Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri, în condițiile în care la nivel național se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat până acum

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.

Publicitate

Alexandru Rafila despre decizia de a declara epidemie de rujeolă în România

”Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum discutăm despre o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2.000 de cazuri la nivel național. Rujeola e pojarul, ca să înțeleagă toată lumea, o boală prevenibilă prin vaccinare. (…)

Noi am elaborat de curând Strategia națională de vaccinare până în anul 2030, iar scopul acestei strategii este să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care tărăgănează de mai mult de zece ani, încât am ajuns față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95% la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză doar la 62%.

Asta duce la acumularea în timp a unei mase de populație receptivă, respectiv copii, și apare epidemia”, a declarat marți seară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție la postul Digi24.

Publicitate

„E un lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene, trebuie să fim corecți, chiar și în Germania a fost epidemie de rujeolă, dar asta nu ne încălzește cu nimic, important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”, a precizat ministrul.

Părinții vor fi încurajați să își vaccineze copiii

Ministerul Sănătății a anunțat că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Ce este rujeola și cum se manifestă

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din MS.

Publicitate

Pojarul sau rujeola este o boală a copiilor, cauzată de un virus. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Este foarte contagioasă, 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces, potrivit medicilor.

 Rujeola: Semne și simptome

Perioada de incubație (durata de la infecție la apariția primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeolă debutează tipic cu simptome că:

  • Febra înalta
  • Tuse
  • Rinoree
  • Ochi roșii cu secreții abundente (conjunctivita)
  • La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.
  • La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanșează erupția cutanata. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Petele se pot uni pe măsură ce se răspândesc de la cap spre restul corpului.
  • Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. După câteva zile, febra scade și erupția se estompează.

Contagiozitate

Virusul rujeolei este înalt contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate.

Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la 2 ore în spațiul în care persoană infectată a tușit sau a strănutat. O altă persoană se poate infectă dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafață infectată și ulterior își atinge ochii, nasul sau gură.

Infecția este foarte contagioasă: 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infectă la rândul lor.

Persoanele infectate pot răspândi virusul cu 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o altă specie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dorohoian cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, depistat cu alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost oprit în trafic de polițiști.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani l-au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, în timp ce conducea un autoturism.

Deoarece emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei precise.

„Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dat jos de la volan și internat direct la PSIHIATRIE. Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula

Publicat

Publicitate

Un botoșănean conducea deși era declarat inapt cu acte în regula a fost prin de polițiști conducând prin municipiul Botoșani deși nu avea acest drept.

Acest lucru după ce polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are permisul de conducere retras de către autorități, din cauza unor afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto.

Publicitate

Ulterior, bărbatul a fost internat pe secția de psihiatrie.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

“Confluența interculturală de la Hlipiceni”. Cerc Pedagogic cu profesorii de științe socio-umane de la nivel gimnazial de Ziua Mondială pentru Toleranță

Publicat

Publicitate

Ziua Mondială pentru Toleranță este sărbătorită în data de 16 noiembrie, iar profesorii de științe socio-umane de la nivel gimnazial din județul Botoșani au marcat sâmbătă această zi printr-un Cerc Pedagogic pe tema “Confluența interculturală de la Hlipiceni”, cerc pregătit și susținut de profesorul Ovidiu Ioan Cherniciuc.

Ziua dedicată promovării înțelegerii, respectului și diversității culturale, religioase și etnice, în scopul combaterii intoleranței și discriminării, stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în anul 1995, s-a bucurat de o participare numeroasă din partea profesorilor de științe socio-umane de gimnaziu din Botoșani, dar și a inspectorului de specialitate din cadrul ISJ Botoșani, profesor Ana Gabriela Tanasă, precum și a responsabilului de cerc, nivel gimnaziu, profesor Anca Colescu.

Întreaga activitate a avut loc la Căminul Cultural din Hlipiceni, o localitate care în timp a fost numită “acasă” de români, cazaci, ruteni, armeni, evrei, polonezi, rromi și chiar germani, care au trăit și au iubit aceste locuri, și care acum au fost amintiți ca un exemplu al toleranței culturale, religioase și etnice de profesorul Ovidiu Ioan Cherniciuc.

Publicitate

Deși a fost atestată documentar la 17 mai 1546, pe vremea lui Petru Rareș, despre dezvoltarea comunei s-a putut vorbi abia din 1886, odată cu înființarea primei școli prin legea învățământului dată de Spiru Haret și a dării în folosință a căii ferate Dorohoi – Iași în 1888. Un un al doilea val de locuitori noi sosiți în zonă avea să fie înregistrat între 1935 și 1941.

Toate au fost amintite de profesorul Ovidiu Ioan Cherniciuc, care a tranformat această acțiune dedicată confluenței culturale și toleranței, într-o adevărată sărbătoare.

Și tot sărbătoare a fost și până la finalul întregii activități. Copiii Școlii Gimnaziale din Hlipiceni au susținut un mic moment artistic, pentru ca la finalul acțiunii, profesorii de socio-umane de la nivel gimnazial din județul Botoșani să fie invitați la un tur al comunei.

Publicitate

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Doina Federovici: Autostrada Moldovei e cu 30 de km mai aproape de judetul Botoșani. Aceasta e soluția PSD pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!

Publicat

Publicitate

Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a anunțat astăzi că săptămâna viitoare, vor fi date în circulație încă două noi tronsoane din Autostrada Moldovei-A7, care au un total de 32 de km.

Autostrada Moldovei e cu 30 de km mai aproape de județul nostru.         Este pentru prima dată cand Botoșaniul este legat la dezvoltarea Romaniei. Autostrada Moldovei începută de premierul Marcel Ciolacu e o realitate domnule Iftime, nu o fantasmagorie cum spuneați dumneavoastră. Acest obiectiv important de infrastructură va aduce locuri de muncă pentru județul nostru si oportunități pentru tineri să nu mai plece în străinătate”, a declarat Doina Federovici.

După ce săptămâna trecută au fost dați în folosință 11 km de pe Autostrada Moldovei, peste 3 zile se deschid circulației încă două noi tronsoane, care au un total de 32 de km.

Publicitate

În luna decembrie, vor fi  dați în circulație și 36 de km pe Tronsonul 3, care va permite circulația neîntreruptă pe 80 de km între Buzău și Focșani și încă 49,35 km din Autostrada Ploiești-Buzău.

Astfel, până la finalul anului se va putea circula pe aproximativ 130 km din A7 care are o lungime totală de 319 km.

Publicitate

Prezența PSD la Guvernare în următorii patru ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până la noi în Botoșani și mai departe spre Suceava, iar toate regiunile istorice ale României vor fi legate prin drumuri de mare viteză. Asta înseamnă dezvoltare! Autostrăzile și drumurile bune aduc investiții, iar investițiile aduc locuri de muncă. PSD a demonstrat că este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră din Moldova, în mandatul premierului Marcel Ciolacu fiind lansați în execuție cei mai mulți kilometri din Autostrada A7”, a subliniat președintele PSD Botoșani.

https://www.facebook.com/share/p/3FAnZbwjanC9ng71/

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending