Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Culturii finanțează un proiect al Memorialului Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, a obținut finanțarea, de către Ministerul Culturii, a proiectului „ZILELE EMINESCU, ediția iunie”. Proiectul a fost depus la programul Cultură scrisă:  târguri/saloane de carte; poezie.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea și diversificarea ofertei culturale și oferirea de produse culturale de calitate publicului din zone cu acces limitat la cultură prin organizarea a trei evenimente în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie: un festival de poezie prin care să se realizeze un dialog formativ între poeții debutanți și publicul-cititor din mediul rural, cu editori și critici literari, scriitori cu experiență, urmărind susținerea și promovarea poeților debutanți, pe de o parte, și cultivarea interesului pentru poezie la un public cât mai larg; un târg de carte, prin care se va urmări promovarea editurilor și a cărții în județul Botoșani; o gală de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, care va urmări atât promovarea poeziei de calitate, cât și formarea, la public, a deprinderilor de apreciere estetică şi axiologică.

Festivalul de debut. Acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum este unul dintre proiectele cele mai longevive ale Memorialului Ipotești. Premiul a fost inițiat la propunerea poetei Ileana Mălăncioiu (laureată a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia) în 1998 și decernat prima oară pe 15 ianuarie 1999. În 2023, cu ocazia ediției a 25-a a Premiului, având intenția de a-i promova pe toți debutanții înscriși în concurs, Memorialul Ipotești a lansat Festivalul de Debut, activitate care precedă Zilele Eminescu, ediția din iunie, și, implicit, gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. La prima ediție a festivalului au participat 16 poeți care au debutat editorial în 2022, programul incluzând ateliere de Spoken Word (coordonate de Cosmin Perța și Iulian Morar), recitaluri ale poeților debutanți și lecturi din Eminescu, susținute de poeții debutanți. Pentru ediția a 2-a a Festivalului, Memorialul Ipotești își propune lărgirea programului, incluzând, pe lângă atelierele și recitalurile Spoken Word, întâlniri ale poeților debutanți cu elevii, lecturi ale poeților consacrați, lansări de carte de poezie, mese rotunde cu participarea editorilor și a criticilor literari, un dialog cu poeții din județul Botoșani, lecturi în stradă.

Târgul de carte este legat direct de editarea de poezie și nu doar, fiind primul de acest fel în județul Botoșani. Organizatorii își propun să invite 15 edituri care, pe parcursul perioadei de desfășurare a Zilelor Eminescu, să-și expună oferta de carte, să organizeze lansări de carte și dialoguri cu publicul.

Publicitate

Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum va fi însoțită de o masă rotundă la care membrii juriului național de acordare a Premiului vor discuta despre debuturile anului 2023, și de u recital al poeților nominalizați.

Proiectul ZILELE EMINESCU se va desfășura în perioada 12 iunie – 15 iunie 2024.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO ȘTIREA TA: Mai mulți botoșăneni sunt împotriva amplasării unor toalete publice ecologice la ieșirea din Parcul Tineretului

Publicat

Publicitate

Locatarii unui bloc din Botoșani sunt tot mai nemulțumiți de decizia autorităților de a amplasa două toalete publice ecologice chiar în fața imobilului lor, la iesirea din Parcul Tineretului. Aceștia se tem că, din cauza mirosului generat de aceste toalete, nu vor putea deschide ferestrele pe timpul verii, afectându-le astfel calitatea vieții.

Publicitate

Mai mult decât atât, proiectul de amenajare a parcului este întârziat, termenul inițial de finalizare fiind decembrie 2023. Locuitorii spun că lucrările nu sunt nici pe departe terminate, iar aleile au fost recent regândite pentru a proteja copacii existenți, fapt care a necesitat deja modificări în planul inițial. Cu toate acestea, proiectanții refuză să schimbe amplasarea toaletelor, argumentând că locul ales este cel mai accesibil pentru vidanjare, deși nu singurul.

Locatarii consideră că există alte variante pentru amplasarea toaletelor, chiar dacă acestea nu ar fi la fel de comode pentru proiectanți, și cer autorităților să ia în considerare mutarea lor într-o zonă mai îndepărtată de blocuri, pentru a reduce disconfortul cauzat de mirosuri și aglomerație.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Până când ține vântoasa în județul Botoșani. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Potrivit actualizării meteo, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 65 km/h.

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22:00.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer de 36 de ani a rămas fără permis, după ce a fost prins cu 116 km/h, pe strada Pacea din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Tânăr depistat cu viteză excesivă pe un sector de drum limitat la 40 de km/h

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând cu 116 km/h, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, pe un sector de drum în curs de reabilitare, unde există restricție temporară de viteză, de 40 de km/h.

 

Publicitate

Acesta afost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1650 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 120 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

FOCUS ON THE ROAD- Acțiune pentru siguranța participanților la trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier, împreună cu polițiștii de ordine publică și cei ai Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat o acțiune cu efective mărite, în municipiul Botoșani, pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru depsitarea conducătorilor auto care nu respectă normele rutiere.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat sâmbătă, 2 noiembrie, în intervalul orar 18:00-24:00, fiind instituite cinci filtre rutiere,  prilej cu care au fost controlate 72 de autovehicule, iar 38 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscopic, patru dintre aceștia fiind depistați sub influența alcoolului.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 15.000 de lei și au fost reținute patru permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending