Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (181)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

“Observator cultural” nr 1174 (914) din 6-12 septembrie 2023. La rubrica “La curţile documentului”, publică documentarul  semnat de Andreea Teliban şi intitulat “Cerneluri muzicale”. Ni se aminteşte că ediţia de anul acesta al Festivalului “George Enescu” a stat sub semnul “GENEROZITĂŢII PRIN MUZICĂ”.  Ni se dă, în acelaşi timp, un gest de generozitate prin sine şi prin muzică din partea lui George Enescu: „În 1915, spre sfârşitul vieţii lui Ştefan Luchian, când pictorul imobilizat la pat lupta împotriva deznădejdii rugând apropiaţii să îi lege penelul de încheietura mâinii încremenite pentru a-şi urma pasiunea şi în cele mai vitrege condiţii, muzica i-a adus o clipă de desfătare. Scena este rememorată de un musafir care, întâmpinat într-o zi  cu nefirească acalmie de apropiaţii lui Luchian, s-a trezit martorul unei misterioase vizite pe care i-a împărtăşit-o scriitorului şi criticului Petru Comarnescu.”

“Observator cultural” nr 1174 (914) din 6-12 septembrie 2023. Continuă Andreea Teliban: “Cu întreaga familie adunată în faţa unei uşi întredeschise, aşteptând nu se ştia ce în deplină linişte, oaspetele a auzit cum “din camera pictorului se revărsară sunetele unui cântec liniştitor şi uşor, ce plutea şi se rostogolea egal sieşi, asemeni ffâlfâirilor unui stol d păsări, radicand mereu cununi în văzduhul luminous de deasupra unei insule pustiite şi îndepărtate, unde vieţuitoarele vor poposi şi vor adduce viaţă. Ele încununau văzduhul, pogorându-se cât mai jos, apoi înălţându-se şi pierzându-se în fireşti avânturi, strângând seninul şi orizontul deasupra insulei, revenind şi repetând aceleaşi rotogoale line şi unduitoare, liberate de ocalele cătuşelor şi greutăţilor şi conferind din ce în ce mai multă liniştire şi îmbucurare.  Rotirile melodiei se subţiau sau se îngroşau, trecând peste întristare şi neguri, lărgindu-se şi stângându-se asemeni unei hore. (…) Cântecul avea din graţia şi economia naturii, în momentele-I de cumpătare şi tihnă, iar vioara îi dădea prin uşurinţa mânei artistului, prin puterea şi precizia ei, căldura şi transparenţa unui suflet dornic de lumină şi alb, înălţându-se când dens şi grav, când subţiratic şi senin. O avântare în zbor şi o continuitate de plutire unduioasă, lipsite de vreo înflăcărare nebunească ori de vreo dezordine a simţurilor, cu micimile şi crispările lor. (…) Pictorul lăcrima. Erau lacrimi de bucurie şi înduioşare, lacrimi ce liniştesc inima şi limpezesc ochii. În picioare, la celălalt capăt al patului, violonistul rămăsese nemişcat, cu vioara într-o mână şi cu arcuşul în cealaltă surâzând cu drag pictorului.  Muzicianul părea un zeu al bunătăţii, tânăr şi senin,  încununat de un păr răsfirat în şuviţe mătăsoase şi unduioase, peste chipu-I de-o clasică distinctive, mlădios şi fluid”. Era George Enescu.

“Observator cultural” nr 1174 (914) din 6-12 septembrie 2023. Andreea Teliban  face  referire la  numărul festiv al revistei “Muzica” dedicat lui George Enescu la împlinirea vârstei de 40 de ani. În acest număr al revistei, George Enescu semnează articolul “Despre muncă”, în care nu întâlnim nimic despre creaţie sau talent, nici despre turneele internationale sau stagiuni, nimic despre muzică. Doar despre muncă.  Reţine autoarea: 1. “marele factor vital: MUNCA… munca pacientă, susţinută în aşa fel încât să nu fie o sforţare, ci o plăcere utilă”; 2. “pentru a învăţa să munceşti, trebuie la început mari sforţări de voinţă, însă treptat, treptat, munca devine o astfel de necessitate zilnică, încât nu numai că nu e nevoie de nici o sforţare pentru a te pune dis de dimineaţă pe lucru”; 3. “încercaţi să munciţi  pentru şi numai pentru plăcerea de a vă concentra forţele într-o direcţiune anumită de a-l echilibra bine în folosul bunului şi naturalului rezultat, de a vă ameliora progresiv pentru ca acest rezultat să devină din ce în ce mai bogat, mai bun, mai frumos… şi atunci, pe lângă satisfacţiunea ce veţi simţi de a fi putut ajungr  să-l obţineţi, veţi avea şi buna surprindere să constataţi la fraţii voştri oameni aprobare şi câteodată admiraţie, în orice caz, deferenţă şi respect”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Hidroelectrica a modificat perioada de transmitere a INDEXULUI pentru luna decembrie: Iată noul interval

Publicat

Publicitate

Hidroelectrica a anunțat că a schimbat perioada de transmitere a indexului în luna decembrie.

Mai exact, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, a anunțat recent că perioada pentru transmiterea indexului autocitit a fost extinsă în luna decembrie, relatează alba24.ro.

Mai concret, în această lună, clienții Hidroelectrica vor putea comunica indexul în intervalul 20 – 26 decembrie.

De regulă, perioada de transmitere a indexului este stabilită între zilele de 24 și 28 a fiecărei luni, însă în lunile cu evenimente speciale calendarul este ajustat.

Potrivit reprezentanților Hidroelectrica, comunicarea indexului se poate face:

  • prin telefon – 0800 800 359 (apel gratuit)
  • online prin portalul client, rubrica autocitire
  • utilizând aplicația mobilă iHidro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ASTĂZI: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” revine pe străzile din Botoșani. Programul manifestărilor

Publicat

Publicitate

Botoșaniul găzduiește astăzi cea de-a XLIX-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, un eveniment dedicat păstrării și promovării tradițiilor de iarnă organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.

Festivalul are loc duminică, 22 decembrie 2024, în centrul municipiului, și promite o experiență de neuitat pentru toți participanții.

Spectacol impresionant cu 36 de formații și 1200 de participanți

Evenimentul va reuni 36 de formații de datini și obiceiuri de iarnă, dintre care 30 din județul Botoșani și 6 din județele vecine, însumând aproximativ 1200 de participanți. Parada tradițiilor va include momente artistice autentice și va oferi ocazia publicului de a redescoperi frumusețea și unicitatea obiceiurilor moldovenești.

Modificări în traficul din centrul orașului

Pentru buna desfășurare a festivalului, traficul va suferi câteva modificări semnificative:

  • Strada Cuza Vodă va fi închisă între orele 9:30 și 22:00.
  • În intervalul 11:00 – 12:00, traficul va fi restricționat pe traseul paradei: Primăria Municipiului Botoșani – Str. Cuza Vodă – Casa Sindicatelor – Liceul „A.T. Laurian” – Podul de Piatră – Calea Națională – Direcția Muncii – Hotel Rapsodia – Str. Cuza Vodă.

Organizatorii recomandă evitarea utilizării autovehiculelor personale în zona centrală a municipiului pe durata evenimentului.

Recomandări pentru siguranța publicului

Publicitate

Parada va fi însoțită de două trăsuri cu cai, iar participanții sunt rugați să respecte următoarele reguli pentru siguranță:

  • Evitați apropierea de cai, pentru a preveni reacții neașteptate.
  • Nu utilizați obiecte pirotehnice.
  • Evitați consumul de substanțe psihoactive sau alcoolice pe domeniul public.

Parteneri și organizatori

“Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Consiliul Județean Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, precum și de instituțiile de ordine publică și siguranță din județ: Inspectoratul de Poliție, Jandarmeria, Poliția Locală, Poliția Rutieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună tradițiile strămoșești și să întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu bucurie!”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din Săveni, pe punctul de a lua foc după ce proprietarul a pus preparatele din carne la afumat și a plecat

Publicat

Publicitate

A pus preparatele din carne la afumat, dar a lăsat focul nesupravegheat. În lipsa lui, grăsimea scursură s-a aprins. Un vecin a observat flăcările și a dat alarma, a anunțat ISU Botoșani.

Evenimentul a avut loc în această noapte, într-o gospodărie din orașul Săveni.

La caz au ajuns pompierii militari din cadrul Stației  Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au intervenit rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la o anexă.

Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să își scoată carnea din afumătoare.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani a transmis că trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:

▪️ afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile.

Publicitate

▪️se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.

▪️este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului.

▪️curațați afumatoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți  sau în contact cu sistemul de producere a fumului.

Citeste mai mult

Eveniment

La un pas de dezastru! O casă din Sârbi în pericol noaptea trecută din cauza unui incendiu la coșul de fum

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Sârbi a fost în pericol, seara trecută, din cauza unui incendiu care a izbucnit în jurul coșului de fum.   

Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat față de materialele combustibile din care este construit acoperișul casei.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişul;

Publicitate

▪️verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisuridle unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending