Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (183)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Nicolae Georgescu, în prefața la volulumul lui TheodorDamian, „Ideea de Dumnezeu în poezia lui Eminescu: „În fond, acesta este sensul general al studiilor eminescologice: tema teologică nu se confiscă pentru ea însăşi, ci este poartă de intrare în mirificul univers poetic eminescian. În turbionul ideologic de care avem parte, şi în care Eminescu este aruncat uneori cu frenezie, este nevoie de această revenire la datele echilibrului. (…) Ca să fim drepţi, pentru perioada interbelică lucrurile erau mai simple: cum să fie lipsit de credinţă cel care a spus: „Credinţa zugrăveşte icoanele-n biserici”?

Theodor Damian: „Sentimentul religios la Eminescu: persoana şi ziaristica”.  Eseul lui Theodor Damian porneşte de la constatare că „în timpul vieţii lui Eminescu, şi după aceea, până la instaurarea regimului comunist în România, problema religiei în viaţa şi opera marelui poet nu s-a pus. De ce? Evident, pentru că era foarte clar că el era un conservativ, deci un serios apărător al valorilor tradiţionale româneşti, credinţa străbună, creştină ortodoxă, în prim plan.” Şi este cunoscut accentul pe care comuniştii îl puneau pe versul din „Împărat şi proletar”: „Religia? O frază de dânşii inventată”. Sentimentul religios în ‚viaţa şi opera lui Eminescu s-a pus mai accentuat după Revoluţie.  Au fost şi câţiva care au negat sentimentul religios la Eminescu. Theodor Damian îl nominalizează pe  Răzvan Codrescu,  dar şi pe cei care îl acuză pe Eminescu de faptul că iubind femeile ar fi semn că ar fi necredincios. Autorul eseului  explică faptul că  „păcatul nu exclude credinţa. Toţi păcătuim dar toţi credem în Dumnezeu, teologic vorbind.”

Publicitate

Ca să răspundem la întrebarea dacă Eminescu a fost credincios sau nu,  Theodor Damian propune două căi: 1. textul (poezia, proza, ziaristica); 2. contextul credincioşiei.

Privind prima cale, textul,  autorul explică: a) “poezia, în special cea care redă scepticismul, nihilismul ocazional sau retoric al poetului , a fost considerate ca o dovadă a necredinţei, ignorându-se celelalte poeme care sunt de fapt rugăciuni, sau cele în care abundă limbajul şi imaginile teologice”; b) “proza, mai ales ziaristica, îl arată pe Eminescu, făsă drept de apel, aşa cum era de fapt, un traditionalist, deci credincios, apostol sau propovăduitor şi apărător al valorilor fundamentale şi identitare ale neamului românesc, credinţa creştină fiind aici în capul ierarhiei”.

Privind cea de-a doua cale, contextul,  ne sunt propuse cinci puncte de vedere: a) educaţia primită în familie; b) interesul general şi constant pe care Eminescu l-a avut faţă de tezaurul de valori româneşti; c) interesul special pentru Sf. Scriptură, şi aparte pentru Sfintele Evanghelii; d) afirmaţiile lui Eminescu în publicistică despre rolul vital al Bisericii în dezvoltarea sănătoasă a spiritului neamului românesc; e) mărturiile contemporanilor  despre caracterul şi înclinaţiile poetului, despre valorile sale fundamentale, inclusiv cele legate de religie şi credinţă.

Publicitate

Eseul  continua  cu o serie de citate din publicistica eminesciană care vin să întărească demersul propus de Theodor Damian.  Concluzia autorului e clară: “în ciuda celor care aruncă cu pietre în statuia lui Eminescu, statuia fiind prea sus ca pietrele să o poată atige, marele poet roman rămâne, în mod incontestabil, de la naşterea sa şi până acum şi pe mai departe, îngerul păzitot al limbii şi culturii române.” 

Theodor Damian reţine două proorociri,  în ceea ce priveşte geniul lui Eminescu, semnate de Veronica  Micle şi Vintilă Horia. Veronica Micle“Vârful nalt al piramidei ochiului meu abia-l atinge… / Lâng-acest colos de piatră vezi tu cât de mică sunt – / Astfel tu-n a cărei minte universul se răsfrânge, / Al tău geniu peste veacuri rămâne-va pe pământ.” Vintilă Horia – “Există un Eminescu, poet, înscris în moştenirea romantică a secolului al XIX-lea, îmbătat de trecut, de noapte,  de istorie, de miracolul limbii, de religie, de libertate (…) Peste încă o sută de ani, deci, tot despre el vom vorbi, şi în acelaşi fel. Sau, de nu, pământul va fi mut ca o lebădă”. (VA URMA)

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending