Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (110)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Teofil Vâlcu. Începutul sfârşitului. În seara zilei de 24 februarie 1989, în timp ce juca  rolul lui Mihai Gruia din „Sfânta Sfintelor” de Ion Druţă, partener fiindu-i Dionisie Vitcu, alt botoşănean remarcabil, a suferit un accident cerebral, moment în care a rămas fără vedere. Val Condurache îşi aduce bine aminte cele povestite de Dionisie Vitcu: „Vâlcu a simţit o durere cumplită la tâmple, s-a clătinat şi câteva secunde a rămas neclintit în decor. Probabil că dacă s-ar fi oprit atunci, oprind spectacolul, Teofil Vâlcu ar fi fost în viaţă şi astăzi. Marele lui respect pentru teatru şi pentru spectator l-au făcut să continue, deşi în ochiul lui explodase o crizantemă”. Revenindu-şi, încă venea la teatru, având momente când nu se simţea în apele lui.

Citește și: MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (109)

Vederea i-a dispărut încet – încet, a fost operat la Cluj, dar  nu i-a mai revenit niciodată. Devenind purtătorul unei drame personale, lipsa vederii, Teofil Vâlcu era tot mai încrezător în lumină astfel că, deşi orb, s-a întors pe scenă, caz unic în istoria teatrului.  Ultimul rol jucat, Oedip din „Oedip la Colona”, interpretat în 1992, este un rol de două ori dramatic: întâi prin destinul personajului interpretat, apoi prin destinul actorului care şi-a pierdut vederea, pentru că, după cum se ştie, Oedip era un rătăcitor rege orb. Spune Val Condurache: „Primitiv ca natură, Teofil Vâlcu întrupa, într-o singură zi, nimicnicia şi măreţia omenească, pentru că ACTORUL, ca şi POETUL, are privirea ingenuă, de parcă ar orbi în fiecare clipă”. Ştefan Oprea, un apropiat al actorului, deşi era convins că Teofil Vâlcu a orbit, scria  că de fapt „refuză să ne privească în ochi, pentru că a dorit prea intens să ne privească în suflet şi să ne trăiască pe fiecare aşa cum şi-a trăit sutele de personaje din care se compune şi peste care domină urieşeşte fiinţa lui, în aceeaşi măsură concentrată şi devastată de toamna vieţii”.

Teofil Vâlcu era de un optimim incurabil şi tot timpul credea că se va face  sănătos şi va vedea din nou. Îi spunea lui Ştefan Oprea: „În rest, dragă Fănică, trăiesc cu speranţa că într-o zi voi vedea din nou. Sunt puternic, sunt optimist. Nu ştiu cât o să mă ţină, dar deocamdată rezist şi sper. „Dum spiro, spero”, ne-a învăţat Cicero.”

Teofil Vâlcu. Sfîrşitul. După rolul lui Oedip, a avut loc un alt atac cerebral, urmat de o ţintuire la pat de aproape şase luni. Doctorii erau tot mai categorici în ceea ce priveşte viaţa lui Teofil Vâlcu: “un an, doi, dar nicio speranţă de însănătoşire totală sau revenire pe scenă”. Cei apropiaţi lui ştiau acest adevăr pe care nu i-l spuneau. Val Condurache, care îl vizita foarte des, îşi aminteşte: “Într-o după amiază mi-a povestit cum a urcat într-un avion pe uşa din spate şi a coborât şi a pe uşa din faţă. Umbra visului în care trăia începuse să se întindă şi asupra realului”. Peste aproape un an, acelaşi Val Condurache îşi aminteşte: “Era într-o vineri la prânz. Semnele pe care le primisem în cursul dimineţii erau descurajante, dar în martie 1993, Teofil Vâlcu mai trecuse, încă o data, pe lângă moarte, o vizitase, făcuse cunoştinţă cu ea.  Şi atunci venise preotul pentru ultima împărtăşanie. Şi totuşi viaţa biruise moartea care se instalase parcă pentru totdeauna. Când am ajuns acasă la locuinţa lui, Teofil Vâlcu murise de un sfert de oră, era cald. De data aceasta moartea  nu a mai putut fi păcălită”.

Publicitate

Teofil Vâlcu moare la 1 octombrie 1993 la Iaşi. A fost înmormântat la cimitirul “Eternitatea” din aceeaşi localitate. Uniunea Teatrală din România – UNITER dă titlul necrologului astfel: “Teofil Vâlcu – s-a prăbuşit un stejar”.

Teofil Vâlcu. Ultimul patriarh. Val Condurache e categoric: „Aşa cum şi în alte meserii au dispărut meşterii mari, pe lângă care cresc ucenici, şi din teatru au dispărut maeştrii”. La Iaşi, după George Popovici sau după Teofil Vâlcu, spune acelaşi Val Condurache, nu a mai apărut nici un patriarh, fiindcă „patriarhul nu este niciodată un dictator, el te sperie cu marea lui blândeţe” sau „un patriarh se naşte, nu se imită”. Ştefan Oprea îşi aminteşte cum, prin Iaşi „dacă ziceai „Conu Mihai”, toată lumea – chiar şi de pe cea mai îndepărtată străduţă de cartier – ştia că e vorba de Sadoveanu. Mai încoace, dacă ziceai „Conu Miluţă”, şi-n miezul  nopţii primeai semn că interpretul Chiriţei se află în inimile tuturor. A venit rândul lui „Teo” sau „Măria Sa” şi toată lumea ştia că e vorba de Teofil Vâlcu”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie din Botoșani, dată dispărută după ce a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

Publicitate

Maria Feraru, o femeie în vârstă de 44 de ani, domiciliată în satul Orășeni-Deal, comuna Curtești, județul Botoșani, a fost dată dispărută după ce a părăsit locuința în dimineața zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00. De atunci, familia nu mai știe nimic despre ea.

Originară din Vatra Dornei, județul Suceava, Maria Feraru are cetățenie română și este cunoscută ca o persoană activă și comunicativă. Semnalmentele acesteia sunt: înălțime de 165 cm, greutate de aproximativ 70 kg, constituție atletică.

Autoritățile au deschis un dosar de dispariție, cazul fiind încadrat la categoria „alte fapte”. Poliția face apel la populație pentru sprijin în găsirea femeii și roagă orice persoană care deține informații relevante să contacteze de urgență cea mai apropiată secție de poliție sau să sune la 112.

Orice detaliu poate face diferența în găsirea Mariei Feraru.

Citeste mai mult

Eveniment

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași grădină

Sprijinite de Asociația „Nectarie & Prietenii”, de Florentina Doroftei și Alexandra Gîtman, gazdele i‑au provocat pe cei mici la activități care au trecut, cu ușurință, de la artă la știință:

  • Pictură pe asfalt și pe pânză – curtea s‑a transformat într‑un covor multicolor, decorat cu inimi, flori și mesaje pentru comunitate.
  • Ateliere de lucru manual cu spice de grâu – copiii au împletit simboluri ale recunoștinței față de natură, readucând la viață tradiții locale.
  • Flori din sârmă plușată și colaje din materiale reciclate – exerciții de dexteritate și de imaginație care au scos la iveală mici artiști.
  • Experimentele „Bubble Snake” – momentul preferat al „micilor savanți”, în care spuma colorată și exclamațiile de uimire au umplut curtea de veselie.
  • Personaje din baloane și carton – moștruleți și vulpițe poznașe care au îmblânzit timiditatea și au stârnit râsete în cor.

Voluntariat cu model pedagogic

Întreaga desfășurare a fost sprijinită de voluntara Maria Brașoveanu, elevă la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, profil „Învățători/Educatori”. Cu răbdare și entuziasm, Maria a devenit nu doar ajutor de nădejde pentru profesori, ci și exemplu de implicare pentru copiii care își descoperă, la rândul lor, spiritul comunitar.

„Am văzut cum timiditatea se topește după primul penson înmuiat în culoare”, a remarcat profesoara Elena Liliana Brașoveanu, impresionată de curajul cu care participanții au îmbrățișat fiecare provocare.

Publicitate

O vacanță care continuă să crească
Prima săptămână a dovedit că satul poate fi un laborator viu de idei și prietenie. Urmează încă multe zile în care copiii din Todireni vor învăța să bată toaca, să coasă motive tradiționale sau să construiască mici roboți din materiale refolosite.

Organizatorii le mulțumesc partenerilor și sponsorilor „pentru generozitatea cu care au înțeles că bucuria copilăriei merită investită”. Iar promisiunea lor este clară: până la finalul verii, fiecare participant va pleca acasă cu un set nou de abilități, cu prieteni de nădejde și cu amintirea unui sat care a bătut, pentru câteva săptămâni, în ritmul inimii copiilor.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, alături de reprezentanți ai învățământului preuniversitar și ai autorităților locale. Scopul întâlnirii a fost consolidarea parteneriatului educațional dintre Suceava și Botoșani, precum și stabilirea etapelor pentru lansarea noii extensii universitare.

Noua structură educațională va găzdui atât programe de studii deja consacrate în oferta USV, cât și specializări noi, adaptate nevoilor pieței muncii locale și regionale. Inițiativa face parte dintr-un proiect amplu ce urmărește nu doar furnizarea de educație universitară în Botoșani, ci și dezvoltarea unui campus universitar integrat, în colaborare cu autoritățile locale.

Noua extensie universitară, aprobată de Senatul USV în luna martie a acestui an, se înscrie într-o strategie mai amplă de susținere a învățământului dual și de atragere a cadrelor didactice universitare calificate în județul Botoșani.

Această inițiativă va crea oportunități semnificative pentru tinerii botoșăneni, oferindu-le acces la studii universitare de calitate, aproape de casă, și contribuind totodată la dezvoltarea durabilă a comunității prin formarea de specialiști în domenii de interes strategic pentru regiune.

Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este felicitată pentru viziunea și deschiderea de care a dat dovadă, această colaborare promițând să devină un pilon solid în formarea profesională a noilor generații de botoșăneni.

Publicitate

„felicit conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava pentru deschiderea și viziunea de a extinde oferta educațională în județul nostru și îmi exprim încrederea că acest parteneriat va continua să crească și să aducă roade în beneficiul elevilor, părinților, profesorilor și al întregii comunități botoșănene”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.

Citeste mai mult

Educație

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și plăcute cu grădinița, chiar și în afara anului școlar. Copiii au participat cu bucurie la ateliere tematice, jocuri educative și activități de explorare adaptate vârstei lor.

„Grădi 9 în culori” s-a dovedit a fi o inițiativă valoroasă de învățare nonformală, care a contribuit la consolidarea legăturilor dintre instituția de învățământ, comunitate și partenerii locali.

„Felicităm cadrele didactice pentru implicarea și dedicarea de care au dat dovadă în organizarea acestui proiect. Prin eforturile lor, experiența de învățare a copiilor a fost îmbogățită, aducând un plus de valoare și culoare vacanței de vară”, a transmis șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, Bogdan Suruciuc.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending