Connect with us
Publicitate

Eveniment

Medicamentele expirate sau nefolosite trebuie returnate la spitale publice sau private. Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2024

Publicat

Publicitate

Medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale. În plus, de la 1 ianuarie 2024 producătorii trebuie să pună pe ambalaje menţiunea – MEDICAMENTELE EXPIRATE ȘI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE, scrie alba24.ro.

Din 14 octombrie a intrat în vigoare Legea nr. 269/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Astfel, medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.

Publicitate

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor prevăzute mai sus de către spitalele publice sau private se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Metodologia se stabileşte prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.

Ce vor trebui să conțină prospectele medicamentelor
Pe prospect se va menţiona vizibil şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, următoarea atenţionare: MEDICAMENTELE EXPIRATE ŞI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE;

Publicitate

mărimea textului avertismentului nu poate fi mai mică cu mai mult de 2 puncte decât mărimea denumirii medicamentului;

este interzisă inserarea unui text al cărui font să aibă dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepţia denumirii medicamentului.

Implementarea acestei prevederi se va face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028.

Publicitate

Cum se colectează medicamentele expirate
Conform autorilor modificării, legislația poate stabili amplasarea unor containere în cadrul spitalelor, destinate colectării medicamentelor expirate sau neutilizate sau a altor dispozitive medicale.

În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containere pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare.

Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.

Publicitate

Măsura e motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.

Medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță
După cum spun inițiatorii măsurii, aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu. Doar în România, circa 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.

Poluarea cu produse farmaceutice a apei și a solului are un impact negativ major pe termen mediu și lung, deoarece reziduurile farmaceutice din natură sunt transferate, prin intermediul hranei, în organismul uman.

Potrivit avocatnet.ro, în prezent, legislația din domeniu prevede că medicamentele expirate provenite de la populație se depun la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, pentru eliminare, dar nu stabilește obligația ca farmaciile să le primească. Astfel, doar o parte dintre farmacii primesc acum medicamente expirate de la populație, iar procesul nu este unul facil.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

3 Mai: Ziua soțiilor de militari

Publicat

Publicitate

Nu e uşor să fii soţie de pompier! Deloc! E mai greu decât să fii chiar pompier! Pentru că soţiile noastre poartă în suflet toată responsabilitatea familiei. Ele ne poartă de grijă atunci când plecăm, ele se frământă toată noaptea, până ne întoarcem sănătoşi, ele încurajează copiii şi îndepărtează grijile din jurul lor, când suntem în misiune, a dezvăluit maiorul Alin Găleată de la ISU BUCOVINA.

Dar cele mai grele momente pentru soţiile de pompier sunt acelea în care vin să-şi comemoreze soţii căzuţi la datorie sau pe cei care au pierdut bătălia cu boli necruţătoare, unele survenite la vârste la care nici la pensie nu apuci să te gândeşti…

Nu! Nu e uşor să fii soţie de pompier! Şi dacă pentru pompieri sunt atât de multe statui ridicate, sunt sigur că şi soţiile noastre merită adevărate monumente închinate lor, pentru viaţa pe care şi-o asumă alături de noi…

Publicitate

* * *

Ziua soțiilor de militari a fost decisă, la nivel internațional, în anul 1984.

La mulți ani cu sănătate jumătăților noastre, care ne-au fost alături si fără de care nu am fi putut suporta privațiunile serviciului militar!

Publicitate

La mulți ani tuturor soțiilor de militari !

Citeste mai mult

Eveniment

MAE condamnă ferm actele de violenţă împotriva jurnaliştilor. Mesajul tranșant transmis de Ziua Libertății Presei

Publicat

Publicitate

MAE condamnă “ferm” toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

În context, MAE reiterează importanţa libertăţii şi pluralismului media, părţi componente ale libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, elemente esenţiale pentru o democraţie consolidată, rezilientă şi pentru un stat de drept funcţional.

“Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, A press for the Planet: Journalism in the face of the environmental crisis, comunitatea internaţională subliniază importanţa pe care jurnalismul şi libertatea de expresie îl au în contextul crizei mondiale a protecţiei mediului, activitatea jurnaliştilor fiind esenţială în diseminarea informaţiilor privind chestiuni de actualitate în acest domeniu, precum schimbările climatice, poluarea şi, mai ales, educaţia pentru mediu a tinerei generaţii”, se precizează într-un comunicat transmis, vineri, de reprezentanții instituției conduse de Luminița Odobescu.

Publicitate

MAE îşi exprimă susţinerea pentru jurnalismul independent, siguranţa şi protecţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor media şi reafirmă importanţa acţiunilor decisive care asigură funcţionarea mass-media într-un mediu politic, economic şi juridic viabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Parcul Cholet din Dorohoi. Școlile de subofițeri au scos 700 de locuri

Publicat

Publicitate
După ce jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Jandarmeria Română pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, în fața Muzeului de Istorie, vineri, oamenii legii s-au aflat în Parcul Cholet din municipiul Dorohoi. Asta pentru oferi informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de admitere aprilie – iulie 2024 au pus la dispoziția candidaților nu mai puțin de 700 de locuri.
„Dacă ai vârsta de maxim 27 de ani, diplomă de bacalaureat și ești într-o formă fizică bună, atunci ai ocazia să te înscrii pentru examenul de admitere până pe data de 14 mai inclusiv.
Unul din cele 700 de locuri poate fi al tău, dacă dorești să lucrezi într-o echipă profesionistă”, dau asigurări jandarmii botoșăneni.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 300 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în 2023

Publicat

Publicitate

Un număr de 295 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte unităţi sanitare, în 2023, cu 89 mai puţini faţă de anul anterior, conform datelor publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Dintre aceştia, 223 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 66 în secţiile de pediatrie, iar şase au fost lăsaţi în altă secţie de spital.

Pe de altă parte, anul trecut au fost externaţi 285 de copii părăsiţi în unităţi sanitare. Dintre aceştia, 58 s-au reîntors la familiile lor, unul a ajuns la familie extinsă, 20 au fost plasaţi la familii/persoane şi 192 la asistenţi maternali.

Publicitate

Totodată, un copil a fost trimis la un serviciu de tip rezidenţial, cinci au fost plasaţi în centre de primire în regim de urgenţă, iar opt copii se regăsesc în alte situaţii, conform datelor ANPDCA. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending