Connect with us

Educație

Ministerul Educației a publicat noile modele. Cum arată cataloagele și carnetele de elev pentru anul școlar 2022-2023

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a publicat noile modele de cataloage și carnet de elev, pentru anul școlar 2022-2023, care va fi structurat pe module în loc de semestre, relatează alba24.ro.

Este vorba despre documentele-model după care se tipăresc cataloagele și carnetele de elev, pentru fiecare ciclu de învățământ.

Modele de cataloage aferente nivelurilor de învățământ din sistemul de învățământ preuniversitar au fost publicate conform prevederilor art. 4 din Regulamentul privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar (aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.844/2016, cu modificările și completările ulterioare), prin care Ministerul Educației aprobă anual modelul și conținutul documentelor școlare.

Catalogul este un document școlar, iar potrivit legislației în vigoare începând cu 1 septembrie 2022, la fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, precizează ministerul.

Modele cataloage școlare 2022-2023:

Publicitate

Prevederi privind Catalogul pentru gimnaziu

  • La începutul anului şcolar, toţi elevii înscrişi în clasa respectivă se trec în catalog, în ordine alfabetică.
  • Dirigintele clasei este obligat ca, în primele zile după începerea anului şcolar, să întocmească catalogul clasei, completându-l cu toate datele cerute de formular (numele şi prenumele cadrelor didactice care predau la clasa respectivă, numele şi prenumele elevilor şi datele personale ale acestora).
  • Înscrierea disciplinelor în catalogul clasei se face de către profesorul diriginte, citeţ şi în întregime, în conformitate cu planul-cadru de învăţământ şi în funcţie de disciplinele opţionale stabilite.
  • Dirigintele are obligaţia să prezinte profesorilor care predau la clasa respectivă normele de utilizare a catalogului.
  • La sfârşitul anului şcolar se vor completa datele din tabelul ”Situaţia generală asupra mişcării și frecvenței elevilor şi a rezultatelor obţinute”.
  • În cazul elevilor transferaţi sau care nu mai frecventează cursurile, a celor sancţionaţi, corigenţi sau cu studii echivalate, dirigintele face menţiunea respectivă în rubrica rezervată în acest scop. Menţiunea privind transferul sau nefrecventarea cursurilor se va face şi în registrul de înscriere și de evidenţă a elevilor.
  • Cadrele didactice sunt obligate să noteze la începutul orei de curs absenţele elevilor în rubricile rezervate pentru fiecare disciplină de învăţământ. Exemplu: IX: 15, 17, 18 etc.; XII: 4, 5, 6 etc.;
  • II: 15, 17 etc.
  • Motivarea absenţelor se face de către diriginte, prin încercuirea acestora cu cerneală albastră, pe baza documentelor prezentate de părinți.
  • Absenţele puse elevilor care au întârziat la orele de curs din cauze obiective se motivează la sfârşitul orei de către profesorul respectiv.
  • Notele elevilor, de la 10 la 1, se trec în cifre.
  • Notele obţinute cu prilejul evaluărilor se trec în catalog cu cerneală albastră, indicându-se ziua şi luna. Exemplu: 7/8X.
  • Toate notele se trec în catalog citeţ, corect şi numai cu cerneală albastră. Mediile se trec în cifre şi litere, cu cerneală roşie.
  • Mediile încheiate la examenele de corigenţă constituie şi medii anuale la disciplinele respective, înscriindu-se în rubrica ”Media anuală”.
  • Pentru înscrierea absenţelor, precum şi pentru încheierea mediilor anuale răspunde în mod direct titularul de disciplină. Este interzisă înscrierea datelor fără note. Dirigintele răspunde de exactitatea calculului aritmetic al mediei generale anuale.
  • Nu se admit modificări de note în cataloagele şcolare.
  • Notele/mediile înscrise greşit în catalog se anulează, barându-se cu o linie orizontală şi se înlocuiesc cu notele/mediile corespunzătoare, înscrise cu cerneală roşie, sub semnătura profesorului şi a directorului care aplică sigiliul.
  • Eventualele modificări se fac cu tuş sau cu cerneală roşie, menţionând actul în temeiul căruia au fost efectuate.
  • La sfârşitul anului şcolar catalogul clasei se completează cu ultimele date prevăzute de reglementărileîn vigoare iar spaţiile şi paginile rămase libere se barează.
  • La sfârşitul anului şcolar se întocmeşte, pe ultima pagină a catalogului clasei, un procesverbal privind verificarea mediilor şi a mediilor generale, semnat de diriginte şi titularii de discipline şi vizat de directorul unităţii deînvăţământ.
  • Scoaterea catalogului din unitatea de învăţământ este interzisă.
  • Directorul este obligat să controleze sistematic completarea la zi şi corectă a cataloagelor cu datele necesare (absenţe, note, situaţii statistice etc.). Catalogul clasei, după completarea procesuluiverbal tipărit pe ultima sa pagină, se arhivează la unitatea de învăţământ preuniversitar, cu termen de păstrare permanent.

În fiecare dintre modelele de mai sus se regăsesc instrucțiuni privind notele, absențele, mediile etc.

Modele carnete școlare 2022-2023

Carnetul de elev este un document de corespondență între unitatea de învățământ și familia elevului.

Structura anului școlar 2022-2023

Anul școlar 2022-2023 va fi organizat pe module de cursuri și vacanțe scurte, în loc de semestre. Va începe în 5 septembrie și include cinci module de cursuri și alte cinci vacanțe.

În total, sunt 36 de săptămâni de cursuri. Prima vacanță va fi din 22 octombrie.

Calendarul anului școlar 2022-2023 diferă în fiecare județ, în funcție de vacanța de o săptămână din februarie, a cărei perioadă a fost aleasă de inspectoratele școlare, la nivel local.

În județul Alba, această vacanță va fi în perioada 20-24 februarie 2023 (a putut fi aleasă o săptămână din intervalul 6 – 26 februarie 2023), ceea ce influențează și finalul modulului 3 de cursuri și începutul celui de-al patrulea. Aici este diferența între județele din țară.

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL BOTOȘANI

  • cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
  • vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
  • cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
  • vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
  • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
  • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie
  • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
  • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
  • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
  • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

În ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

  • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
  • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
  • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Anul școlar 2022-2023 – alte noutăți

În anul școlar 2022-2023, la fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie anual o singură medie, scrie în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), ce intră în vigoare de la 1 septembrie.

La fiecare disciplină, numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

În cazul curriculumului organizat modular, numărul de note acordate trebuie să fie corelat cu numărul de ore alocate fiecărui modul în planul de învăţământ, precum şi cu structura modulului, de regulă, o notă la un număr de 25 de ore.

Numărul minim de note acordate elevului la un modul este de două.

La sfârşitul clasei pregătitoare, evaluarea dezvoltării fizice, socioemoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare ale copilului, realizată pe parcursul întregului an şcolar, se finalizează prin completarea unui raport, de către cadrul didactic responsabil, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

În învăţământul primar, la clasele I – IV, în cel secundar şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.

La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

La clasele I – IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare, acordate în timpul anului școlar, după care, în perioadele de recapitulare şi de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

a) progresul sau regresul elevului;
b) raportul efort-performanţă realizată;
c) creşterea sau descreşterea motivaţiei elevului;
d) realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic şi care au fost aduse la cunoştinţa părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal.
Calificativele la purtare se consemnează în catalog de către învăţători/institutori/profesorii pentru învăţământul primar.

În învăţământul secundar inferior, secundar superior şi postliceal, mediile anuale pe disciplină/ modul se consemnează în catalog de către cadrul didactic care a predat disciplina/modulul. Mediile la purtare se consemnează în catalog de profesorii diriginţi ai claselor.

Elevii scutiți de efort fizic trebuie să fie prezenți la orele de educație fizică.

Elevii scutiţi de efort fizic au obligaţia de a fi prezenţi la orele de educaţie fizică şi sport. Acestor elevi nu li se acordă calificative/note şi nu li se încheie media la această disciplină în anul în care sunt scutiţi medical.

Mediile minime pentru promovarea anului școlar

Sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu/modul cel puţin media anuală 5 /calificativul „Suficient”, iar la purtare, media anuală 6 / calificativul „Suficient”.

Elevii liceelor pedagogice, ai liceelor teologice şi ai liceelor militare care obţin la purtare media anuală mai mică de 8 nu mai pot continua studiile la aceste profiluri. Aceşti elevi sunt obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte profiluri/licee cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor în cauză.

Elevii de la clasele cu profil artistic sau sportiv trebuie să obţină media cel puţin 6 la disciplina principală de specialitate, pentru aceste profiluri/specializări.

Elevii de la clasele cu specializările muzică, coregrafie și arta actorului trebuie să obţină cel puţin nota 6 pentru specializarea respectivă/la examenul de sfârşit de an şcolar.

Elevii de la clasele cu specializările arte vizuale, arte plastice, arte decorative, arhitectură, arte ambientale, design, conservare-restaurare bunuri culturale trebuie să obţină la toate disciplinele practice de specialitate media anuală cel puţin 6.

Elevii de la clasele cu profil pedagogic trebuie să obţină la sfârşitul anului şcolar medii anuale de cel puţin 6 la disciplinele limba şi literatura română/limba şi literatura maternă, matematică/ aritmetică şi la disciplinele pedagogice de profil.

Elevii care nu îndeplinesc condiţiile de mai sus sunt obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte profiluri/specializări, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare a unităţilor în cauză.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Copii în sevraj, autorități în tăcere. Dependent de alcool de la vârsta de 11 ani și în sevraj la 17 

Publicat

Publicitate

Copii din România au ajuns să bea cot la cot cu adulții. În practica curentă medicii au avut parte de cazuri absolut șocante, inclusiv copii de 11 ani dependenți de alcool. Vârsta de debut a consumului a scăzut deja la opt ani iar statul nu ia nicio măsură, scrie ADEVĂRUL.

În România, așa cum arată și specialiștii, consumul de alcool a devenit o gravă problemă de sănătate publică. Conform datelor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România ocupă locul 1 din 51 de state europene în ceea ce privește consumul de alcool. Pe scurt, românii beau peste 13.5 litri de băutură pe an. La nivel național, conform statisticilor cei mai mari băutori de alcool sunt oltenii și moldovenii, adică exact locuitorii celor mai sărace zone din România. În plus, consumul de alcool este greu cuantificabil fiindcă în mediul rural aproape nu există gospodărie în care să nu se facă vin și rachiu de casă. Mai grav, în ultimii ani România se scufundă tot mai rău în aburii alcoolului.

Vârsta de consum scade într-un mod dramatic, medicii înregistrând cazuri absolut halucinante de consum și dependență de alcool la copii și adolescenți. Sunt copii care au ajuns să bea cot la cot cu adulții, copiindu-le de fapt obiceiurile. „Suntem una dintre țările aflate în topul mondial, la consum. Consumul de alcool este efectiv o problemă enormă de sănătate publică în România”, precizează Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut si specialist in prevenirea si tratamentul dependentelor. În plus noile generații de copii cu viitorul distrus de alcool, par abandonate de statul român care efectiv nu întreprinde nimic concret pentru a stopa fenomenul.

Aproape 40% dintre copiii din România au pus gura pe băutură

Statisticile privind consumul de alcool în rândul copiilor, în România, sunt absolut sumbre. În jur de 40% dintre adolescenții din România consumă cel puțin o dată pe lună alcool în exces. O parte dintre acești ajung în comă alcoolică la spital. Culmea, în ultima perioadă ajung inclusiv fete, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Îngrijorător este, spun specialiștii, faptul că vârsta la care începe consumul de alcool a scăzut dramatic. În momentul de față sunt destule cazuri de consum de alcool și la vârsta de 11 ani dar și debut de la 8-9 ani, mai ales în mediul rural. S-a înregistrat și o creștere a consumului de alcool la adolescenții cu vârste între 15 și 17 ani. „Consumul de alcool care poate să apară de la 11 ani. O statistică ne arată o creștere a frecvenței consumului de alcool între 15 și 17 ani”, precizează Laura Jijie, specialist psihiatru pe zona de pediatrie. Medicii spun că există și o categorie de copii și adolescenți care ajung la spital în comă alcoolică din cauza teribilismului. Adică vor să-și impresioneze colegii, prietenii, dar nu consumă frecvent.

Există însă și o categorie de copii și tineri care consumă alcool frecvent. Aceștia provin, de obicei, din familii disfuncționale, unde și părinții sau măcar unul dintre părinți este consumator de alcool. Ceea ce este trist, o parte a acestor copii ajung să-și procure băuturile alcoolice chiar de la proprii părinți. „Problemele copilului reflectă problemele familiale. Dacă avem un mediu familial carențial, disfuncțional în care părinții sunt consumatori de alcool care-și neglijează copiii asta va duce la apariția unor probleme emoționale și comportamentale la copii”, adaugă Laura Jijie. „O statistică arată că 83% dintre adolescenți au consumat cel puțin o dată alcool”, completează medicul botoșănean.

Publicitate

Dependent de alcool de la vârsta de 11 ani și în sevraj la 17 

Medicii ajung în contact cu cazuri absolut halucinante de abuz de alcool la copii. Laura Jijie este un medic psihiatru cu experiență pe partea de pediatrie. A văzut multe cazuri dificile de-a lungul carierei. Printre altele a ajuns să trateze un copil dependent de alcool la numai 11 ani. A început să bea la opt ani împreună cu tatăl său. Provine din mediul rural și își însoțea părintele la săpat gropi în cimitir. Acolo bea cot la cot cu tatăl. A ajuns să caute mai apoi tot felul de tertipuri pentru a consuma zilnic. „Era un copil de 11 ani care a fost luat în plasament de doi ani. A început să consume alcool împreună cu tatăl când mergeau la săpat gropi în cimitir. Bea de la opt ani și devenise dependent. Povestea cum încerca să găsească diverse subterfugii, să meargă să cumpere alcool. Mințea. Cerea adulților să-i cumpere băutură spunând că-i duce tatălui și că va fi pedepsit dacă nu o va face. Dar băutura o consuma el, nu o ducea acasă”, precizează Laura Jijie. Un alt caz șocant a fost acela al unui adolescent de numai 17 ani ajuns la spital în sevraj alcoolic.

„A venit cu dureri abdominale și a fost internat pe Pediatrie. Avea analize hepatice. La 17 ani avea afectare hepatică. La consultul de specialitate am identificat semne timpurii legate de dependență, tremurul extremităților. Seara am fost chemată pentru că era în sevraj, avea halucinații.  Este primul caz de acest fel în 20 de ani de activitate”, mărturisește medicul botoșănean. Băiatul provenea dintr-o familie de consumatori de alcool, din mediul rural. Lucra alături de tatăl său, cu ziua, și primea inclusiv băutură și țigări. Abandonase școala în clasa a VIII a, fiindcă adicțiile merg mână în mână cu abandonul școlar.

Statul român indeferent la drama copiilor alcoolici și drogați

Specialiștii spun că această situație deosebit de gravă de sănătate publică care riscă să afecteze pe termen lung societatea românească, este privită cu lipsă de interes de autorități. În România este un singur centru pentru tratarea adicțiilor la copii și adolescenți. Este vorba despre centrul de stat pentru recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri Voila, un spital de psihiatrie din Câmpina, Prahova. Total insuficient. Medicii se plâng că pe termen lung, fără centre specializate, copiii ajung de unde au plecat, adică tot în lumea dependenței. Pe lângă consumul de alcool este și o problemă a consumului de droguri, care în mediul urban mai ales merg mână în mână.

„Sunt tineri cu 4,5,6 internări repetate pentru că nu se rezolvă problema. Adolescentul este lăsat să vagabondeze, nu i se oferă alternative. Din păcate suntem și noi limitați în ceea ce privește centrele pentru adolescenți specializate pe consum de droguri. Avem trei adolescenți care au ajuns la centrul Voila, un spital de cronici din Prahova”, spune Laura Jijie.

Specialiști precum Eugen Hriscu spun că statul român nu ia măsuri susținute pentru a preveni și stopa consumul de alcool în rândul copiilor și adolescenților. Nu există politici publice, adolescenții au acces mare la alcool, deși oficial este ilegal.

„Este efectul lipsei oricăror forme de politici publice. Accesibilitatea la alcool este enormă, nu este niciun fel de acțiune a statului care să-i protejeze pe acești copii care pot să cumpere de oriunde. Eu nu-mi aduc aminte ca vreun comerciant să fi fost amendat pentru vânzare de alcool către minori. Și nu există o procedură prin care lucrurile acestea să fie clare și nu există  această dorință a statului de a proteja copiii și de a limita accesul lor la consum. Apoi, reclama este peste tot. Permisivitatea la evenimente, precum „Beach Please!”, unde tineri între 14 și 18 ani au acces într-un loc unde se promovează agresiv consumul de orice fel de droguri legale sau ilegale. În momentul de față în România nu există niciun program de prevenire a consumului la copii sau adolescenți în școli”, precizează Eugen Hriscu.

În plus, statul român nu este suficient de ferm, spun specialiști, în recuperare copiilor din familii disfuncționale mari consumatoare de alcool. Acele familii în care copilul de opt ani din Botoșani s-a apucat de băut cot la cot cu tatăl său. „Vorbim și de o ineficiență a Direcțiilor Generale de Protecția Copilului care ar putea să fie sesizate și să intervină”, conchide medicul psihiatru Eugen Hriscu.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

FOC la Săveni! Acoperișul unei case a ars din cauza unui coș de fum defect

Publicat

Publicitate

Acoperișul unei case din orașul Săveni a fost distrus în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-a întâmplat seara trecută.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni și Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere, dar și o ambulanță aparținând SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei pe o suprafața de aproximativ 150 de metri pătrați și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga clădire. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de trei ore.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️verificați coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

▪️curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

▪️tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

▪️îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

▪️păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

ℹ️ De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult

Eveniment

Vrei să-ți completezi anii de pensie? Iată cât te costă vechimea în 2025

Publicat

Publicitate

În 2025, românii pot cumpăra până la 6 ani de vechime în muncă, printr-un contract de asigurare socială încheiat cu Casa de Pensii. Prețul pentru un an de stagiu pornește de la peste 12.000 de lei.

Persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă pot completa această perioadă printr-un contract de asigurare socială facultativă, reglementat de Legea nr. 360/2023.

Măsura este destinată celor care au avut perioade fără contribuții la sistemul public de pensii și doresc să evite pierderea dreptului la pensie.

Cât costă vechimea în muncă cumpărată în 2025

Conform legislației în vigoare, contribuția lunară minimă este de 25% din salariul minim brut, stabilit în 2025 la 4.050 lei. Vezi ale detalii AICI.

Astfel, pentru o lună de vechime „cumpărată”, o persoană trebuie să plătească 1.012,50 lei, echivalentul a 12.150 lei pentru un an întreg de stagiu.

Contractul poate acoperi o perioadă cuprinsă între o lună și maximum 6 ani, în funcție de nevoile fiecărei persoane și de perioada rămasă până la pensionare.

Publicitate

Contribuția poate fi mai mare decât cea minimă, dacă persoana dorește să-și crească valoarea pensiei viitoare – suma exactă se stabilește prin contractul semnat cu Casa Teritorială de Pensii.

Cumpărare vechime în muncă 2025: Cine poate încheia contractul și în ce condiții

Pot beneficia de această formă de asigurare facultativă persoanele care nu sunt pensionari, indiferent dacă locuiesc în țară sau în străinătate, cu condiția ca perioadele pentru care se solicită completarea stagiului să nu fi fost deja acoperite prin contribuții anterioare.

Contractul nu poate acoperi perioade viitoare, ci doar ani anteriori care nu au fost contributivi. Plata se face integral sau eșalonat, în funcție de cum se înțeleg părțile.

Când te poți pensiona

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să îndeplinească două condiții:

  • vârsta standard de pensionare, care este 65 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, începând cu anul 2035;
  • stagiul minim de cotizare contributiv, conform eșalonării prevăzute de lege.

În prezent, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, iar stagiul minim – în general, 15 ani. Aceste valori pot varia ușor, în funcție de luna și anul nașterii, în special pentru femei, care au un calendar de creștere eșalonată până în 2035.

  • Atenție! Nu toți pot opta pentru continuarea activității până la 70 de ani.

Persoanele care au ieșit deja la pensie sau care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de opțiunea de a continua activitatea până la 70 de ani, chiar dacă doresc acest lucru.

Continuarea activității este permisă doar celor care aleg să nu depună cererea de pensionare la vârsta standard și obțin anual acordul angajatorului.

Cumpărare vechime în muncă 2025: Ce documente sunt necesare pentru pensionare

Pentru a solicita pensia pentru limită de vârstă, este necesar să se depună o cerere împreună cu:

  • carnetul de muncă și alte documente doveditoare ale vechimii în muncă;
  • acte de identitate;
  • adeverințe privind condițiile de muncă și veniturile realizate;
  • alte acte relevante, în funcție de statutul solicitantului.

Cererea se depune la Casa Teritorială de Pensii în termen de 30 de zile de la îndeplinirea condițiilor de pensionare. Dacă cererea este depusă mai târziu, drepturile de pensie se acordă de la data înregistrării, nu retroactiv.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Foca este unul din cei patru Foca pomeniţi de sinaxar. El a trăit în Sinope, în zilele împaratului Traian, strălucind cu toate faptele bune şi cu petrecere neprihănită.

Când a fost adus înaintea eparhului African şi întrebat de acesta dacă este creştin, el a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos. Atunci eparhul African, hulind pe Hristos şi chinuindu-l pe Sfântul Foca, s-a făcut cutremur mare şi fără de veste, căzând el împreună cu slujitorii lui, au rămas fără suflare. Văzând femeia eparhului această minune, s-a înfricoşat şi s-a rugat sfântului, care l-a înviat pe African. După aceea, l-au dus la împăratul Traian, şi mărturisind Sfântul Foca pe Hristos, a fost spânzurat şi strujit, iar apoi băgat în var. Fiind pus într-o baie foarte fierbinte, mucenicul s-a rugat Domnului, apoi şi-a dat sufletul în mâinile Sale.

Moaștele Sfântului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop la Constantinopol, în ziua de 23 iulie 403 sau 404.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending