Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (107)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Eminescu despre Austria şi austrieci în „Convorbiri literare” din 1 august 1876.  Eminescu publică un articol de întindere intitulat Influenţa austriacă asupra românilor din principate”. Reluăm câteva idei din acest articol, parte a volumului „Mihai Eminescu . Opera politică” (Editura „Timpul”, Iaşi, 1998); 1. „… şi dacă întrebăm care element parazit a intrat cu sistemul său de artere în organismul vieţii noastre naţionale, va trebui să răspundem: în cea mai mare parte, CEL AUSTRIAC.”; 2. „Din punct de vedere austriac, ar fi nedrept însă de a pretinde ca Austria să ne cruţe pe noi. Pentru orice patriot austriac e o datorie de a deschide porţile Orientului pentru colonizarea prisosului copiilor săi şi desfacerea  mărfurilor sale, cu un cuvânt pentru pionierii cuceririi sale.  Ar fi absurd din punct de vedere austriac de a pretinde ca ea s-o facă aceasta cu arma în mână, când are înainte-i o cale paşnică, nebătătoare la ochi şi care nimiceşte pe contrar în mod atomistic, atacând prin agenţi economici nu forma statului, ci pe fiecare membru al statului în parte, care nici ştie, nici voieşte să se sustragă de la această influenţă.”; 3. „Să venim la republicile române care, ca şi  cele antice, trăiau prin exploatarea sclavilor şi a ţăranilor, unde Domnul era cu mâinile legate şi cel întâi între egali – primus inter pares – unde o clasă stăpânea totul. Vodă, adică statul,  putea să zică da, Hâncu zicea ba şi pe-a lui Hâncu rămânea. Să vedem cum libertatea când nu porneşte din armonia intereselor ci din individualism, nimiceşte clasele sociale şi în urmă şi statul, cum, prin înmulţirea neamului lui Hâncu, influenţa economică a Austriei devine distructivă şi  cum, sub ea abia, Hâncu îşi deschide ochii, se sperie de câte vede şi nu ştie de unde vin relele, nu ştie că vin din „ba” al lui.”; 4. „Vecinătatea Austriei e omorâtoare pentru noi dacă nu ne vom trezi de cu vreme şi nu vom arunca la naiba toţi perceptorii, subperceptorii, sub-sub–perceptorii, dacă nu vom descărca pe ţăran şi nu-i vom asigura o dezvoltare liniştită, dacă nu ne vom hotărî să nu purtăm nici un product străin pe noi,  precum au făcut ungurii în vremea absolutismului.”;

Citește și: MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (106)

Eminescu, în “Curierul de Iaşi” din 16 iulie 1876, despre  Austria şi austrieci care voiau să ia sub protectorat “Confederaţia Dunăreană”: “… dar exemplul României ar trebui întipărit în mintea popoarelor de peste Dunăre, ar trebui să li se spuie că protectoratul Austriei este echivalent cu sărăcirea, cu stoarcerea populaţiilor prin agenţi economici fără patrie şi că acelea n-ar forma decât terenul de nutriţie al dezvoltatelor sisteme intestinale de la bursa din Viena. În loc de a trăi pentru ele însele, în loc de a forma  prin clasele lor pozitive terenul înfloririi unei culturi naţionale, acele clase ar devein mijlocul de trai pentru o cultură străină, pentru un popor strain, pentru o industrie străină.  Acele popoare ar ajunge la proletariatul plugului, ar fi silite să asude o zi pentr-o cutie de chibrituri, să plătească, cu greaua lor muncă agricolă, secăturuile şi nimicurile industriale ale mult civilizaţilor austrieci.”;

Eminescu, în “Timpul” din decembrie 1877, în “Icoane vechi şi icoane nouă” capitolele I şi al II-lea: 1. “Legile noastre sunt străine; ele sunt făcute pentru un  studiu de evoluţie socială care în Franţa a fost, la noi n-a fost încă. Am făcut strane în biserica naţionalităţii noastre, neavând destui notabili pentru ele, am durat scaune care trebuiau umplute. Nefiind oameni vrednici, care să constituie clasa de mijloc, le-au umplut caraghioşii şi haimanalele, oameni a căror muncă şi inteligenţă nu plăteşte un ban roşu, stârpiturile, plebea intelectuală şi morală. Arionii de tot soiul, oameni care riscă tot pentru că nu au ce pierde, tot ce-i mai de rând şi mai înjosit în oraşele poporului românesc, căci, din nefericire, poporul nostru stă pe muchia ce desparte trei civilizaţii deosebite: cea slavă, cea occidental şi cea asiatică şi toate lepădăturile Orientului şi Occidentului…”; 2. “Am admis legiuiri străine? Ei bine, nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau, ci pentru elemente economice cu care se potriveau şi care ştiu a se folosi de dânsele. Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice, de care planta autohtonă moare”; 3. “Franţuzul nu-i mai cu cap decât noi… dar mai este un cusur la mijloc, care ne-mpiedică sau ar fi trebuit să ne-mpiedice. Franţuzul ia o bucată de metal în preţ de 50 de parale şi-ţi face din ea un ceasornic pe care ţi-l vinde cu doi napoleoni; d-ta îi vinzi ocaua de lână cu un franc şi el ţi-o trimite înapoi sub formă de postav şi-ţi ia pe aceeaşi oca 20 de franci; franţuzul ia paie de orez, care nu-i ţin nimica, şi-ţi împleteşte din el o pălărie pe care nevasta dumitale dă trei sau patru napoleoni”;

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

11 comune botoșănene vor fi traversate de noua linie electrică dintre România și Republica Moldova

Publicat

Publicitate

11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.

Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajările în învățământ, deblocate: Concursurile pentru posturi vacante încep din 30 aprilie

Publicat

Publicitate

După o perioadă de blocaj instituită de „ordonanța trenuleț”, Guvernul deblochează angajările în învățământ. Începând cu 30 aprilie, școlile și alte instituții educaționale pot relua organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile, informează alba24.ro.

În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului.

Angajările se fac cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr.9/2025, potrivit proiectului  de OUG.

În anul școlar 2025-2026 urmează a fi ocupate 62.514 posturi didactice de predare, care se vacantează ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă la data de 31 august 2025.

Din totalul de 229.119 posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024-2025, sunt ocupate:

  • 32.385 posturi, pe perioadă determinată de un an școlar
  • 30.129 posturi în regim de plata cu ora

Pentru acestea, contractele individuale de muncă încetează de drept până la data de 31 august 2025, respectiv la data finalizării cursurilor.

Publicitate

Guvernul deblochează angajările în învățământ și Titularizarea 2025

Prin ordonanța de urgență se asigură și cadrul legal clar pentru organizarea concursului de Titularizare 2025.

Se asigură ocuparea posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în baza rezultatelor obținute de candidați la concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare, sesiunea 2025.

Pentru învățământul universitar, prin organizarea concursurilor, se vor asigura standardele minimale privind calitatea academică a programelor de studii pentru licență, master, doctorat, învățământ la distanță, învățământ dual, formare psihopedagogică, potrivit actului normativ.

Concursurile pot fi organizate în:

  • unități de învățământ preuniversitar de stat
  • instituții de învățământ superior de stat
  • .unități de educație extrașcolară
  • centrele județene de resurse și asistență educațională.

Citeste mai mult

Eveniment

La volan, dar cu permis nerecunoscut de legea română. Bărbat de 43 de ani, oprit la Frontiera Rădăuți Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere nerecunoscut de statul român.

În data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 18.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut–ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 43 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Polonia.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de către autorităţile din regiunea Transnistria, având imprimate datele și fotografia sa, document ce nu este recunoscut de statul român.
Colegii noștri au efectuat verificări specifice în urma cărora a rezultat că cetățeanul în cauză nu deține permis de conducere.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizarea cercetărilor, urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 18 ani, pericol public! S-a îmbătat și a ridicat praful din Lunca cu ATV-ul

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din  Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Lunca, un autovehicul (ATV) condus de un tânăr de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar ATV-ul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending