Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mașinile vândute în UE vor avea o „cutie neagră”, din iulie

Publicat

Publicitate

Exact ca la avion și mașinile vor avea o cutie neagră. Începând din 6 iunie, toate mașinile noi, care sunt puse în circulație în Uniunea Europeana, trebuie să fie dotate cu un astfel de sistem. El va înregistra viteza de deplasare, poziția pedalei de accelerație, alte date importante care vor ajuta în ceea ce privește stabilirea vinovatului în cazul unui accident rutier, scrie tvrinfo.ro
Folosită în domeniul aviatic, cutia neagră a ajuns, după câteva zeci de ani, să fie obligatorie și în industria auto. Practic, orice mașină înmatriculată în Uniunea Europeană, începând cu 6 iulie, va avea din fabrică un dispozitiv care trebuie să înregistreze parametri importanți. Vorbim în primul rând de viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și frâna, cât de tare a fost apăsată pedala, turația motorului, unghiul de virare. Cutia neagră va înregistra și activitatea sistemelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor sau purtarea centurilor de siguranță.

DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: Dispozitivul va înregistra în buclă toți acești parametri, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident. Mai exact, acesta va salva doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și cu 3 secunde după impact.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European urmează să stabilească persoanele sau entitățile care vor putea consulta toate datele înregistrate de sistemul de cutie neagră. Specialiștii consultați de Stirile TVR spun că datele înregistrate vor fi foarte folositoare în stabilirea vinovatului în cazul producerii unui accident.

Publicitate

CĂTĂLIN CODESCU – preşedinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România: În prezent, să stabilești viteza de deplasare trebuie să iei în calcul multe elemente spre analiză, precum deformările care apar pe caroserie, urme de frânare. O astfel de cutie neagră va furniza informații certe. La momentul impactului, viteza a fost de 73 km pe oră. Acea viteză va fi una reală și va ajuta foarte mult activitatea de cercetare.

ALEXANDRU FILIP – specialist în conducere defensivă: Sunt două mari avantaje: Specialistii din domeniul auto vor putea interpreta aceste date și vor face niște statistici la sfârșit care vor ajunge să ne îmbunătățească viața pe sosele și, în același timp, cred că din punct de vedere psihologic, fiecare dintre noi știind că avem acea cutie neagră la bord, care ne va apăra de fiecare dată în cazul unui accident, cred că asta ne va face să circulăm cu mai multă atenție, cu mai multă responsabilitate.

În momentul de față, multe dintre mașinile care sunt în circulație sunt echipate cu un dispozitiv asemănător, și anume modulul de control al airbag-ului care, pe anumite modele de mașini, înregistrează date asemănătoare.

Publicitate

România ocupă primul loc în Europa la numărul deceselor provocate în urma accidentelor rutiere. 86 de decese la un milion de locuitori, față de 46 cât este media europeană.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Incendiu la Flămânzi. Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc. Două ore au luptat pompierii cu flăcările

Publicat

Publicitate

Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc, cel mai probabil, din cauza suprasolicitării. S-a întâmplat în această după-amiază, la un punct de trasformare din orașul Flămânzi. Localnicii au observat că iese fum din clădire și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au constatat faptul că ardea violent transformatorul și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se se extindă la celelalte încăperi ale clădirii, dar și la alte construcții din apropiere, inclusiv la Casa de Cultură din orașul Flămânzi. După stingerea incendiului, pompierii au răcit transformatorul, eliminând astfel pericolul de explozie care putea să apară că urmare a supraîncălzirii celor aproximativ 1000 de litri de ulei.

Intervenția a durat mai bine de două ore.

Publicitate

Specialiștii furnizorului de energie electrică urmează să remedieze defecţiunile.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending