Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (183)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Nicolae Georgescu, în prefața la volulumul lui TheodorDamian, „Ideea de Dumnezeu în poezia lui Eminescu: „În fond, acesta este sensul general al studiilor eminescologice: tema teologică nu se confiscă pentru ea însăşi, ci este poartă de intrare în mirificul univers poetic eminescian. În turbionul ideologic de care avem parte, şi în care Eminescu este aruncat uneori cu frenezie, este nevoie de această revenire la datele echilibrului. (…) Ca să fim drepţi, pentru perioada interbelică lucrurile erau mai simple: cum să fie lipsit de credinţă cel care a spus: „Credinţa zugrăveşte icoanele-n biserici”?

Theodor Damian: „Sentimentul religios la Eminescu: persoana şi ziaristica”.  Eseul lui Theodor Damian porneşte de la constatare că „în timpul vieţii lui Eminescu, şi după aceea, până la instaurarea regimului comunist în România, problema religiei în viaţa şi opera marelui poet nu s-a pus. De ce? Evident, pentru că era foarte clar că el era un conservativ, deci un serios apărător al valorilor tradiţionale româneşti, credinţa străbună, creştină ortodoxă, în prim plan.” Şi este cunoscut accentul pe care comuniştii îl puneau pe versul din „Împărat şi proletar”: „Religia? O frază de dânşii inventată”. Sentimentul religios în ‚viaţa şi opera lui Eminescu s-a pus mai accentuat după Revoluţie.  Au fost şi câţiva care au negat sentimentul religios la Eminescu. Theodor Damian îl nominalizează pe  Răzvan Codrescu,  dar şi pe cei care îl acuză pe Eminescu de faptul că iubind femeile ar fi semn că ar fi necredincios. Autorul eseului  explică faptul că  „păcatul nu exclude credinţa. Toţi păcătuim dar toţi credem în Dumnezeu, teologic vorbind.”

Ca să răspundem la întrebarea dacă Eminescu a fost credincios sau nu,  Theodor Damian propune două căi: 1. textul (poezia, proza, ziaristica); 2. contextul credincioşiei.

Privind prima cale, textul,  autorul explică: a) “poezia, în special cea care redă scepticismul, nihilismul ocazional sau retoric al poetului , a fost considerate ca o dovadă a necredinţei, ignorându-se celelalte poeme care sunt de fapt rugăciuni, sau cele în care abundă limbajul şi imaginile teologice”; b) “proza, mai ales ziaristica, îl arată pe Eminescu, făsă drept de apel, aşa cum era de fapt, un traditionalist, deci credincios, apostol sau propovăduitor şi apărător al valorilor fundamentale şi identitare ale neamului românesc, credinţa creştină fiind aici în capul ierarhiei”.

Privind cea de-a doua cale, contextul,  ne sunt propuse cinci puncte de vedere: a) educaţia primită în familie; b) interesul general şi constant pe care Eminescu l-a avut faţă de tezaurul de valori româneşti; c) interesul special pentru Sf. Scriptură, şi aparte pentru Sfintele Evanghelii; d) afirmaţiile lui Eminescu în publicistică despre rolul vital al Bisericii în dezvoltarea sănătoasă a spiritului neamului românesc; e) mărturiile contemporanilor  despre caracterul şi înclinaţiile poetului, despre valorile sale fundamentale, inclusiv cele legate de religie şi credinţă.

Publicitate

Eseul  continua  cu o serie de citate din publicistica eminesciană care vin să întărească demersul propus de Theodor Damian.  Concluzia autorului e clară: “în ciuda celor care aruncă cu pietre în statuia lui Eminescu, statuia fiind prea sus ca pietrele să o poată atige, marele poet roman rămâne, în mod incontestabil, de la naşterea sa şi până acum şi pe mai departe, îngerul păzitot al limbii şi culturii române.” 

Theodor Damian reţine două proorociri,  în ceea ce priveşte geniul lui Eminescu, semnate de Veronica  Micle şi Vintilă Horia. Veronica Micle“Vârful nalt al piramidei ochiului meu abia-l atinge… / Lâng-acest colos de piatră vezi tu cât de mică sunt – / Astfel tu-n a cărei minte universul se răsfrânge, / Al tău geniu peste veacuri rămâne-va pe pământ.” Vintilă Horia – “Există un Eminescu, poet, înscris în moştenirea romantică a secolului al XIX-lea, îmbătat de trecut, de noapte,  de istorie, de miracolul limbii, de religie, de libertate (…) Peste încă o sută de ani, deci, tot despre el vom vorbi, şi în acelaşi fel. Sau, de nu, pământul va fi mut ca o lebădă”. (VA URMA)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cât costă un an de vechime. Calculul exact în funcţie de cât vrei să cumperi, în 2025

Publicat

Publicitate

În România, există mai multe opțiuni pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme, însă nu toți românii pot beneficia de aceleași condiții. Unele persoane pot ieși la pensie fără penalizări, în timp ce altele trebuie să își cumpere ani suplimentari de vechime pentru a se încadra în cerințele necesare pensionării. În 2025, legea prevede mai multe posibilități pentru cei care vor să își completeze stagiul de cotizare, însă acest proces nu vine fără costuri, informează playtech.ro.

Reducerea vârstei de pensionare pentru cei cu stagiu complet

Românii care au contribuit la sistemul public de pensii timp de 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard, fără a fi penalizați.Aceștia nu vor avea nicio diminuare a pensiei, iar perioada de studii universitare sau de serviciu militar poate fi luată în calcul la vechimea în muncă.

Vârsta la care femeile pot ieşi la pensie dacă au stat în concediu pentru creşterea copilului. Ce scrie în lege exact
Diferențele dintre pensii și venituri în Europa: cum se compară România cu restul țărilor
Acest lucru oferă o mare flexibilitate celor care doresc să se bucure de pensie mai devreme, fără a suporta scăderi semnificative ale venitului lunar.

Boala incurabilă de care suferă Cosmina Păsărin. De asta are mereu la ea acest obiect: „Nu o să scap niciodată”
Mulți români se gândesc la pensionare mai devreme, în special după vârsta de 55 de ani, când unii își reevaluează opțiunile pentru un trai mai liniștit.

Pensionarea anticipată și penalitățile pentru stagiul incomplet

Publicitate

Pe de altă parte, românii care nu au realizat stagiul complet de cotizare, între 35 și 40 de ani, pot beneficia de pensie anticipată. Totuși, aceștia vor înregistra o pensie mai mică, întrucât se aplică o penalizare.

Dacă o persoană își începe pensia la 60 de ani, iar stagiul de cotizare este de 35 de ani, penalitatea poate ajunge până la 24%. Totuși, aceasta a scăzut față de 35%, cât era în trecut, iar penalizarea se reduce pe măsură ce persoana se apropie de vârsta standard de pensionare de 65 de ani.

În cazul mamelor, există reduceri pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 14 ani, iar în anumite domenii de activitate, cum ar fi industria de apărare sau pentru sudori, există reduceri semnificative ale vârstei de pensionare.

Ce pot face cei care nu au vechimea necesară

Pentru cei care nu au vechimea necesară, există opțiunea de a cumpăra ani suplimentari de vechime. În 2025, costul unei luni de vechime este de aproximativ 1.000 de lei, iar pentru un an întreg, suma ajunge la peste 11.000 de lei.

De asemenea, este important de menționat că persoanele care aleg să își cumpere ani de vechime nu vor beneficia de pensionare anticipată pe baza acestor contribuții. Până la șase ani pot fi cumpărați, iar plata acestora se poate face în mai multe tranșe.

Așadar, opțiunile pentru pensionare mai devreme sunt diverse, iar românii au posibilitatea să își regleze stagiul de cotizare, inclusiv prin achiziționarea de ani suplimentari. Totuși, acest lucru vine cu costuri, iar fiecare persoană trebuie să facă un calcul atent înainte de a lua o decizie.

Citeste mai mult

Eveniment

Un garaj, în care era o mașină și un scuter, a ars ca o torță la Brăești! Pompierii au salvat casa

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Brăești. Un garaj a fost cuprins de flăcări. Puțin a lipsit ca focul să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brăești. Aceștia au constatat faptul că ardeau garajul, o mașină și un scuter, care erau în interiorul acestuia. O bucătărie de vară a fost afectată parțial de flăcări. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.

A fost salvată casă.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuit produs la compartimentul motor al autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Casele a trei familii din Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, din cauza coșurilor de fum necurățate

Publicat

Publicitate

Casele a trei familii din localitățile Pădureni, Crasnaleuca și Săveni au fost în pericol, ieri, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine.

Pompierii din Dorohoi, Coțușca și Săveni au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintim:

▪️ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Gater din Botoșani, călcat de polițiști. Peste 30 de metri cubi de material lemnos, confiscat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Garda Forestieră Suceava au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic.

Astfel, în cadrul activităților au fost efectuate verificări la sediul unei societăți comerciale, din județul Botoșani, cu privire la respectarea normelor legale în domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

În urma verificărilor s-a constatat că societatea respectivă deține, în fapt, un volum de peste 30 metri cubi de material lemnos, în plus, față de stocul scriptic.

Astfel, diferența dintre stocul fizic și cel înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri a fost indisponibilizată, ridicată și predată în custodie Ocolului Silvic Darabani.

De asemenea, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „deținerea în depozite de către operatorul economic sau comerciant a unui volum total de materiale lemnoase pentru care diferența în plus sau în minus dintre volumul stocului fizic și volum stocului scriptic înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri, depășește 20% raportat la stocul scriptic, dar nu mai puțin de 10 metri cubi la momentul constatării”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending