Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (154)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

SUB SEMNĂTURA LUI TRAIAN MIHAI, REVISTA “TAIFASURI” NR. 938 / 2023 ACORDĂ  PATRU PAGINI (15 – 18) LUI MIHAI EMINESCU

Pag. 17: „Mihai şi Veronica, o iubire de 17 ani sfârşită tragic”. „Prima întâlnire dintre poet şi aceea care i-a devenit muză a avut loc în 1872, la Viena, şi a fost decisivă pentru viitorul amândurora.  Veronica deja îi citise poeziile apărute în „Convorbiri literare”, dar după ce l-a cunoscut, Eminescu a devenit idolul ei. Mihai a fost impresionat de frumuseţea tinerei blonde, îndrăgostindu-se iremediabil de ea.  Dar Veronica era căsătorită cu profesorul Ştefan Micle, aşa că iubirea lor a rămas în taină., o vreme.  Însă a început să-i dedice versuri, cele mai frumoase poezii din creaţia sa fiind acele inspirate din povestea lor de dragoste.  Iubirea  dintre ei, tristă şi imposibilă, a fost cuprinsă de zeci de pagini de corespondenţă, Eminescu şi Veronica scriindu-şi aproape zilnic. El o numea „dulcea mea amică”, „dragă Nicuţă”, „dragul meu suflet”, „ramură de liliac”. Ea îi spunea „Eminul mei iubit”. Corespondenţa purtată de cei doi se întinde pe parcursul a 17 ani şi a fost adunată în volumul „Dulcea mea doamnă / Eminul meu iubit”. „De când ai plecat tu, n-a plecat numai fericirea, ci şi liniştea şi sănătatea mea.  Nu este, nu poate fi mai mare deosebire decât între mine acum două săptămâni şi între mine astăzi. De unde eram cu tine, fericit şi mulţumit, acum sunt singur, rău dispus prin singurătate şi boală, obosit de viaţă”, scria Eminescu în 1879. El adăuga: „Ceea ce cineva are mai scump trebuie să-şi păzească  cu toată discreţia. Găsit-am oare noi amândoi din nou comoara noastră pierdută, odorul nostru nepreţuit, dragostea noastră? Dacă am regăsit-o să nu mai spunem nimănui cât de adânc o îngropăm în inimile noastre, cât de ascuns şi de dulce arde în noi.  Nici un obraznic şi nici un indiscret să nu mai prinză de veste.  Când gândesc la tine mi se umplu ochii de lacrimi şi nu mai găsesc cuvinte să-ţi spun ceea ce de o mie de ori ţi-am spus:că te iubesc.” După moartea lui Mihai Eminescu (15 iunie 1889), Veronica s-a retras la Mănăstirea Văratic.  A murit în acelaşi an, în noaptea de 3 spre 4 august, în casa maicii Fevronia Sârbu, după ce a băut o sticluţă cu arsenic”.

Pag. 17: „Devenit  „incomod”, s-au luat măsuri: „Mai potoliţi-l pe Eminescu!”  „Acesta era mesajul lui P. P. Carp (care era, la acea vreme, trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Viena) transmis către Titu Maiorescu, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice de atunci). Carp se afla la Viena pentru a stabili ultimele detalii ale unui acord secret cu Tripla Alianţă (Austro-Ungaria, Germania şi Italia), care de altfel a şi fost încheiat în octombrie 1883. „Ce voia acest tratat? În primul rând ca România să se orienteze politic spre Austro-Ungaria. Cu alte cuvinte, România nu mai putea să-şi revendice Ardealul. „Directiva de sus” s-a reverberat în diferite moduri la nivel cultural. Declararea nebuniei lui Mihai Eminescu este unul dintre ele”, scria profesorul Nicolae Georgescu în volumul „Boala şi moartea lui Eminescu”(2007). Eminescu nu putea fi convins să renunţe la ideile şi principiile sale. El era membru activ în mai multe organizaţii care luptau pentru drepturile românilor din Ardeal. Astfel, „nebunia” lui Eminescu poate căpăta alte sensuri, alte înţelesuri. P. P. Carp şi Titu Maiorescu au plecat în Germania pentru a calma spiritele, iar mai mulţi miniştri s-au dus la Viena, unde au prezentat scuze pentru organizarea serbării de la Iaşi, unde fusese dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare şi fusese citită poezia – manifest a lui Eminescu – „Doina”.  Activitatea poetului ca jurnalist devenea periculoasă. Eminescu a fost declarat nebun şi internat la psihiatrie, într-un moment în care guvernul României urmărea să încheie un pact cu Austro-Ungaria, prin care renunţa la pretenţiile asupra Ardealului”.

Pag. 17: „Internarea imediată a poetului a fost solicitată de Maiorescu”. „Zoe Dumitrescu Buşulenga, academician şi eminescolog, spunea: „Treptat ies la iveală legături pe care anevoie le-am fi descoperit din frânturile de informaţii oficiale, ori oficioase ale vremii. Glasul său, unic în concertul politicianismului vremii, trebuia să fie stins. Supăra mult adevărul său, căutătorul de Absolut! Căci pentru el, nu exista adevărul de conjunctură al partidelor, ci doar adevărul naţiei româneşti pentru care a trăit şi pentru care a fost sacrificat, cu tăcuta complicitate a unor personaje malefice”. Astfel, în dimineaţa zilei de  28 iunie 1883, Maiorescu s-a dus la spitalului doctorului Şuţu şi a cerut internarea imediată a lui Eminescu, şi nu examinarea acestuia de către doctorul Şuţu, aşa cum ar fi fost firesc.”

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending