Connect with us

Eveniment

Mișcare de protest în orașul în care în 700 de ani s-au construit doar două WC-uri publice: Tinerii își fac nevoile pe toate gardurile

Publicat

Publicitate

În ciuda amenzilor pe care le primesc de la poliția locală, tinerii din municipiul Botoșani își fac nevoile pe toate gardurile și peste tot pe domeniul public. În lipsa WC-urilor publice, alături de ei, mulți dintre cei 90.000 de locuitori ai municipiului, fac cam același lucru, dacă sunt nevoiți, până ajung acasă.

Municipiul Botoșani este locul în care de aproape 700 de ani, de la înființarea sa, undeva în jurul anului 1300, nu s-au construit decât două WC-uri publice, iar atunci când cineva este amendat pentru că își face nevoile pe domeniul public, presa locală vorbește doar de lipsa de civilizație a împricinatului, însă nimeni nu vorbește despre faptul că, în lipsa toaletelor din municipiu, administrația publică din localitate te condamnă practic la gesturi disperate.

În ziua de 16 septembrie a.c., ora 18:00, o persoană de sex masculin care tranzita bulevardul Mihai Eminescu, a făcut același lucru: în lipsa unui WC public și forțat de situație, și-a făcut nevoile fiziologice pe un gard vis-a-vis de Liceul A. T. Laurian, fapta fiind surprinsă de camera de supraveghere instalată în zonă.

„Polițiștii locali din Dispecerat, au transmis semnalmentele bărbatului patrulei mobile, care l–au identificat și sancționat conform prevederilor HCL nr. 355/2011”, au transmis polițiștii locali care au grijă de domeniul public.

Chiar dacă gestul polițiștilor rămâne unul firesc și normal într-un stat civilizat, în municipiul Botoșani gestul nu rezolvă problema lipsei de WC-uri publice. Astfel, tinerii spun că vor face la fel și pe mai departe.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani pierde un titular important: Rijad Sadiku va sta pe bancă șase luni după accidentarea gravă din meciul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a primit o veste dureroasă după remiza cu Dinamo București, scor 1-1, în etapa a XXVI-a a SuperLigii. Fundașul central Rijad Sadiku a suferit o accidentare gravă și va lipsi de pe teren pentru următoarele șase luni, scrie siteul oficial al clubului de la Botoșani.

Jucătorul bosniac, care și-a prelungit recent contractul cu formația botoșăneană până în vara lui 2026, a fost diagnosticat cu ruptură de ligament încrucișat anterior.

În zilele următoare, Sadiku va fi supus unei intervenții chirurgicale, iar perioada de recuperare se anunță una îndelungată.

Antrenorul echipei, Leo Grozavu, și-a exprimat regretul pentru accidentarea fundașului: „Îmi pare foarte rău pentru Sadiku. E o accidentare complicată, destul de grea. De la venirea mea a arătat că e în creștere, e un băiat cu multă inimă, caracter foarte bun. Din păcate, astfel de momente fac parte din meseria noastră și sunt mult mai dificile decât un meci pierdut.”

Clubul botoșănean va trebui astfel să aibă răbdare și încredere în procesul de recuperare, așteptându-l să revină mai puternic pe teren.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Daniel Buzdugan și „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” aduc un spectacol SPECIAL de Ziua Femeii la Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșaniul se pregătește pentru un eveniment de excepție dedicat femeilor, organizat de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Spectacolul „Pentru tine, femeie” va avea loc pe 5 martie, începând cu ora 18:30, la Sala Teatrului „Mihai Eminescu” și promite o seară plină de emoție, muzică și surprize.

Invitatul special al evenimentului este Daniel Buzdugan, cunoscutul om de radio și televiziune, care va fi gazda spectacolului și va aduce un plus de energie și bună dispoziție publicului.

Pe scenă vor urca îndrăgitele artiste Matilda Pascal-Cojocărița, care va încânta spectatorii cu un repertoriu de folclor și muzică de petrecere, și Oana Sârbu, care va susține un recital emoționant. Alături de acestea, soliștii Dan Doboș, Loredana Călin, Alina Huțu și Constantin Petrescu, împreună cu instrumentiștii Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu, Alexandru Todirel Marin și Petrică Oloieru, vor oferi momente muzicale deosebite, sub conducerea dirijorului Ion Oloieru.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Botoșani, prin intermediul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, și este dedicat doamnelor și domnișoarelor, oferindu-le un „La mulți ani” muzical, plin de sensibilitate și recunoștință.

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate începând cu 10 februarie 2025, de la sediul orchestrei din Str. Unirii nr. 10, Botoșani, iar cei interesați pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 0231 511 002.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Încă un pas pentru noul POD de peste Prut de la Stânca-Costești. Va asigura o mai bună conectivitate cu Republica Moldova

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani va avea un nou pod peste Prut, la Stânca-Costești, ca parte a unui proiect amplu de modernizare a infrastructurii rutiere dintre România și Republica Moldova, relatează agerpres.ro.

Contractul pentru proiectare a fost semnat vineri, la Chișinău, de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar investiția face parte dintr-un pachet de patru poduri noi, cu o valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA).

Podul Stânca-Costești este esențial pentru locuitorii din Botoșani, întrucât va facilita transportul de mărfuri și circulația persoanelor către Republica Moldova, reducând timpii de așteptare la frontieră. Autoritățile susțin că această investiție va aduce beneficii economice și va îmbunătăți legăturile comerciale și turistice dintre cele două țări.

Proiectarea fiecărui pod va dura 12 luni, fiind realizată de compania Like Consulting, iar lucrările vor începe după finalizarea studiilor de fezabilitate.

Pe lângă podul din Botoșani, alte trei vor fi construite la Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova), Fălciu (România) – Leca (Republica Moldova) și Răducăneni (România) – Bărboieni (Republica Moldova).

În plus, autoritățile române au anunțat că anul acesta va fi lansată licitația pentru proiectarea și execuția unui pod nou la Albița, care va avea patru benzi de circulație. De asemenea, se lucrează la modernizarea podurilor de la Sculeni și Oancea.

Publicitate

Această serie de investiții marchează un pas important în integrarea Republicii Moldova în rețelele europene de transport și va consolida legăturile economice și sociale dintre cele două state. Pentru botoșăneni, noul pod de la Stânca-Costești reprezintă o oportunitate de dezvoltare și o îmbunătățire semnificativă a mobilității transfrontaliere.

Citeste mai mult

Administratie

Mai buni decât noi: Padocul Flămânzi arată că soluția pentru mai puțini câini comunitari în stradă este dragostea față de animale

Publicat

Publicitate

Într-un peisaj sumbru al gestionării câinilor comunitari din județul Botoșani, unde metodele brutale – de la împușcarea pe ulițe și până la otrăviri – încă sunt o realitate, Padocul Public de la Flămânzi arată că dragostea față de animale poate duce la o abordare responsabilă și etică a acestui fenomen.

Cu sprijinul autorităților locale, al voluntarilor și al sponsorilor, acest adăpost a arătat că soluțiile umane pot funcționa.

Adopții record și îmbunătățirea condițiilor pentru micile patrupede

La finalul anului 2024, adăpostul din Flămânzi, cu o capacitate de doar 30 de câini, a reușit să înregistreze cifre destul de încurajatoare. Din 191 de patrupede capturate, 172 și-au găsit un cămin.

Acest succes se datorează implicării active a unui grup restrâns de voluntari din Botoșani și din străinătate, care s-au dedicat promovării adopțiilor și îmbunătățirii condițiilor de trai din adăpost.

Un raport de activitate al acestei asociații pe 2024 precizează că aproximativ 90% dintre câinii preluați și-au găsit o familie, fie în România, fie peste hotare. De asemenea, peste 50 de femele au fost sterilizate, o măsură esențială pentru reducerea numărului de pui abandonați.

Tot în 2024, cu ajutorul sponsorilor, asociația a oferit 300 kg de hrană uscată, iar duminica, câinii primesc carne, totodată adăpostul fiind dotat cu cuști noi și recondiționate, folii de protecție pentru iarnă și recipiente suspendate pentru hrană. Toate aceste schimbări au contribuit la creșterea calității vieții animalelor din adăpost.

Publicitate

În același timp, la orizont se vede un viitor mai bun, pentru că Primăria Flămânzi construiește un nou padoc, iar primele 30 de cuști spațioase sunt deja disponibile.

Doar colaborarea poate schimba lumea

Padocul Flămânzi nu funcționează doar ca un refugiu temporar pentru câinii fără stăpân, ci și ca un centru de educare și conștientizare a importanței sterilizării. Voluntarii – dr. Elena Cardaș, Alin și Mia Botezatu și Alexandra Butnaru – sunt implicați activ în promovarea adopțiilor, organizarea sesiunilor foto lunare și gestionarea sterilizărilor.

„Ne dorim ca din ce în ce mai mulți proprietari să înțeleagă importanța sterilizării și să nu mai abandoneze sau să ucidă puii. Este nevoie de schimbare la nivel de mentalitate și de respectarea legii”, transmit voluntarii.

Modelul de la Padocul Flămânzi ar trebui să inspire și alte comunități

Spre deosebire de multe alte localități din județ, unde soluțiile inumane sunt încă preferate, Padocul Flămânzi arată că gestionarea câinilor comunitari se poate face într-un mod responsabil.

Această inițiativă ar putea deveni un exemplu și pentru alte administrații locale din Botoșani, care sunt încurajate să adopte măsuri mai umane în și mai etice pentru stoparea fenomenului.

Cei care doresc să sprijine activitatea adăpostului sau să adopte un câine pot lua legătura cu reprezentanții acestuia prin paginile „Dogs from Flămânzi” și „Padoc Flămânzi” de pe Facebook.

  

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending