Connect with us

Eveniment

Mașini noi pentru polițiști și celelalte structuri ale MAI. Sute de autovehicule vor fi achiziționate în perioada următoare

Publicat

Publicitate

Direcţia Asigurare Logistică Integrată anunţă pe SICAP licitaţie pentru achiziţionarea de autovehicule destinate structurilor Ministerului Afacerilor Interne, relatează Agerpres.

Este vorba despre un acord-cadru cu o valoare totală estimată cuprinsă între 57.016.890 şi 548.057.501 lei, cu cantităţile minime estimate totalizând 446, iar cele maxime 4.471 de autovehicule.

„Situaţia actuală a înzestrării cu mijloace tehnice a structurilor Ministerului Afacerilor Interne este grevată de o serie de neajunsuri generate de deficitele înregistrare la mai multe categorii de autovehicule. Având în vedere faptul că mijloacele de mobilitate terestră aflate în dotare sunt supuse permanent unei intense uzuri fizice şi morale, măsurile practice privind realizarea înzestrării au asigurat parţial necesarul de mijloace al unităţilor, deficitele înregistrate perpetuându-se de la un an la altul”, prevede caietul de sarcini.

Autorităţile contractante sunt: Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeria Română, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Direcţia Generală Anticorupţie.

Contractul este împărţit în 17 loturi pentru achiziţia următoarelor autovehicule:

– autoturism 4×2 benzină neinscripţionat (cantităţi minime şi maxime cuprinse între 86 – 869);

Publicitate

– autoturism 4×4 benzină neinscripţionat (77 – 774);

– autoturism 4×4 motorină neinscripţionat (79 – 795);

– autoturism 8+1 locuri, tip 1 (4 – 39);

– autoturism 8+1 locuri, tip 2 (15 – 150);

– microbuz 16+1 locuri, tip 2 (24 – 248);

– autoutilitară N1, 2 locuri (6 – 64);

– autobuz minim 48+1+1 locuri (autocar), tip 1 (2 – 5);

– autoutilitară N2, tip 2 (10 – 100);

– autoutilitară N3 (5 – 50);

– autoturism benzină 4+1 locuri neinscripţionat (104 – 1040);

– autoturism de reprezentare 4×4 (9 – 92);

– autoturism de teren 4×4 (2 – 17);

– autoutilitară 3,5 t, carosată – box izolat, cu paravânt şi oblon ridicător (lift) – 1 tonă (2 – 7);

– autoutilitară frigorifică N1 (4 – 48);

– autoutilitară N1 cu dotări speciale (transport câini) inscripţionată (15 – 159);

– autovehicul pentru transport reţinuţi, 8+1 locuri (2 – 14).

Perioada de garanţie a fiecărui produs va fi de minimum 36 de luni sau de minimum 100.000 de kilometri. Se mai solicită garanţii pentru rezistenţa la coroziune a caroseriei, bateria de acumulatori, anvelope, dotări specifice.

Autoritatea contractantă îşi rezervă dreptul de a achiziţiona, integral sau parţial, autovehicule în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, sub rezerva încadrării autovehiculelor ofertate şi acceptate în condiţiile impuse în Programul RABLA aplicabile la momentul încheierii contractului subsecvent.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 90%, iar perioada suplimentară de garanţie va avea o pondere de 10%.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 27 februarie, mai relatează sursa citată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

ANAF a actualizat formularele 101 privind impozitul pe profit. Care sunt noutățile pentru contribuabili

Publicat

Publicitate

ANAF a actualizat formularele 101 privind impozitul pe profit. Noile formulare au fost publicate în Monitorul Oficial, prin Ordinul 206/2025. Prin acest document sunt aprobate modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a formularelor 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, relatează alba24.ro.

Declarația privind impozitul pe profit se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, în funcție de caz:

  •  până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul
  • până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor (agricultură, asociații)
  • până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat

Declarația consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal se completează și se depune de către persoana juridică responsabilă pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor/până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.

Cele două declarații au fost actualizate pentru a cuprinde modificările fiscal din 2024.

Formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”

Potrivit instrucțiunilor de completare:

  • declarația se depune inclusiv în situația în care înregistrează numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile.
  • persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul mai multor sedii permanente în România, sediul permanent desemnat în România calculează, declară și plătește impozitul pe profit, pe baza veniturilor și cheltuielilor înregistrate de toate sediile permanente care aparțin aceleiași persoane juridice străine
  • declarația se depune și de persoanele juridice rezidente întrun stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, cu care este încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații, respectiv rezidente într-un stat cu care România are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri, care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România
  • persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la data depunerii situațiilor financiare
  • persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligația să depună declarația anuală de impozit pe profit și să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile
  • declarația se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil.
  • declarația nu poate fi depusă și nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepțiile legale
  • declarația privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță
  • se completează și de membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit

Formularul 101. Ce s-a schimbat

Una dintre modificări se referă la stabilirea impozitului pe profit datorat de către contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit startupcafe.ro.

Publicitate

Alte modificări:

  • se recuperează pierderea fiscală anuală stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, în limita a 70% inclusiv, din profiturile impozabile realizate în următorii 5 ani consecutivi, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz;
  • nu se mai aplică regulile privind deductibilitatea cheltuielilor cu bursele private, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, din impozitul pe profit.

Citeste mai mult

Eveniment

Actualizare ANM: COD GALBEN de ger în cea mai mare parte a țării

Publicat

Publicitate
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările de vreme nefavorabilă.
Astfel, pentru perioada 19 – 24 februarie, a fost emisă o atenționare Cod Galben de vreme deosebit de rece, nopți și dimineți geroase.
În cea mai mare parte a țării, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața.  Temperaturile minime se vor încadra, în general, între -18 și -10 grade.
În sudul, estul și centrul teritoriului, temperaturile se vor menține negative și pe parcursul zilelor, iar valorile maxime se vor situa, în general, între -6 și 0 grade.

Codul Galben de ger prelungit până pe 24 februarie, pentru județul Botoșani

Meteorologii au actualizat prognoza și anunță că până pe 24 februarie a.c., în județul Botoșani vremea va fi, în continuare, rece, geroasă, în special, noaptea și dimineața. Temperaturile minime se vor situa între -18 și -10 grade.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Printre acestea, reamintim:

– continuarea misiunilor de patrulare, la nivelul tuturor localităților, în vederea identificării persoanelor fără adăpost şi transportul acestora la spaţii de cazare special amenajate, de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență;

– verificarea clădirilor dezafectate sau aflate într-o stare avansată de uzură care reprezintă un loc de refugiu pentru persoanele fără adăpost şi luarea măsurilor ce se impun astfel încât să fie redus riscul de incendiu ce poate fi generat de folosirea mijloacelor de încălzire improvizate (sobe necurăţate şi nereparate, foc deschis în încăperi etc.);

Publicitate

– monitorizarea persoanelor vulnerabile, cu probleme medicale (dializate, imobilizate, dependente de oxigen), a gravidelor la termen, astfel încât, dacă situația o va impune să poată fi aduse în centrele medicale specializate sau evacuate;

– identificarea locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti cu un grad ridicat de risc la incendiu (a căror proprietari sunt persoane în vârstă sau cu probleme locomotorii, familii cu mulţi copii, case aflate în construcție, unde există posibilitatea ca mijloace de încălzire locală (sobele) să nu fie finalizate, locuințe a căror acoperişuri sunt construite din materiale uşor inflamabile (stuf, şindrilă, carton bitumat sau a căror instalaţii electrice prezintă risc în exploatare datorită vechimii acestora).

De asemenea, se va continua informarea populației asupra măsurilor de prevenire a incendiilor, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

În municipiile Botoșani și Dorohoi, pompierii în cooperare cu polițiștii locali vor intensifica misiunile de identificare a persoanelor fără adăpost. Acestea vor fi transportate la unitățile de primiri urgență pentru evaluarea stării de sănătate. Ulterior, vor fi duși la spațiile de cazare special amenajate.

La întoarcerea din misiuni, echipajele SMURD și SAJ vor verifica zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost. Până în acest moment, pompierii militari și polițiștii locali au avut 16 astfel de acțiuni în municipiile Botoșani și Dorohoi, fiind identificate 35 de astfel de persoane.

Totodată, adresăm rugămintea de a anunța autoritățile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniți sau despre care aveți cunoștință.

Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră sau de vecinii în vârstă, care au rămas singuri sau au rudele plecate departe. Vizitații cât mai des, sunați-i, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Informare preventivă

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru perioada următoare, ISU Botoșani recomandă cetățenilor să acorde o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, astfel încât să își protejeze, atât viața, cât și bunurile.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu la exploatarea sobelor, a aparatelor sau a mijloacelor electrice de încălzire, trebuie respectate următoarele măsuri:

– verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– folosiţi soba doar cu uşa închisă și aşezaţi o tavă metalică în dreptul uşii acesteia;

– nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi cu soba aprinsă;

– verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau înlocuiți-le;

– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Totodată, este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.

De asemenea, este necesară respectarea următoarelor recomandări:

– îmbrăcați-vă gros;

– pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;

– evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;

– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;

– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;

– purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;

– în situații de urgență, apelați numărul unic 112.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/ sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Economie

A crescut numărul firmelor dizolvate. Care sunt cele mai afectate domenii de activitate

Publicat

Publicitate

A crescut numărul firmelor dizolvate. La nivel național, creșterea este cu 18,38%, în 2024, față de anul trecut. Potrivit datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor dizolvate a ajuns, anul trecut, la 46.205, față de 39.031 în 2023, scrie alba24.ro.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 9.150 de firme (număr în creștere cu 11,71% față de 2023). Urmează județele Ilfov (2.508, plus 35,06%), Cluj (2.490, plus 22,54%), Constanța (2.452, plus 31,44%), Timiș (2.057, plus 7,36%), Iași (1.756, plus 30,58%) și Brașov (1.562, plus 22,61%).

La polul opus, cele mai puține dizolvări de firme au fost consemnate în județele Ialomița, respectiv 234 (plus 9,86% față de anul anterior), Covasna (255, plus 22,6%), Mehedinți (294, plus 12,64%), Călărași (327, plus 0,31%) și Caraș-Severin (329, plus 17,92%).

Creșterile cele mai semnificative ale numărului de dizolvări s-au înregistrat în județele Harghita (plus 47,28%), Maramureș (plus 43,27) și Sibiu (plus 39,26%), în timp ce scăderi au fost consemnate doar în județele Hunedoara (minus 2,87%) și Buzău (minus 2,55%).

A crescut numărul firmelor dizolvate. Care sunt cele mai afectate domenii de activitate
Domeniul de activitate cu cele mai multe dizolvări de firme, în 2024, este comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde au fost raportate 12.689 de dizolvări la nivel național. Față de anul precedent, dizolvările din acest sector au crescut cu 14,76%.

Potrivit sursei citate, construcțiile, activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, respectiv 4.651 (+23,93%), 4.556 (+21,66%) și 3.870 (+15,04%).

Publicitate

În decembrie 2024, s-au înregistrat 5.166 dizolvări de firme, cele mai multe în București (983) și în județele Cluj (316), Ilfov (258), Constanța (234) și Timiș (218).

A crescut numărul firmelor dizolvate. Situația din Alba
În județul Alba, în anul 2024, au fost înregistrate 862 de dizolvări de firme.

Numărul este cu 31,2% mai mare față de cel din 2024, respectiv 657.

În decembrie 2024, au fost 122 dizolvări de firme.

Citeste mai mult

Eveniment

Curs de formare consilier în domeniul adicţiilor

Publicat

Publicitate

Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române organizează în perioada 28 februarie – 3 aprilie 2025 o nouă serie de cursuri pentru formarea consilierilor în domeniul adicţiilor (COR 263502). Evaluarea cursanţilor se va face în data de 7 aprilie, absolvenţii primind un certificat recunoscut la nivel naţional şi autorizat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.

Federația Filantropia, organizație non‑guvernamentală a Patriarhiei Române, furnizor de formare profesională a adulților, autorizat încă din anul 2012, organizează regulat cursuri de formare profesională, cel mai nou proiect în acest sens urmând a se derula în perioada 28 februarie – 3 martie, pentru specializarea „Consilier în domeniul adicțiilor” (COR 263502).

Cursul se adresează tuturor persoanelor licențiate, care vor să lucreze sau care sunt deja angajate în centre de zi, centre de plasament în regim de urgență și rezidențiale, școli de reeducare, așezăminte sociale și alte instituții care au ca beneficiari copii și tineri cu diverse adicții, ce activează în mediul educațional sau social. Prin intermediul acestui curs, participanții vor dobândi competențe şi abilități specifice cu privire la menținerea integrității și siguranței beneficiarilor; planificarea activităților; comunicarea cu beneficiarii; participarea la lucrul în echipă multidisciplinară; gestionarea actelor și documentelor beneficiarilor; asigurarea respectării normelor de SSM și în domeniul situațiilor de urgență; prevenirea și informarea tinerilor și adulților privind problematica dependenței; consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență; realizarea relației terapeutice cu pacientul/pacienții; întocmirea dosarului de caz; evaluarea cazului de dependență/codependență; îndrumarea pacientului pentru stabilirea tratamentului; monitorizarea pacientului în timpul tratamentului de dezintoxicare și post‑tratament; consilierea pacientului/pacienților la recădere, se arată într‑un comunicat al instituţiei.

Documentele necesare înscrierii la acest curs sunt: copie a cărţii de identitate; copie a certificatului de naştere; copie a certificatului de căsătorie (dacă este cazul) şi copie a diplomei de studii de la ultima instituţie de învăţământ absolvită (minimum licenţă). Cursul presupune 180 de ore, dintre care 60 de ore de teorie în perioadele 1‑2 martie şi 22‑23 martie , respectiv 120 de ore de practică.

Consilierul în domeniul adicțiilor este un specialist de referință în relația cu tinerii și copiii din comunități educative, având un rol activ în prevenirea și gestionarea problemelor legate de dependență. Deține cunoștințe aprofundate de psihologie, sociologie și cultură generală, fiind capabil să informeze, să planifice și să implementeze programe de sprijin. Prin activitatea sa, contribuie la dezvoltarea beneficiarilor, ajutându‑i să devină adulți responsabili, conștienți de sine și integrați în societate.

Mai multe informații se pot afla pe site‑ul federatia‑filantropia.ro.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending