Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (114)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista “Orizont” nr. 1 / ianuarie 2023.  Simona Preda publică  “Iubire, trădări, vitriol”. Un articol care vizează povestea de dragoste dintre Maruca Cantacuzino şi George Enescu.

Fiind un număr din ianuarie al revistei, am căutat în zadar măcar un rând despre Eminescu. Nimic! Revista acordă două pagini relaţiei dintre Enescu şi Maruca, una pe cât de îndelungată, pe atât de tumultuoasă, cu momente de apropiere intense, dar şi de pauze, de tensiuni şi de despărţiri. Reţin: 1. „Cum era Maruca? Era uimitoare. Asta reiese din surse.  Cel mai expresiv portret şi-l face ea însăşi în „Umbre şi lumini”: „Personalitatea mea? O asamblare derutantă şi fascinantă totodată, care adesea sperie, de elemente multiple, uneori prea complicate, aparent contradictorii dacă sunt privită din exterior. Un ansamblu armonios, antrenant şi stimulant numai dacă intri în contact cu esenţa mea profundă.” Edificatoare în acest sens sunt şi mărturiile contemporanilor. Matilda Ghyika: „Era subţire, cu nişte ochi negri minunaţi; se ştia că este de o frumuseţe impunătoare, bizantină, pe care o sugera la fel de bine numele şi caracterul ei orgolios (…). Orgoliul ei nu avea însă nicio legătură cu vanitatea sau snobismul, era mai curând sentimentul de a fi diferită de toată lumea, ceea ce era evident (…). Era bună şi generoasă, dar nu accepta să stea ceva în calea libertăţii ei.”  2. „La rândul său, Enescu a fost un bărbat frumos nu doar după standardele epocii de atunci, ci şi după cele contemporane. Era înalt, cu o statură virilă, îmbrăcat tot timpul cu haine de comandă, bine croite şi cu o batistă de mătase la buzunarul reverului. Uneori purta mănuşi pentru a-şi proteja mâinile. Cu timpul, nu se mai încheia la haină, ca să nu mai atragă atenţia asupra încovoierii spatelui. Contemporanii vorbesc despre modestia şi generozitatea maestrului, chestiune demonstrată o dată în plus, prin studierea Arhivelor Diplomatice, din care reiese foarte clar cât de mult i-a ajutat Enescu pe unii tineri talentaţi chiar şi atunci cât a fost în exil.”

Citește și: MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (113)

Ziarul „Lumina”  din  6 februarie 2023. Otilia Bălinişteanu scrie articolul „Gheorghe Dubiţ, un model al comunităţii din Mileanca”.  Anul acesta ar fi împlinit 100 de ani. A fost unul dintre cei mai longevivi cântăreţi bisericeşti din judeţul Botoşani. Trecut prin puşcăriile comuniste, deşi nu avea nici o vină, reeducat la Aiud, a găsit puterea de a-şi continua viaţa şi de a ierta. Reţin: 1. Gheorghe Dubiţ s-a născut în Mileanca în noaptea de ajun a Crăciunului anului 1923, „învelit în paie, într-o şură”, al doilea între cei nouă fraţi, după cum avea să povestească într-o mică biografie pe care a scris-o în 1991.  Părinţii, Maria şi Dumitru, erau ţărani, oameni simpli, dar foarte credincioşi. Aşa că l-au trimis la Şcoala de cântăreţi de la Iaşi, pe care a urmat-o între anii 1936 şi 1940. Şi-a început slujba de dascăl în plin război, trăgând clopotele, în primejdie, în satul Codreni în apropiere de Mileanca. A fost cântăreţ la biserica din Havârna din 1940 până în anul 1965, când s-a transferat la biserica din satul natal, unde a slujit până la finalul vieţii. „Era foarte priceput, se vedea că are şcoală. Cântările erau foarte frumoase. Eu am venit preot aici când Gheorghe Dubiţ avea 83 de ani. Şi ţinea foarte bine strana. A dus singur strana până la aproape 90 de ani”, spune preotul paroh.” 2. „Prima oară a fost arestat la 19 mai 1948, chiar în timpul unei slujbe de înmormântare din satul Havârna. Acuzat de „deţinere de publicaţii interzise”, pe care nu le văzuse nimeni niciodată, darămite să fi existat în propria casă. , a suferit torturi la penitenciarul din Suceava, cunoscut ca unul cu  regimul cel mai dur din ţară.”

Gheorghe Dubiţ povesteşte despre o metodă folosită în anchetele de la Suceava, numită „morişca”: „Pe sală erau două capre de lemn şi un druc. Te legau de picioare, fiind pe chirostei, te legau de mâini, dându-le în faţa genunchilor, băgau drucul pe sub genunchi şi cei doi călăi te ridicau de capetele drucului, te învârteau de două-trei ori pe druc, până ameţeai, punându-l apoi pe capre; trupul fiind mai greu, capul era la podea, iar tălpile în sus. După care începeau loviturile la tălpi până nu mai simţeai; aveau grijă, bineînţeles, să-ţi bage întâi ciorapii în gură. În gemetele acelea de muribund, te dezlegau, te udau cu apă, căci tălpile erau vinete, negre ca fundul ceaunului, şi te puneau să alergi până ce sângele începea să pătrundă înapoi prin vene, strigând întruna: „Spune ce-ai făcut!”

În 1949 a fost condamnat, apoi eliberat la 18 iulie 1951. În noaptea de 24 octombrie 1959 a fost arestat din nou, fiind condamnat la  7 ani de închisoare corecţională şi confiscarea totală a averii pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale prin agitaţie”. Din cei 7 ani a făcut doar 5 la Gherla şi la Aiud, de unde a ieşit, după cum scria în actele de eliberare, „reeducat, reabilitat şi redat societăţii”.  Povesteşte Gheorghe Dubiţ: „La Aiud, duceam câte o cartofă şi o aruncam la Zarca (numele corpului vechi al închisorii din Aiud, n.r.) marelui nostru cărturar şi teolog pr. D. Stăniloae. Acolo era foarte înalt gardul şi cine ajungea acolo, era condamnat la moarte. Cred că nici până a murit nu a aflat cine îi arunca de mâncare”. A fost eliberat în 1964, continuând să fie dascăl până la 90 de ani.  A murit pe 13 martie 2019, la 86 de ani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poșta Română, anunț despre programul de Ziua Unirii Principatelor. Cum se lucrează pe 24 ianuarie în subunitățile din țară

Publicat

Publicitate

Poșta Română a publicat un anunț important în legătură programul de lucru pentru ziua de 24 ianuarie. Astfel, programul Poștei Române de Ziua Unirii Principatelor Române se modifică: Subunitățile poștale din toată țara vor fi închise de vineri, 24 ianuarie 2025, scrie alba24.ro.

Compania Națională „Poșta Română” a anunțat că, pe data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – Mica Unire, toate subunitățile poștale din șară, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, vor fi închise. Decizia marchează celebrarea Zilei Unirii Principatelor Române, o sărbătoare legală prevăzută de Codul Muncii, în care nu se lucrează.

Această măsură vine în contextul respectării tradiției de a celebra una dintre cele mai importante zile din istoria României, în care a fost realizată unirea între Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la data de 24 ianuarie 1859.

Poșta Română: programul anunțat pentru ziua de 24 ianuarie

Vineri, 24 ianuarie 2025 – toate subunitățile poștale din mediul urban și rural vor fi închise.

Poșta Română transmite că toate punctele poștale din mediul urban și rural vor fi închise în această zi, decizia fiind luată în conformitate cu prevederile Codului Muncii, care stipulează că 24 ianuarie este declarată zi de sărbătoare legală.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de ceață

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 10:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Corlăteni, Mihălășeni, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Apostol Timotei

Publicat

Publicitate

Originar din orașul Listra din Licaonia (Asia Mică), Sfântul Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol îl numește în nenumărat rânduri “fiul său”, alteori “fratele său”. În Epistola către Corinteni scrie: “…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul…” (I Cor. IV, 16-17). În Epistola a II-a către Corinteni (I, 1) și în cea către Coloseni (I, 1) îl numește “fratele său”.

În timpul când Sfântul Apostol Pavel a fost pentru prima oară în Listra, Timotei era un copil și neputând să călătorească, Sfântul Apostol Pavel l-a lăsat acasă în grija unor dascăli iscusiți. Dar după câțiva ani, pornind Sfântul Pavel în călătoria a II-a apostolică, adică între ani 49-54, însoțit de Sila, a venit din nou în Listra și l-a luat și pe Timotei cu el la apostolie. Din Listra au trecut în Macedonia (anul 52). Au propovăduit în Filipi, în Tesalonic și Bereea. Timotei a rămas aici ca să întărească pe credincioși în sfânta învățătură. După aceea a fost trimis de Sfântul Pavel la Tesalonic să mângâie și să încurajeze pe cei de acolo. Cea mai târziu s-a întâlnit cu dascălul său în Corint și s-au dus la Ierusalim, apoi la Efesunde au stat mai bine de doi ani.

Cum creștinii din Corint aveau nevoie de ajutor în păstrarea credinței, Timotei a fost trimis la ei. Întâlnindu-se iarăși în Troada, s-au întors în Palestina. De data aceasta, Sfântul Apostol Pavel a fost prins în Cezareea și trimis la Roma. Timotei l-a însoțit și la Roma. După ce Sfântul Ioan Evanghelistul, primul Episcop al Efesului, a fost alungat de împăratul Domitian în insula Patmos, Sfântul Timotei a devenit episcopul Efesului.

La data de 22 ianuarie 97 păgânii din Efes l-au ucis pe Sfântul Apostol Timotei cu pietre, primind astfel cununa muceniciei. În anul 356, sfintele lui moaște au fost duse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca împăratului Constantin, și au fost puse în Biserica “Sfinților Apostoli”, împreună cu ale Sfinților Luca și Andrei.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț din Autostrada Unirii A8

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat licitația pentru proiectarea și execuția tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8), care are o lungime de 27 de kilometri. Valoarea proiectului, de aproximativ 6 miliarde de lei (fără TVA), este asigurată prin Programul Transport.

Pentru etapa de proiectare sunt alocate 10 luni, iar pentru cea de execuție a lucrărilor sunt alocate 36 de luni (46 de luni în total).

Pe traseul acestui nou tronson de autostradă vor fi construite: 4 tuneluri cu o lungime totală de 1,7 kilometri și 36 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 8,5 kilometri.

“Vor fi construite două noduri rutiere, unul la Târgu Frumos, pe DN28B, și unul la Pașcani, pe DJ208, care vor asigura conexiuni suplimentare cu municipiul Botoșani. Acestea vor completa nodurile rutiere realizate prin sectorul din Autostrada A7, Pașcani – Suceava. Municipiul Botoșani va fi conectat la A7 prin Drumul Expres Botoșani – Suceava (la Salcea), DN29 (la Dumbrăveni), DJ208C (la Roșcani), DJ208I/DJ208 (la Dolhasca)”, a transmis senatorul PSD Doina Federovici.

Cel de-al treilea nod al tronsonului de autostradă Târgu Frumos – Târgu Neamț va fi realizat la Moțca, pe DN28A.

Ofertele pot fi depuse până pe 24 martie.

Publicitate

Senatorul PSD Doina Federovici, a mai adăugat că, de asemenea, a fost desemnat constructorul pentru cel mai greu sector din Autostrada Unirii – Lotul 2 din secțiunea montană: Pipirig – Leghin. Ca și sectorul Leghin – Târgu Neamț, acest lot va fi construit de o asociere condusă de firmele constructorului român Dorinel Umbrărescu.

Asocierea câștigătoare are la dispoziție un an pentru realizarea proiectului tehnic și 36 de luni pentru construirea propriu-zisă a celor 19,3 kilometri de autostradă. Este un sector greu, care necesită realizarea a 7 tuneluri, 46 de poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct având o lungime de 428 de metri. Valoarea contractului se ridică la 2,7 miliarde de lei fără TVA.

Tot UMB va deschide, în luna februarie, primul șantier de pe Autostrada A8, pe sectorul II, Leghin – Târgu Neamț, după ce domnul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat autorizația de construcție. Acest sector de 30 de kilometri va trebui finalizat în următorii doi ani.

Sectorul ardelean al Autostrăzii A8, Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, se află în proiectare, constructorul Nurol Insaat ve Ticaret urmând a începe și el în acest an lucrările de execuție.

Autostrada Unirii A8 va avea o lungime de peste 304 kilometri (de la Târgu Mureş la Ungheni) şi va asigura legătura cu Republica Moldova prin noul pod peste Prut de la Ungheni, care se află în etapa de proiectare, urmând a demara în acest an execuția, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending