Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (197)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

GUERNICA  LUI  VASILE  IFTIME

Publicitate

Volumul lui Vasile Iftime, „DETI – la ferestre scutece albe” (Editura „Eikon”. Bucureşti, 2022), conţine un poem fragmentat ca structură, dar unitar  din perspectiva   temei. Textul este scris într-o pauză  prelungă de respiraţie nu doar de un poet care cunoaşte perfect regulile jocului, ci apelând şi la ochiul militarului de carieră care înţelege milimetric dimensiunile catastrofice ale unui război. Privind  motivul scrierii acestei cărţi, spune  autorul: „Am început să scriu acest poem pe 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Am sperat că, la un moment dat, totul se va sfârşi, că eu, poetul, nemotivat mă voi împotmoli într-un vers. Dar textul a crescut odată cu frontul, nelăsându-se fixat între două limite, să le zicem „Prolog” şi „Epilog”.

Versurile au o acoperire care dă siguranţă demersului poetic: umbrela teologică. Este remarcabil numărul cuvintelor ce trimit la textele biblice: icoane, cruci, îngeri, Dumnezeu (eu nu l-aş scrie niciodată cu  „d” mic), cer, Noe etc.  Sub aspect vizual,  Vasile Iftime  este un Picasso al metaforei care vede  Ucraina asediată cu aceeaşi simbolistică cu care artistul spaniol a văzut oraşul basc Guernica bombardat de aviaţia germană în timpul războiului civil din Spania: „Păpuşile îngerilor celor ce nu mai sunt / au nevoie de sânge / şi-au smuls între ele mâinile / şi-au detonat inimile / la apusul soarelui s-au pus pe scăpărat cremene //  cineva trebuie să împiedice jocul acesta / cineva trebuie să le dăruiască un puzzle / chipul lui dumnezeu / şi o inimă // adunaţi din moloz ce a mai rămas din copilărie / în memoria păpuşilor / vom ţine momente de reculegere / se va deschide un muzeu // păpuşile îngerilor ce nu mai sunt / au lăsat moştenire câteva maşinuţe stricate”.

Şi nu-l regăsim doar în Picasso. Impetuos, îl regăsim şi-n Dante.  Asemenea florentinului, Vasile Iftime dă glas morţii. În această întreprindere autorul este însoţit de îngeri, această armată invizibilă a lui  Dumnezeu,  care, de atâta haos, şi-au pierdut şi ei menirea: „Îngerii celor ce urmează să se nască / în visele îngerilor celor ce nu mai sunt beau lacrimi / aşa se nasc îngerii cu probleme // ieri într-o tranşee s-a născut un înger cu două schije în / aripă //  alaltăieri în inima îngerului născut într-o gară / fluiera o locomotivă //  astăzi la ştiri se vorbea despre ceva mai atipic / un înger s-a născut cu o funie în jurul gâtului /  se observau leziuni la încheieturile mâinilor / muşcături // lacrimile se întorc în oameni / spune dumnezeu // plângi şi mâine se va naşte un înger muşcat de şarpe”.

Publicitate

Aflat între Picasso şi Dante, Vasile Iftime a scris un text cu valoare de meditaţie intensă  asupra efectelor unui război fără logică, un fel de reflecţie asupra condiţiei umane şi a destinului. Nu pierde nimic din realitate, imaginile obligându-l să valorizeze superior neliniştile sale metafizice: „Dumnezeule rupe apele / strigă din vârful catargului un înger bătrân / ţara are mare nevoie de ucenicii lui noe // adevăraţii marinari se nasc pe mare // (…) // arca aceasta este stearpă / strigă din vârful catargului îngerul / trebuie neapărat să recrutaţi pescari de oameni / ce ştiu să păşească pe ape // este vremea în care / nu mai încape o frunză / să plutească pe mare // în burta peştelui este loc pentru toţi / din seminţia lui cain cei mai buni mateloţi / ţara are mare nevoie / de ucenicii ce nu-l mai ascultă pe noe && adevărații marinari mor pe mare / strigă îngerul din vârful catargului / doamne împrăştie cenuşa aceasta vie pe valuri”.

Dar să vedem ce mai spune Vasile Iftime: „Am sperat că,impunând margini scrierii mele, acestea vor coincide cu cele ale ostilităţii. Am sperat că, în 50 de scene, voi epuiza subiectul, pentru că, odată coborâtă pacea în poeme, va coborî şi peste tranşee”.  Prietenii poetului îl sfătuiesc să continue acest jurnal de război  însă, zice poetul, „am obosit să aud, să văd, să simt, de la o zi la alta, că”: 1. „în portul odessa a fost bombardată prima navă de grâu / îngerii au arborat scutece albe la ferestre”; 2. „în herson, de pe mare, a fost bombardată o grădiniţă /       / jucăriile au ars”; 3. „în kramatorsc a fost bombardat un azil de bătrâni / au rămas întregi nişte ulcioare de învechit singurătatea”; 4. „în olenikov a fost bombardată o închisoare”: 5. „în mariupol a fost bombardat teatrul”; 6. „pe un drum aproape de doneţk / a fost strivită cu şenila o cochilie de melc”; 7. „în lugansk a fost bombardată o şcoală”; 8. „în bucha într-o groapă comună au fost găsiţi opt copii” etc.

Vasile Iftime scrie despre Ucraina aflată între Picasso şi Dante, despre angoasă, disperare şi moarte, despre copiii şi tinerii care mor zi de zi obligând  ţara  lui Zelenski să îmbătrânească peste noapte.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending