Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (166)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Revista  „Timpul” nr. 6-7 (iunie – iulie) 2023 publică un interviu realizat de Mariana Sipoş în 1998 cu academicianul Alexandru Zub. Deţinut politic, istoric al culturii, editor, publicist şi eseist, Alexandru Zub s-a născut la 12 octombrie 1934 în Vârful Câmpului, jud. Botoşani.  A finalizat cursurile Şcolii Normale „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni, absolvită cu Diplomă de Merit, dându-i dreptul să se înscrie la orice facultate.  A ales istorie – filologie (pe atunci formau o singură facultate). Între 12 şi 14 aprilie 1957, împreună cu alţi colegi, Alexandru Zub a organizat ca student, împreună cu alţi colegi, o manifestare prin care se sărbătorea o jumătate de mileniu de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare.  Principalul scop declarat (ea avea şi un sens ascuns)  al acţiunii era „regăsirea de sine a fiinţei naţionale, a valorilor istorice şi a tradiţiilor româneşti”, aspecte care nu conveneau regimului dictatorial de atunci. Adaugă Alexandru Zub: „… această manifestare, care a însemnat trei zile de activităţi, la Iaşi, o sesiune de comunicări ştiinţifice şi manifestări de ordin cultural, iar după aceea, un pelerinaj la Putna, cu un tren special, care a dus acolo mii de oameni şi s-au întâlnit cu alte mii de oameni veniţi acolo. Şi a fost o evocare foarte caldă a lui Ştefan cel Mare în dictatură. Manifestarea noastră a fost tolerată de autorităţi, pentru că amintirea Budapestei era apropiată, se dorea ca studenţii să aibă impresia că sunt luaţi în serios, că sunt toleraţi în anumite activităţi. Bineînţeles că sensul adevărat al acestei manifestări a fost identificat. Apelul la valorile naţionale era atunci un fel de a spune că ne revoltăm împotriva dominaţiei sovietice, împotriva sistemului opresiv care se instalase aici cu forţa şi aşa mai departe. Ceea ce era strict adevărat.”

Alexandru Zub a fost arestat şi condamnat la zece ani. A rămas în închisoare până în aprilie 1964, când s-a produs acea schimbare de optică politică faţă de Kremlin.

 

Întrebat cât adevăr şi câtă subiectivitate şi chiar ficţiune există în,literatura autobiografică, Alexandru Zub răspunde: „Este o literatură foarte consistentă şi foarte bogată, care trebuie analizată cu precauţie, sunt multe genuri de mărturisire. Unele sunt pură mărturisire, care trebuie  luate ca documente, altele sunt amestec de mărturisire şi ficţiune. Sunt modalităţi de a se eschiva de la discursul direct. Dar în ansamblu, cred că este un fapt pozitiv, se umple un gol, în fond, înainte ca istoricii să descindă în arhive şi să reconstituie, cu alte documente, ceea ce s-a întâmplat…”.

Publicitate

 

Rugat să explice o  afirmaţie a lui Nicolae Iorga („mai mult talent poetic, ca să se afle mai aproape de adevăr”),  Alexandru Zub răspunde: „Aceasta este mărturisirea paradoxală făcută de Iorga în prefaţa la „Istoriologia umană”, o operă, din păcate, neterminată, a rămas doar cu materialele din primul  volum. Dar această prefaţă este, de fapt, un crez al istoricului care înţelege să dea literaturii ce este al literaturii, în sensul că istoriam de fapt, este, un discurs apropiat de literatură, că poezia, dispoziţia poetică ajută apropierii de adevăr. Asta nu trebuie să ne mire.”

Merită reţinute şi alte puncte de vedere ale lui Alexandru Zub: 1. „Nimic nu trebuie să ne împiedice să restabilim adevărul”;  2. Sunt momente în viaţa fiecărui neam când nevoia de adevăr este mai presantă, uneori şi imperativă,cum ni se întâmplă nouă de la un timp”; 3. „Fără adevăr nu există nici libertate, nici democraţie autentică”; 4. Am citit undeva, pe frontispiciul unei venerabile universităţi, acest îndemn evanghelic: ADEVĂRUL VĂ VA FACE LIBER”;  5. „Ştiam că datoria mea şi a celor din jur era să ne păstrăm fiinţa, identitatea şi să luptăm ca identitatea să nu fie pervertită excesiv”; 6. „Istoria este, de fapt, instrumentul adecvat păstrării memoriei, cel prin care încercăm să ne asigurăm o anumită continuitate”;  7. „Eclipsa de memorie înseamnă moartea spiritului”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Parcă vine primăvara: În loc de Gerul Bobotezei, temperaturi de între 7 şi 14 grade

Publicat

Publicitate

Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste cele obişnuite pentru prima decadă a lunii ianuarie.

Potrivit Prognozei pentru săptămâna următoare, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie, cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei de luni în Maramureş, Transilvania şi Moldova, unde izolat va ploua slab, iar în jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte, cu rafale în general de 60…80 km/h în special în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi a Munţilor Apuseni, dar local la cote mai reduse, pe parcursul zilei şi în vest, nord-vest şi sud-est.

Temperaturile maxime se vor încadra în marea lor majoritate între 7 şi 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -5…-3 grade în estul Transilvaniei şi 8…9 grade în Dealurile de Vest. Pe arii restrânse, mai ales noaptea, se va semnala ceaţă.

Marţi, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări din a doua parte a zilei în vestul, nordul, centrul şi sud-vestul ţării unde va ploua, iar la altitudini mari în nordul Carpaţilor Orientali vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare la munte, în vest şi izolat în rest. Temperaturile maxime se vor situa în general între 9 şi 15 grade, iar cele minime între -2 şi 7 grade. Pe alocuri, dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă.

Şi în Bucureşti vremea va continua să se încălzească, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar cea minimă va fi de 0…2 grade. Îndeosebi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Miercuri, valorile termice se vor situa mult peste cele specifice datei, astfel că temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 17 grade, iar cele minime între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil şi doar izolat va ploua în vestul, nord-vestul şi centrul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în zona montană înaltă şi în nord-vest. Pe arii restrânse dimineaţa şi noaptea se va forma ceaţă.

Publicitate

În Capitală, în 8 ianuarie, temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimă va fi de 1…3 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

La finalul săptămânii, valorile termice se vor situa în continuare mult peste cele specifice perioadei în toată ţara. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare din a doua parte a intervalului, în majoritatea zonelor.

Citeste mai mult

Eveniment

De Bobotează, jandarmii vor fi alături de credincioși în toate bisericile din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Chiar dacă gerul specific acestei perioade din an se lasă așteptat, Botezul Mântuitorului Iisus Hristos va fi sărbătorit de credincioșii botoșăneni care se vor aduna în număr mare la lăcașele de cult.

Pentru ca slujba și ceremonialul religios de sfințire a apei să se desfășoare în condiții normale de ordine și siguranță publică, jandarmii vor fi prezenți luni în proximitatea a 14 biserici din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, unde vor acționa pentru prevenirea unor eventuale incidente neplăcute.

Jandarmii vor acorda atenția cuvenită și comunităților care marți sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, ocazie cu care le transmit acestora tradiționala urare ,,Sărbători Fericite!”

Nu în ultimul rând, jandarmii transmit urări de bine și sănătate deplină celor care pe 7 ianuarie își aniversează ziua onomastică, ocazie cu care Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la hramul bisericii Sfântul Ioan Botezătorul de municipiul Botoșani.

„Recomandăm participanților la manifestările religioase să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile jandarmilor și să solicite sprijinul acestora în cazul producerii unor situații nedorite de încălcare a normelor legale privind ordinea și liniștea publică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O bătrână din Suceava a vrut să facă un bine de sărbători și a chemat mai mulți copii să le dea de mâncare. A fost „colindată” de toţi banii din casă

Publicat

Publicitate

Patru minori i-au furat unei femei din Suceava toţi banii din casă după ce a vrut să facă un gest creștinesc de sărbători. Bătrâna a primit în casă doi băieţi şi două fete pentru a le oferi de mâncare şi la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Copiii au văzut de unde a luat femeia banii şi într-un moment de neatenţiei i-au furat.

„Recent o bătrână din municipiul Suceava a vrut să facă o faptă bună, i-a omenit cu se cuvine pe toţi minorii dintr-o ceată de colindători, iar aceştia …..au <colindat-o> de toţi banii din casă. La data de 02.01.2025, ora 21.30, Poliţa Municipiului Suceava a fost sesizată în mod direct de către o femeie din municipiul Suceava, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras suma de 2000 de lei, respectiv 100 de euro din locuinţă”, potrivit IPJ Suceava.

Poliţiştii au stabilit că la data de 02.01.2025, în jurul orei 10:00, femeia, cu ocazia sărbătorilor de iarnă a primit în locuinţa sa un grup format din patru persoane minore, doi băieţi şi două fete, de pentru a le oferi de mâncare.

„Aceasta i-a aşezat la masă în sufragerie, i-a servit cu produse pe care le avea prin casă şi apoi, la solicitarea acestora a dat comandă de pizza. Aceştia au petrecut aproximativ 5 ore în casa persoanei vătămate, în intervalul 11.00 – 16.00. În momentul în care partea vătămată s-a dus la dulapul în care îşi ţinea bunurile de valoare pentru a-i da suma necesară unuia dintre băieţii din grup pentru a ridica comanda, aceştia au observat locul în care aceasta păstra banii, pe care ulterior i-au şi sustras. Ulterior, în jurul orei 18.00, femeia a observat că din dulap îi lipseşte suma de 2000 de lei, respectiv 100 de euro”, se arată în comunicat.

Tinerii au fost prinşi, iar poliţiştii au recuperat 400 de lei de la unul dintre tineri, 118 de lei şi un telefon în valoare de 650 de lei de la alt minor, telefon cumpărat din banii furaţi.

„Valoarea prejudiciului a fost estimată la suma de 1832 de lei, reprezentând suma de bani rămasă nerecuperată. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliţiei mun. Suceava, B.I.C, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de <furt>, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin. 1 din Codul penal urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, se arată în finalul comunicatului.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 a crescut și nivelul DEDUCERII personale de care vor beneficia salariaţii

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice beneficiază de deducerea personală, o sumă care se scade din venitul net lunar din salarii, pentru fiecare lună din perioada impozabilă. Această deducere se aplică exclusiv veniturilor obținute din salarii la locul unde este înregistrată funcția de bază, conform prevederilor Codului Fiscal, relatează mediafax.ro.

„Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.

Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.

“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.

Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;

Publicitate

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending