Connect with us

Eveniment

Membrii unei grupări care a obţinut milioane de euro din vânzarea frauduloasă de terenuri, reţinuţi de DIICOT

Publicat

Publicitate

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea a 16 persoane care fac parte dintr-o grupare care a obţinut milioane de euro din vânzarea frauduloasă de terenuri aparţinând unor firme cu acţionariat străin şi care nu au desfăşurat activităţi comerciale în ultimii ani.

De asemenea, alte 10 persoane implicate în acest caz sunt cercetate sub control judiciar.

Dosarul vizează săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulaţie de instrumente de plată fără numerar falsificate, înşelăciune, spălarea banilor şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În urma unor percheziţii efectuate marţi, au fost identificate şi ridicate laptopuri, telefoane mobile, medii de stocare a datelor, ştampile cu impresiunile unor instituţii publice, societăţi notariale, societăţi comerciale, documente (contracte de vânzare cumpărare, acte proprietate imobile) a căror autenticitate urmează a fi verificată, hârtie specială utilizată la emiterea unor documente oficiale, sume de bani în lei şi euro.

Conform unui comunicat al DIICOT, în toamna anului 2021, patru persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care, pe parcurs, au aderat ori ar fi acordat sprijin alţi 28 de membri.

Membrii acestei structuri, bazată pe relaţii de amiciţie, afinitate şi subordonare, au acţionat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obţinerii unor mari sume de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor aparţinând mai multor societăţi comerciale cu acţionariat preponderent străin şi care nu au desfăşurat activitate comercială în ultimii ani.

Publicitate

Foloasele patrimoniale vizate au constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 de euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român – evaluat la 469.300 de euro, precum şi 60.000 de euro şi 1.813.113 dolari americani, existenţi în conturile altor societăţi.

Planul infracţional al acestei grupări a presupus falsificarea unor înscrisuri şi folosirea lor în faţa mai multor instituţii publice ori persoane care exercită servicii de interes public (funcţionari ONRC, notari, executori, funcţionari ANCPI), ceea ce a condus la emiterea de înscrisuri oficiale false, de care făptuitorii au uzat ulterior dobândind în mod fraudulos calităţi în cadrul respectivelor societăţi.

De asemenea, prin folosirea înscrisurilor falsificate şi declinându-şi calităţi mincinoase, membrii grupării au indus în eroare reprezentanţii unor societăţi comerciale, cu drept de dispoziţie şi control asupra activelor patrimoniale, şi persoane vătămate interesate în achiziţionarea unor suprafeţe de teren situate în zone strategice pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, scopul fiind obţinerea, în mod injust, a unor beneficii patrimoniale semnificative. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi prelungită cu încă șase luni și după 1 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi extinsă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că aceasta este una dintre opțiunile analizate, iar o decizie finală urmează să fie luată până la 1 februarie, relatează alba24.ro. Schema de compensare și plafonare ar putea rămâne în vigoare și după 1 aprilie 2025, pentru o perioadă de trei sau șase luni.

”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puțin în situația bugetului adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiți, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei și Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spațiu de respiro furnizorilor.

De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, așa cum este astăzi, pentru trei-șase luni. Având în vedere că situația în regiune este complicată, având în vedere creșterile de preț la gaz, mai ales pe piața internațională și având în vedere că vrem să îi protejăm pe clienții finali.

Vom lua decizia până la finalul lunii ianuarie. Ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului interministerial și vom alege cea mai bună opțiune: păstrăm schema actuală exact așa cum e, țintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili și subvenționăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie, și nu pe baza nivelului de consum, cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală. Asta înseamnă să renunțăm la unul dintre praguri sau să ajustăm un altul. Vom vedea. În orice caz, până la 1 februarie ar trebui să avem o decizie luată”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz. Cât a plătit statul

Totodată, oficialul a menționat că, până la ora actuală, Ministerul Energiei a efectuat plăți către furnizori în valoare de 17 miliarde de lei. Ministerul Muncii a plătit deja circa 10 miliarde de lei.

”Până acum, Ministerul Energiei a făcut plăți de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme. Și, din ceea ce știm, Ministerul Muncii, undeva la 10 miliarde de lei. Așa cum știți, noi compensăm pentru clienții non-casnici, mediul economic, iar Ministerul Muncii pentru clienții casnici.

Publicitate

Datoriile către furnizori, la această dată, nu sunt mari în raport cu cât au fost în trecut. Deci, la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut și miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea și sunt convins că, în cel mai scurt timp, trebuie găsite soluții, pentru că presiunea pe furnizori este mare.

Sunt și câteva spețe mai delicate. Nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situația în care un furnizor, de exemplu, să nu poată să plătească distribuitorul și se trezește cu portofoliul de clienți aruncați în FUI (Furnizori de Ultimă Instanță, n.r.). Asta va genera efecte în lanț. Ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cât ar crește prețurile dacă se renunță la plafonare

Dacă plafonarea nu se va prelungi, vor fi facturi mai mari. De exemplu, la cel mai mic preț din piață care este 84 de bani pe kwh, factura ar urma să crească cu 23% pentru un consum de 100 de kwh.

La cel mai mare preț din piață, cel de 1,42 de lei pe kwh, factura s-ar dubla în cazul unui consum de 100 de kwh, potrivit antena3.ro.

Familiile cu venituri mici ar urma să fie ajutate de Guvern prin acordarea unor carduri de energie. Se va compensa o parte din facturi.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Plopeni, pe drumul Botoșani – Suceava. Trei mașini implicate

Publicat

Publicitate

Un nou accident rutier s-a produs duminică seara în localitatea Plopeni, implicând trei autoturisme, dintre care unul se pare că are număr de înmatriculare de Botoșani.

Potrivit ISU Suceava, coliziunea a dus la rănirea a două persoane, care, deși conștiente și cooperante, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.

La locul accidentului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, fiind sprijiniți de două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Trei persoane, dintre care una minoră, rănite în urma unui accident la Vicovu de Jos

Publicat

Publicitate

Trei persoane, dintre care una minoră, au fost rănite în urma unui accident rutier produs duminică după-amiază în localitatea Vicovu de Jos, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro.

Potrivit ISU, în accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul s-a răsturnat în afara părții carosabile.

‘Pompierii militari din cadrul subunităților Rădăuți și Vicovu de Sus au intervenit cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean. În evenimentul rutier au fost implicate 6 persoane (5 adulți și un minor), dintre care 3 au avut nevoie de îngrijiri medicale’, au precizat oficialii ISU.

Cele trei victime, printre care și un adolescent în vârstă de 16 ani, au fost preluate și transportate la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Un alt accident, în care au fost implicate trei autoturisme, a avut loc, duminică seară, pe raza localității Plopeni. La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

Două persoane, conștiente și cooperante, au necesitat îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 12 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 12 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 12 ianuarie 2025:

Loto 6 din 49: 46, 42, 27, 5, 23, 18

Loto 5 din 40: 21, 15, 34, 6, 36, 19

Joker: 41, 44, 33, 23, 17 + 2

Noroc: 2 1 2 7 8 6 3

Publicitate

Noroc Plus: 8 4 5 8 9 9

Super Noroc: 4 8 3 5 6 9

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending