Connect with us

Eveniment

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (105)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Teofil Vâlcu. Student la Cluj. Îşi aminteşte Teofil Vâlcu: 1. „Am fost în aceeaşi cameră cu Geo Nuţescu, Aurel Giurumia, Nicolae Spadercă, George Miclea, Victor Bucurescu, Marin Aurelian, Ion Tudorică şi Emil Bârlădeanu”; 2. „Şansa mea, a noastră, a fost de a avea profesori, pedagogi, oameni de o aleasă ţinută morală şi profesională: Ştefan Braborescu, Maria Cupcea, Şerban Iamandi. Cu toţii ne-u turnat în suflete flacăra vie a artei”; 3. „Am fost împărţiţi între „casa mică” a teatrului din Institut şi „casa mare” a Naţionalului, unde am ucenicit din primul an”.

Teofil Vâlcu recunoaşte că Institutul din Cluj l-a învăţat disciplina, seriozitatea, respectul şi dragostea pentru sufletul omenesc. Actorul povesteşte undeva cum a fost cu admiterea la Facultatea de Teatru. Redăm povestea în forma dată de Ina Baras: „La 20 august 1950 s-a căsătorit sora mai mare a actorului. Fireşte, n-a lipsit de la ceremonie.  Prietenul său, actorul Geo Nuţescu, însoţit de un alt amic, a plecat la Bucureşti, la cursurile de pregătire pentru Institutul de Artă Teatrală. De acolo, Geo i-a trimis lui Teo un răvaş: „Vino cu noi la Cluj. Fulger. Masa şi cazarea asigurate.” Cum a primit mesajul, aşa cum se afla, în tenişi şi în trening, Teo a sărit în primul tren şi a plecat la Cluj. E uşor de ghicit finalul”:

Citește și MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (104)

Teofil Vâlcu. La Teatrul din Cluj.  Rămânerea la Cluj, până în 1959, a fost determinată de profesorul Ştefan Braborescu.  La 25 de ani i se încredinţează rolul Agamemnon în “Hecuba” de Euripide, în care joacă alături de marea tragediană Magda Tâlvan şi numele de rezonanţă Ion Tâlvan. La Teatrul din Cluj, în 1950, în afară de cei trei amintiţi, mai erau: Viorica Dimitriu, Silvia Ghelan, Ligia Moga,  Ileana Ploscaru, Anişoara Potoroacă, Gil Potoroacă, Toma Dimitriu, George Aurelian, Doina şi Dorel Urlăţeanu, Gogu Gherasim şi Octavian Cozmuţa. Teofil Vâlcu a avut parte la Cluj de o atmosferă teatrală dominată de emulaţie. Profesionalitatea şi rigoarea colectivului teatral clujean erau determinate de autoritatea regizorală a Mariettei Sadova.

La Cluj, Teofil Vâlcu va juca printre altele: Vedernikov din “Ani de pribegie” de Arbuzov, Răzvan din “Răzvan şi Vidra” de Haşdeu,  Esop din “Vulpea şi strugurii” de Figueiredo sau Satin din “Azilul de noapte” de Gorki.

Teofil Vâlcu. Omul. I s-a spus “balaur bland, cu sute de capete”. Lumea nu prea îşi aminteşte întâmplări vesele despre/cu el, pentru că trata totul la modul cel mai serios. Val Condurache evoca adesea “pofta de viaţă pe care n-a mai întâlnit-o decât la câţiva oameni”. Tot Val Condurache adaugă: “Actorul şi omul cântau pe toată claviatura: măreţ şi umil, tulbure ca sângele şi senin ca lacrima, bolborosind ca un vulcan şi luminos ca Apollo”. Ştefan Oprea, un bun cunoscîtor a activităţii teatrale ieşene scria: “Şi el şi Doamna Ani sunt oameni deschişi şi bucuroşi întotdeauna de oaspeţi”. Despre apartamentul soţilor Vâlcu, “un adevărat cuib al familiei”, Ştefan Oprea mai spunea că e “şi un fel de sanctuar al Thaliei”. Continuă Ştefan Oprea: “Omul acesta, aparent dur, cu vocea puternică şi fizic de răzes, e un copil duios şi bun căruia vocea i se moaie şi noduri i se aşează în gât, când vorbeşte despre cei dragi din familia lui şi despre cei dragi din teatru”.

Publicitate

Dispărând Teofil Vâlcu, s-a putut constata că a dispărut un OM, un “uriaş” al scenei ieşene despre care Val Condurache scria: “Şi a dispărut, pentru că nimeni din cei în viaţă nu are statura lui. Nu vorbesc de talent şi nici de măiestrie, ci de o sumă de date care fac dintr-un om mai mult decât un actor”.

Când a orbit, Teofil Vâlcu avea un tremur în voce.  Spunea Ştefan Oprea: “Tremurul din voce  nu-mi pare un semn de slăbiciune, ci de extraordinar optimism”.  Teofil Vâlcu spunea mereu că “nimic nu se compară cu revenirea acasă, în fotoliul drag, şi discuţiile lungi cu soţia, Doamna Ani, adevărata lui dragoste”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe ore de sport în licee. Propunere ANS: „Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru obiceiuri sănătoase”

Publicat

Publicitate

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Gabriel Toncean, a anunțat vineri inițierea unui proiect ce prevede dublarea numărului orelor de sport în licee, scrie alba24.ro.

”Faptul că liceenii din România au doar o oră de sport pe săptămână este o problemă reală, mai ales într-o perioadă în care stilul de viață sedentar și problemele legate de sănătate (obezitate, probleme de postură, stres) sunt tot mai frecvente. Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru a crea obiceiuri sănătoase și pentru a combate efectele negative ale statului pe scaun ore în șir”, susține Gabriel Toncean.

Acesta amintește că în alte țări europene elevii au mai multe ore de sport:

  • Finlanda – 3-4 ore de sport pe săptămână + pauze active
  • Franța – minimum 3 ore de sport
  • Germania – între 3 și 4 ore de educație fizică
  • Marea Britanie – cel puțin 2 ore obligatorii + multe activități extracurriculare

În România, este doar o oră de sport obligatorie pe săptămână

„De aceea, împreună cu colegii mei din ANS, am început demersurile inițierii unui proiect pe care îl vom înainta Ministerului Educației, pentru a dubla numărul orelor de sport în licee! Vrem ca tinerii să aibă mai multe oportunități de mișcare, să-și dezvolte obiceiuri sănătoase și să își îmbunătățească atât starea fizică, cât și cea mentală”, mai scrie vicepreședintele ANS.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” începând din data de 22.02.2025. Decizia a fost luată în conformitate cu HCL nr. 559/20.12.2023 și a fost adusă la cunoștința FC Botoșani de către Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani.
Mai jos redăm integral adresa celor de la DSA Botoșani către FC Botoșani:

„Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani, referitor la respectarea Regulamentului de funcționare al Stadioanelor Municipal, Mecanex și Victoria din Municipiul Botoșani, prin prezenta, vă rugăm în calitatea dumneavoastră de utilizator, să luați toate măsurile necesare în vederea respectării art. 9, alin. (1), literda d) din Anxa nr. 3 la HCL nr. 559/20.12.2023 și anume:

„În stadioane sunt strict interzise următoarele: d) consumul de semințe”.

Totodată, vă informăm că am comunicat acest lucru și celor doi operatori economici ce prestează activități de comerț în timpul desfășurării competițiilor sportive.

Sursa: fcbt.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bucătăria unei case din Prăjeni a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Lupărie. Bucătăria unei case a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă. La întoarcere, bunurile din interiorul bucătăriei ardeau generalizat. Speriată că flăcările s-ar putea extinde la celelalte trei camere, aceasta a sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni, dar și o ambulanță SAJ . Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu cuprindă întreaga locuință.

Părinții proprietarei, care locuiesc în aceeași gospodărie, au primit îngrijiri medicale la fața locului. Mama, în vârstă de 74 de ani, s-a intoxicat ușor cu fum în timp ce încerca să salveze câteva bunuri din interiorul casei, iar tatăl, în vârstă de 75 de ani, a suferit un atac de panică.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor din Bucecea, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român. Sancțiuni uriașe aplicate transportatorilor

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 09:00-11:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu Serviciul Rutier și reprezentanți ai Registrului Auto Român au organizat o acțiune  pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor.

 

Astfel, au fost controlate peste 30 de autovehicule,  iar în urma neregulilor constatate 15 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de aproximativ 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, trei au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, fiind retrase și certficatele de înmatriculare, iar patru sancțiuni au fost aplicate pentru neresepctarea prevederilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto care transportau marfă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending