Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (111)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„România literară” nr. 3 din 20 ianuarie 2023.  După ce, cu câţiva  ani în urmă, a scris despre feminitatea limbii române, în acest număr al revistei, Irina Petraş face o „laudă infinitivelor lungi”: „Aproape orice pagină din literatura română va proba nu doar copleşitoarea lor prezenţă, ci şi rostul lor de contraforturi pentru mesajul de adâncime al textului”. Autoarea exemplifică din Macedonski, Blaga, Barbu, Nichita Stănescu şi alţii ajungând până la Gabriel Chifu. În fapt, şirul exemplificărilor începe cu Eminescu: „Astfel, scriind despre Eminescu, am descoperit cu uimire că, printre cuvintele cu o singură apariţie în poeziile şi proza lui (inventariate de Luiza Seche), se găsesc infinitive profund „eminesciene” precum: adăugire, adorare, adormire, amorţire, fermecare, frângere, glăsuire, infinire, împătimire,  înfiorare, înfocare, întrupare, învăpăiere,  nălucire, oglindire, , peire, prejmuire,  prigonire, rătunzire, revedere, rotire,  scânteiere, tâlcuire, tulburare, umbrire, undoiare, veghere, care stau alături de infinitivele lungi cu o frecvenţă mai mare de 10 a căror pregnanţă e indiscutabilă: iubire, visare, simţire, cugetare, zâmbire, cântare, fire, gândire, tăcere, durere, deşteptare, mărire, răzbunare, nemurire, visare, ochire, nemărginire, putere.”

Citește și: MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (110)

„România literară” nr. 3 din 20 ianuarie  2023. Andrea H. Hedeş publică o cronică cu titlul „Ciclopul” la volumul lui Gellu Dorian, „La locul meu” (Editura „Rocart”, Băbana, 2022). Reţin: 1. „propune o panoramă a lumii căzute, în versuri care, cu precizie şi severă eleganţă relevă factorul caracteristic al acestei lumi: lipsa de orizont”; 2. „starea omului, starea literaturii / culturii, starea lumii. Aceste trei teme comunică între ele printr-o reţea fină de rădăcini, poemele ivite având, doar la o primă lectură, independenţă, în fond, rezultatul final fiind o cronică în versuri şi metafore, simboluri, comparaţii, sugestii, asupra contemporaneităţii”; 3. „în această lume, aflată nu în disoluţie, ci pervertită şi savurându-şi pervertirea, poetul poate fi, poate exista doar LA LOCUL SĂU. Masa de lucru este exil şi refugiu. Izolarea şi uitarea în care a căzut poetul sunt forme de existenţă şi rezistenţă, o paradoxală salvare…”; 4. „poemele din „La locul meu” sunt poeme scrise cu nedisimulată durere. Elegiace, cum o arată titlul, în unele cazuri; lamentaţii purtând vibrato-ul amar al exilului, plânsul celui străin acasă, printre confraţi…”; 5. „scrise la persoana întâi, sub forma unor confesiuni, constatări, consemnări ample, poemele au un vers curat, limpede, cuvinte „simple” care se înlănţuie cu aparentă lejeritate, cu o naturaleţe ce aminteşte de cuvintele vorbite nu scrise, dar din care se ivesc, neaşteptat, impresionante imagini, surprinzătoare comparaţii”; 6. „motivul ochiului, unic, atoatevăzător, aminteşte de un creator care îşi urmăreşte creaţia fără a o mai putea salva, dar şi de inadecvarea şi decalajul monstruoase a celui care, aşa cum am spus, simte enorm şi vede monstruos. Poetul şi lumea lui, poezia, par reminiscenţe ale unui trecut mitic, fără rost şi fără loc în minunata lume nouă.”

„România literară” nr. 3 din 20 ianuarie 2023. Poziţia lui Dumitru Avakian faţă de  capodopera „Oedip” de George Enescu.  Dumitru Avakian, printr-un P.S. ataşat  cronicii sale  muzicale, aduce un reproş managerului Operei bucureştene: „Aflat în evidentă dezorientare, în limitată ştiinţă de cauză – pe parcursul unei recente întâlniri publice – ministrul Culturii s-a lăudat personal şi l-a lăudat cu calificative de excepţie pe actualul director al Operei bucureştene, Probabil pentru faptul că actualul manager, el însuşi un bun maestru de cor, nu a fost în stare să monteze această capodoperă muzical–dramatică – opera enesciană „Oedip”. Este o lucrare care – beneficiind de  montări regizorale înnoite – ar trebui să facă parte din repertoriul curent al primei scene lirice a ţării. Este bine ca şi domnia sa să afle acest amănunt. Pentru noi, cu totul semnificativ! O nouă premieră a acestei geniale lucrări a fost de altfel promisă de dirijorul Cristian Măcelaru, pentru această toamnă, cu prilejul proximei ediţii a festivalului enescian.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un rezultat care confirmă o mobilizare solidă în favoarea lui Nicușor Dan, mai ales în marile orașe și în diaspora.

Prezența la urne la nivel național a fost de 55,57%, adică 9.996.408 de votanți din totalul de 17.988.218 cetățeni înscriși pe listele permanente. Au votat 8.416.686 de persoane pe listele permanente, 1.484.806 pe liste suplimentare, iar 94.916 prin intermediul urnei mobile. Mediul urban a fost mai activ, cu 5.689.262 de voturi, față de 4.307.146 înregistrate în rural.

George Simion a reușit să se impună la Botoșani, unde a obținut 54,48% din voturi, față de 45,52% pentru Nicușor Dan. Cu mici excepții, în restul țării, balanța a înclinat semnificativ în favoarea noului președinte.

Nicușor Dan devine astfel al cincilea președinte post-decembrist al României, într-un context electoral marcat de polarizare, dar și de o mobilizare importantă în turul decisiv. Rezultatele finale urmează să fie validate oficial de Biroul Electoral Central.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Simion a devenit președinte la Botoșani. Mai sunt așteptate rezultatele votului din țară

Publicat

Publicitate

Botoșănenii s-au exprimat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, iar George Simion a câștigat detașat în județ. Potrivit datelor parțiale centralizate, candidatul AUR a obținut 85.238 de voturi, ceea ce înseamnă 54,48% din totalul voturilor valabil exprimate.

Nicușor Dan, contracandidatul său, a fost votat de 71.216 alegători, reprezentând 45,52%. În total, 156.454 de persoane au ales între cei doi candidați în județul Botoșani.

Doar în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în comuna Pomârla, Nicușor dan nu a putut fi bătul de George Simion.

Prezența la urne a fost de 43,41%, cu 162.686 de alegători prezenți din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.240 au votat pe listele permanente, 16.642 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă. Votul a fost mai activ în mediul rural (88.168 de alegători) decât în urban (74.518).

Victoria lui George Simion în județul Botoșani confirmă tendința de mobilizare a electoratului din zonele tradițional conservatoare. Rezultatul vine pe fondul unei campanii intens polarizate, într-un tur decisiv care a captat atenția întregii țări. Rezultatele finale vor fi anunțate după centralizarea completă a proceselor-verbale de la nivel național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

A început numărătoarea. George Simion se declară deja PREȘEDINTE

Publicat

Publicitate

George Simion s-a declarat deja victorios în alegeri, deși este contrazis de rezultatele de la exit-pollurile publicate de televiziuni, care îl plasează la aproape 10% procente în urma lui Nicușor Dan, relatează alba24.ro

Rezultatele exit-pollurilor anunțate de reprezintă datele sondajelor realizate până la ora 19:00 la ieșirea de la urne și fără diaspora.

De cealaltă parte, și Nicușor Dan și-a proclamat și el victoria, mizând că eventuale rezultate din diaspora nu vor putea întoarce votul majoritar din țară.

George Simion și-a revendicat victoria: Principalele declarații

”Vă rog să lăsați oamenii care sunt la cozi să-și exercite democratic dreptul la vot. Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm clar victoria.

Vreau să rog toți membrii din secțiile de vot să nu admită nicio fraudă electorală, nici împotriva mea, nici împotriva competitorului meu.

Numărătorea paralelă va identifica orice intenție de fraudă, dar până acum sunt mulțumit de votul de astăzi și vreau să mulțumim instituțiilor statului român de profesionalismul de care au dat dovadă. Mulțumesc românilor din diaspora care au bătut sute de kilometri să fie alături de țară.

Publicitate

Le mulțumesc tuturor celor care au stat la cozi, a fost o zi de curaj național, o zi în care am început să ne recăpătăm democrația și respectul cuvenit”.

Citeste mai mult

Eveniment

Exit-poll ALEGERI Prezidențiale 2025, turul II: Nicușor Dan a ÎNTORS votul de la primul tur

Publicat

Publicitate

Televiziunile naționale au prezentat, la închiderea urnelor, primele rezultate ale sondajelor realizate la ieșirea de la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Două institute de sondare, ARA&CURS și Avangarde, au realizat exit-pollurile care indică o schimbare de dinamică față de primul tur. Potrivit estimărilor, Nicușor Dan a reușit să recupereze și chiar să depășească diferența din turul întâi, obținând un avans de aproape 10 procente în fața contracandidatului său, trelatează alba24.ro.

Este important de menționat că aceste cifre nu includ încă voturile din diaspora, unde prezența la urne a fost ridicată și care ar putea influența semnificativ rezultatul final.

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 ARA și CURS

  • Nicușor Dan 54,1%
  • George Simion 45,9%

Exit-poll Alegeri Prezidențiale 2025 Avangarde

  • Nicușor Dan 54,9%
  • George Simion 45,1%

Rezultatele sunt pentru prezența de la ora 19:00 și nu conțin datele din diaspora. Numărătoarea oficială a voturilor va avea loc duminică seara, până noaptea.

Un tablou al scrutinului se va contura în jurul orei 24:00, dar cel mai probabil numărătoarea ultimelor secții se va întinde târziu în noapte.

Alegerile prezidențiale din 2025 au adus la urne milioane de români, într-o cursă electorală marcată de tensiuni.

Aceste rezultate preliminare reflectă o polarizare accentuată a electoratului român, între o opțiune naționalistă, reprezentată de Simion, și una pro-europeană, susținută de Dan.

Publicitate

Primul tur al alegerilor prezidențiale

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2025 i-au lăsat în cursă pe cei doi. Cele mai multe voturi le-a obținut George Simion, urmat de Nicușor Dan.

Vă reamintim rezultatele din primul tur, pentru a putea face o eventuală comparație.

George Simion

  • Voturi: 3.862.405 (+1.882.694 voturi față de următorul candidat), respectiv 3.275.571 voturi în țară și 586.834 în străinătate
  • Procent: 40,96%

Nicușor Dan

  • Voturi: 1.979.711 (+86.786), respectiv 1.732.379 voturi în țară și 247.332 voturi în străinătate
  • Procent: 20,99 %

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending