Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministrul Marius Budăi anunță măsuri sociale pentru angajații din firmele afectate de războiul din Ucraina

Publicat

Publicitate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, luni, că se pregăteşte un proiect de lege care urmează să cuprindă măsuri de protecţie socială pentru companiile care vor avea de suferit în urma restricţiilor impuse Rusiei.

„Am avut o discuţie în weekend cu ministrul Finanţelor, am discutat şi cu specialiştii din cadrul Ministerului Muncii şi am ajuns la concluzia, din nou, că trebuie să fim proactivi şi nu reactivi. Bănuim, intuim că va fi situaţia în care anumite companii româneşti vor suferi din cauza restricţiilor impuse Rusiei şi din cauza a ceea ce se va întâmpla, probabil, pe lanţul de aprovizionare, (…) din cauza situaţiei din Ucraina.

Vrem să pregătim o măsură de protecţie socială care se adresează atât angajaţilor, cât şi angajatorilor, e o schemă puţin diferită faţă de ce s-a întâmplat în cadrul pandemiei de COVID-19, pe care o voi prezenta, în primul rând, în coaliţia politică şi, atunci când va fi decizia finală, cu siguranţă, o veţi afla”, le-a spus Budăi jurnaliştilor, la Palatul Parlamentului.

Publicitate

Schema, valabilă până la finalul anului

El a adăugat că o astfel de schemă va fi valabilă până la sfârşitul anului, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de necesităţi.

„Eu îmi doresc să am forma finală cât mai curând. Dacă vor fi astfel de situaţii, să am pregătit actul normativ. Să găsim cu Ministerul de Finanţe şi sursa de finanţare. Sunt societăţi comerciale în România care au şi acţionariat rusesc, sunt societăţi comerciale în România care folosesc în procesul de producţie materie primă din Ucraina, vor fi probleme pe lanţul de aprovizionare”, a declarat ministrul.

Publicitate

Companiile ar putea benefica de șomaj tehnic

Companiile româneşti care au avut relaţii comerciale cu Federaţia Rusă şi sunt afectate de sancţiunile internaţionale impuse acestei ţări ar putea beneficia de şomaj tehnic, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul Muncii, Marius Budăi.

El a precizat că instituţia pe care o conduce lucrează la un proiect de act normativ privind susţinerea acestor companii, documentul urmând a fi finalizat cel mai devreme săptămâna viitoare.

Publicitate

Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii. Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi”, a afirmat Budăi.

Ministrul a precizat că nu are „informaţii reale” cu privire la numărul de firme afectate.

„Cu siguranţă vor fi, pentru că vor fi probleme şi pe lanţul de aprovizionare cu materie primă şi trebuie să preîntâmpinăm. Când vom ajunge în situaţia aceea, eu trebuie să am actul normativ în vigoare”, a adăugat Budăi.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr de 25 de ani din Havârna care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe strada Școlii din comuna Havârna, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Casa unei femei de 97 de ani, din Padureni, a ars din temelii. Femeia a reușit să iasă la timp

Publicat

Publicitate

O femeie, în vârstă de 97 de ani, din localitatea Pădureni, a rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile. S-a întâmplat în această dimineață. Când s-a produs incendiul, femeia era în casă. A ieșit singură din interior și a mers la fiul ei să-i spună că locuința i-a fost cuprinsă de flăcări. Ajuns la casa mamei, bărbatul a observant că ardeau trei din cele patru camere și a sunat la 112 după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, dar și cei de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Coșula, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au constatat că întreaga construcție era cuprinsă de flăcări.

Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de incendii, trebuie respectate următoarele măsuri:

– amplasaţi, în faţa sobelor o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei sau a plitei deschisă;

Publicitate

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu așezați patul lângă sobă;

Publicitate

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

Publicitate

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult

Cultura

Conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, ediția a II-a

Publicat

Publicitate

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, aflată la a doua ediție.

Evenimentul va include prezentarea unor publicații de specialitate ale Muzeului Județean Botoșani dedicate reprezentărilor antropomorfe cucuteniene, etalarea expoziției temporare „Comorile muzeului: reprezentări zoomorfe preistorice” încorporând numeroase piese din patrimoniul arheologic al instituției muzeale, precum și prezentarea unor cercetări de dată recentă privind monumente și situri arheologice, bunuri culturale, arheologice și antropologice, alături de alte aspecte de relevanță și actualitate academică.

Cele două zile de comunicări vor include peste 30 de intervenții ale specialiștilor afiliați unor universități, institute de cercetare și muzee partenere ale Muzeului Județean Botoșani, din țară și din străinătate.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending