Connect with us
Publicitate

Cultura

Memorialul Ipotești a anunțat volumele de debut pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM

Publicat

În 25 noiembrie 2021, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a lansat ediția a XXIV-a a concursului pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, a anunțat instituția într-un comunicat.

Memorialul Ipotești până în 20 decembrie 2022, data-limită de trimitere a cărților, pe adresa Memorialului Ipotești au fost expediate 42 de volume de debut publicate în 2021 (ordinea este alfabetică):

  1. Ion Agaci, Șampanie pentru acest sfârșit, București, Tracus Arte
  2. Iuliana Alexa, Poemele Baronului Beau și alte foitaje, București, Eikon
  3. Mihaela Bacali, Douăzeci și două de poezii, Iași, Timpul
  4. Mihaela Bacali Mihaela, Entre moi et le monde/ Între mine și lume, Iași, Timpul
  5. Roxana Diana Baltaru, Grădina de naftalină, București, Casa de pariuri literare
  6. Bianca Ela, Poame divine, București, frACTalia
  7. Ramona Boldizsar, Nimic nu e în neregulă cu mine, București, Casa de pariuri literare
  8. Elena Boldor, Traxx, Alba Iulia, OMG
  9. Andrei-Codrin Bucur, La bella Italia: antipoeme jurnaliere, București, Tracus Arte
  10. Rareș Călugăr, Sangvinar: poezie, București, Tracus Arte
  11. Anastasia Coste, Tranzit prin gara cu miros de tei, București, Casa de pariuri literare
  12. Aura Creițaru, Prezentul dintre clipe-poeme, București, Detectiv literar
  13. Valeriu A. Cuc, Poeme, Alba Iulia, OMG
  14. Cornel Donea, Poeme Donea, București, Casa de pariuri literare
  15. Andreea T. Felciuc, Frumusețea este, București, Vinea
  16. Daniela Fulga, Fruntea și inelarul, Cluj-Napoca, Grinta
  17. Oxana Gherman, Efect întârziat, București, Tracus Arte
  18. Dumitru-Marian Ghiță, Ezita, București, Editura Centrului Național de Cultură a Romilor
  19. Tatiana Grosu, Ce vedem noi când ne uităm unul la altul, București, Casa de pariuri

literare

  1. Andreea-Claudia Groza, Brutal de onestă, Bârlad, Sfera
  2. Alexandru Higyed, Nimic personal, București, Casa de pariuri literare
  3. Maria Ionuț Maria, Scrisoare pentru Ping Su, București, Tracus Arte
  4. Mihai Kantzer, Indicele fericirii globale, București, Tracus Arte
  5. Gabriel Nan, O altă Romă, București, Eikon
  6. Ileana Negrea, Jumătate din viața mea de acum, București, frACTalia
  7. Paula Panfil Paula, De veghe în câmpiile visării, București, Eikon
  8. Adelina Pascali, maki for 2, Bistrița, Casa de editură Max Blecher, 2021
  9. Alexandra Pâzgu, Dă tot ce ai, București, Tragus Arte
  10. Cătălina Popescu, Interior analog, București, Casa de pariuri literare
  11. Paraschiva Roșu Pașcu, Geometria Haosului, Iași, Princeps Multimedia
  12. Ioana Zenaida Rotariu, Cei cinci ani de muțenie: poezie, București, Tracus Arte
  13. Andreea Iulia Scridon, Hotare, București, Editura Universitară
  14. Memy Selfandi, Durerea de jos: culegere de afecțiuni din copilărie până-n pandemie(1970-2020), București, Casa de pariuri literare
  15. Elena Simion, Părul de pisică, București, Casa de pariuri literare
  16. Cătălina Stanislav, Nu mă întrerupe, Alba Iulia, OMG
  17. Nicolae Florentin Streche, Anotimpul florentin: poeme = The Anonymous Florentine: poems, București, Biscara
  18. Denisa Ștefan, Și plath dansa prin bucătărie, București, Casa de pariuri literare
  19. Victoria Tatarin, ???, București, Casa de pariuri literare
  20. Petra Torsan, Grații, muze, armonii, București, Casa de pariuri literare
  21. Teodora Vasilescu, Fragil și aproape absurd, București, Tracus Arte
  22. Augustina Visan, Fă ceva tată, Chișinău, Prut Internațional
  23. Andrada Yunusoglu, Kismet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos, București, Casa de pariuri literare

Juriul, format din dr. Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), dr. Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), dr. Mihai Iovănel (Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti), dr. Alex Goldiş (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca), dr. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), va face public nominalizările în data de 10 ianuarie.

Dintre autorii nominalizați, pe 15 ianuarie 2022, va fi desemnat laureatul ediției a XXIV-a a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM.

De-a lungul anilor, au fost premiați pentru debut: Doru Mareș, Dan-Bogdan Hanu, T.O. Bobe, Liviu Georgescu, Răzvan Țupa, Cristian Pohrib, Dan Sociu, Teodor Dună, Dan Coman, Claudiu Komartin, Bogdan Perdivară, Sebastian Sifft, Oana Cătălina Ninu, Diana Geacăr, Andra Rotaru, Rita Chirian, Livia Roşca, Florin Partene, Svetlana Cârstean, Stoian G. Bogdan, Mihai Duțescu, Crista Bilciu, Andrei Dósa, Anatol Grosu, Ştefan Baghiu, Ștefan Ivas, Merlich Saia, Ionelia Cristea, Robert G. Elekes, Ciprian Popescu, Cristina Stancu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Deniz Otay.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

Eveniment

Mașinile vândute în UE vor avea o „cutie neagră”, din iulie

Publicat

Exact ca la avion și mașinile vor avea o cutie neagră. Începând din 6 iunie, toate mașinile noi, care sunt puse în circulație în Uniunea Europeana, trebuie să fie dotate cu un astfel de sistem. El va înregistra viteza de deplasare, poziția pedalei de accelerație, alte date importante care vor ajuta în ceea ce privește stabilirea vinovatului în cazul unui accident rutier, scrie tvrinfo.ro
Folosită în domeniul aviatic, cutia neagră a ajuns, după câteva zeci de ani, să fie obligatorie și în industria auto. Practic, orice mașină înmatriculată în Uniunea Europeană, începând cu 6 iulie, va avea din fabrică un dispozitiv care trebuie să înregistreze parametri importanți. Vorbim în primul rând de viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și frâna, cât de tare a fost apăsată pedala, turația motorului, unghiul de virare. Cutia neagră va înregistra și activitatea sistemelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor sau purtarea centurilor de siguranță.

DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident. Mai exact, acesta va salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și cu 3 secunde după impact.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European urmează să stabilească persoanele sau entitățile care vor putea consulta toate datele înregistrate de sistemul de cutie neagră. Specialiștii consultați de Stirile TVR spun că datele înregistrate vor fi foarte folositoare în stabilirea vinovatului în cazul producerii unui accident.

CĂTĂLIN CODESCU – preşedinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România: În prezent, să stabilești viteza de deplasare trebuie să iei în calcul multe elemente spre analiză, precum deformările care apar pe caroserie, urme de frânare. O astfel de cutie neagră va furniza informații certe. La momentul impactului, viteza a fost de 73 km pe oră. Acea viteză va fi una reală și va ajuta foarte mult activitatea de cercetare.

ALEXANDRU FILIP – specialist în conducere defensivă: Sunt două mari avantaje: Specialistii din domeniul auto vor putea interpreta aceste date și vor face niște statistici la sfârșit care vor ajunge să ne îmbunătățească viața pe sosele și, în același timp, cred că din punct de vedere psihologic, fiecare dintre noi știind că avem acea cutie neagră la bord, care ne va apăra de fiecare dată în cazul unui accident, cred că asta ne va face să circulăm cu mai multă atenție, cu mai multă responsabilitate.

În momentul de față, multe dintre mașinile care sunt în circulație sunt echipate cu un dispozitiv asemănător, și anume modulul de control al airbag-ului care, pe anumite modele de mașini, înregistrează date asemănătoare.

România ocupă primul loc în Europa la numărul deceselor provocate în urma accidentelor rutiere. 86 de decese la un milion de locuitori, față de 46 cât este media europeană.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Propun crearea unei noi piețe volante, care va fi amplasată strategic

Publicat

Municipiul Botoșani are un potențial semnificativ de creștere economică, pe care îl putem valorifica prin sprijinirea intensivă a producătorilor locali. În acest sens, propun un plan amplu de revitalizare urbană, vizând modernizarea celor două piețe tradiționale și îmbunătățirea zonelor comerciale adiacente. Prin aceasta, ne dorim să oferim o infrastructură modernă și să creăm un spațiu public atractiv pentru toți botoșănenii.

 

În plus, propun crearea unei noi piețe volante, care va fi amplasată strategic în zona Pușkin sau în proximitatea Liceului Pedagogic. Aceasta va deservi locuitorii din zonele mai îndepărtate ale orașului, facilitând accesul la produse locale proaspete și de calitate. Piața va fi activă zilnic, transformându-se într-un centru vital al comunității în weekenduri, printr-o serie de târguri ce vor evidenția diversitatea și calitatea producției locale.

 

Planul nostru nu se oprește aici. Pentru a susține adevărații producători, vom oferi spații de desfacere gratuit și vom elimina obstacolele financiare, promovând astfel o piață justă și accesibilă pentru toți. De asemenea, vom implementa un sistem riguros de verificare a autenticității producătorilor, prin certificări transparente, asigurându-ne că doar fermierii și artizanii veritabili beneficiază de aceste oportunități.

 

Aceste măsuri sunt concepute nu doar pentru a dinamiza economia locală, ci și pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții fiecărui botoșănean. Vă invit să vă alăturați și să susțineți acest proiect ambițios, care va transforma Botoșaniul într-un exemplu de urmat pentru întreaga regiune. Să lucrăm împreună pentru un oraș mai prosper și mai vibrant!

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

Procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv va fi supravegheată de jandarmi

Publicat

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.
Luni, 22 aprilie, jandarmii, împreună cu partenerii instituționali, vor acționa pentru ca procesiunea cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, eveniment inclus în programul Hramului Bisericii Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani, să nu fie afectată de producerea unor incidente nedorite.
Începând cu ora 15.45, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani vor fi alături de cetațenii care vor asista la primirea Sfintelor Moaște, la slujba Vecerniei și a Litiei, precum și la procesiunea ce se va desfășura, de la ora 18.00, pe traseul str. Ion Pillat – Calea Națională – str. 1 Decembrie – Biserica Uspenia – str. Poștei – Biserica Sfântul Gheorghe.
Marți, 23 aprilie, jandarmii vor fi prezenți la Hramul Bisericii Sfântul Gheorghe, pentru ca liniștea specifică manifestărilor religioase să nu fie tulburată de producerea unor fapte antisociale de natură penală sau contravențională.
Având în vederea că deplasarea participanților la procesiune se va desfășura pe partea carosabilă, polițiștii rutieri vor lua măsuri de restricționare progresivă a circulației rutiere și de fluidizare a traficului rutier și pietonal pe intinerariul de deplasare.
Recomandăm participanților la manifestările religioase să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, iar conducătorilor auto să dea dovadă de răbdare, să reducă viteza de deplasare și să acorde atenția cuvenită participanților, în vederea eliminării riscului producerii unor accidente”, au transmis jandarmii.

Citeste mai mult
Publicitate Enter ad code here

Eveniment

O femeie din Păltiniș parcă a intrat în pământ. Polițiștii cer ajutorul populației

Publicat

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani, din comuna Păltiniș, care, la data de 17 aprilie a.c. a părăsit în mod voluntar domiciliul iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Damian Elena are următoarele semnalmente: aproximativ 1.65 m înălțime, 50 kg, păr șaten tuns scurt, ochi căprui.

Vestimentația cunoscută:
Geacă de culoare maro, pantaloni de tip blue jeans negri, tricou roșu, în picioare avea ghete de culoare neagră.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending