Connect with us

Actualitate

Ministerul Culturii finanțează un proiect al Memorialului Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, a obținut finanțarea, de către Ministerul Culturii, a proiectului „ZILELE EMINESCU, ediția iunie”. Proiectul a fost depus la programul Cultură scrisă:  târguri/saloane de carte; poezie.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea și diversificarea ofertei culturale și oferirea de produse culturale de calitate publicului din zone cu acces limitat la cultură prin organizarea a trei evenimente în cadrul Zilelor Eminescu, ediția din iunie: un festival de poezie prin care să se realizeze un dialog formativ între poeții debutanți și publicul-cititor din mediul rural, cu editori și critici literari, scriitori cu experiență, urmărind susținerea și promovarea poeților debutanți, pe de o parte, și cultivarea interesului pentru poezie la un public cât mai larg; un târg de carte, prin care se va urmări promovarea editurilor și a cărții în județul Botoșani; o gală de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, care va urmări atât promovarea poeziei de calitate, cât și formarea, la public, a deprinderilor de apreciere estetică şi axiologică.

Festivalul de debut. Acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum este unul dintre proiectele cele mai longevive ale Memorialului Ipotești. Premiul a fost inițiat la propunerea poetei Ileana Mălăncioiu (laureată a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia) în 1998 și decernat prima oară pe 15 ianuarie 1999. În 2023, cu ocazia ediției a 25-a a Premiului, având intenția de a-i promova pe toți debutanții înscriși în concurs, Memorialul Ipotești a lansat Festivalul de Debut, activitate care precedă Zilele Eminescu, ediția din iunie, și, implicit, gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. La prima ediție a festivalului au participat 16 poeți care au debutat editorial în 2022, programul incluzând ateliere de Spoken Word (coordonate de Cosmin Perța și Iulian Morar), recitaluri ale poeților debutanți și lecturi din Eminescu, susținute de poeții debutanți. Pentru ediția a 2-a a Festivalului, Memorialul Ipotești își propune lărgirea programului, incluzând, pe lângă atelierele și recitalurile Spoken Word, întâlniri ale poeților debutanți cu elevii, lecturi ale poeților consacrați, lansări de carte de poezie, mese rotunde cu participarea editorilor și a criticilor literari, un dialog cu poeții din județul Botoșani, lecturi în stradă.

Târgul de carte este legat direct de editarea de poezie și nu doar, fiind primul de acest fel în județul Botoșani. Organizatorii își propun să invite 15 edituri care, pe parcursul perioadei de desfășurare a Zilelor Eminescu, să-și expună oferta de carte, să organizeze lansări de carte și dialoguri cu publicul.

Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum va fi însoțită de o masă rotundă la care membrii juriului național de acordare a Premiului vor discuta despre debuturile anului 2023, și de u recital al poeților nominalizați.

Proiectul ZILELE EMINESCU se va desfășura în perioada 12 iunie – 15 iunie 2024.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Elevii intră în vacanţa de iarnă vineri, după terminarea cursurilor. Când se întorc la școală

Publicat

Publicitate

Elevii intră în vacanţa de iarnă vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor. Aceștia se vor întoarce la şcoală miercuri, 8 ianuarie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei., scrie alba24.ro.

Anul şcolar 2024-2025 este structurat, pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

  • de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
  • de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
  • de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
  • de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
  • de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Calendarul vacanțelor din 2025

Intervale de vacanţă:

  • de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
  • de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
  • de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri, scrie Agerpres.ro.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea de Crăciun si Revelion. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Publicitate

Conform estimărilor, în perioada Crăciunului vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă. Apoi vremea se răcește, mai ales în zonele montante și centrale. Pentru zăpadă consistentă, șansele sunt mai mari doar la munte.

Meeorologii de la ANM au publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni. Sunt anunțate variații mari de temperatură, de la o săptămână la alta. Astfel, conform estimărilor, în perioada Crăciunului va fi mai cald, apoi se va răci semnificativ.

Odată cu primele zile ale anului 2025 vremea va fi normală pentru data din calendar, cel puțin din punct de vedere al temperaturilor și cantităților de precipitații.

Vremea de Crăciun (23-30 decembrie 2024): Vremea va fi relativ blândă, mai caldă decât de obicei în est și sud-est. Vor fi ploi mai frecvente în regiunile extracarpatice și vestice.

Vremea de Revelion (30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025): Se așteaptă temperaturi apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării. Va fi vreme mai rece în munți și în centrul țării. Precipitațiile vor fi moderate și mai puțin frecvente în vest și sud.

Pentru zăpadă consistentă, șansele sunt mai mari în zonele montane.

Publicitate

Prognoza meteo pe patru săptămâni, în intervalul 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025:

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 23 – 30 decembrie 2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice.

În restul zonelor țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării. În extremitatea de nord-vest, precipitațiile vor fi, local, deficitare.

În rest, regimul pluviometric  va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale.

În rest, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Pompierii din Săveni – Moș Crăciun pentru trei familii cu mai mulți copii din Crasnaleuca, Coțușca și Săveni

Publicat

Publicitate

Crăciunul înseamnă iubire, dăruire, speranță, credință și familie. Sărbătorile nu sunt un prilej de bucurie pentru toată lumea. Sunt oameni loviți de soartă care privesc viitorul cu ochii în lacrimi și doar un sprijin, uneori neașteptat, le poate reda speranța în suflet.

Pompierii, cunoscuți nu doar pentru curajul lor în lupta cu focul, ci și pentru solidaritatea cu cei aflați în nevoie, au identificat familiile cu mai mulți copii care se confruntă cu dificultăți materiale și au decis să le ofere o mică bucurie înainte de Crăciun. Cu brațele încărcate de pachete cu alimente, dulciuri și jucării, salvatorii de la Stația de Pompieri Săveni și Punctul de Lucru Coțușca au bătut la ușa a trei familii din Crasnaleuca, Coțușca și Săveni care nu mai aveau speranță, oferindu-le nu doar daruri materiale, ci și încrederea că nu sunt singuri.

O mamă singură, care crește patru copii într-o casă modestă din Crasnaleuca, a primit darurile cu lacrimi în ochi. „Nu știam cum vom petrece sărbătorile. Ne-ați adus o rază de lumină într-un moment dificil!”

Într-o altă casă, nouă suflete se luptă, zilnic, cu neajunsurile. „Nu credeam că se gândește cineva la noi. Vă mulțumim pentru faptul că, în ziua de Crăciun, vom putea să stăm cu toții, la masă!”, a spus vizibil emoționată mama copiilor.

De bucurie s-a umplut o altă familie din Coțușca, unde locuiesc patru persoane: părinții și doi copii.

Acțiunea face parte dintr-o serie de evenimente umanitare organizate de pompierii botoșăneni în perioada sărbătorilor, demonstrând astfel dedicarea lor nu doar în intervenții de urgență, ci și în sprijinirea celor vulnerabili.

Publicitate

Prin acest demers, pompierii din Săveni au reușit să aducă spiritul Crăciunului în casele și inimile celor care aveau cea mai mare nevoie.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăra moartă în accidentul de la Flămânzi era polițistă. ,,Plecarea ei lasă un gol imens în inimile noastre”. Mesajul colegilor

Publicat

Publicitate

*IPJ BOTOȘANI*

 

Cu inimile îndurerate, ne luăm rămas-bun de la colega noastră, Beatrice, care și-a pierdut viața mult prea devreme, într-un tragic accident rutier. Plecarea ei lasă un gol imens în sufletele noastre, dar și în comunitatea pe care a slujit-o cu devotament și curaj.

 

În aceste momente grele, suntem alături de familia îndurerată, căreia îi transmitem sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune.

 

Publicitate

Odihnește-te în pace, Beatrice! Vei rămâne mereu în inimile noastre și în amintirea tuturor celor care te-au cunoscut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending