioada următoare, timp în care au făcut cunoștință cu viața și personalitatea acestora, prin dialog și jocuri de cunoaștere. Icoanele realizate de copii vor fi cuprinse într-o expoziție prezentată cu ocazia tradiționalului Concert de colinde, organizat de Protopopiatului Dorohoi în luna decembrie 2024.

Alături de atelierele de scriere creativă (poezii, scrisori, povești), teatru (scenetă de Crăciun) și muzică (colinde), experiența picturii icoanelor pe sticlă se înscrie în rândul activităților pe care Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi le organizează în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie pentru copiii din zona municipiului Dorohoi și a localităților limitrofe.

Publicitate

Activitățile vor continua și săptămâna viitoare (18 – 25 noiembrie), după următorul program:

  • Scriere creativă (scrisori, povești, poezii), marți 19 noiembrie, orele 11.00 – 12.30, prof. Munteanu Gabriela;

  • Teatru, joi 21 noiembrie, orele 18.30 – 20.00, prof. Onofrei Anamaria;

    Publicitate
  • Colinde, sâmbătă, 23 noiembrie, orele 10.00 – 12.00, prof. Sarafim Răzvan.

Citeste mai mult

Eveniment

Rămăşiţe umane din preistorie, descoperite pe un şantier din Iași

Publicat

Publicitate

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie au fost descoperite în timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, afirmă, prin intermediul unei postări pe reţele de socializare, că în cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iaşi, au descoperit mai multe complexe datând din preistorie.

Conform sursei citate, echipa Institutului de Arheologie, condusă de dr. Măriuca Vornicu, a reuşit să atribuie vestigiile, pe baza resturilor ceramice descoperite în timpul săpăturilor arheologice, culturii arheologice Horodiştea-Erbiceni, dată la circa 3.500 î.Hr.

Publicitate

„Această cultură arheologică reprezintă o legătură importantă între sfârşitul culturii Cucuteni (Eneolitic) şi începutul Epocii Bronzului. În acea perioadă au avut loc schimbări sociale importante în întreaga Europă şi, de asemenea, în regiunea carpatică, prin afluxul de populaţii venite din zonele nord pontice, aflux care a remodelat harta genetică a acestei părţi din Lumea Veche. De remarcat sunt gropile care, conform estimărilor iniţiale, pot fi interpretate ca monumente funerare, conţinând rămăşiţele a cel puţin 14 indivizi. Cel puţin o parte dintre morminte sunt înmormântări secundare. După terminarea cercetărilor arheologice, resturile umane din gropile descoperite urmează să fie examinate în ceea ce priveşte modul lor de viaţă, cauza morţii şi bolile lor patologie, folosind metode moderne de cercetare ştiinţifică, analize ADN, analize izotopice, examinări antropologice”, menţionează Adrian Popa, în postarea pe Facebook.

Contactat telefonic, directorul ANDIS a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirile arheologice nu vor afecta continuarea lucrărilor la SRU Iaşi.

„Lucrările nu sunt afectate. Zona este cumva separată. Acolo vor fi împrejmuirea şi pompele de căldură, lucrări care vor fi executate în ultima parte din proiect. Nu afectează fundaţia. Ea poate fi turnată, lucrările la clădire pot fi începute şi se pot desfăşura în paralel. Ce e bine e faptul că descărcările arheologice nu au scos la iveală aşezăminte care ar fi putut stopa lucrările. Deocamdată suntem într-un scenariu optimist”, a explicat ANDIS, Adrian Popa. AGERPRES

Publicitate

 

Sursa foto: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate/Facebook

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending