Connect with us

Cultura

Memorialul Ipotești a anunțat volumele de debut pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM

Publicat

Publicitate

În 25 noiembrie 2021, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a lansat ediția a XXIV-a a concursului pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, a anunțat instituția într-un comunicat.

Memorialul Ipotești până în 20 decembrie 2022, data-limită de trimitere a cărților, pe adresa Memorialului Ipotești au fost expediate 42 de volume de debut publicate în 2021 (ordinea este alfabetică):

  1. Ion Agaci, Șampanie pentru acest sfârșit, București, Tracus Arte
  2. Iuliana Alexa, Poemele Baronului Beau și alte foitaje, București, Eikon
  3. Mihaela Bacali, Douăzeci și două de poezii, Iași, Timpul
  4. Mihaela Bacali Mihaela, Entre moi et le monde/ Între mine și lume, Iași, Timpul
  5. Roxana Diana Baltaru, Grădina de naftalină, București, Casa de pariuri literare
  6. Bianca Ela, Poame divine, București, frACTalia
  7. Ramona Boldizsar, Nimic nu e în neregulă cu mine, București, Casa de pariuri literare
  8. Elena Boldor, Traxx, Alba Iulia, OMG
  9. Andrei-Codrin Bucur, La bella Italia: antipoeme jurnaliere, București, Tracus Arte
  10. Rareș Călugăr, Sangvinar: poezie, București, Tracus Arte
  11. Anastasia Coste, Tranzit prin gara cu miros de tei, București, Casa de pariuri literare
  12. Aura Creițaru, Prezentul dintre clipe-poeme, București, Detectiv literar
  13. Valeriu A. Cuc, Poeme, Alba Iulia, OMG
  14. Cornel Donea, Poeme Donea, București, Casa de pariuri literare
  15. Andreea T. Felciuc, Frumusețea este, București, Vinea
  16. Daniela Fulga, Fruntea și inelarul, Cluj-Napoca, Grinta
  17. Oxana Gherman, Efect întârziat, București, Tracus Arte
  18. Dumitru-Marian Ghiță, Ezita, București, Editura Centrului Național de Cultură a Romilor
  19. Tatiana Grosu, Ce vedem noi când ne uităm unul la altul, București, Casa de pariuri

literare

  1. Andreea-Claudia Groza, Brutal de onestă, Bârlad, Sfera
  2. Alexandru Higyed, Nimic personal, București, Casa de pariuri literare
  3. Maria Ionuț Maria, Scrisoare pentru Ping Su, București, Tracus Arte
  4. Mihai Kantzer, Indicele fericirii globale, București, Tracus Arte
  5. Gabriel Nan, O altă Romă, București, Eikon
  6. Ileana Negrea, Jumătate din viața mea de acum, București, frACTalia
  7. Paula Panfil Paula, De veghe în câmpiile visării, București, Eikon
  8. Adelina Pascali, maki for 2, Bistrița, Casa de editură Max Blecher, 2021
  9. Alexandra Pâzgu, Dă tot ce ai, București, Tragus Arte
  10. Cătălina Popescu, Interior analog, București, Casa de pariuri literare
  11. Paraschiva Roșu Pașcu, Geometria Haosului, Iași, Princeps Multimedia
  12. Ioana Zenaida Rotariu, Cei cinci ani de muțenie: poezie, București, Tracus Arte
  13. Andreea Iulia Scridon, Hotare, București, Editura Universitară
  14. Memy Selfandi, Durerea de jos: culegere de afecțiuni din copilărie până-n pandemie(1970-2020), București, Casa de pariuri literare
  15. Elena Simion, Părul de pisică, București, Casa de pariuri literare
  16. Cătălina Stanislav, Nu mă întrerupe, Alba Iulia, OMG
  17. Nicolae Florentin Streche, Anotimpul florentin: poeme = The Anonymous Florentine: poems, București, Biscara
  18. Denisa Ștefan, Și plath dansa prin bucătărie, București, Casa de pariuri literare
  19. Victoria Tatarin, ???, București, Casa de pariuri literare
  20. Petra Torsan, Grații, muze, armonii, București, Casa de pariuri literare
  21. Teodora Vasilescu, Fragil și aproape absurd, București, Tracus Arte
  22. Augustina Visan, Fă ceva tată, Chișinău, Prut Internațional
  23. Andrada Yunusoglu, Kismet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos, București, Casa de pariuri literare

Juriul, format din dr. Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), dr. Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), dr. Mihai Iovănel (Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti), dr. Alex Goldiş (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca), dr. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), va face public nominalizările în data de 10 ianuarie.

Dintre autorii nominalizați, pe 15 ianuarie 2022, va fi desemnat laureatul ediției a XXIV-a a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM.

De-a lungul anilor, au fost premiați pentru debut: Doru Mareș, Dan-Bogdan Hanu, T.O. Bobe, Liviu Georgescu, Răzvan Țupa, Cristian Pohrib, Dan Sociu, Teodor Dună, Dan Coman, Claudiu Komartin, Bogdan Perdivară, Sebastian Sifft, Oana Cătălina Ninu, Diana Geacăr, Andra Rotaru, Rita Chirian, Livia Roşca, Florin Partene, Svetlana Cârstean, Stoian G. Bogdan, Mihai Duțescu, Crista Bilciu, Andrei Dósa, Anatol Grosu, Ştefan Baghiu, Ștefan Ivas, Merlich Saia, Ionelia Cristea, Robert G. Elekes, Ciprian Popescu, Cristina Stancu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Deniz Otay.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending