Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat joi, într-un interviu acordat Agerpres, că o creștere a pensiilor cu cel puțin 10% poate fi sustenabilă din punct de vedere bugetar. Tot joi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat o creștere a pensiilor cu 15%, relatează Agerpres.
„Avem nevoie ca, pe baza bugetului şi acestor fonduri care vin de la UE, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu aceşti bani şi ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creşterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, şi cu salariului minim la 3.000 lei. Este o cifră pe care am discutat-o şi o susţin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concreteţea bugetului pe masă”, a spus Nicolae Ciucă într-o conferință de presă, joi, la Bruxelles.
„O majorare a pensiilor cu rata inflaţiei ar însemna un plus de 5,1 – 5,2%, pentru că trebuie să ne raportăm la inflaţia din 2021, conform prevederilor legale, şi ar fi prea puţin, de aceea propunerea noastră este de o creştere cu minimum 10%, de la 1 ianuarie”, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi.
El a subliniat că autorităţile luptă pentru creşterea puterii de cumpărare, fiind o diferenţă „foarte, foarte mare” între a apăra o putere de cumpărare şi a o majora.
De asemenea, ministrul a precizat că principalul target al instituţiei pe care o conduce este crearea de locuri de muncă şi că cei care sunt apţi de muncă trebuie calificaţi şi orientaţi în carieră, astfel încât să aibă o meserie şi să poată lucra. „Nu cred într-o familie care se bazează doar pe alocaţiile copiilor”, a punctat Budăi.
Referindu-se la modificările privind impozitarea contractelor pentru angajaţii part-time, Budăi a spus că pot fi anumite nemulţumiri, dar că este nevoie de o relaţie corectă angajator-angajat. Totodată, ministrul a menţionat că numărul contractelor full-time a crescut, în prezent fiind cu 43.000 de contracte în plus, la care se adaugă cele peste 150.000 transformate în normă întreagă, a mai adăugat aceeași sursă.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 25 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt în scop de folosință și conducere fără permis.
În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 6 înspre 7 mai a.c., ar fi sustras un autoturism, care era parcat pe o stradă din municipiul Botoșani, pe care l-ar fi condus fără a deține permis de conducere.
Autoturismul a fost identificat la sediul unui service auto, întrucât, pe timpul nopții, persoana bănuită de comiterea faptei a solicitat intervenția mecanicilor pentru a-l ridica, deoarece s-a defectat.
Publicitate
Tânărul de 25 de ani a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
În urmă cu puțin timp, pompierii botoșăneni au intervenit în apropierea localității Orășeni Vale, pentru salvarea unui căprior căzut într-un puț adânc de peste trei metri. Animalul a fost observat de câțiva muncitori care lucrau în zonă și care au alertat imediat autoritățile.
La fața locului a intervenit o echipă de pompieri, care au folosit kitul de salvare din medii ostile pentru a extrage animalul în siguranță, fără a-i provoca alte răni suplimentare.
Vizibil speriat și rănit, căpriorul nu a putut fi eliberat în mediul său natural imediat după intervenție, fiind solicitați reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani, precum și un medic veterinar, care l-au preluat pentru a-i oferi îngrijirile medicale necesare și pentru a-l ajuta să se recupereze complet.
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național.
Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar la 11 februarie 2015 a fost votat de Camera Deputaților, care a fost for decizional. La 6 martie 2015, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit documentului, autoritățile administrației publice locale au posibilitatea să organizeze manifestări și acțiuni specifice, pentru a crește nivelul de conștientizare publică asupra acestei problematici de discriminare și a efectelor acesteia asupra femeilor și bărbaților.
Egalitatea între femei și bărbați este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene. Legislația, jurisprudența și modificările aduse tratatelor la nivel comunitar, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea acestui principiu și la implementarea sa în Uniunea Europeană, conform www.europarl.europa.eu.
Strategia privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați în Europa pentru perioada 2020-2025, prezentată de Comisia Europeană la 5 martie 2020, are printre acțiunile-cheie încetarea violenței bazate pe gen și eliminarea stereotipurilor, asigurarea unei participări și a unor oportunități egale pe piața forței de muncă, inclusiv a egalității de remunerare, și realizarea unui echilibru între bărbați și femei în procesul decizional și în politică, potrivit https://mfamilie.gov.ro/.
Egalitatea între femei și bărbați este promovată de Uniunea Europeană prin prevederile Art. 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate și în textul Articolului 21 din Carta Drepturilor Fundamentale. Totodată, Articolul 8 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene menționează că este responsabilitatea Uniunii de a elimina inegalitățile și de a promova egalitatea între bărbați și femei în cadrul tuturor activităților. În Declarația nr. 19 anexată Actului final al Conferinței interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană și statele membre s-au angajat să combată toate formele de violență domestică și să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni și reprima aceste acte, precum și pentru ajutorarea și protejarea victimelor. Încă din anul 1957, Articolul 119 al Tratatului de la Roma promova egalitatea de șanse între femei și bărbați în ce privește remunerarea pentru activitățile depuse, conform www.what-europe-does-for-me.eu.
Publicitate
În cadrul Uniunii Europene, pentru promovarea și consolidarea egalității de gen, funcționează, ca organism autonom, Institutul European pentru Egalitatea de Gen, care militează pentru combaterea discriminării bazate pe gen și contribuie, prin politici și programe, la intensificarea gradului de conștientizare al cetățenilor Uniunii Europene privind egalitatea de gen, conform https://eige.europa.eu. Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene stabilesc principiile de bază pentru obiectivele și sarcinile Institutului în Reglementarea sa Fondatoare, potrivit https://eige.europa.eu. AGERPRES
Într-o comună din județul Botoșani funcționează o brutărie unică în România. A fost înființată din fonduri internaționale destinate ONG-urilor iar profitul obținut este folosit pentru a ajuta bătrânii și elevii nevoiași din comunitățile rurale. Produsele sunt naturale și foarte apreciate în zonă, scrie ADEVĂRUL.
În comuna Trușești, județul Botoșani, o localitate rurală situată aproape de granița României cu Republica Moldova, la un gemuleț încastrat în peretele unei vechi grădinițe se vând pâine, tot felul de bunătăți din aluat bine copt, dar mai ales speranțe. Acest loc magic se numește „Cuptorul de basm” și într-adevăr face minuni într-o lume a sărăciei și a lipsei de șanse. Dincolo de metafore, „Cuptorul de basm” este o brutărie unică în România care face pâine pentru a da o șansă la o viață cât mai normală celor aflați în nevoie. „Adevărul” vă face cunoscută povestea fascinantă a acestui loc în care spiritul civic și iubirea față de semeni s-au împletit într-un mod armonios.
Început de drum: o grădiniță dezafectată și bani de la Fundația lui Șoroș
Povestea acestei brutării a început în anul 2012, într-o perioadă grea pentru majoritatea comunităților rurale din județul Botoșani. La Trușești, sărăcia și lipsa de perspective deveniseră o constantă pentru localnici. Locuri de muncă aproape că nu se găseau, iar numărul nevoiașilor era tot mai mare. În acest context soții Pădureț-Nechifor, Petru și Loredana cum sunt cunoscuți în comunitate, pasionați de domeniul asistenței sociale au decis să înființeze, în 2012, o asociație umanitară numită „Impact Trușești”.
Și chiar doreau să facă ceva cu impact în comunitățile rurale din zona Trușeștului. La acea vreme, Petru era angajat la căminul de bătrâni din comună, iar Loredana era asistent social la Primăria Trușești. Cu alte cuvinte, cunoșteau foarte bine realitățile sociale din zonă. După programul de muncă se dedicau planurilor și proiectelor. Așa au dat peste programul ”RURES – Spaţiul Rural şi Economia Socială în România”, implementat de Fundaţia ”Soroș”. Au reușit să acceseze fonduri și au deschis o întreprindere socială, „Cuptorul de Basm”, relatează ADEVĂRUL.
Petru Pădureț-Nechifor FOTO Cosmin Zamfirache
„A fost înființată în anul 2014, după ce în prealabil în anul 2012 am înființat Asociația „Impact Trușești”. Scopul este unul social fiindcă întreprinderea este socială. Înseamnă că din ceea ce facem noi producție și vânzare, banii trebuiau să se întoarcă în comunitate să facem ceva pentru ea. A fost dorința de a produce pentru a ne ajuta comunitatea. Acesta era scopul”, mărturisește Petru Pădureț-Nechifor, președintele asociației. Soții Pădureț-Nechifor au hotărât ca întreprinderea lor socială să se bazeze pe producția de pâine și alte produse de panificație.
Cu alte cuvinte să deschidă o brutărie. De aici și numele de „Cuptorul de Basm”. Cu banii de la Fundația Soroș au cumpărat utilaje. Au mers la cursuri pentru a ști cum să se descurce în domeniul antreprenorial și cum să facă pâine. Le mai trebuia un sediu.
Publicitate
Au găsit o grădiniță dezafectată, la marginea drumului care duce către Ștefănești, un orășel situat chiar la graniță. Cu fonduri de la Primărie, dar și cu bani împrumutați au reușit să-l renoveze și să-l transforme într-o brutărie în toată regula. „În mediul rural este o afacere care merge fiindcă toată lumea mănâncă pâine, cozonaci, colaci și plăcinte. Atât la ocazii, dar și pentru consumul de zi cu zi. Am făcut cursuri de antreprenoriat, am învățat pas cu pas”, preciza Loredana Pădureț-Nechifor, scrie ADEVĂRUL.
Pâine sută la sută naturală și o șansă pentru sătenii fără loc de muncă
Ideea de a face o brutărie se potrivește de minune zonei. Și asta în condițiile în care Trușeștiul are o tradiție aparte în coacerea pâinii tradiționale. Fiind o întreprindere socială, soții Pădureț-Nechifor s-au gândit să dea o șansă în primul rând oamenilor din comunitate, care se confruntau cu lipsa locurilor de muncă și a veniturilor reduse. „Aici sunt angajate persoane din mediul rural, sunt femei din mediul rural care lucrează pe partea de brutărie, tot ce înseamnă producție, și bineînțeles fără experiență. Ne-am dorit să formăm aici oamenii, să le dăm o șansă pentru un loc de muncă”, precizează Petru Pădureț-Nechifor.
Brutăreseșe lucrează de la patru dimineața FOTO Cosmin Zamfirache
Primul „maestru-pitar” a fost Nea Ghiță, un om cu o experiență aparte în domeniul panificației. Până la pensionare, în pragul vârstei de 70 de ani, nea Ghiță i-a învățat pe toți rețete și o întreagă tehnologie. Din păcate primul „maestru-pitar” a plecat dintre cei vii, în urmă cu câțiva ani. Lecția a fost însă predată și continuată cu mult sârg de sătence dornice de muncă.
În primul rând casnice, fără experiență și care căutau de multe ori cu disperare un loc de muncă. În momentul de față sunt cinci angajați, adică trei brutărese, un fochist pentru cuptorul de lemne dar și un om cu transportul. Anca Rusu, o casnică nevoită să-și întrețină familia după ce soțul a ajuns să aibă probleme de sănătate, a devenit om de bază la brutărie. Știe să facă toate sortimentele și chiar reușește să le învețe chiar și pe angajatele noi. „Cuptorul de basm” a reprezentat o șansă nesperată de care vrea să profite la maxim.
Produsele sunt căutate de clienți FOTO Cosmin Zamfirache
„Pentru mine a fost foarte important. Este primul meu loc de muncă. Am fost casnică. Soțul meu a lucrat pe șantier, dar după niște probleme de sănătate a fost nevoit să rămână acasă. Iar eu a trebuit să caut ceva de muncă. Am găsit înțelegere, am fost acceptată aici. Mi-a fost greu la început pentru că nu aveam niciun fel de experiență. Sper să nu trădez niciodată încrederea pe care mi-au dat-o”, mărturisește săteanca.
Anca împreună cu Veronica, colega ei începătoare, fac pâini din ingrediente sută la sută naturale, coapte în cuptor cu lemne, după modelul celor care pot fi găsite doar în cuhniile mănăstirești. „Nu facem foarte multe produse, dar ceea ce facem realizăm cu multă responsabilitate, natural sută la sută. Facem pâini la 500 de grame și la un kilogram. Dar și plăcinte, brânzoaice, croissante”, spune botoșăneanca.
Sprijin pentru sute de oameni
Produsele brutăriei sunt foarte apreciate. Atât de localnici, dar și de oamenii din județ. Pâinea de la Trușești ajunge până în magazinele din municipiile Botoșani și Dorohoi. Zilnic, numeroși clienți, vin la gemulețul brutăriei și cumpără plăcinte și pâine. „De când s-a deschis numai de aici cumpăr pâine. Este foarte bună. Ca cea de altădată. Îmi aduce aminte de copilărie”, spune un sătean venit să se aprovizioneze.
Întregul profit al brutăriei este utilizat în comunitate. Adică toți banii sunt folosiți pentru cauze umanitare și educaționale. „Avem programe pentru copii, un program after-school pentru copiii care întâmpină dificultăți școlare. Adică găsim profesori pentru a-i sprijini la lecții. Ne ocupăm și de vârstnici, avem 15 bătrâni din comuna Trușești, cărora le donăm pâine și produse din patiserie. Dar avem și alte acțiuni la nivel de comunitate. Avem un centru de voluntariat, am contribuit prin programe pentru înfrumusețarea comunei, dar am derulat și proiecte pentru protejarea mediului”, adaugă Petru. Sunt sute de săteni ajutați să găsească o rază de speranță.