Connect with us
Publicitate

Eveniment

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (105)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Teofil Vâlcu. Student la Cluj. Îşi aminteşte Teofil Vâlcu: 1. „Am fost în aceeaşi cameră cu Geo Nuţescu, Aurel Giurumia, Nicolae Spadercă, George Miclea, Victor Bucurescu, Marin Aurelian, Ion Tudorică şi Emil Bârlădeanu”; 2. „Şansa mea, a noastră, a fost de a avea profesori, pedagogi, oameni de o aleasă ţinută morală şi profesională: Ştefan Braborescu, Maria Cupcea, Şerban Iamandi. Cu toţii ne-u turnat în suflete flacăra vie a artei”; 3. „Am fost împărţiţi între „casa mică” a teatrului din Institut şi „casa mare” a Naţionalului, unde am ucenicit din primul an”.

Teofil Vâlcu recunoaşte că Institutul din Cluj l-a învăţat disciplina, seriozitatea, respectul şi dragostea pentru sufletul omenesc. Actorul povesteşte undeva cum a fost cu admiterea la Facultatea de Teatru. Redăm povestea în forma dată de Ina Baras: „La 20 august 1950 s-a căsătorit sora mai mare a actorului. Fireşte, n-a lipsit de la ceremonie.  Prietenul său, actorul Geo Nuţescu, însoţit de un alt amic, a plecat la Bucureşti, la cursurile de pregătire pentru Institutul de Artă Teatrală. De acolo, Geo i-a trimis lui Teo un răvaş: „Vino cu noi la Cluj. Fulger. Masa şi cazarea asigurate.” Cum a primit mesajul, aşa cum se afla, în tenişi şi în trening, Teo a sărit în primul tren şi a plecat la Cluj. E uşor de ghicit finalul”:

Publicitate

Citește și MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (104)

Teofil Vâlcu. La Teatrul din Cluj.  Rămânerea la Cluj, până în 1959, a fost determinată de profesorul Ştefan Braborescu.  La 25 de ani i se încredinţează rolul Agamemnon în “Hecuba” de Euripide, în care joacă alături de marea tragediană Magda Tâlvan şi numele de rezonanţă Ion Tâlvan. La Teatrul din Cluj, în 1950, în afară de cei trei amintiţi, mai erau: Viorica Dimitriu, Silvia Ghelan, Ligia Moga,  Ileana Ploscaru, Anişoara Potoroacă, Gil Potoroacă, Toma Dimitriu, George Aurelian, Doina şi Dorel Urlăţeanu, Gogu Gherasim şi Octavian Cozmuţa. Teofil Vâlcu a avut parte la Cluj de o atmosferă teatrală dominată de emulaţie. Profesionalitatea şi rigoarea colectivului teatral clujean erau determinate de autoritatea regizorală a Mariettei Sadova.

La Cluj, Teofil Vâlcu va juca printre altele: Vedernikov din “Ani de pribegie” de Arbuzov, Răzvan din “Răzvan şi Vidra” de Haşdeu,  Esop din “Vulpea şi strugurii” de Figueiredo sau Satin din “Azilul de noapte” de Gorki.

Teofil Vâlcu. Omul. I s-a spus “balaur bland, cu sute de capete”. Lumea nu prea îşi aminteşte întâmplări vesele despre/cu el, pentru că trata totul la modul cel mai serios. Val Condurache evoca adesea “pofta de viaţă pe care n-a mai întâlnit-o decât la câţiva oameni”. Tot Val Condurache adaugă: “Actorul şi omul cântau pe toată claviatura: măreţ şi umil, tulbure ca sângele şi senin ca lacrima, bolborosind ca un vulcan şi luminos ca Apollo”. Ştefan Oprea, un bun cunoscîtor a activităţii teatrale ieşene scria: “Şi el şi Doamna Ani sunt oameni deschişi şi bucuroşi întotdeauna de oaspeţi”. Despre apartamentul soţilor Vâlcu, “un adevărat cuib al familiei”, Ştefan Oprea mai spunea că e “şi un fel de sanctuar al Thaliei”. Continuă Ştefan Oprea: “Omul acesta, aparent dur, cu vocea puternică şi fizic de răzes, e un copil duios şi bun căruia vocea i se moaie şi noduri i se aşează în gât, când vorbeşte despre cei dragi din familia lui şi despre cei dragi din teatru”.

Publicitate

Dispărând Teofil Vâlcu, s-a putut constata că a dispărut un OM, un “uriaş” al scenei ieşene despre care Val Condurache scria: “Şi a dispărut, pentru că nimeni din cei în viaţă nu are statura lui. Nu vorbesc de talent şi nici de măiestrie, ci de o sumă de date care fac dintr-un om mai mult decât un actor”.

Când a orbit, Teofil Vâlcu avea un tremur în voce.  Spunea Ştefan Oprea: “Tremurul din voce  nu-mi pare un semn de slăbiciune, ci de extraordinar optimism”.  Teofil Vâlcu spunea mereu că “nimic nu se compară cu revenirea acasă, în fotoliul drag, şi discuţiile lungi cu soţia, Doamna Ani, adevărata lui dragoste”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un incendiu violent a mistuit la Hudești 50 de tone de deșeuri . Focul a fost la un pas să facă scrum pădurea din apropiere

Publicat

Publicitate

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cuprindă și pădurea la marginea căreia erau depozitate.

Alarma a fost dată de un localnic.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudești, cu trei autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, cu degajări mari, arderea fiind întreținută de vânt.

Publicitate

Intervenția a fost una de durată, având în vedere cantitatea mare de deșeuri care ardea, dar și faptul că trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. 30 de arbori au fost afectați în urma incendiului.

Misiunea a durat mai bine de patru ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Publicitate

Reamintim faptul că potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Publicitate

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, PRIMUL PAS pentru evitarea RETROGRADĂRII: 1-0 în prima manșă cu FC Mioveni. Victorie în ultimele secunde

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a reușit astăzi să învingă FC Mioveni într-un meci cu o miză foarte mare, orice greșeală urmând a trimite echipa din nordul României, după 10 ani, direct în liga a doua.

La FC Botoșani, Bogdan Andone îi trimitea din primul minut în teren pe Kukic, Benzar, Filip, Miron, Țigănașu, David, Dican, Caputa, Florescu, Kaprof și Mailat în timp ce FC Mioveni începea meciul cu Croitoru în poartă, Trașcu, R. Garutti, Cr. Ignat, Burnea, Șerbănică, Cărăruș, Panait, Blănaru, Stan și Guțea.

În fața unui stadion arhiplin, FC Botoșani a dominat meciul din prima până în ultima secundă, însă golul a venit abia în ultimele secunde ale partidei.

Publicitate

Cele mai mari emoții au venit pentru botoșăneni chiar înaintea pauzei când FC Mioveni înscrie prin  Blănaru, însă golul este anulată de VAR pentru o poziție de ofsaid.

Ca și în prima repriză, FC Botoșani a dominat întreaga partidă, iar cu câteva momente înainte de fluierul final al partidei a reușit să înscrie.

În minutul 90+2 Aldair aruncă tribunele în aer după ce înscrie cu un șut imparabil de la 25 de metri și păstrează vii speranțele FC Botoșani pentru a rămâne în prima ligă de fotbal a României.

Publicitate

Pentru FC Botoșani urmează acum returul cu FC Mioveni, un meci de totul sau nimic, în care echipa lui Bogdan Andone nu are voie să piardă.

După victoria de astăzi, FC Botoșani pleacă cu prima șansă în meciul cu FC Mioveni, însă fiecare echipă își va juca șansa până în ultima secundă.

SUrsa foto ilustraiv: ProSport.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții la persoane care ar fi vândut droguri mai multor adolescenți din Botoșani. Patru persoane au fost reținute

Publicat

Publicitate

Poliţiştii au efectuat percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ şi Suceava la bănuiţi de trafic şi deţinere de droguri iar patru persoane au fost reţinute, informează, vineri, IGPR.

“Una dintre cele patru persoane a fost depistată în flagrant delict, în Târgu Neamţ, în timp ce ar fi transportat aproximativ 3 kilograme de canabis destinate comercializării. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2023 – mai 2024, în mod repetat, cele patru persoane ar fi deţinut, intermediat şi comercializat, direct, diferite cantităţi de canabis către consumatori, inclusiv minori, din judeţele Neamţ, Suceava, Botoşani şi Iaşi”, precizează IGPR.

Conform sursei citate, joi, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare, în judeţele Neamţ şi Suceava, fiind descoperite şi ridicate cantităţi de droguri de risc (canabis), grindere, cântare electronice, medii de stocare a datelor, telefoane mobile, precum şi 9.300 de lei.

Publicitate

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ au dispus reţinerea a patru persoane, pentru 24 de ore. Vineri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. AGERPRES/(AS-Cornelia Dumitru, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

 

Publicitate

* Sursa fotografiilor: IPJ Neamţ

Citeste mai mult

Eveniment

Trei zile fără apă în Dorohoi! Nova Apaserv: Toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte

Publicat

Publicitate

Din cauza avariilor produse în perioada anterioară,  a consumului de apă în creștere urmare a lipsei precipitațiilor, dar și a capacității limitate a conductelor de transport a apei, pentru refacerea rezervei de apă din rezervoarele de stocare de la Dealu Mare, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează în continuare furnizarea apei în municipiul Dorohoi, în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 19:00-9:00, către utilizatorii situați în zona de case și etajele superioare ale blocurilor amplasate în zona centrală.

Pentru utilizatorii situații în zona de înaltă a municipiului Dorohoi, furnizarea apei în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, se va face în intervalul orar 08:00-21:00.

De asemenea, furnizarea apei în localitățile Broscăuți, Șendriceni se va face în perioada 17.05.2024 – 19.05.2024, în intervalul orar 09:00-19:00.

Publicitate

S.C. NOVA APASERV S.A. face apel la toţi utilizatorii să raţionalizeze consumurile de apă numai pentru nevoile stricte, pentru a da posibilitatea tuturor abonaţilor noştri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă.

 

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending