Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (114)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista “Orizont” nr. 1 / ianuarie 2023.  Simona Preda publică  “Iubire, trădări, vitriol”. Un articol care vizează povestea de dragoste dintre Maruca Cantacuzino şi George Enescu.

Fiind un număr din ianuarie al revistei, am căutat în zadar măcar un rând despre Eminescu. Nimic! Revista acordă două pagini relaţiei dintre Enescu şi Maruca, una pe cât de îndelungată, pe atât de tumultuoasă, cu momente de apropiere intense, dar şi de pauze, de tensiuni şi de despărţiri. Reţin: 1. „Cum era Maruca? Era uimitoare. Asta reiese din surse.  Cel mai expresiv portret şi-l face ea însăşi în „Umbre şi lumini”: „Personalitatea mea? O asamblare derutantă şi fascinantă totodată, care adesea sperie, de elemente multiple, uneori prea complicate, aparent contradictorii dacă sunt privită din exterior. Un ansamblu armonios, antrenant şi stimulant numai dacă intri în contact cu esenţa mea profundă.” Edificatoare în acest sens sunt şi mărturiile contemporanilor. Matilda Ghyika: „Era subţire, cu nişte ochi negri minunaţi; se ştia că este de o frumuseţe impunătoare, bizantină, pe care o sugera la fel de bine numele şi caracterul ei orgolios (…). Orgoliul ei nu avea însă nicio legătură cu vanitatea sau snobismul, era mai curând sentimentul de a fi diferită de toată lumea, ceea ce era evident (…). Era bună şi generoasă, dar nu accepta să stea ceva în calea libertăţii ei.”  2. „La rândul său, Enescu a fost un bărbat frumos nu doar după standardele epocii de atunci, ci şi după cele contemporane. Era înalt, cu o statură virilă, îmbrăcat tot timpul cu haine de comandă, bine croite şi cu o batistă de mătase la buzunarul reverului. Uneori purta mănuşi pentru a-şi proteja mâinile. Cu timpul, nu se mai încheia la haină, ca să nu mai atragă atenţia asupra încovoierii spatelui. Contemporanii vorbesc despre modestia şi generozitatea maestrului, chestiune demonstrată o dată în plus, prin studierea Arhivelor Diplomatice, din care reiese foarte clar cât de mult i-a ajutat Enescu pe unii tineri talentaţi chiar şi atunci cât a fost în exil.”

Publicitate

Citește și: MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (113)

Ziarul „Lumina”  din  6 februarie 2023. Otilia Bălinişteanu scrie articolul „Gheorghe Dubiţ, un model al comunităţii din Mileanca”.  Anul acesta ar fi împlinit 100 de ani. A fost unul dintre cei mai longevivi cântăreţi bisericeşti din judeţul Botoşani. Trecut prin puşcăriile comuniste, deşi nu avea nici o vină, reeducat la Aiud, a găsit puterea de a-şi continua viaţa şi de a ierta. Reţin: 1. Gheorghe Dubiţ s-a născut în Mileanca în noaptea de ajun a Crăciunului anului 1923, „învelit în paie, într-o şură”, al doilea între cei nouă fraţi, după cum avea să povestească într-o mică biografie pe care a scris-o în 1991.  Părinţii, Maria şi Dumitru, erau ţărani, oameni simpli, dar foarte credincioşi. Aşa că l-au trimis la Şcoala de cântăreţi de la Iaşi, pe care a urmat-o între anii 1936 şi 1940. Şi-a început slujba de dascăl în plin război, trăgând clopotele, în primejdie, în satul Codreni în apropiere de Mileanca. A fost cântăreţ la biserica din Havârna din 1940 până în anul 1965, când s-a transferat la biserica din satul natal, unde a slujit până la finalul vieţii. „Era foarte priceput, se vedea că are şcoală. Cântările erau foarte frumoase. Eu am venit preot aici când Gheorghe Dubiţ avea 83 de ani. Şi ţinea foarte bine strana. A dus singur strana până la aproape 90 de ani”, spune preotul paroh.” 2. „Prima oară a fost arestat la 19 mai 1948, chiar în timpul unei slujbe de înmormântare din satul Havârna. Acuzat de „deţinere de publicaţii interzise”, pe care nu le văzuse nimeni niciodată, darămite să fi existat în propria casă. , a suferit torturi la penitenciarul din Suceava, cunoscut ca unul cu  regimul cel mai dur din ţară.”

Gheorghe Dubiţ povesteşte despre o metodă folosită în anchetele de la Suceava, numită „morişca”: „Pe sală erau două capre de lemn şi un druc. Te legau de picioare, fiind pe chirostei, te legau de mâini, dându-le în faţa genunchilor, băgau drucul pe sub genunchi şi cei doi călăi te ridicau de capetele drucului, te învârteau de două-trei ori pe druc, până ameţeai, punându-l apoi pe capre; trupul fiind mai greu, capul era la podea, iar tălpile în sus. După care începeau loviturile la tălpi până nu mai simţeai; aveau grijă, bineînţeles, să-ţi bage întâi ciorapii în gură. În gemetele acelea de muribund, te dezlegau, te udau cu apă, căci tălpile erau vinete, negre ca fundul ceaunului, şi te puneau să alergi până ce sângele începea să pătrundă înapoi prin vene, strigând întruna: „Spune ce-ai făcut!”

În 1949 a fost condamnat, apoi eliberat la 18 iulie 1951. În noaptea de 24 octombrie 1959 a fost arestat din nou, fiind condamnat la  7 ani de închisoare corecţională şi confiscarea totală a averii pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale prin agitaţie”. Din cei 7 ani a făcut doar 5 la Gherla şi la Aiud, de unde a ieşit, după cum scria în actele de eliberare, „reeducat, reabilitat şi redat societăţii”.  Povesteşte Gheorghe Dubiţ: „La Aiud, duceam câte o cartofă şi o aruncam la Zarca (numele corpului vechi al închisorii din Aiud, n.r.) marelui nostru cărturar şi teolog pr. D. Stăniloae. Acolo era foarte înalt gardul şi cine ajungea acolo, era condamnat la moarte. Cred că nici până a murit nu a aflat cine îi arunca de mâncare”. A fost eliberat în 1964, continuând să fie dascăl până la 90 de ani.  A murit pe 13 martie 2019, la 86 de ani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending