Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (162)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

O RESCRIERE A COPILĂRIEI

 

M-am întrebat adesea ce-i determină pe unii autori să scrie cărţi pentru copii, ţinând cont că acestui segment literar nu prea i se acordă premii şi nici nu prea au parte de cronici. Dintre cele 42 de volume  scrise de Maria Baciu, 17 sunt cărţi pentru copii, semn că autoarea  tratează cu seriozitate acest domeniu considerat pe nedrept de unii ca fiind minor. Am citit câteva dintre cele 17 cărţi, despre unele am şi scris, şi atunci pun aceeaşi întrebare: de ce ar scrie şi  Maria Baciu cărţi pentru copii? Fiindcă adultul care este vrea să retrăiască bucuriile copilăriei, doreşte să pună în evidenţă amintirile despre cei apropiaţi, vrea să redea viaţă obiectelor şi fiinţelor care au însoţit-o la această vârstă. Toate se supun crezului acestei poete, evidenţiat pe coperta a patra: „Din Imperiul Copilăriei nu te poate izgoni nimeni! Fiind Împăratul Libertăţii, stai de vorbă şi cu Dumnezeu! Numai Copilăria sare, într-un picior şi-n altul pe Şotronul Vieţii, ştiind că toată lumea e a ei!” Şi mai cred că Maria Baciu scrie astfel de cărţi pentru a aduce un omagiu volumelor pe care le-a citit (şi personajelor acelor  scrieri)  pe când era copil. Alina Purcaru, o scriitoare pentru copii spune într-un interviu câteva lucruri pe care le sesizez şi la Maria Baciu: „Literatura pentru copii mi se pare că impune rigori de adecvare, cerinţe de natură interioară şi formală adesea chiar mai constrângătoare decât în alte cazuri.  Am făcut, totuşi, asta şi mă gândesc că aş putea să mai scriu aşa din dorinţa de a înţelege nevoile şi preferinţele unor făpturi nefalsificate”. Poezia care deschide volumul „Cip-Cirea şi Cip-Ciri” (Editura „Quadrat, Botoşani, 2023), volum aflat în discuţie,  se intitulează „Lume de poveste” şi  întăreşte cele spuse: „Să ne-ntoarcem, dragii mei, / La patine şi cercei, / Săniuţe, derdeluş, / La pisoii mici, de pluş, / La fustiţe şi panglici / Şi la ghiozdane mici, / Însoţindu-ne mereu / Şi la bine şi la greu, / La ghiduşe bileţele / Cu un „te iubesc” pe ele, / Neştiind de unde vin, / Dar… mişcându-te puţin. / Iar în bănci sau în penare, / Să păstrăm câte-o scrisoare / Cu cuvinte mici, subţiri, / Semnul primei mari iubiri… // Vino, draga mea codană, / Sub peniţă ori sub pană, / Şi tu, dragă băieţaş, / Nostim, ca un iepuraş, / Să ne-ntoarcem unde este / Lumea noastră de poveste!…”

Profesor fiind, Maria Baciu e convinsă că lectura va fi mereu calea ideală spre cunoaştere şi autocunoaştere,  copiii fiind dominaţi de bucuria de a citi.  Din această perspectivă, poeta scrie pentru cei mici având convingerea că o face pentru nişte fiinţe curioase, deschise la minte şi cu o mare dorinţă de a empatiza: „Copilul şi lectura” – „Asta-i cartea  „despre boală”, / Nu e o carte de şcoală / Cu fetiţe şi băieţi, / Pe care-ai putea să-nveţi! // Răsfoieşte-o, şi-ai să vezi! / Am dreptate ori visez? / Sunt fiole, sunt pastile, / Instrumente inutile, // Pentru un copil ca mine, / Care nu-nţelege bine… // Vreau o carte de copii, / Cu-animale, jucării, // Cu poveşti frumoase tare, / Să citească fiecare / Dintre noi sau să le-asculte, / Să-nţeleagă lucruri multe…”

Publicitate

Stilul este unul direct, înnobilat  de acea libertate de exprimare specifică acestei poete. Personajele alese nu sunt misterioase.  Ele sunt din proximitatea copiilor şi au o calitate: sunt jucăuşe.

Personalitatea unei cărţi pentru copii e legată şi de ilustraţii. Maria Baciu ne dă o lecţie de interactivitate prin apelarea la câteva talentate eleve ale distinsei poete Mihaela Arhip, toate de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani: Ilinca Ciubotariu, Ines Havârneanu şi Karina-Adriana Muscaliuc. Ilustratoarele au înţeles bine mesajul poeziilor, fapt ce ne face să nu  considerăm prezenţa lor ca un fel de aflare în treabă, nici măcar ca o evadare din preocupările lor, ci un demers serios. Prezenţa lor ne face să credem că Maria Baciu nu priveşte copilul de la înălţimea catedrei. Ea se coboară lângă el  aducându-l la rangul de colaborator: „Piticot cu personalitate” – „E atât de Piticot, / Că-i cât mâna-mi, pân-la cot… // Are personalitate! / Merge , pe genunchi, cât poate, / Să ajungă la tejghea, / Să ia îngheţata sa… // Dacă tata-l ia în braţe, / Ţipă, ca un cârd de raţe, / Şi, târâş-grăpiş, aşa, / Se opreşte în şosea, / Mulţumit, nevoie-mare, /  C-a fugit de pe cărare! // Mama alerga să-l ia, / Însă Piticot râdea: / „Lasă-mă! Vleau să mă zoc / Chial aisi, în acest loc!”

Maria Baciu propune o carte care,  dacă va ajunge în mâna unui copil, cu siguranţă va lăsa tastatura sau orice flux de imagine şi o va citi.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un turist a fost mușcat de viperă în zona Voroneț. Este internat la ATI Suceava după un șoc sever

Publicat

Publicitate

Un bărbat aflat în vacanță în zona Voronețului, a ajuns de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Incidentul a avut loc în cursul weekendului, iar victima, un bărbat din județul Iași, a fost transportată la spital în stare generală mediocră.

Potrivit medicilor, bărbatul prezenta o plagă la policele mâinii stângi, provocată de mușcătura reptilei. La prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost evaluat de medicul urgentist și de chirurgul plastician, care au decis administrarea a două doze de ser antiviperin, relatează agerpres.ro.

Starea pacientului s-a agravat ulterior, înregistrându-se valori tensionale foarte scăzute, semn al instalării unui șoc anafilactic. În aceste condiții, s-a impus internarea de urgență în secția de Terapie Intensivă, unde medicii i-au administrat tratament vasopresor.

Chirurgul plastician a intervenit pentru excizia leziunilor provocate de mușcătură, iar în prezent, pacientul se află sub monitorizare continuă din partea echipei medicale de la ATI și a specialistului plastician.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Monica Terteliu, a confirmat că pacientul este atent supravegheat, iar evoluția stării sale va fi evaluată constant de către echipa medicală.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending