Connect with us

Eveniment

„Moare capra vecinului”, a anunțat la 112 un bărbat din Saucenița, cerând intervenția pompierilor

Publicat

Publicitate
Capra vecinei nu trebuie să moară! Așa a gândit un localnic din Saucenița când a descoperit că aceasta căzuse în fântâna lui, adâncă de șapte metri.
Nimeni nu știe de când se afla în acel loc, dar abia se mai putea menține la suprafața apei. Imediat, și-a dat seama de pericol și a sunat la 112.
Pompierii au ajuns în câteva minute. Unul dintre salvatori a coborât în fântână și, ajutat de colegi, a adus capra la suprafață.
A fost preluată de stăpână și un medic veterinar și a primit îngrijirile de care avea nevoie pentru a se recupera.
S-a întâmplat în această dimineață. Câteva ore mai târziu, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au primit un mesaj de la proprietară… „Capra și-a revenit! Vă doresc multă sănătate!”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Controale ANPC în spitale din țară: amenzi de peste 480.000 de lei, produse alimentare retrase. Nereguli constatate

Publicat

Publicitate

Controale ANPC în spitale din țară. Protecția Consumatorilor a dat amenzi de peste 480.000 de lei după controalele derulate în spitale până acum. Au fost derulate verificări în unități de alimentație publică și chioșcuri din spitale, sub coordonarea președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone. Acțiunea a vizat respectarea normelor legale de siguranță alimentară, scrie alba24.ro.

În cadrul acțiunii, 75 de unități de alimentație publică din spitale au fost verificate, iar 55 dintre ele au avut nereguli. De asemenea, 111 chioșcuri și magazine din incinta sau apropierea spitalelor au fost controlate, iar 109 prezentau abateri, potrivit Mediafax.

Controale ANPC în spitale din țară. Sancțiuni aplicate

Potrivit ANPC, s-au aplicat următoarele sancțiuni:

  • 1.345 kg de produse au fost retrase definitiv de la vânzare, în valoare de 25.475 lei
  • 17 kg de produse (în valoare de 520 lei) au fost oprite temporar până la remedierea deficiențelor
  • 55 de amenzi contravenționale în valoare totală de 485.000 lei
  • 27 de avertismente

S-au impus măsuri de remediere pentru numeroase unități din spitale și chioșcuri din apropierea acestora.

Controale ANPC în spitale din țară. Nereguli constatate

Printre cele mai frecvente nereguli constatate de inspectori se numără: fructe și legume alterate, ustensile deteriorate și neigienizate, produse cu termene de valabilitate expirate și probleme de igienă. De asemenea, unele produse erau depozitate direct pe podea sau fără etichete adecvate.

În unele cazuri, echipelor ANPC nu li s-a permis accesul în incinta spitalelor. Este vorba de următoarele instituții:

Publicitate
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, unde managerul a refuzat accesul în cantină, invocând un ordin telefonic de la Ministerul Sănătății
  • Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, unde accesul a fost interzis pe motiv că nu există un ordin ANPC, deși acesta fusese emis de Președintele instituției
  • Spitalul Județean Dâmbovița, unde controlul a fost blocat până la sosirea unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), dar nu s-a primit un răspuns din partea DSP Dâmbovița.

ANPC anunță că va continua monitorizarea și va aplica măsurile legale necesare pentru protejarea consumatorilor și pentru a asigura condiții sigure în unitățile sanitare și de alimentație publică.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Frumușica! O mașină a luat foc în curtea unui localnic. Flăcările au fost la un pas să mistuie un atelier de reparaţii auto și un depozit de cherestea

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Frumușica. O autoutilitară a fost cuprinsă de flăcări. Alarma a fost dată de un vecin, care a observat flăcările.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la un atelier de reparaţii auto și la un depozit de cherestea.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Scurtcircuitul a fost cauza probabilă de producere a evenimentului.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfântul Tarasie s-a născut în Constantinopol (Bizanț). Părinții săi, Gheorghe și Encratia, erau oameni înstăriți. Tatăl său era slujitor împărătesc și chiar Tarasie a fost nobil și secretar la curtea imperială. În luna septembrie, anul 780, împăratul Leon al IV-lea, iconoclastul, a murit pe neașteptate.

Moștenitorul tronului, Constantin al VI-lea era un copil în vârstă de 10 ani. Împărăteasa Irina a rămas regentă până la majoratul fiului său. Era deci împărăteasă (780-803). Irina a urmărit două scopuri în domnia ei: să-și păstreze tronul prin orice mijloace și să restabilească cinstirea sfintelor icoane. Pentru împlinirea acestui scop din urmă a fost ajutată mult de fostul secretar imperial, Tarasie, ajuns patriarh în anul 784. Lupta împărătesei și a lui Tarasie nu a fost ușoară.

Prima încercare de a se ține un Sinod Ecumenic în Constantinopol în anul 786 a dat greș. De abia în anul următor, 787, după ce s-au luat toate măsurile de înlăturare a oricărei primejdii, s-a ținut Sinodul al VII-lea Ecumenic în Niceea. Acesta a restabilit ortodoxia și închinarea la sfintele icoane. Tânărul împărat s-a căsătorit în luna noiembrie a anului 788 cu Maria d`Amnia, iar după câțiva ani a crezut de cuviință să o trimită la mănăstire pentru a se putea recăsători cu o domnișoară de la curte, pe nume Teodota.

Împăratul spunea că soția sa a vrut să îl otrăvească. Patriarhul Tarasie s-a împotrivit, apărând nevinovăția Mariei, știind adevărul. Astfel, nu i-a dat binecuvântare nici pentru alungarea împărătesei Maria, nici pentru noua căsătorie săvârșită totuși în palat, în septembrie 795, de un preot caterisit. Patriarhul Tarasie a păstorit până în anul 806, când a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.

Citeste mai mult

Educație

Un profesor din Botoșani a câștigat Trofeul „Profesorul Anului din mediul rural” la categoria „Profesori debutanți”

Publicat

Publicitate

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc, a anunțat astăzi că profesorul Ioana Cristina Pașcău, învățătoare la Școala Gimnazială „Petru Zamfirescu” din Prisăcani, județul Botoșani, a fost desemnată câștigătoare a Trofeului „Profesorul Anului din mediul rural” la categoria „Profesori debutanți”.

Premiul i-a fost acordat în cadrul celei de-a IV-a ediții a Galei „Profesorul Anului din mediul rural”, un eveniment organizat de Teach for Romania.

Această distincție prestigioasă pune în lumină realizările și dedicarea dascălilor care activează în mediul rural, recunoscându-le contribuțiile semnificative în educația copiilor și impactul pozitiv pe care îl au asupra comunității educaționale. Doamna Pașcău este un exemplu remarcabil de învățător care, prin pasiune și creativitate, reușește să ridice standardele educaționale dintr-o comunitate rurală, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

„Mă onorează să anunț, cu admirație și mândrie, că doamna IOANA CRISTINA PAȘCĂU, învățător la ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,PETRU ZAMFIRESCU” PRISĂCANI, județul BOTOŞANI, a câștigat trofeul Profesorul Anului din mediul rural, la categoria ,,Profesori debutanți”, în cadrul Galei ,,Profesorul Anului din mediul rural”, ediția a IV-a, organizate de TEACH FOR ROMANIA.

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural: profesori, învățători și educatori care cred în potențialul elevilor și își dedică timpul, resursele și creativitatea pentru a genera învățare relevantă și progres vizibil pentru fiecare dintre ei, indiferent de locul în care s-au născut.

Felicitările și aprecierea mea se îndreaptă către doamna profesor pentru învățământul primar IOANA CRISTINA PAȘCĂU, un adevărat exemplu de dascăl dedicat care, prin activitatea desfășurată, transformă educația în mediul rural și aduce plus valoare comunității și sistemului educațional botoșănean!”, a transmis Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, profesor Bogdan Suruciuc.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending