Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (154)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

SUB SEMNĂTURA LUI TRAIAN MIHAI, REVISTA “TAIFASURI” NR. 938 / 2023 ACORDĂ  PATRU PAGINI (15 – 18) LUI MIHAI EMINESCU

Pag. 17: „Mihai şi Veronica, o iubire de 17 ani sfârşită tragic”. „Prima întâlnire dintre poet şi aceea care i-a devenit muză a avut loc în 1872, la Viena, şi a fost decisivă pentru viitorul amândurora.  Veronica deja îi citise poeziile apărute în „Convorbiri literare”, dar după ce l-a cunoscut, Eminescu a devenit idolul ei. Mihai a fost impresionat de frumuseţea tinerei blonde, îndrăgostindu-se iremediabil de ea.  Dar Veronica era căsătorită cu profesorul Ştefan Micle, aşa că iubirea lor a rămas în taină., o vreme.  Însă a început să-i dedice versuri, cele mai frumoase poezii din creaţia sa fiind acele inspirate din povestea lor de dragoste.  Iubirea  dintre ei, tristă şi imposibilă, a fost cuprinsă de zeci de pagini de corespondenţă, Eminescu şi Veronica scriindu-şi aproape zilnic. El o numea „dulcea mea amică”, „dragă Nicuţă”, „dragul meu suflet”, „ramură de liliac”. Ea îi spunea „Eminul mei iubit”. Corespondenţa purtată de cei doi se întinde pe parcursul a 17 ani şi a fost adunată în volumul „Dulcea mea doamnă / Eminul meu iubit”. „De când ai plecat tu, n-a plecat numai fericirea, ci şi liniştea şi sănătatea mea.  Nu este, nu poate fi mai mare deosebire decât între mine acum două săptămâni şi între mine astăzi. De unde eram cu tine, fericit şi mulţumit, acum sunt singur, rău dispus prin singurătate şi boală, obosit de viaţă”, scria Eminescu în 1879. El adăuga: „Ceea ce cineva are mai scump trebuie să-şi păzească  cu toată discreţia. Găsit-am oare noi amândoi din nou comoara noastră pierdută, odorul nostru nepreţuit, dragostea noastră? Dacă am regăsit-o să nu mai spunem nimănui cât de adânc o îngropăm în inimile noastre, cât de ascuns şi de dulce arde în noi.  Nici un obraznic şi nici un indiscret să nu mai prinză de veste.  Când gândesc la tine mi se umplu ochii de lacrimi şi nu mai găsesc cuvinte să-ţi spun ceea ce de o mie de ori ţi-am spus:că te iubesc.” După moartea lui Mihai Eminescu (15 iunie 1889), Veronica s-a retras la Mănăstirea Văratic.  A murit în acelaşi an, în noaptea de 3 spre 4 august, în casa maicii Fevronia Sârbu, după ce a băut o sticluţă cu arsenic”.

Publicitate

Pag. 17: „Devenit  „incomod”, s-au luat măsuri: „Mai potoliţi-l pe Eminescu!”  „Acesta era mesajul lui P. P. Carp (care era, la acea vreme, trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Viena) transmis către Titu Maiorescu, ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice de atunci). Carp se afla la Viena pentru a stabili ultimele detalii ale unui acord secret cu Tripla Alianţă (Austro-Ungaria, Germania şi Italia), care de altfel a şi fost încheiat în octombrie 1883. „Ce voia acest tratat? În primul rând ca România să se orienteze politic spre Austro-Ungaria. Cu alte cuvinte, România nu mai putea să-şi revendice Ardealul. „Directiva de sus” s-a reverberat în diferite moduri la nivel cultural. Declararea nebuniei lui Mihai Eminescu este unul dintre ele”, scria profesorul Nicolae Georgescu în volumul „Boala şi moartea lui Eminescu”(2007). Eminescu nu putea fi convins să renunţe la ideile şi principiile sale. El era membru activ în mai multe organizaţii care luptau pentru drepturile românilor din Ardeal. Astfel, „nebunia” lui Eminescu poate căpăta alte sensuri, alte înţelesuri. P. P. Carp şi Titu Maiorescu au plecat în Germania pentru a calma spiritele, iar mai mulţi miniştri s-au dus la Viena, unde au prezentat scuze pentru organizarea serbării de la Iaşi, unde fusese dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare şi fusese citită poezia – manifest a lui Eminescu – „Doina”.  Activitatea poetului ca jurnalist devenea periculoasă. Eminescu a fost declarat nebun şi internat la psihiatrie, într-un moment în care guvernul României urmărea să încheie un pact cu Austro-Ungaria, prin care renunţa la pretenţiile asupra Ardealului”.

Pag. 17: „Internarea imediată a poetului a fost solicitată de Maiorescu”. „Zoe Dumitrescu Buşulenga, academician şi eminescolog, spunea: „Treptat ies la iveală legături pe care anevoie le-am fi descoperit din frânturile de informaţii oficiale, ori oficioase ale vremii. Glasul său, unic în concertul politicianismului vremii, trebuia să fie stins. Supăra mult adevărul său, căutătorul de Absolut! Căci pentru el, nu exista adevărul de conjunctură al partidelor, ci doar adevărul naţiei româneşti pentru care a trăit şi pentru care a fost sacrificat, cu tăcuta complicitate a unor personaje malefice”. Astfel, în dimineaţa zilei de  28 iunie 1883, Maiorescu s-a dus la spitalului doctorului Şuţu şi a cerut internarea imediată a lui Eminescu, şi nu examinarea acestuia de către doctorul Şuţu, aşa cum ar fi fost firesc.”

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atelier de pictură icoane pe sticlă la Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi

Publicat

Publicitate

În dimineața zilei de 16 noiembrie, în cadrul Centrului educațional al Protopopiatului Dorohoi s-a desfășurat un atelier de pictură icoane pe sticlă. 

Desfășurat la inițiativa și prin implicarea părintelui protopop, Ionuț-Ștefan Apetrei, activitatea a reunit 25 de copiii din zona municipiului Dorohoi, care, sub coordonarea voluntarelor Evelina Mihalache și Alexandra Damian, studente la Iași și membre ale ASCOR Iași, au fost inițiați în tainele picturii pe sticlă. Urmând pașii necesari, copiii au avut de realizat câte o icoană după chipurile Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și ale Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, sărbătoriți în perioada următoare, timp în care au făcut cunoștință cu viața și personalitatea acestora, prin dialog și jocuri de cunoaștere. Icoanele realizate de copii vor fi cuprinse într-o expoziție prezentată cu ocazia tradiționalului Concert de colinde, organizat de Protopopiatului Dorohoi în luna decembrie 2024.

Alături de atelierele de scriere creativă (poezii, scrisori, povești), teatru (scenetă de Crăciun) și muzică (colinde), experiența picturii icoanelor pe sticlă se înscrie în rândul activităților pe care Centrul educațional al Protopopiatului Dorohoi le organizează în perioada 5 noiembrie – 12 decembrie pentru copiii din zona municipiului Dorohoi și a localităților limitrofe.

Publicitate

Activitățile vor continua și săptămâna viitoare (18 – 25 noiembrie), după următorul program:

  • Scriere creativă (scrisori, povești, poezii), marți 19 noiembrie, orele 11.00 – 12.30, prof. Munteanu Gabriela;

  • Teatru, joi 21 noiembrie, orele 18.30 – 20.00, prof. Onofrei Anamaria;

    Publicitate
  • Colinde, sâmbătă, 23 noiembrie, orele 10.00 – 12.00, prof. Sarafim Răzvan.

Citeste mai mult

Eveniment

Rămăşiţe umane din preistorie, descoperite pe un şantier din Iași

Publicat

Publicitate

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie au fost descoperite în timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii pentru Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, afirmă, prin intermediul unei postări pe reţele de socializare, că în cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iaşi, au descoperit mai multe complexe datând din preistorie.

Conform sursei citate, echipa Institutului de Arheologie, condusă de dr. Măriuca Vornicu, a reuşit să atribuie vestigiile, pe baza resturilor ceramice descoperite în timpul săpăturilor arheologice, culturii arheologice Horodiştea-Erbiceni, dată la circa 3.500 î.Hr.

Publicitate

„Această cultură arheologică reprezintă o legătură importantă între sfârşitul culturii Cucuteni (Eneolitic) şi începutul Epocii Bronzului. În acea perioadă au avut loc schimbări sociale importante în întreaga Europă şi, de asemenea, în regiunea carpatică, prin afluxul de populaţii venite din zonele nord pontice, aflux care a remodelat harta genetică a acestei părţi din Lumea Veche. De remarcat sunt gropile care, conform estimărilor iniţiale, pot fi interpretate ca monumente funerare, conţinând rămăşiţele a cel puţin 14 indivizi. Cel puţin o parte dintre morminte sunt înmormântări secundare. După terminarea cercetărilor arheologice, resturile umane din gropile descoperite urmează să fie examinate în ceea ce priveşte modul lor de viaţă, cauza morţii şi bolile lor patologie, folosind metode moderne de cercetare ştiinţifică, analize ADN, analize izotopice, examinări antropologice”, menţionează Adrian Popa, în postarea pe Facebook.

Contactat telefonic, directorul ANDIS a declarat, pentru AGERPRES, că descoperirile arheologice nu vor afecta continuarea lucrărilor la SRU Iaşi.

„Lucrările nu sunt afectate. Zona este cumva separată. Acolo vor fi împrejmuirea şi pompele de căldură, lucrări care vor fi executate în ultima parte din proiect. Nu afectează fundaţia. Ea poate fi turnată, lucrările la clădire pot fi începute şi se pot desfăşura în paralel. Ce e bine e faptul că descărcările arheologice nu au scos la iveală aşezăminte care ar fi putut stopa lucrările. Deocamdată suntem într-un scenariu optimist”, a explicat ANDIS, Adrian Popa. AGERPRES

Publicitate

 

Sursa foto: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate/Facebook

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi susține că scopul final al „Planului PNL” este ca Iohannis să conducă viitorul guvern al României

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele sociale că în spatele  eforturilor PNL de a-l califica pe candidatul lor, Nicolae Ciucă, în finala prezidențială se află „Planul PNL” al cărui scop final este ca Iohannis să conducă viitorul guvern ce se va forma după alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

Deputatul social democrat susține că  cei de la PNL speră că dacă Nicolae Ciucă se va califica pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va fi votat de toți alegătorii celorlalți candidați necalificați, iar dacă va deveni președinte, îl va numi pe Iohannis premier.

Cum ar fi ca Iohannis să conducă viitorul guvern al României? Acesta e Planul PNL! La fel cum au făcut pentru Iohannis „Legea pentru un singur om”, tot așa vor să facă „un guvern pentru un singur om”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

Acest susține că fiecare vot pentru PNL înseamnă de fapt un vot pentru „Guvernul Iohannis”. „Tot ce vedeți că face PNL (…), toate minciunile răspândite de PNL, totul este pentru „Planul Iohannis premier”. Deci țineți minte! Fiecare vot pentru Ciucă și PNL este un vot pentru „Guvernul Iohannis”, mai spus deputatul social-democrat. 

https://www.facebook.com/share/15REECptwJ/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială. Ce candidat va susține la alegeri

Publicat

Publicitate

Ludovic Orban a anunțat, luni seara, că se retrage din cursa prezidențială. Acesta își anunțase candidatura din septembrie, din partea alianţei politice formată din PMP şi Forţa Dreptei, scrie alba24.ro.

Acum, Orban spune că o va susține pe Elena Lasconi, potrivit g4media.ro.

Ludovic Orban a fost premier al României în perioada 4 noiembrie 2019 – 7 decembrie. A fost, de asemenea, președinte al PNL până în septembrie 2021.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending