Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (181)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

“Observator cultural” nr 1174 (914) din 6-12 septembrie 2023. La rubrica “La curţile documentului”, publică documentarul  semnat de Andreea Teliban şi intitulat “Cerneluri muzicale”. Ni se aminteşte că ediţia de anul acesta al Festivalului “George Enescu” a stat sub semnul “GENEROZITĂŢII PRIN MUZICĂ”.  Ni se dă, în acelaşi timp, un gest de generozitate prin sine şi prin muzică din partea lui George Enescu: „În 1915, spre sfârşitul vieţii lui Ştefan Luchian, când pictorul imobilizat la pat lupta împotriva deznădejdii rugând apropiaţii să îi lege penelul de încheietura mâinii încremenite pentru a-şi urma pasiunea şi în cele mai vitrege condiţii, muzica i-a adus o clipă de desfătare. Scena este rememorată de un musafir care, întâmpinat într-o zi  cu nefirească acalmie de apropiaţii lui Luchian, s-a trezit martorul unei misterioase vizite pe care i-a împărtăşit-o scriitorului şi criticului Petru Comarnescu.”

“Observator cultural” nr 1174 (914) din 6-12 septembrie 2023. Continuă Andreea Teliban: “Cu întreaga familie adunată în faţa unei uşi întredeschise, aşteptând nu se ştia ce în deplină linişte, oaspetele a auzit cum “din camera pictorului se revărsară sunetele unui cântec liniştitor şi uşor, ce plutea şi se rostogolea egal sieşi, asemeni ffâlfâirilor unui stol d păsări, radicand mereu cununi în văzduhul luminous de deasupra unei insule pustiite şi îndepărtate, unde vieţuitoarele vor poposi şi vor adduce viaţă. Ele încununau văzduhul, pogorându-se cât mai jos, apoi înălţându-se şi pierzându-se în fireşti avânturi, strângând seninul şi orizontul deasupra insulei, revenind şi repetând aceleaşi rotogoale line şi unduitoare, liberate de ocalele cătuşelor şi greutăţilor şi conferind din ce în ce mai multă liniştire şi îmbucurare.  Rotirile melodiei se subţiau sau se îngroşau, trecând peste întristare şi neguri, lărgindu-se şi stângându-se asemeni unei hore. (…) Cântecul avea din graţia şi economia naturii, în momentele-I de cumpătare şi tihnă, iar vioara îi dădea prin uşurinţa mânei artistului, prin puterea şi precizia ei, căldura şi transparenţa unui suflet dornic de lumină şi alb, înălţându-se când dens şi grav, când subţiratic şi senin. O avântare în zbor şi o continuitate de plutire unduioasă, lipsite de vreo înflăcărare nebunească ori de vreo dezordine a simţurilor, cu micimile şi crispările lor. (…) Pictorul lăcrima. Erau lacrimi de bucurie şi înduioşare, lacrimi ce liniştesc inima şi limpezesc ochii. În picioare, la celălalt capăt al patului, violonistul rămăsese nemişcat, cu vioara într-o mână şi cu arcuşul în cealaltă surâzând cu drag pictorului.  Muzicianul părea un zeu al bunătăţii, tânăr şi senin,  încununat de un păr răsfirat în şuviţe mătăsoase şi unduioase, peste chipu-I de-o clasică distinctive, mlădios şi fluid”. Era George Enescu.

“Observator cultural” nr 1174 (914) din 6-12 septembrie 2023. Andreea Teliban  face  referire la  numărul festiv al revistei “Muzica” dedicat lui George Enescu la împlinirea vârstei de 40 de ani. În acest număr al revistei, George Enescu semnează articolul “Despre muncă”, în care nu întâlnim nimic despre creaţie sau talent, nici despre turneele internationale sau stagiuni, nimic despre muzică. Doar despre muncă.  Reţine autoarea: 1. “marele factor vital: MUNCA… munca pacientă, susţinută în aşa fel încât să nu fie o sforţare, ci o plăcere utilă”; 2. “pentru a învăţa să munceşti, trebuie la început mari sforţări de voinţă, însă treptat, treptat, munca devine o astfel de necessitate zilnică, încât nu numai că nu e nevoie de nici o sforţare pentru a te pune dis de dimineaţă pe lucru”; 3. “încercaţi să munciţi  pentru şi numai pentru plăcerea de a vă concentra forţele într-o direcţiune anumită de a-l echilibra bine în folosul bunului şi naturalului rezultat, de a vă ameliora progresiv pentru ca acest rezultat să devină din ce în ce mai bogat, mai bun, mai frumos… şi atunci, pe lângă satisfacţiunea ce veţi simţi de a fi putut ajungr  să-l obţineţi, veţi avea şi buna surprindere să constataţi la fraţii voştri oameni aprobare şi câteodată admiraţie, în orice caz, deferenţă şi respect”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune a polițiștilor în Piața Centrală. Două persoane au fost amendate cu 40.000 de lei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică, împreună cu cei ai Biroului Rutier și Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani.    

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 50 de persoane, iar 4 dintre acestea au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.  Totodată, au fost verificate și 24 de autovehicule identificate pe arterele din proximitatea pieței.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 41.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, abateri la regimul rutier și nerespectarea prevederilor Codului Fiscal.

 

Publicitate

Asupra a două persoane din Piața Centrală au fost identificate 35 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova, față de acestea fiind sispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, iar țigaretele au fost confiscate.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova, care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, a primit interdicție pe cinci ani

Publicat

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani au depistat zilele trecute (18 februarie a.c.), un tânăr de 29 de ani din Republica Moldova care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României.

 

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au emis pe numele său o decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

 

De asemenea, la ieșirea din România, acestuia i se va interzice accesul în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Publicitate

Respectarea regulilor privind șederea în România este esențială pentru toți străinii.

 

Polițiștii rămân în continuare vigilenți pentru a preveni astfel de situații.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 12.000 de elevi botoșăneni vor beneficia de Programul „Masă Sănătoasă”

Publicat

Publicitate

Programul guvernamental „Masă Sănătoasă” continuă și în acest an. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a aprobat fondurile necesare derulării programului și în acest an.

 „Grija pentru copii a fost și este în centrul preocupărilor noastre. Ne dorim ca toți copiii, indiferent de clasa socială sau de zona județului din care provin, să aibă șanse de a crește frumos și de a se dezvolta, pentru că ei reprezintă viitorul nostru. Programul «Masă sănătoasă» continuă și în acest an. 12.334 de elevi din județul Botoșani vor beneficia zilnic, la școală, de o masă caldă, dacă școlile au cantină, sau de un pachet alimentar livrat în sistem de catering. Vom continua demersurile pentru ca acest program guvernamental să includă cât mai multe școli din județ”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Școlile din județ incluse în Program sunt: Liceul cu Program Sportiv, Liceul Plopenii Mari – Ungureni, Liceul Tehnologic Bucecea, Liceul Tehnologic Coțușca,  Liceul Teoretic „Anastasie Bașotă” Pomârla și școlile din Hudești, Curtești, Ungureni, Tudora, Mileanca, „Spiru Haret” Dorohoi, Școala 12 Botoșani, „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Cristești, Cordăreni, Albești, Drăgușeni, Leorda, Mihălășeni, Cristinești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Ibănești, Ripiceni, „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Școala 1 Săveni, Lunca și Viișoara.

 

Citeste mai mult

Economie

Schimbare pentru clienții Băncii Transilvania. Autentificarea în sucursale și agenții se poate face inclusiv cu aplicația BT Pay

Publicat

Publicitate

Clienții Băncii Transilvania se pot autentifica în sucursale și agenții inclusiv cu aplicația BT Pay, au anunțat joi reprezentanții băncii. BT Pay simplifică modalitatea de identificare a clienților la bancă prin lansarea unei funcționalități în premieră pe piață, Autentificarea cu BT Pay în sucursalele și agențiile Băncii Transilvania, informează alba24.ro

Ecosistemul BT Pay se extinde, cuprinzând atât soluții de banking de zi cu zi, cât și pentru autentificarea în Call Center și în unități. Autentificarea cu BT Pay în unitățile băncii este o funcționalitate unică pe piață.

Noua funcționalitate completează modalitatea de autentificare de până acum în cele peste 500 de sedii BT, cu ajutorul cărții de identitate/pașaportului, și a fost dezvoltată folosind platforma de tehnologie FLOWX.AI, bazată pe inteligență artificială, cu implicarea Endava, respectiv Code Crafters, compania de tehnologie a Grupului Banca Transilvania.

Impactul lansării este experiența pozitivă prin componenta digitală pentru persoanele care vizitează banca – peste 80.000/zi –, precum și pentru clienții OTP Bank România care vor deveni clienți BT la începutul lunii martie 2025.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending