Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, în condițiile în care la nivel național se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat până acum

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.

Alexandru Rafila despre decizia de a declara epidemie de rujeolă în România

”Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum discutăm despre o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2.000 de cazuri la nivel național. Rujeola e pojarul, ca să înțeleagă toată lumea, o boală prevenibilă prin vaccinare. (…)

Noi am elaborat de curând Strategia națională de vaccinare până în anul 2030, iar scopul acestei strategii este să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care tărăgănează de mai mult de zece ani, încât am ajuns față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95% la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză doar la 62%.

Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia”, a declarat marți seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la postul Digi24.

Publicitate

„E un lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene, trebuie să fim corecți, chiar și în Germania a fost epidemie de rujeolă, dar asta nu ne încălzește cu nimic, important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a precizat ministrul.

Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii

Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Ce este rujeola și cum se manifestă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din MS.

Publicitate

Pojarul sau rujeola este o boală a copiilor, cauzată de un virus. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Este foarte contagioasă, 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces, potrivit medicilor.

 Rujeola: Semne și simptome

Perioada de incubație (durata de la infecție la apariția primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeolă debutează tipic cu simptome că:

  • Febra înalta
  • Tuse
  • Rinoree
  • Ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivita)
  • La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.
  • La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanșează erupția cutanata. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului.
  • Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade și erupția se estompează.

Contagiozitate

Virusul rujeolei este înalt contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate.

Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoană infectată a tușit sau a strănutat. O altă persoană se poate infectă dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafață infectată și ulterior își atinge ochii, nasul sau gură.

Infecția este foarte contagioasă: 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor.

Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o altă specie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

În atenția fermierilor din Botoșani: Au venit rezultatele finale ale controlului prin monitorizare, pentru cererile de plată depuse în Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani informează fermierii că s-au primit rezultatele finale ale controlului prin monitorizare, pentru cererile de plată depuse în Campania 2024.

Din cei 26.590 de fermieri care au depus cereri de plată la APIA C.J. Botoșani în Campania 2024, cu un număr total de 220.273 de parcele, au fost identificați cu neconformități 1.142 de fermieri, cu 1.885 de parcele semaforizate cu culoarea roșie.

Pentru clarificare, rapoartele care au cel putin o parcelă semaforizată cu culoarea roșie vor fi comunicate fermierilor și pot fi contestate în baza fotografiilor georeferentiate sau a proceselor verbale de calamitate, în termen de 30 zile de la comunicare.  Pentru ca dosarul să fie deblocat pentru plată, fermierii care se află în această situație sunt rugați să se adreseze cât mai repede administratorului de dosar de la centrul local / centrul județean unde au depus cererea de plată.

La nivel județean, Comisia de solutionare a contestatiilor va verifica documentele, va soluționa contestatiile și va transmite rezultatele către Serviciul control pe teren, pentru procesarea acestora în sistemul informatic, în vederea autorizării ulterioare la plată a cererilor.

Citeste mai mult

Eveniment

ALERTĂ parfumuri! O substanță periculosă, descoperită printre ingredientele unor branduri de lux

Publicat

Publicitate

Aplicația InfoCons avertizează, astfel, că mai multe parfumuri și ape de toaletă de lux conțin o substanță interzisă în UE. Este vorba despre substanța numită BMHCA, care poate afecta sistemul reproducător și poate cauza probleme de sănătate. 

“Conform listei ingredientelor, produsul conține 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice”, transmite InfoCons, informează realitatea.net.

Printre produsele semnalate se numără parfumuri și ape de toaletă de la branduri de lux extrem de cunoscute, precum „Lady Million” de la Paco Rabanne, „Magnifique” de la Lancome Paris, „X Hugo X” de la Hugo Boss sau „Versace pour Homme” de la Versace.

Imagine

Imagine

Imagine

Publicitate

Aceste produse, deși sunt vândute de mărci de lux, nu respectă Regulamentul european privind produsele cosmetice din cauza prezenței BMHCA în compoziția lor.

InfoCons avertizează că produsele identificate în sistemul european de alertă prezintă un risc direct pentru consumatori și pot fi găsite atât în magazine fizice, cât și pe platforme online de vânzare din întreaga Uniune Europeană.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

NU faceți asta! Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 99 de ani, au ajuns la spital după ce au încercat să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 99 de ani, au ajuns la spital după ce au încercat să aprindă focul cu benzină, iarna trecută. În urma acestor întâmplări și bunurile din locuințe au fost cuprinse de flăcări. Localitățile unde au avut loc evenimentele au fost: Cucuteni, Suharău, Botoșani și Cucorăni.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului din această cauză.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani recomandă cetățenilor să nu aprindă focul cu benzină, gaz sau alte lichide inflamabile! Își pun viața în pericol, dar și lucrurile pentru care au muncit de-a lungul timpului.

Totodată, oamenii trebuie să aibă grijă și să nu folosească alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi tineri din Ungureni au fost reținuți, după ce s-au bătut cu ce le-a căzut în mână. Un bunic a vrut să-i despartă și a fost rănit

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, de 26 și 27 de ani, din comuna Ungureni, bănuiți de comiterea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice, încăierare și violare de domiciliu.

 

Din cercetările efectuate până în acest moment a reieșit faptul că aceștia, împreună cu încă patru  tineri, cu vârstele cuprinse între 23 și 28 de ani, pe fondul unor discuții în contradictoriu, s-ar fi agresat reciproc, în drumul public din localitate, folosind obiecte din lemn și spray paralizant, prilej cu care și-au provocat leziuni fizice.

 

Un bărbat de 76 de ani, a intervenit pentru aplanarea conflictului, împrejurare în care a fost agresat de unul dintre tineri, provocându-i leziuni fizice.

 

Publicitate

La eveniment au fost direcționate mai multe echipaje de poliție formate din polițiști de ordine publică și cei de la acțiuni speciale, conflictul fiind aplanat. În urma evenimentului, toate persoanele implicate au fost preluate de echipajele mediclae solicitate să intervină, pentru acordarea îngrijirilor medicale.

 

Ulterior, polițiștii au emis patru ordine de protecție provizorie, la solicitarea persoanelor implicate, prin care cei doi tineri, față de care a fost dispusă măsura reținerii sunt obligați să păstreze o distanță de minim 150 de metri.

Publicitate

 

Cei doi tineri au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptelor.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending