Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (162)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

O RESCRIERE A COPILĂRIEI

Publicitate

 

M-am întrebat adesea ce-i determină pe unii autori să scrie cărţi pentru copii, ţinând cont că acestui segment literar nu prea i se acordă premii şi nici nu prea au parte de cronici. Dintre cele 42 de volume  scrise de Maria Baciu, 17 sunt cărţi pentru copii, semn că autoarea  tratează cu seriozitate acest domeniu considerat pe nedrept de unii ca fiind minor. Am citit câteva dintre cele 17 cărţi, despre unele am şi scris, şi atunci pun aceeaşi întrebare: de ce ar scrie şi  Maria Baciu cărţi pentru copii? Fiindcă adultul care este vrea să retrăiască bucuriile copilăriei, doreşte să pună în evidenţă amintirile despre cei apropiaţi, vrea să redea viaţă obiectelor şi fiinţelor care au însoţit-o la această vârstă. Toate se supun crezului acestei poete, evidenţiat pe coperta a patra: „Din Imperiul Copilăriei nu te poate izgoni nimeni! Fiind Împăratul Libertăţii, stai de vorbă şi cu Dumnezeu! Numai Copilăria sare, într-un picior şi-n altul pe Şotronul Vieţii, ştiind că toată lumea e a ei!” Şi mai cred că Maria Baciu scrie astfel de cărţi pentru a aduce un omagiu volumelor pe care le-a citit (şi personajelor acelor  scrieri)  pe când era copil. Alina Purcaru, o scriitoare pentru copii spune într-un interviu câteva lucruri pe care le sesizez şi la Maria Baciu: „Literatura pentru copii mi se pare că impune rigori de adecvare, cerinţe de natură interioară şi formală adesea chiar mai constrângătoare decât în alte cazuri.  Am făcut, totuşi, asta şi mă gândesc că aş putea să mai scriu aşa din dorinţa de a înţelege nevoile şi preferinţele unor făpturi nefalsificate”. Poezia care deschide volumul „Cip-Cirea şi Cip-Ciri” (Editura „Quadrat, Botoşani, 2023), volum aflat în discuţie,  se intitulează „Lume de poveste” şi  întăreşte cele spuse: „Să ne-ntoarcem, dragii mei, / La patine şi cercei, / Săniuţe, derdeluş, / La pisoii mici, de pluş, / La fustiţe şi panglici / Şi la ghiozdane mici, / Însoţindu-ne mereu / Şi la bine şi la greu, / La ghiduşe bileţele / Cu un „te iubesc” pe ele, / Neştiind de unde vin, / Dar… mişcându-te puţin. / Iar în bănci sau în penare, / Să păstrăm câte-o scrisoare / Cu cuvinte mici, subţiri, / Semnul primei mari iubiri… // Vino, draga mea codană, / Sub peniţă ori sub pană, / Şi tu, dragă băieţaş, / Nostim, ca un iepuraş, / Să ne-ntoarcem unde este / Lumea noastră de poveste!…”

Profesor fiind, Maria Baciu e convinsă că lectura va fi mereu calea ideală spre cunoaştere şi autocunoaştere,  copiii fiind dominaţi de bucuria de a citi.  Din această perspectivă, poeta scrie pentru cei mici având convingerea că o face pentru nişte fiinţe curioase, deschise la minte şi cu o mare dorinţă de a empatiza: „Copilul şi lectura” – „Asta-i cartea  „despre boală”, / Nu e o carte de şcoală / Cu fetiţe şi băieţi, / Pe care-ai putea să-nveţi! // Răsfoieşte-o, şi-ai să vezi! / Am dreptate ori visez? / Sunt fiole, sunt pastile, / Instrumente inutile, // Pentru un copil ca mine, / Care nu-nţelege bine… // Vreau o carte de copii, / Cu-animale, jucării, // Cu poveşti frumoase tare, / Să citească fiecare / Dintre noi sau să le-asculte, / Să-nţeleagă lucruri multe…”

Publicitate

Stilul este unul direct, înnobilat  de acea libertate de exprimare specifică acestei poete. Personajele alese nu sunt misterioase.  Ele sunt din proximitatea copiilor şi au o calitate: sunt jucăuşe.

Personalitatea unei cărţi pentru copii e legată şi de ilustraţii. Maria Baciu ne dă o lecţie de interactivitate prin apelarea la câteva talentate eleve ale distinsei poete Mihaela Arhip, toate de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani: Ilinca Ciubotariu, Ines Havârneanu şi Karina-Adriana Muscaliuc. Ilustratoarele au înţeles bine mesajul poeziilor, fapt ce ne face să nu  considerăm prezenţa lor ca un fel de aflare în treabă, nici măcar ca o evadare din preocupările lor, ci un demers serios. Prezenţa lor ne face să credem că Maria Baciu nu priveşte copilul de la înălţimea catedrei. Ea se coboară lângă el  aducându-l la rangul de colaborator: „Piticot cu personalitate” – „E atât de Piticot, / Că-i cât mâna-mi, pân-la cot… // Are personalitate! / Merge , pe genunchi, cât poate, / Să ajungă la tejghea, / Să ia îngheţata sa… // Dacă tata-l ia în braţe, / Ţipă, ca un cârd de raţe, / Şi, târâş-grăpiş, aşa, / Se opreşte în şosea, / Mulţumit, nevoie-mare, /  C-a fugit de pe cărare! // Mama alerga să-l ia, / Însă Piticot râdea: / „Lasă-mă! Vleau să mă zoc / Chial aisi, în acest loc!”

Maria Baciu propune o carte care,  dacă va ajunge în mâna unui copil, cu siguranţă va lăsa tastatura sau orice flux de imagine şi o va citi.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending