Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (174)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Bogdan Creţu, în „Contemporanul – Ideea Europeană” nr. 1 (778) din 2017, preia un citat de-al lui Mihai Ursachi  din 1996, cu referire la doi  mari poeţi români: „Cezar Ivănescu a dus până la extrem latura incantatorie, muzicalitatea ca obiect liric în sine. În acest fel poetul, trecând prin Eminescu, făcea legătura cu tradiţia ancestrală a invocaţiei sacre, a poeziei-muzică, a poemului-cântec sau melopee, autorul însuşi interpretându-şi vocal cu acompaniament de chitară poemele”;

Adesea admir o caricatură realizată de Florin Grosu în care Al. D. Funduianu este plasat printre multe elemente de geometrie.  Mă trezesc spunând: “Privind desenu-n dese rânduri / Îmi ies din minte multe gânduri:/ Al. D. F. nu-i plin de nuri, / Dar se “rupe” în…figuri”.  În „figuri… de stil” se  „rupe” şi în poezie pentru că, înainte de a fi epigramist, Al. D. Funduianu este şi un poet adevărat al clipelor dominate de candoare. Însă, în plin globalism, candoarea se retrage undeva în munţi, lăsând loc „cool”-ismului care poate fi combătut cu „aberaţii” şi epigrame. Iarăşi mă trezesc spunând: „Poetul ce-şi dorea succesul / (Şi nu e loc aici de drame), / Până la urmă-avu accesul / Să „abereze”-n…epigrame”.  Poanta, pusă în final, la mai toţi epigramiştii urmează  după puncte de suspensie sau după anumite pauze (tăceri!) ascunse. Al. D. Funduianu foloseşte în exces semnul mirării, vrând să ne atenţioneze că ascunde, după veşnicul şi inimitabilul său zâmbet, o ironie fină venită dinspre un râs hohotit interior, un râs cenzurat de gândire;

Mircea Platon, în „Contemporanul – Ideea europeană” nr. 1(778) din 2017, publică eseul „Sufletul românesc al lui Dan Puric”. Considerând că Dan Puric dă dovadă de autenticitate în angajarea sa creştină şi naţională, pune mărturie tocmai teatrul său caracterizat prin: 1. „nu admite minciuna, care nu e „spectacol”, care adică nu te lasă pasiv,în jilţul de de spectator, de consumator al „actului cultural”; 2. „nu ne momeşte în afara noastră, nu ne atrage să ne întâlnim, evazionist, în nicăieri, în utopie, ci ne trimite, prin introspecţie, către întâlnirea cu noi înşine, cu toţi noi înşine, în adâncuri, la rădăcinile noastre”; 3. „nu minte pentru că nu porneşte de la „idealuri”, adică de la ideologii, ci de la gest, adică de la memoria de lungă durată sedimentată în gesturile noastre, de la gestul tehnic sau ritual, de la gestul care uneşte realitatea văzută cu cea nevăzută”; 4. „reprezentaţiile lui Puric nu sunt alcătuite din „acte” împărţite în „tablouri”, ci din „icoane”, din reprezentări care unesc văzutul cu miezul lui de taină şi de viaţă”;

Eminescu în „Opere”, vol. X: „Sărăcia e izvorul a aproape tuturor relelor din lume: boala, darul beţiei, furtişagul, zavistuirea bunurilor altuia, traiul rău în familie, lipsa de credinţă, răutatea, aproape toate sunt câştigate sau prin sărăcie proprie sau, atavistic, prin sărăcia strămoşilor. Sărăcia trebuie luată în 9interesul ei adevărat. Sărac e cel ce se simte sărac, căruia îi trebuie mai mult decât are. Calităţile morale ale unui popor atârnă – abstrăgând de climă şi de rasă – de la starea sa economică. Blândeţea caracteristică a poporului român dovedeşte că în trecut el a trăit economiceşte mulţămit, c-au avut ce-i trebuie”;

Publicitate

Eminescu în „Scrisoare III”: „Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură / Tot ce-i însemnat cu  pata putrejunii de natură / Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii / Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii”;

Mihai Eminescu în „Opere”, vol. X: „Cum numim pe aceia care zic c-au descoperit o singură doctorie pentru toate bolile din lume, un leac fără greş, care, de eşti nebun, te face cu minte, de-ai asurzit, te face s-auzi, în sfârşit orice-ai avea, pecingine, chelie, ciupituri de vărsat, degerături, perdea la ochi, durere  de măsele, tot c-o alifie te unge şi tot cu-n praf te-ndoapă?Pe un asemenea doctor l-am numi şarlatan. Ce să zicem acum de doctorii poporului românesc, care la toate neajunsurile noastre, tot cu-n praf ne-ndoapă, care cine ştie de ce-o fi bun? (…) Aceste prafuri şi alifii le-am luat de ni-i acru sufletul de ele şi tot rău. Or fi bune buruienile acestea pentru ceva, dar se vede că nu pentru ceea ce ne lipseşte tocmai nouă”;

Mihai Eminescu în „Opere”, vol. X: 1. „Introducând legile cele mai perfecte şi mai frumoase într-o ţară cu care nu se potrivesc, duci societatea de râpă, oricât de curat ţi-ar fi cugetul şi de bună inima. Şi de ce asta? Pentru că întorcându-ne la cărarea noastră bătută, orice nu-i icoană, ci organic, trebuie să te porţi cu el ca şi cu orice alt organism. Iar orice este organic, se naşte, creşte, se poate îmbolnăvi, se însănătoşează, moare chiar”; 2. „Cu greu pricepe o minte de rând că nu este în lumea asta nici o stare de lucruri  şi nici un adevăr social veşnic. Precum viaţa consistă din mişcare, aşa şi adevărul social, oglinda realităţii, este de-a pururi în mişcare. Pe roata acestei lumi nu suie şi coboară numai sorţile omeneşti, ci şi ideile…”;

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Ce se întâmplă cu cardurile de la OTP Bank, după preluarea de către Banca Transilvania. Cât timp rămân valabile

Publicat

Publicitate

Ce se întâmplă cu cardurile de la OTP Bank, după preluarea de către Banca Transilvania, este întrebarea pe care și-o pun mulți clienți ai băncii. Chiar dacă tranziția de la o bancă la alta este foarte ușoară, totuși cardurile trebuie schimbate într-un anumit interval de timp, scrie alba24.ro

OTP Bank România va deveni parte din Banca Transilvania pe 28 februarie, iar acest proces va aduce câteva schimbări pentru clienți.

Între 28 februarie și 2 martie, vor avea loc operațiuni tehnice pentru integrarea serviciilor.

Până pe 28 februarie, ora 12:00, clienții OTP Bank își pot folosi în continuare conturile și aplicațiile actuale.

Ce se întâmplă cu cardurile de la OTP Bank

Cardurile OTP rămân active până pe 1 martie, ora 21:30, urmate de activarea cardurilor BT pe 2 martie la 7:00.

Clienții au acces complet la serviciile BT începând din 3 martie și trebuie să ridice noile carduri BT.

Publicitate

Cardurile OTP Bank România vor fi active până pe 1 martie, ora 21:30, potrivit economedia.ro.

Din 2 martie, ora 07:00, cardurile emise de Banca Transilvania vor deveni funcționale pentru foștii clienți OTP, iar din 3 martie, aceștia vor avea acces complet la toate produsele și serviciile BT.

Pentru o tranziție fără probleme, Banca Transilvania recomandă clienților să intre în posesia noilor carduri BT cât mai curând.

Aceștia pot verifica pe site-ul BT/OTPBankRomania sau în sucursale de unde își pot ridica noile carduri.

De asemenea, este important ca utilizatorii să fie atenți la tentativele de fraudă și să nu ofere date personale prin e-mailuri sau apeluri suspecte.

Pentru siguranța conturilor și a tranzacțiilor, activarea noului card BT trebuie făcută conform instrucțiunilor băncii.

Prin această integrare, clienții OTP Bank vor beneficia de o rețea extinsă de servicii și produse oferite de cea mai mare bancă din România.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în luna ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

În luna ianuarie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 264 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 ianuarie 2025, 121 au peste 45 de ani,    37 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 13  au între 30 și 35 de ani, 28 au între 25 și  30 de ani, iar 65 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 93 sunt tineri NEETs.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general 264
< 25 ani      65
Între 25 şi 30 ani    28
Între 30 şi 35 ani   13
Între 35 şi 45 ani      37
  Peste 45 ani     121

Numărul femeilor încadrate este de 123, iar al bărbaţilor de 141, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 46,60%, respectiv de 53,40 %.

În funcţie de rezidenţă, 124 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 140 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (94), profesionale (64), gimnaziale (67),  postliceale (7) iar (3) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 31.01.2025,  un număr de 67 persoane fac  parte  din  categoria  celor    greu şi foarte greu           ocupabile .

Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 893  persoane.

Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Aventurile lui Chiţ”, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Micuții iubitori de teatru sunt așteptați la Teatrul „Vasilache”, joi, 20 februarie 2025, de la ora 18:00 şi duminică, 23 februarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30, la spectacolul  „Aventurile lui Chiţ”.

 

Veţi urmări o poveste a  unui şoricel „de teatru”. El ronţăie decorurile vechi depozitate în podul teatrului, decoruri şi recuzita de care toata lumea pare că a uitat. Mai puţin Chiţ, care, scotocind prin cutii de carton se întâlneşte cu o balerină, cu câţiva cântăreţi mexicani, cu doi instrumentişti şi chiar cu câteva fantome. Chiţ îi aduce la rampă pe noii lui prieteni, personajele având un rol prin care s-au definit.

 

Regia, scenografia şi ilustraţia muzicală sunt semnate de Valentin Dobrescu.

 

Publicitate

Păpuşile sunt mânuite de actorii: Andrei Bordianu, Andrei Iurescu, Ana-Maria Apetrei,  Cosmin Tanasă, Ioana Buta, Oana Asofiei, şi Pavel Petrași.

 

Spectacolul „Aventurile lui Chiţ” a fost prezentat în anul 2000 în cadrul Festivalul Internaţional „Sub căciula lui Guguţă” de la  Chişinău – Republica Moldova. Spectacolul a fost apreciat de juriu şi distins cu  Premiul pentru inovaţii în arta animaţiei spectacolului „Aventurile lui Chiţ”

 

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 18 ani.

 

Preţ bilet 20 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului

Citeste mai mult

Educație

Școala Altfel: Elevi și profesori de la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, în vizită la pompieri

Publicat

Publicitate

Detașamentul de Pompieri Dorohoi și-a deschis, astăzi, porțile pentru elevii Liceului „Regina Maria” Dorohoi, în cadrul Programului „Școala Altfel”. Atât cadrele didactice, cât și copiii și-au dorit să petreacă timpul alături de pompieri pentru a afla mai multe informații despre misiunile salvatorilor, dar și sfaturi referitoare la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Pe parcursul vizitei, participanții au fost familiarizați cu activitățile zilnice ale pompierilor și au aflat informații esențiale despre cum să prevină pericolele în viața de zi cu zi. Elevii au putut adresa întrebări și au interacționat direct cu personalul detașamentului, descoperind rolul vital pe care aceștia îl au în protejarea comunității.

Vizitatorii au avut ocazia să vadă îndeaproape și autospecialele intervenție, să urce în acestea și să probeze echipamentele de protecție folosite de pompieri în misiunile operative.

La finalul întâlnirii, pompierii le-au reamintit cum trebuie să se comporte în caz de incendiu sau de cutremur.
Informare preventivă

În caz de incendiu:

– păstraţi-vă calmul și cereți ajutorul personalului unității de învățământ;

Publicitate

– părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

– urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare;

– când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa;

– aşteptaţi intervenția pompierilor.

În caz de cutremur:

– adăpostiți-vă sub pupitre și stați departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care v-ar putea răni;

– protejaţi-vă capul şi faţa;

– nu ieșiți din clasă în timpul cutremurului;

– cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență;

– veți putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending