Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (111)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„România literară” nr. 3 din 20 ianuarie 2023.  După ce, cu câţiva  ani în urmă, a scris despre feminitatea limbii române, în acest număr al revistei, Irina Petraş face o „laudă infinitivelor lungi”: „Aproape orice pagină din literatura română va proba nu doar copleşitoarea lor prezenţă, ci şi rostul lor de contraforturi pentru mesajul de adâncime al textului”. Autoarea exemplifică din Macedonski, Blaga, Barbu, Nichita Stănescu şi alţii ajungând până la Gabriel Chifu. În fapt, şirul exemplificărilor începe cu Eminescu: „Astfel, scriind despre Eminescu, am descoperit cu uimire că, printre cuvintele cu o singură apariţie în poeziile şi proza lui (inventariate de Luiza Seche), se găsesc infinitive profund „eminesciene” precum: adăugire, adorare, adormire, amorţire, fermecare, frângere, glăsuire, infinire, împătimire,  înfiorare, înfocare, întrupare, învăpăiere,  nălucire, oglindire, , peire, prejmuire,  prigonire, rătunzire, revedere, rotire,  scânteiere, tâlcuire, tulburare, umbrire, undoiare, veghere, care stau alături de infinitivele lungi cu o frecvenţă mai mare de 10 a căror pregnanţă e indiscutabilă: iubire, visare, simţire, cugetare, zâmbire, cântare, fire, gândire, tăcere, durere, deşteptare, mărire, răzbunare, nemurire, visare, ochire, nemărginire, putere.”

Citește și: MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (110)

„România literară” nr. 3 din 20 ianuarie  2023. Andrea H. Hedeş publică o cronică cu titlul „Ciclopul” la volumul lui Gellu Dorian, „La locul meu” (Editura „Rocart”, Băbana, 2022). Reţin: 1. „propune o panoramă a lumii căzute, în versuri care, cu precizie şi severă eleganţă relevă factorul caracteristic al acestei lumi: lipsa de orizont”; 2. „starea omului, starea literaturii / culturii, starea lumii. Aceste trei teme comunică între ele printr-o reţea fină de rădăcini, poemele ivite având, doar la o primă lectură, independenţă, în fond, rezultatul final fiind o cronică în versuri şi metafore, simboluri, comparaţii, sugestii, asupra contemporaneităţii”; 3. „în această lume, aflată nu în disoluţie, ci pervertită şi savurându-şi pervertirea, poetul poate fi, poate exista doar LA LOCUL SĂU. Masa de lucru este exil şi refugiu. Izolarea şi uitarea în care a căzut poetul sunt forme de existenţă şi rezistenţă, o paradoxală salvare…”; 4. „poemele din „La locul meu” sunt poeme scrise cu nedisimulată durere. Elegiace, cum o arată titlul, în unele cazuri; lamentaţii purtând vibrato-ul amar al exilului, plânsul celui străin acasă, printre confraţi…”; 5. „scrise la persoana întâi, sub forma unor confesiuni, constatări, consemnări ample, poemele au un vers curat, limpede, cuvinte „simple” care se înlănţuie cu aparentă lejeritate, cu o naturaleţe ce aminteşte de cuvintele vorbite nu scrise, dar din care se ivesc, neaşteptat, impresionante imagini, surprinzătoare comparaţii”; 6. „motivul ochiului, unic, atoatevăzător, aminteşte de un creator care îşi urmăreşte creaţia fără a o mai putea salva, dar şi de inadecvarea şi decalajul monstruoase a celui care, aşa cum am spus, simte enorm şi vede monstruos. Poetul şi lumea lui, poezia, par reminiscenţe ale unui trecut mitic, fără rost şi fără loc în minunata lume nouă.”

„România literară” nr. 3 din 20 ianuarie 2023. Poziţia lui Dumitru Avakian faţă de  capodopera „Oedip” de George Enescu.  Dumitru Avakian, printr-un P.S. ataşat  cronicii sale  muzicale, aduce un reproş managerului Operei bucureştene: „Aflat în evidentă dezorientare, în limitată ştiinţă de cauză – pe parcursul unei recente întâlniri publice – ministrul Culturii s-a lăudat personal şi l-a lăudat cu calificative de excepţie pe actualul director al Operei bucureştene, Probabil pentru faptul că actualul manager, el însuşi un bun maestru de cor, nu a fost în stare să monteze această capodoperă muzical–dramatică – opera enesciană „Oedip”. Este o lucrare care – beneficiind de  montări regizorale înnoite – ar trebui să facă parte din repertoriul curent al primei scene lirice a ţării. Este bine ca şi domnia sa să afle acest amănunt. Pentru noi, cu totul semnificativ! O nouă premieră a acestei geniale lucrări a fost de altfel promisă de dirijorul Cristian Măcelaru, pentru această toamnă, cu prilejul proximei ediţii a festivalului enescian.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biserica Ortodoxă este din nou în doliu. Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno, paroh la o biserică din Suceava, a murit la 42 de ani

Publicat

Publicitate

Preot decedat pe loc. Dascălul a scăpat cu viață ca prin minune. Autoturismul de teren în care se afla fața bisericească  din Izvoarele Suceavei s-a răsturnat în albia râului. Comunitatea de credincioși este în doliu. Preotul Mechno Tiberiu Mihăiță de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Bobeica a murit la locul accidentului. Echipajul SMURD a incercat resuscitarea potrivit protocolului însă fără vreun rezultat, scrie stiridinbucovina.ro.

Sâmbăta neagră pentru IZvoarele Sucevei

 Sambata , la  ora 16.00, pe DJ 175, în com. Izvoarele Sucevei, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un autoturism de teren a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în albia unui râu.

Din verificări, s-a stabilit că la data de 22.02.2025, ora 15.58, un bărbat de 41 de ani, preot  din com./sat Izvoarele Sucevei, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 175, având direcția de deplasare spre com. Izvoarele Sucevei, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând pe spațiul verde din partea dreaptă, iar mai apoi în parapetul metalic. În urma impactului autoturismul a fost proiectat și s-a răsturnat în albia râului Suceava.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto de 41 de ani a suferit grave leziuni grave în urma căroara a survenit decesul acestuia.

De asemenea, în autoturism  se mai afla și un pasager din com/sat Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, care a suferit leziuni ușoare.

Publicitate

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul Penal și ”vătămare corporală din culpă„ prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal.

Citeste mai mult

Eveniment

2025, anul în care marcăm 100 de ani de la inițiativa care ridica la Botoșani grupul statuar „Compania de mitraliere Maior Ignat în Atac”

Publicat

Publicitate

Se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea celui mai mare și important monument din municipiul Botoșani, pe care îl vedem în Centrul Istoric al municipiului, un simbol al eroismului local în Primul Război Mondial.

Monumentul, un grup statuar dedicat companiei de mitraliere conduse de maiorul Grigore Ignat, a fost amplasat la câțiva ani după sfârșitul conflictului, pentru a onora sacrificiile botoșănenilor care au contribuit semnificativ la victoria împotriva Puterilor Centrale și la realizarea României Mari.

Înainte de acest monument, orașul Botoșani avea doar un singur monument public – bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat în 1890. Totuși, realizarea unui monument dedicat eroilor Primului Război Mondial a devenit un obiectiv firesc, având în vedere sacrificiile imense ale locuitorilor județului, care s-au jertfit în bătălii dramatice, cum ar fi cele din Carpații Meridionali și de la Mărășești.

Inițiativa de a ridica monumentul a fost demarată în 1925, sub conducerea avocatului Ramiro Savinescu, un cunoscut om politic local.

În urma unui apel publicat în ziarul local Semănătorul Botoșanilor, botoșănenii au fost chemați să contribuie financiar la realizarea acestui proiect important. Contribuțiile au fost susținute și de autoritățile locale, Consiliul Comunal aprobând alocarea unor fonduri considerabile pentru monument.

Monumentul a fost realizat de tânărul sculptor botoșănean Horia Miclescu, ale cărui lucrări au fost supuse unui examen detaliat de o comisie de specialiști.

Publicitate

Alături de fascinantul monument, pe soclul acestuia sunt prezente și patru scuturi, simbolizând cele patru provincii istorice care s-au unit cu România în urma Primului Război Mondial: Transilvania, Bucovina, Basarabia și Banat. Mai mult, se regăsesc și două simboluri reprezentative pentru județul Botoșani și pentru regiunea Moldovei: coasa, un element din stema județului Botoșani, și capul de bour, simbol al Moldovei. Aceste elemente adaugă o semnificație suplimentară monumentului, subliniind legătura profundă dintre eroismul local și unitatea națională realizată în urma războiului.

După aprobarea machetei, aceasta a fost expusă publicului în foaierul Teatrului „Mihai Eminescu”, pentru ca locuitorii orașului să își exprime opiniile. Proiectul a fost bine primit, iar monumentul a fost ridicat în centrul orașului pentru a cinsti memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

Simbolul eroismului botoșănean este reprezentat de maiorul Grigore Ignat, care a condus compania de mitraliere în bătălia eroică de la Răzoare, unde și-a pierdut viața, alături de toți subordonații săi. Actul său de curaj și sacrificiul suprem au fost recunoscute printr-un ordin de zi care a subliniat eroismul său: „A luptat ca un brav și tot astfel a murit. Acest sfârșit ostășesc îi va cinsti pururea memoria și-l va aduce la conștiința ostașilor țării drept pildă de înălțător avânt patriotic.”

Astăzi, monumentul care îl omagiază pe maiorul Ignat și pe toți eroii botoșăneni ai Primului Război Mondial este un simbol al dăruirii și curajului, iar Botoșaniul sărbătorește 100 de ani de la inițiativa de a ridica un moment istoric foarte important în memoria națională.

Citeste mai mult

Economie

Poate află și patronii de la Botoșani: Angajatorii pot oferi 300 de lei vouchere CADOU de 8 martie pentru femei

Publicat

Publicitate

Vine primăvara iar angajatorii din România și implicit oamenii de afaceri din Botoșani, trebuie să știe că au posibilitatea de a oferi angajatelor tichete cadou cu ocazia zilei de 8 Martie, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, relatează alba24.ro.

Aceste tichete sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale obligatorii, în limita a 300 de lei per angajată.

Este al doilea an în care angajatorii au această posibilitate, după intrarea în vigoare a legii.

8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Acesta este motivul pentru care femeile ar trebui să fie răsfățate în această zi.

Vouchere cadou de 8 martie. Fundamentul legal:

  • Codul Fiscal prevede că angajatorii pot acorda angajatelor cadouri în bani, inclusiv tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie, fără ca acestea să fie supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea pentru fiecare persoană, cu fiecare ocazie, nu depășește 300 de lei.
  • Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în
    natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:
  • Acordarea de vouchere pentru angajate este prevăzută în OUG 130/2001, potrivit documentelor.
  • DOCUMENT: vezi aici precizările ANAF legate de acordarea de vouchere de 8 martie.

Vouchere cadou de 8 martie: pot fi acordate exclusiv angajatelor

Este important de menționat că această facilitate fiscală se aplică strict angajatelor și numai cu ocazia zilei de 8 Martie.

Publicitate

Depășirea plafonului de 300 de lei sau acordarea tichetelor în alte condiții poate atrage obligații fiscale suplimentare pentru angajator, precizează ANAF.

În concluzie, oferirea de tichete cadou de până la 300 de lei angajatelor de 8 Martie reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot manifesta aprecierea față de acestea.

În același timp, angajatul beneficiază și de avantaje fiscale.

Precizare importantă pentru contabili: Cadourile oferite salariatilor nu pot fi tratate fiscal si contabil drept cheltuieli de protocol. În această categorie intră alte tipuri de cheltuieli și este nevoie de documente justificative pentru a le trata contabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean dispărut în Marea Britanie. Autoritățile și familia cer ajutorul cetățenilor

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, județul Botoșani, este căutat de autorități după ce a dispărut în Marea Britanie.

Neghina Ionuț Bogdan, în vârstă de 37 de ani, a plecat la muncă în Anglia pe 1 decembrie 2024, însă contactul cu familia sa s-a pierdut la scurt timp după ce le-a spus că a ajuns la destinație. De atunci, nu s-au mai primit informații despre el.

Ionuț Bogdan are o înălțime de 1,80 m, cântărește aproximativ 50 kg și are o constituție slabă. Este posibil să fi lucrat ca șofer în perioada în care a mai fost plecat în Marea Britanie între 2020 și 2023, însă nu se cunosc detalii precise despre angajatorul sau zona în care ar putea lucra.

Oricine îl vede sau are informații despre locul în care se află este rugat să sune la numărul de urgență 112. Autoritățile colaborează cu poliția din Marea Britanie pentru a-l găsi pe bărbatul dispărut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending