Connect with us
Publicitate

Eveniment

Medicii de familie pot efectua teste rapide antigen din probă nazo-faringiană

Publicat

Publicitate

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă care permite medicilor de familie, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, să efectueze teste rapide antigen din proba nazo-faringiană,amintește alba4.ro.

Măsura de a da o sumă de bani către medicii de familie pentru fiecare pacient testat a fost adoptată de Guvern, marți, 28 decembrie. Suma pe care o vor primi medicii de familie pentru o persoană testată pentru COVID-19 este 50 de lei.

Suma de 50 de lei include contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării, a explicat Cărbunaru, citat de agerpres.ro.

„A fost adoptată ordonanţa de urgenţă care permite medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate să efectueze teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Medicii de familie vor putea achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii”, a precizat Dan Cărbunaru, după şedinţa Cabinetului Ciucă.

Cine poate fi testat de către medicul de familie

Potrivit acestuia, persoanele eligibile pentru testare sunt cele care sunt suspectate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Proiectul de OUG adoptat marţi de Guvern completează OUG 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabileşte unele măsuri pentru dezvoltarea serviciilor în ambulatoriu în vederea creşterii capacităţii de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Publicitate

Cum se realizează testarea

Potrivit actului normativ adoptat, medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24,00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

„Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru şi vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive. Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic”, se detaliază în comunicatul citat.

Conform prevederilor OUG, acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noului act normativ. Finanţarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Scafandri din trei județe îl caută pe bărbatul de 35 de ani, din Ripiceni, dispărut vineri în apele Prutului

Publicat

Publicitate

În această dimineață, au fost reluate căutările bărbatului dispărut în apele râului Prut, în dreptul localității Ripiceni. La misiune participă pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești și Detașamentului Botoşani, cu două bărci și o ambulanță SMURD, dar și scafandrii de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență Botoșani, Iași și Neamț.

Vă reamintim că, ieri, în jurul prânzului, bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a intrat în apele râului Prut și nu a mai ajuns la mal.

Căutările pe apă s-au desfășurat, neîntrerupt, mai bine de nouă ore. Misiunea scafandrilor a fost îngreunată de vizibilitatea redusă spre zero și adâncimea apei, care în unele locuri măsoară peste 14 metri.

Informare preventivă

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Publicitate

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află sub COD ROȘU de caniculă, pentru două zile. Temperatura maximă prognozată va fi de peste 41 de grade

Publicat

Publicitate

Va fi căldură mare astăzi și mâine, la Botoșani. Un cod roșu de caniculă va fi valabil pe toată durata acestor două zile.

Temperatura maximă prognozată va fi de peste 41 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, în toate unitățile administrativ-teritoriale din județ sunt deschise puncte de prim ajutor și de hidratare. Astfel, persoanele afectate de caniculă pot găsi un loc răcoros sau de hidratare la unitățile medicale și de învățământ, la sediile primăriilor și la casele de cultură.

Potrivit datelor furnizate de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, în județul Botoșani sunt funcționale 142 de puncte de prim ajutor și 151 de puncte de hidratare.

În municipiul Botoșani, sunt deschise puncte de prim ajutor și hidratare la:
▪️sediul Primăriei Municipiului Botoșani, Piața Revoluției, nr. 1;
▪️sediul Primăriei Municipiului Botoșani de la Casei Cărții (lângă Piața Mare);
▪️ intersecția străzilor Mihail Kogălniceanu cu Bulevardul Mihai Eminescu;
▪️Piața Centrală – Direcția Servicii Publice;
▪️Piața Viilor – Administrația Pieței Viilor.

În municipiul Dorohoi, sunt deschise puncte de prim ajutor și hidratare la:
▪️sediul Primăriei Municipiului Dorohoi;
▪️Piața Centrală din municipiul Dorohoi;
▪️Pietonalul Grigore Ghica.

Publicitate

Persoanele afectate de caniculă se pot adresa și unităților spitalicești care au fost înștiințate să pună la dispoziție spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.

În această perioadă, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au fost intensificate acțiunile de informare și educare preventivă a populației pentru evitarea unor evenimente nedorite ce se pot produce pe timp de caniculă.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani vă reamintește câteva măsuri:

Publicitate

🔸️efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
🔹️ evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

🔸️ purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
🔹️evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

🔸️consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
🔹️mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

🔸️păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
🔹️nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

🔸️creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Pentru a preveni incendiile, ISU Botoșani vă recomandă să:

🔹️respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
🔸️nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile, fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;

🔹️nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

🔸️pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
🔹️nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

🔸️nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Accesați portalul fiipregatit.ro și consultați Ghidul cu măsurile ce trebuie respectate în caz de caniculă.

Citeste mai mult

Eveniment

O mașină parcată într-o gospodărie din Mitoc a fost cuprinsă de flăcări, noaptea trecută

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că autoturismul ardea în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la casă.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind acţiunea intenţionată.

Cazul a rămas în atenția Poliției.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul

Publicat

Publicitate

Sfântul Ștefan Savaitul se numește așa pentru că a fost un monah nevoitor al Mânăstirii Sfântului Sava din Palestina. Ștefan s-a născut într-un sat palestinian din apropierea Ascalonului. Tatăl său se numea Chiric, iar mama Serghia. A rămas orfan de la o vârstă fragedă, moment în care Zaharia, un unchi de-al său, monah din Lavra Sfântului Sava, l-a luat în grijă.

A început astfel să trăiască în mânăstire de la vârsta de nouă ani. A stat cu râvnă sub ascultarea și îndrumarea lui Zaharia, iar la vremea potrivită acesta l-a călugărit. Cincisprezece ani a stat împreună cu unchiul său până când acesta a părăsit mânăstirea fiind ales stareț la mânăstirile Castellion și Spelaion. Sfântul Ștefan a rămas la Mânăstire făcând ascultări diferite. A fost brutar, a primit oaspeți la arhondaric, adică la chiliile dedicate primirii vizitatorilor, iar la timpul potrivit a fost hirotonit diacon fiind vreme de patru ani canonarh în timpul slujbelor. Sporind în viața duhovnicească a ales să se nevoiască mai intens trăind vreme de cinci ani zăvorât în chilie, ieșind doar sâmbăta și duminica să meargă la Sfânta Biserică.

După acești cinci ani a ieșit în pustie unde a trăit în sfânta singurătate până la sfârșitul vieții sale. A murit la vârsta de 69 de ani în anul 794. Acest sfânt al Bisericii, plin de har și binecuvântare a avut darul de a tămădui pe cei care îi cereau ajutorul, de aceea Sfântul Ștefan a mai fost numit Taumaturgul. Trebuie făcută diferența între Sfântul Ștefan Savaitul Taumaturgul și un alt Sfânt Ștefan Savaitul care era nepotul Sfântului Ioan Damaschin. Ștefan acesta din urmă, era grec de origine și i se mai spunea poetul pentru că a compus versuri. El a murit treisprezece ani mai târziu, după anul 807.

Descoperirea în cel de-al optsprezecelea secol a unui manuscris grecesc cu viața Sfântul Ștefan Savaitul și Taumaturgul scris de un ucenic al său Leontie, confirmat de câteva fragmente în georgiană și alte două manuscrise arabe, ne-a dat posibilitatea să distingem între acești doi Sfinți savaiți omonimi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending