Connect with us

Actualitate

Măsurile de ordine publică stabilite pentru perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2023 în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În contextul zilelor libere ocazionate de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, de care vă urăm să vă bucurați în liniște alături de cei dragi, structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au dispus o serie de măsuri menite să asigure siguranța cetățenilor din județul Botoșani.

Activitățile vor fi desfășurate în sistem integrat împreună cu toate instituțiile cu rol în asigurarea ordinii și liniștii publice.

 

Începând de joi, 30 decembrie și până duminică, 3 decembrie, la nivelul județului, vor acționa peste 400 de polițiști, împreună cu reprezentanți ai celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia își vor concentra eforturile pe acțiunile de prevenire a oricăror fapte antisociale, fiind în același timp pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor, dacă situația o impune.

Facem apel către cetățeni să respecte regulile de conviețuire socială, drepturile și libertățile celorlalți și nu în ultimul rând, forțele de ordine și autoritatea pe care o reprezintă.

În această perioadă se vor organiza în județ acțiuni preventive, scopul acestora fiind de a proteja cetățenii împotriva fenomenului infracțional de orice natură. (economic, silvic, contra patrimoniului, contra persoanei etc.)

Publicitate

În  activități vor fi angrenați polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliție rutieră, investigarea criminalității economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, acțiuni speciale.

Polițiștii rutieri vor fi, de asemenea prezenți pe arterele rutiere din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Împreună cu polițiștii vor acționa și cei din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate.

Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea unei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție.

 

În perioada 29 noiembrie – 3 decembrie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a suplimentat efectivele angrenate în misiunile de ordine și siguranță publică la manifestările cu participare numeroasă, prilejuite de sărbătorirea Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, în cooperare cu efective de poliție, poliție locală și pompieri.

Pe 29 noiembrie, începând cu ora 16.30, jandarmii botoșăneni vor acționa pentru siguranța participanților la manifestarea ,,Neamul Românesc Întreg”, în comuna Vârful Câmpului, precum și la parada cu torțe din aceeași localitate, ce se va desfășura pe D.N. 29A.

Cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, jandarmii vor acorda atenția cuvenită zonelor din apropierea lăcașurilor de cult, pentru ca liniștea specifică manifestărilor religioase să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite.

La Ziua Națională a României, efectivele de jandarmerie, împreună cu partenerii instituționali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și polițiștii locali, vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică și vor participa cu forțe și mijloace la manifestările comemorative și spectacolele organizate în municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în orașele Darabani și Săveni, precum și la prezentările tehnicii din dotare.

Sâmbătă, jandarmii botoșăneni vor acorda sprijin Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, pe timpul desfășurării misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la meciul de fotbal din Liga I, disputat de echipele F.C.Botoșani și F.C. Rapid București, începând cu ora 17.00.

Nu în ultimul rând, jandarmii vor acționa zilnic pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, independent sau în cooperare cu efective de poliție, și vor interveni la apelurile făcute prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, iar structurile de pază și protecție instituțională vor intensifica măsurile de supraveghere a celor 18 obiective din competență, precum și a zonelor din apropierea acestora, în vederea identificării unor posibile fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice și luării măsurilor legale.

Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct, în cel mai scurt timp, atunci când situația o impune.

 

La nivelul structurilor Poliției de Frontieră din județul nostru au fost dispuse măsuri suplimentare pentru a se asigura un control fluent, operativ şi eficient în toate punctele deschise traficului internaţional și pentru a se întări dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat.

Dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Pentru a evita aglomerația în punctele de trecere recomandăm consultarea aplicației Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei în care sunt actualizaţi, în permanență, timpii de aşteptare la controlul de frontieră.

 

Măsurile și recomandările pompierilor pentru minivacanța de Sfântul Andrei

Pompierii militari vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2023. Aceștia vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată respectării măsurilor de prevenire a incendiilor în locuințe și gospodării.

Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză probabilă coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni sau mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru evitarea situațiilor în care poate fi pusă în pericol viața persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire, astfel:

la coșurile de fum:

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

 

la sobe:

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.     Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

 

la instalația electrică:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

–  nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregătit.ro.

 

Cu ocazia minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a Românei, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

De asemenea, reamintim că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Botoșani sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Patru avertizări de COD ROȘU. Botoșănenii au înroșit telefoanele pompierilor. O familie cu un copil a rămas blocată într-o mașină. Urmările unei furtuni care a măturat jumătate de județ

Publicat

Publicitate

În această seară, județul Botoșani s-a aflat sub incidența a patru avertizări nowcasting Cod Roșu și a uneia de Cod Portocaliu, emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru intervalul orar 19:17 – 22:30.

 

Au fost prognozate fenomene meteo extreme, precum: grindină de mari dimensiuni (peste 4 cm), vijelii puternice (70–90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice

 

Pentru informarea populației din zonele vizate, a fost transmis mesaj RO-ALERT.

 

Publicitate

📍 Efecte produse în urma fenomenelor meteo:

 

Până la această oră, au fost înregistrate 29 de apeluri prin SNUAU 112, privind efecte ale furtunii în municipiile Botoșani, Dorohoi, precum și în localitățile Broscăuți, Șendriceni, Hilișeu-Horia, Hudești, Văculești, Saucenița, Baranca, Bajura, Darabani, Vârfu Câmpului, Ibănești și George Enescu.

 

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, alături de serviciile voluntare (SVSU) și autoritățile locale, au intervenit pentru înlăturarea efectelor, astfel:

 

Intervenții semnificative:

Broscăuți – arbore și stâlp de înaltă tensiune căzuți pe carosabil; tablă smulsă de pe o casă;

 

Șendriceni – casă inundată;

 

Hilișeu Cloșca – cablu de telefonie căzut pe șosea;

 

Hudești – acoperiș căzut pe cabluri electrice;

 

Dorohoi:

– acoperiș luat de vânt la internatul Școlii Profesionale Speciale „Ion Pillat”;

– mai multe inundații la locuințe și anexe (str. Oborului, Al. Caisului, Bulevardul Victoriei);

– copaci căzuți peste carosabil, fire electrice, garaj și gard (Spiru Haret, Piața Mare);

– jumătate din acoperișul unui bloc smuls (Bulevardul Victoriei);

– stradă inundată (str. Ștefan cel Mare).

 

Văculești – stradă și cabluri electrice afectate; arbori căzuți;

 

Saucenița – apă curgând pe un contor electric (intervenție SVSU);

 

Baranca:

– familie cu 3 copii blocată într-un autoturism, din cauza arborilor căzuți (intervenție SVSU Hudești);

– acoperiș smuls de vânt; copac pe carosabil.

 

Darabani (Teioasa) – gospodărie inundată.

 

Vârfu Câmpului – copac căzut pe carosabil.

 

Botoșani – tablă în pericol de cădere.

 

Ibănești/Dumbrăvița – arbore căzut pe șosea.

 

George Enescu – arbore căzut peste cabluri electrice.

 

Misiunile de intervenție sunt în desfășurare.

 

Centrul Operațional al ISU Botoșani monitorizează continuu situația meteorologică și menține echipajele în stare de operativitate pentru a interveni prompt în sprijinul populației.

 

ℹ️ Pentru informații utile privind măsurile de protecție în caz de fenomene meteo periculoase, accesați: www.fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU, disponibilă gratuit în Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (372)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Conceptul de intelectual după Maurice Barres: „persoana care foloseşte inteligenţa (cunoaşterea, ştiinţa) şi spiritul în analiza semnelor şi simbolurilor opuse materiei şi actelor reale”;

Bujor Nedelcovici a introdus conceptul de sfânt laic: „De ce Voltaire şi Hugo sunt amândoi în Pantheon având o operă literară atât de diferită. Pentru că ei reprezintă acelaşi ideal: SFÂNTUL LAIC. Filozoful şi poetul au fost fondatori ai geniului uman şi acest titlu îi onorează deopotrivă”. Gheorghe Grigurcu, în „România literară” nr. 1 din 2003, sistematizându-l pe Bujor Nedelcovici, găseşte trei posibile poziţii ale sfântului laic: protestul, complicitatea şi ambiguitatea. În prima situaţie, protestul, avem individul revoltat, vrea libertatea gândirii, vrea independenţa acţiunii, e mereu în serviciul victimei şi a celui umilit. În a doua poziţie, complicitatea, întâlnim mercenarii gata a se înrola cu puterea, umblă după beneficii materiale, se supun despotismului, sunt ceea ce Voltaire numea „canaliile politice”. În poziţia a treia, ambiguitatea, sunt cei despre care am putea spune că „stau cu fundul în două luntrii”;

Eugen Negrici a scris o carte interesantă: „Literatura română în comunism. Proza”. Marius Chivu, citind cartea, extrage patru etape prin care a trecut proza în comunism: 1. etapa stalinismului integral (1948-1953): o literatură total aservită şi care a avut două orientări: a) proza conflictelor antagonice (romanele luptei de clasă, reportajul şi pamfletul); b) proza istorică orientată politic); 2. etapa destalinizării formale (1953-1964): „o dedogmatizare inconsecventă perfidă şi care produce confuzie”. Acum apar: a) literatura aservită; b) literatura tolerată; 3. etapa relativei liberalizări (1964-1971): „în fapt o diversiune ce sugera normalitatea”(apar literatura „obsedantului deceniu” şi cea a „echilibristicii ideologice”; 4. etapa naţionalismului comunist (1971-1989): campania de reîndoctrinare şi se impune aberaţia protocronistă”;

Publicitate

Sintagme, termeni, concepte: Mircea Mihăieş: „poeţi sonori”; Vasile Igna: „o cocoaşă de verbe în spate”; Daniel Cristea-Enache: „a stănescianiza”; Liviu Ioan Stoiciu: „gând supraetajat”; Cătălin Mihuleac: „putorişti”; Lucian Vasiliu: „tomnoros”; Mircea Mihăieş: „muieroc”; Ioan Moldovan: „caietul de GRIJI”; Ioan Moldovan: „caietul de NEPĂSĂRI”;

Iolanda Malamen, în „Luceafărul de dimineaţă”, nr. 2 din 2020, ne dă calea de a ne construi ca artist: „scormoneşte în eul tău profund ca să scoţi la suprafaţă acel „altfel” care te construieşte ca artist”;

Câteva versuri din poezia „Istoria” de Nicolae Rotaru: „Aţi observat bine, /istoria calcă pe cadavre, / viitorul ei este clădit / pe cheltuiri de sine, / pe suma neputinţelor / pietrificate, înhumate, / pierdute în uitare, / foarte bine aţi observat, / istoria este arta de a ne lua adio / de la ziua de poimâine”;

Piesa lui Gogol, „Revizorul”, a fost interzisă în vremea lui Ceauşescu. Culmea este că spectacolul cu „Revizorul” a fost interzis şi în Rusia chiar în timpul lui Gogol. Mai târziu, în corespondenţa sa, acesta scria: „Cum să nu se supere publicul şi critica pe acest „Revizor”, când jumătate din Rusia dă mită şi cealaltă jumătate primeşte?”;

Căutând prin nişte însemnări mai vechi, am găsit aceste zise ale poetului Mihai Ursachi: 1. „raportul creator-operă este asemănător celui dintre lumânarea care arde şi emanaţia luminoasă”; 2. „mie îmi convine foarte tare limba română, îmi vine ca mănuşa dreaptă pe mâna dreaptă, nu ca mănuşa stângă pe mâna dreaptă”; 3. „o poezie nu poate fi tradusă, ci trebuie făcută din nou în limba respectivă”; 4. „eu nu pot traduce în româneşte tot ce am gândit şi scris în englezeşte”; 5. „în America, poezia nu mi-a folosit drept la nimic! Drept la nimic, nici măcar cât motorul acela al omului din Tecuci!”; 6. „eu am citit aşadar din nou pe Martin Heidegger, pe plaja din La Hoya, vreo doi ani. O plajă foarte mică, unde l-am recitit şi m-am dezgustat definitiv de el”. Nu ştiu în ce conjunctură a spus cele reţinute, am notat doar atât: „revista „Cultura” din 2004;

Vintilă Mihăilescu, în „Dilema” nr. 406 din 2000, scriind despre „subiectivităţi trans-naţionale”. În acest context preia o clasificare făcută de Ulf Hannerz: 1. „cosmopoliţii – dispuşi să se prindă în joc cu ceilalţi”; 2. „transnaţionalii – împărtăşind structuri de semnificaţie purtate de reţele sociale”; 3. „localii – reprezentanţi ai unor culturi mai circumscrise teritorial”;

Din colecţia de versuri frumoase pe care le reţin într-un caiet, vă propun „Poeţii sunt trişti” de Gheorghe Ursu (inginerul şi poetul disident care a fost arestat, anchetat, torturat şi ucis de comunişti): „Poeţii sunt în general trişti / Ei nu înţeleg lumea / Şi lumea nu-i înţelege / Ei iubesc lumea dar nu o înţeleg /Lumea îi iubeşte dar nu-i înţelege / Uneori când ajung să înţeleagă lumea ei o detestă / Atunci când lumea ajunge să-i înţeleagă e prea târziu / Şi uite aşa, poeţii mor în general trişti”;

Octavian Paler despre lumea lui Caragiale: „…e o lume simpatică, în care nu există ură. O lume de care nu ţi-e silă, pe care n-o deteşti. Nu-ţi vine să împarţi personajele lui Caragiale „în smintiţi şi în mişei”, nu te bate gândul să le aduni în „două temniţi large”, după care „să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni”. Demagogia pe tema „progresului” şi „enteresului ţării” se salvează, la Caragiale, prin ridicol. E o lume în care se poate râde, ba chiar eşti stimulat să râzi. Canaliile au farmec. Potlogarii, „mizerabilii” te amuză. Nicio clipă zâmbetul nu se transformă în grimasă. Nu ai sentimentul că prostia, obtuzitatea, cinismul, fanfaronada sunt atotputernice, că nu mai întrevezi, dincolo de ele, nicio zare de lumină”(vezi „România liberă” din februarie 1998);

 

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: COD ROȘU pentru jumătate de județ

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o nouă avertizare nowcasting tip cod roșu valabilă astăzi, între orele 19:35- 20:30, pentru o parte din județul Botoșani.

Localitățile vizate sunt: Dorohoi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Suharău, Havârna, Vlădeni, Vorniceni, Răchiți, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Dângeni, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Brăești, Concești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea.

Sunt prognozate: grrindină de mari dimensiuni (>4 cm), vijelie puternică (70…90 km/h), averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

În zonele vizate a fost transmis mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

‼️ RECOMANDĂRI

▪️️închideți ferestrele locuinței;
▪️️evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate;
▪️️evitați atingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ;
▪️în cazul unei situații de urgență, sunați la numărul unic 112.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Profesorii vor putea preda și alte materii. Ce se întâmplă cu norma didactică. Planuri și noutăți din lege

Publicat

Publicitate

Profesorii vor putea preda și alte materii, după modelul din vest. Este vorba despre discipline din aceeași arie curriculară, a spus recent ministrul Daniel David, scrie alba24.ro.

Acesta s-a referit la situații în care, de exemplu, un profesor de Fizică ar putea preda și ore de Chimie, în școală.

„Vom deschide spre disciplinele din aceeași arie curriculară. (…) te uiți la sistemul vestic. Și în Statele Unite și în Finlanda, în țările nordice, ai arii curriculare largi. Numai la noi e hiperspecializare, exact pe discipline.

Eu cred că, în situații bine controlate, un profesor de Fizică ar putea să facă și câteva ore dintr-o disciplină din aceeași arie curriculară. Mai ales că deja unele universități au început cu dublele specializări știind această logică: dacă știi Fizică, faci și Chimie; faci Chimie, ai și ore de Fizică. Vom asigura această facilitate ca să evităm fragmentarea”, a declarat David, citat de edupedu.ro.

 

Norma didactică

Potrivit sursei citate, pentru profesorii din sistemul preuniversitar, norma didactică crește în perioada 2025–2026 / 2029–2030 inclusiv.

Publicitate

În medie, pe săptămână norma de predare va fi de:

  • 20 de ore pentru profesorii de gimnaziu, liceu, profesional și postliceal
  • 18 ore pentru profesorii din educația timpurie
  • două ore suplimentare de pregătire remedială cu elevii, pentru învățătorii și profesorii pentru învățământ primar.

Norma didactică. Prevederi din Legea 141/2025

„ (…) începând cu anul școlar 2025-2026 și până la începutul anului școlar 2029-2030, norma didactică de predare-învățare evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a antepreșcolarilor/preșcolarilor și a elevilor în clasă,

în care pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială,

reprezintă numărul de ore corespunzător activităților prevăzute la alin. (1) lit. a) și se stabilește după cum urmează:

  • a) un post de învățător/învățătoare ori de profesor pentru învățământul primar pentru fiecare clasă din învățământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate. În atribuțiile postului se includ obligatoriu 2 ore/săptămână de pregătire remedială;
  • b) 20 de ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
  • c) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul preuniversitar care au dobândit gradul didactic I sau titlul de profesor emerit și care desfășoară activitate de mentorat;
  • d) 26 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
  • e) 22 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin gradul didactic I și care desfășoară activitate de mentorat;
  • f) pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice – 18 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistruinstructor și profesor pentru instruire practică — 22 de ore pe săptămână”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending