Connect with us
Publicitate

Eveniment

Meteorologii anunță o săptămână plină de surprize. De la ploi și ninsori la 20 de grade Celsius

Publicat

Publicitate

Meteorologii anunță că vom avea o săptămână plină de surprize meteorologice. Astfel, dacă în prima parte a săptămânii pare că iarna nu se lasă dusă, spre sfârșit se încălzește foarte tare, cu temperaturi maxime de 20 de grade Celsius.

Potrivit prognozemeteo.ro, săptămâna 18 – 24 martie 2024 va fi una plină de evenimente. Temperaturile vor scădea din nou, până spre weekend, când vom ajunge din nou la valori de temperatură și spre 20 de grade Celsius. Precipitațiile nu lipsesc din peisajul săptămânii, iar ele vor fi de toate felurile, inclusiv avem condiții de lapoviță și prin zonele joase din Moldova dar, și în sudul țării.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Temperaturi minime:

Minimele de LUNI pleacă de la valori de -6, -8 grade pe crestele montane, –1, –3 grade în celelalte zone montane, prin nordul Moldovei, nordul Munteniei și al Olteniei, sudul Crișanei. în restul țării vor fi valori de 4 – 6, 7 grade cu posibil 8 – 9 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Publicitate

MARȚI se răcește semnificativ, astfel că pe crestele montane minimele coboară spre -8, -10 grade, chiar -12 grade prin Meridionali, în zonele montane, nordul Moldovei, mare parte din Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei vor fi valori negative, -1 spre -3, -5 grade. Prin Banat și sudul Moldovei avem minime ușor pozitive, 0 – 2 grade, pentru ca cele mai ridicate valori să le avem în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, 3 – 5 grade.

MIERCURI doar prin sudul Moldovei și zona de Curbură mai atingem valori minime de 2 – 3 grade, în timp ce restul țării va sta la valori de la -1 grade spre +1 grad. Prin zonele montane și Subcarpatice minimele coboară spre -3, -5 grade, cu -8, -10 grade pe creste.

JOI avem parte de temperaturi minime de la -3 spre +3 grade (cele mai ridicate valori prin Moldova), iar la munte din nou vor fi valori și de -4, -6 grade, cu -9, -11 grade pe creste.

Publicitate

Singura schimbare de VINERI este că temperaturile matinale cele mai ridicate se mută din Moldova în Banat și Crișana (3 – 5 grade) în timp ce în restul țării rămânem la valori modeste, -1 spre +1 grad, cu -4, -5 grade la munte, prin depresiunile transilvane iar pe creste avem din nou ger, cu –9, –11 grade.

Ziua de SÂMBĂTĂ aduce încălzire doar prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului (5 – 7 grade), în timp ce în restul țării rămânem cu aceleași valori ca în ziua precedentă.

DUMINICĂ se încălzește în toată țara. Vom avea 6 – 8 grade, iar prin Banat și Crișana, dar și prin Dobrogea urcăm spre 9 – 11 grade.

Publicitate

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Temperaturi maxime:

LUNI cele mai ridicate maxime le avem prin Banat, sudul Crișanei, Muntenia, sudul Moldovei (10 – 12, 14 grade) iar prin sudul extrem al Olteniei se pot atinge chiar 16 grade. În restul țării avem parte de maxime modeste, 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade la munte (-2, -3 grade pe creste).

MARȚI deja avem o răcire evidentă, cu maxime de doar 6 – 8 grade în cea mai mare parte a țării. Prin nordul Moldovei, sudul Munteniei, Dobrogea vor fi maxime de doar 3 – 5 grade. La munte predomină valorile negative (-2 spre -4 grade). Prin sud-vestul extrem al Olteniei sunt posibile temperaturi de 12 – 13 grade.

MIERCURI se încălzește, la început mai timid prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania. Aici se pot atinge doar 7 – 9 grade. În restul țării vor fi valori de la 10 spre 12, 13 grade. La munte vor fi maxime de 2 – 4 grade, iar pe creste pot fi valori negative spre -1, -3 grade.

Ziua de JOI împarte țara în două din punct de vedere al temperaturilor maxime. Astfel, Moldova, estul Munteniei, Dobrogea se limitează la valori de 6 – 8 grade, pentru ca restul țării să aibă parte de maxime spre 13 – 15, 16 grade. La munte vor fi posibile valori de la -1 grad spre 1, 2 grade.

VINERI cele mai ridicate maxime le avem prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului (14 – 16 grade), iar în restul țării vor fi 10 spre 12, 13 grade.

Încheiem săptămâna cu un WEEKEND cald. Sâmbătă maximele urcă spre 15 – 17, 18 grade. DUMINICĂ se vor înregistra maxime de 17 – 19, 20 de grade, la nivelul întregii țări.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Precipitații:

Pe timpul nopții de duminică spre LUNI avem parte de ploi slabe prin Moldova, Muntenia și Dobrogea. Prin zonele montane putem avea condiții și de lapoviță și ninsori. Spre dimineață, avem parte de ninsori pe arii extinse prin Orientali, nordul Maramureșului, ploi, lapoviță și ninsori prin depresiunile transilvane, ploi prin nordul Munteniei.

După amiaza zilei de luni aduce ploi prin Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

La munte vor continua ninsorile, iar seara avem condiții de lapoviță și prin centrul Moldovei. Vor fi cantități slabe de precipitații, 1 – 3 litri/ mp. Doar prin Orientali sunt posibile și cantități de 5 – 7 litri /mp.

Dimineața zilei de MARȚI aduce ploi, dar și condiții de lapoviță inclusiv prin Muntenia (chiar și în zona Bucureștiului). Spre prânz ploile se mută pe Dobrogea și Oltenia iar prin nordul Moldovei avem parte de ploi, lapoviță și ninsori. În nordul Orientalilor continuă să ningă, chiar moderat cantitativ. Doar prin estul Munteniei și nordul Dobrogei am putea acumula 5 – 7 l/mp.

Noaptea de MIERCURI aduce din nou condiții de lapoviță și ninsori prin județele Iași și Vaslui dar și prin Meridionali. Peste zi, prin Muntenia avem ploi, prin Transilvania vor fi condiții de ploi și lapoviță, la munte predomină ninsorile.

După amiaza și seara ploile preferă Moldova, iar pe areale restrânse se pot semnala din nou și precipitații sub formă de lapoviță. Prin zona județelor Iași și Vaslui se pot acumula 10 – 15 l/mp.

Noaptea de miercuri și JOI avem din nou ploi prin Moldova (condiții de lapoviță din nou iar după amiaza avem ploi prin Moldova iar prin Muntenia ploi și, din nou, condiții de lapoviță pe areale restrânse. Se pot acumula cantități de 2 – 4 l/mp iar prin nordul Moldovei chiar 5 – 7 l/mp.

VINERI vor fi ploi slabe pe arii restrânse din Moldova și Dobrogea, iar odată cu seara zilei de SÂMBĂTĂ un front de precipitații vor pătrunde prin nord-vestul țării, dar ploile se vor limita la granița județelor Maramureș și Bihor.

Avem, așadar, o nouă săptămână cu precipitații, dar care doar prin Orientali, limita estică a județelor Iași și Vaslui ar putea acumula 15 – 20 de l/mp. Prin Transilvania, Maramureș, restul Moldovei, Muntenia și Dobrogea nu vom avea mai mult de 3 – 5, izolat 7 l/mp. Oltenia, Banatul și Crișana vor fi lipsite de precipitații.

Vremea în România în săptămâna 18 – 24 martie 2024. Context sinoptic:

Pe un regim de presiune care alternează de la o zi la alta, luni și marți avem parte de o presiune scăzută, asociată unor nuclee depresionare care vor permite avansul spre țara noastră și a unor fronturi atmosferice, pentru ca de miercuri să intrăm pe o presiune ridicată, anticiclonică, cu dorsala anticiclonului est european, miercuri, poziționată deasupra țării noastre, pentru ca joi să intre în scenă anticiclonul Azoric.

Săptămâna o încheiem influențați și noi, alături de tot continentul european, de un vast ciclon islandez, al cărui talveg va coborî până spre sudul extrem.

Din punct de vedere al fronturilor atmosferice, ziua de luni vine cu un front rece poziționat în bazinul Mării Negre și un front de ocluziune pe NE țării. Ziua de miercuri nu este exclus să vină cu o linie de convergență pe toată zona de nord.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, prima parte a ei avem parte de o circulație NV, N, care va aduce spre țara noastră o masă de aer rece, (polar marin, PPm), care va duce temperaturile la valori și cu 3 –4, 5 grade sub ceea ce ar fi normal.

De joi, în schimb, odată cu trecerea la o circulație atlantică, avem parte de o încălzire care în weekend va fi foarte puternică, cu abateri termice și cu 10 – 12 grade peste normalul perioadei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD îl va susține pe primarul Cosmin Andrei dacă se va organiza un referendum local privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani va desfășura o campanie în sprijinul primarului Cosmin Andrei dacă acesta va organiza un referendum local pe tema evacuării chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric.

 

Este evident că acțiunea avocatei PNL de a bloca în instanță evacuările dispuse de primarul municipiului are o miză electorală prin care PNL speră să obțină voturile chiriașilor din Centrul Vechi.

Publicitate

 

PSD Botoșani consideră că aceste acțiuni ale PNL contravin interesului public al celorlalți cetățeni din oraș care se comportă civilizat, dar care au fost terorizați de scandalul și violența unora dintre chiriașii din Centrul Vechi.

 

Publicitate

Ca atare, PSD Botoșani va susține o campanie prin care îi va îndemna pe botoșăneni să participe la un eventual referendum local și să răspundă DA la întrebarea anunțată de edilul municipiului: „Sunteți de acord ca primarul să continue să-i evacueze din locuințele Primăriei pe chiriașii care încalcă repetat normele de conviețuire socială?

 

Consultarea publică a locuitorilor municipiului are loc în urma acțiunii în instanță a avocatei Ionela Aiftincă, prin care a fost suspendată temporar evacuarea unor chiriași din Centrul Vechi, amendați în mod repetat pentru tulburarea liniștii publice. Președintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, a propus-o pe avocata Ionela Aiftincă pe locul 2 în lista PNL pentru Senatul României în circumscripția Botoșani.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/p/18JVw4AaH1/

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

„Mingile de foc” și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. Când pot fi observate din România

Publicat

Publicitate

Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. În următoarea perioadă, se vor manifesta două evenimente ce pot fi observate și pe cerul României. Este vorba despre curenții de meteori  Tauridele de nord și Leonidele, scrie alba24.ro. Tauridele sunt o ploaie de meteori anuală, renumită pentru meteori mai luminoși și uneori chiar pentru bolizi spectaculoși (meteori foarte strălucitori), cunoscuți și ca „mingi de foc.”

Tauridele se împart în două roiuri principale, denumite Tauridele de Nord și Tauridele de Sud, care au surse diferite, dar care produc împreună acest spectacol ceresc, potrivit Earth Sky.

Tauridele provin din rămășițele cometei 2P/Encke, al cărei nucleu s-a dezintegrat parțial în timpul trecerilor sale prin apropierea Soarelui, și din alte obiecte mici asociate.

Publicitate

Această cometă a lăsat în urmă un nor de particule care, atunci când Pământul trece prin el, generează această ploaie de meteori.

Tauridele sunt active în aceste zile și au un maxim din 5 noiembrie încolo. Un alt maxim d vizibilitate vor înregistra Tauridele de Nord, în jurul datei de 11-12 noiembrie.

Tauridele sunt cel mai bine observate în orele târzii ale nopții și în zori, când radianții lor – punctele de pe cer din care par să vină meteoriții – sunt mai sus pe cer. Radianții pentru Tauride se află în constelația Taur, de unde și numele.

Publicitate

Tauridele sunt vizibile cu ochiul liber, și cu puțin noroc, pot fi observate în condiții de cer senin și fără prea multă poluare luminoasă.

În anii în care particulele de dimensiuni mari din roiul Tauridelor intră în atmosferă, este posibil să apară mai multe mingi de foc decât de obicei, oferind un spectacol impresionant pe cer.

Evenimente astronomice ale lunii noiembrie: Super-Luna și Leonidele

Publicitate

A patra și ultima super-lună din 2024 apare pe 15 noiembrie. Satelitul va apărea mai strălucitor și mai mare decât de obicei.

Super-luna va îngreuna însă observarea Leonidelor (pe lângă cea a Tauridelor de Nord), care sunt la apogeu în aceeași perioadă. Meteorii mai slabi nu se vor vedea, din cauza luminii Lunii aflate în această fază.

Leonidele vor fi active de la începutul lunii, însă noaptea de 17 noiembrie va fi cel mai bun moment pentru a le observa. Un al doilea vârf de activitate va fi noaptea de 19 noiembrie. Atunci se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001. Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, care a trecut la periheliu în 1998.

În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră.

Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori denși de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)

7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)

14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus cu vehemență creșterii salariului minim, din postura de președinte al Camerei de Comerț Botoșani.

Social-democratul spune că atunci când era patron, Iftime nu era preocupat decât de profitul personal, fără să îi pese că nivelul scăzut al salarizării îi determină pe tinerii botoșăneni să plece la muncă în străinătate.

 

Publicitate

Acum la început de campanie electorală îl rog un singur lucru pe domnul Iftime. Să înceteze cu acestă ipocrizie precum că îl preocupă sărăcia din Botoșani. Să nu se mai dea social-democrat, că nu este! Când eram ministrul Muncii și răspundeam invitației dumnealui de a participa la discuții la Camera de Comerț din Botoșani, domnul Iftime se plângea cel mai tare că PSD crește salariul minim. Nu-i păsa când îi spuneam că ne pleacă tinerii din țară și din județ dacă sunt plătiți prost. Hai să vedem stenogramele ședințelor!”, a declarat Marius Budăi candidat PSD pentru Camera Deputaților.

 

Marius Budăi a mai spus că PSD „îl va supăra din nou’’ pe Valeriu Iftime, întrucât programul electoral al social-democraților conține mai multe măsuri pentru creșterea veniturilor românilor, inclusiv creșterea salariului minim pe economie, prin aplicarea mecanismului european.

Publicitate

 

 „Îl supăram atunci că PSD creștea salariile. Îi promit că îl vom supăra din nou, dacă, dumneavoastră cetățenii din județul Botoșani veți vota ca PSD să facă parte din viitorul guvern! Vom crește veniturile românilor care muncesc sau au muncit cinstit, așa cum am făcut de fiecare dată când am fost la guvernare!”, a subliniat deputatul PSD.

 

Publicitate

Măsurile PSD pentru creșterea veniturilor celor care muncesc se reflectă și în datele statistice oficiale. Salariul mediu net s-a consolidat la o valoare de peste 1.000 de euro, promisă de PSD în momentul intrării la guvernare. În luna august a atins 1.030 de euro, adică 5.158 de lei.

 

În programul de guvernare pentru următorul mandat, PSD se angajează să ducă salariul mediu net, în mână,  la peste 1.500 de euro lunar, salariul minim net va crește la peste 750 de euro pe lună, iar  pensia medie la 810 euro pe lună. Atingerea acestor obiective este garantată de prestația PSD în toate guvernările din care a avut parte, când a asigurat creșteri importante ale pensiilor și salariilor!

 

https://www.facebook.com/share/p/NEpMrJKUU3V5pRGb/?mibextid=WC7FNe

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Ipotești! Cei doi pasageri, în vârstă de 70 de ani, ajutați să iasă din mașină de un jandarm în timpul liber

Publicat

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 09.00, un jandarm botoșănean aflat în timpul liber a observat cum autoturismul din fața sa, care se deplasa dinspre Ipotești spre municipiul Botoșani, a derapat într-o curbă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.

Jandarmul a oprit imediat, i-a ajutat pe cei doi pasageri, în vârstă de aproximativ 70 de ani, să coboare și s-a asigurat, în același timp, că aceștia nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmul a solicitat sprijinul unei cunoștințe cu o mașină mai puternică și, cu ajutorul unei șufe, au scos autovehiculul din șanț și l-au readus pe carosabil pentru a-și continua deplasarea, după ce agentul de poliție sosit la fața locului a procedat conform prevederilor legale în astfel de situații.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending