Connect with us

Actualitate

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, în condițiile în care la nivel național se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat până acum

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.

Alexandru Rafila despre decizia de a declara epidemie de rujeolă în România

”Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum discutăm despre o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2.000 de cazuri la nivel național. Rujeola e pojarul, ca să înțeleagă toată lumea, o boală prevenibilă prin vaccinare. (…)

Noi am elaborat de curând Strategia națională de vaccinare până în anul 2030, iar scopul acestei strategii este să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care tărăgănează de mai mult de zece ani, încât am ajuns față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95% la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză doar la 62%.

Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia”, a declarat marți seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la postul Digi24.

Publicitate

„E un lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene, trebuie să fim corecți, chiar și în Germania a fost epidemie de rujeolă, dar asta nu ne încălzește cu nimic, important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a precizat ministrul.

Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii

Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Ce este rujeola și cum se manifestă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din MS.

Pojarul sau rujeola este o boală a copiilor, cauzată de un virus. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Este foarte contagioasă, 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces, potrivit medicilor.

 Rujeola: Semne și simptome

Perioada de incubație (durata de la infecție la apariția primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeolă debutează tipic cu simptome că:

  • Febra înalta
  • Tuse
  • Rinoree
  • Ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivita)
  • La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.
  • La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanșează erupția cutanata. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului.
  • Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade și erupția se estompează.

Contagiozitate

Virusul rujeolei este înalt contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate.

Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoană infectată a tușit sau a strănutat. O altă persoană se poate infectă dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafață infectată și ulterior își atinge ochii, nasul sau gură.

Infecția este foarte contagioasă: 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor.

Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o altă specie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș: E ziua Învierii domnului. Paşte fericit!

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„E ziua în care se naşte speranţa, iubirea şi gândul bun. E ziua în care iertăm şi dăruim. E ziua Învierii domnului. Paşte fericit!

Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi.

Hristos a înviat!”, a transmis primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.

Citeste mai mult

Eveniment

Viceprimarul comunei Avrămeni, George Telișcă: Învierea Domnului să vă aducă în suflet bucurie și iubire!

Publicat

Publicitate

Viceprimarul comunei Avrămeni, George Telișcă, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

„E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit. Dumnezeu să vă dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas, o promisiune la fiecare grijă și un răspuns la fiecare întrebare!

Învierea Domnului să vă aducă în suflet bucurie și iubire. Paște fericit, alături de cei dragi! Hristos a Înviat” a transmis viceprimarul comunei Avrămeni, George Telișcă.

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru: Paște Fericit!

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale.

„Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aducă renaşterea credinţei, speranţei şi bucuriei cu bunătate şi căldură în suflet.

Hristos a înviat!

Cu drag, primarul dumneavoastră, Relu Tîrzioru”, a transmis liderul administrației publice de la Săveni.

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii botoșăneni avertizează: Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu

Publicat

Publicitate

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

– asigurați-vă că lumânarea se află în poziţie verticală şi că este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

– nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră;

– amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

– nu vă aplecați deasupra lumânărilor: s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele;

– nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii mici şi animalele de companie, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

Publicitate

– stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

– nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Reamintim că în perioada Sărbătorilor Pascale, pompierii vor fi la datorie, în județul Botoșani. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni pentru acordarea primului ajutor calificat.

În Noaptea de Înviere, autospeciale de stingere cu apă și spumă vor fi dispuse la Mănăstirile Zosin, Popăuți, Vorona, Sihăstria Voronei, Guranda, Gorovei și Negreni, acolo unde se preconizează să participe un număr mare de credincioși.

Totodată, în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Darabani și Săveni, pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, Stației Săveni și Punctului de Lucru Darabani vor avea misiuni de patrulare în apropierea lăcașurilor de cult în vederea prevenirii unor evenimente nedorite.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending